icon

Vitamín D u deti

stachovalenka8
24. feb 2022

Ahojte žienky, chcela by som sa vás spýtať či neriešite u detí vit.D? My sme poprosili doktora nech spraví dcére širší test z odberov z krvi pretože má 13 rokov 149 CM a nerastie a zistili jej 19,9 hladinu vit.D,pričom miera by mala byť 75 a viac. Dcéra nerastie už zhruba 3 roky,no a doktor doteraz s tým nič nerobil,hoci sme ho o to opakovane žiadali. Povedal nám že podľa neho je v poriadku. Nič nám nebol ochotný poradiť.V stredu ideme na dets.endokrino na ktorú sme sa museli objednať sami,čo mi poradil môj obvodný. O odporúčanie sme museli dcérinho pediatra prosiť pomaly na kolenách.Zdá sa vám normálny takýto prístup lekára? Som z dnešného prístupu lekárov akási zmätená. Jedni doktori povedia že si musí človek všetko vybehať sám a iní povie že si nemáme sami hľadať choroby a spôsob liečby. Že lekár vie najlepšie ako liečiť.

stachovalenka8
autor
24. feb 2022

@stachovalenka8 koľko namerali vašim deťom vit.D?

babovka2321
24. feb 2022

@stachovalenka8 ake stare mas dieta? V mojom okoli vratane mna kazdy dava na pokyn pediatra vitamin D od narodenia.

stachovalenka8
autor
24. feb 2022

@babovka2321 má 13 rokov. Nám nič také neodporučil,ani to nemal záujem skontrolovať. A to som ho opakovane prosila o testy či jej nič nechýba

stachovalenka8
autor
24. feb 2022

@babovka2321 ako davkujete? Podľa čoho? V akej forme? Olej? Tabletky? Robia vaši pediatri krvné testy deťom? Ako často?

babovka2321
24. feb 2022

@stachovalenka8 aha, take starsie deti neviem. Ja by som takeho pediatra okamzite vymenila. Ja davam malemu olej, ale ja mam rocne dieta, ale aktualne berieme Dcko cela rodina, urcite vam v lekarni odporucia vhodne Dcko pre 13rocne dieta.

stachovalenka8
autor
24. feb 2022

@babovka2321 ďakujem,tiež zvažujeme že od neho odideme

luliu
24. feb 2022

@stachovalenka8 je zvláštne, že potom ako sa správa, len o tom uvažujete. Vit. D kazu deťom dávať už v pôrodnici, potom samozrejme aj pediater. Vždy nasadzujem deťom D pri chorobe, v zime

nelca84
24. feb 2022

@stachovalenka8 pri tak nizkej hodnote jej kludne aspon na 3 mesiace nasad vyssie davky inak s tym nepohnete. Odporucam Devit forte, 3 kvapky denne.

majamat
24. feb 2022

ja som mala nieco cez 20 a mala som naordinovany Devit forte 4 davky, cez leto som sa slnila a na jesen som bola stale pod normou. mala som 65.
takze treba teraz doplnat vo vyssich davkach.

co sa tyka vysky, patri medzi mensie decka, ale ziadny extrem, no ak za posledne roky malo narastla, tak ej to na povazenie,c i netreba endokrinologicke vysetrenie. co sa tyka rastu aj konecnej vysky, toto je vek, kedy je rast vysoko individualny. ide o to, ze tu ma svoj podiel viny genetika a stupen vyvoja, co je rozdielne, v priemere v tomto veku dievca dostava ms, cim sa ukoncuje puberta a rast sa spomaluje a postupne sa ukonci ( v priemere do 2r ), no su dievcata, ktore su vyvojovo dopredu a ms dostanu skor a tym sa ich rast ukoncuje skor, ale je tu aj opak, kedy toto nastava neskor.
cize zatial co jednemu dievcatu sa rast ukoncuje, druhe sa estelen rozbieha.
samozrejme konecnu vysku ovlyvnuje aj genetika, neikedy sa vyska dedi po rodicoch,a le aj po inych predkoch.

matovicova
24. feb 2022

@stachovalenka8 dopĺňať vitamín D by mali všetci nielen deti, ale aj dospelý. Kúp si Decko v lekárni, dávkovanie sa buď poradis s lekárničkou alebo prečítaš v návode. Tému vitamínu D celkom dobre spracoval Bukovský (viem, že je "uletený" ale oplatí sa pohľadať info - myslím že má aj video na YouTube).

Čo sa týka výmenných lístkov, tie boli opäť zrušené, kvôli korona kríze, aby sa ľudia nehromadili u všeobecných lekárov. Takže už ho nemusíš prosiť o výmenný lístok..

stachovalenka8
autor
25. feb 2022

@matovicova musela som ho prosiť o doporučený lístok, lebo si to vyžiadali na endo

stachovalenka8
autor
25. feb 2022

@luliu manžel mi tvrdil že to je odborník, neviem ja s tým doktorom nemám skúsenosti