Zvýšené TSH v prvom trimestri

tina1000
26. jan 2022

Ahojte,
V 7tt pri prvých odberoch krvi mi vyšli zvýšené hodnoty TSH na 8.2.
Podarilo sa mi hneď objednať k endokrinologovi. Nasadil mi euthyrox 25mg. Máte niektorá podobnú skúsenosť? Vysoká hladina TSH a taka nízka liečba? Samozrejme idem aj na kontrolu ale az za dva mesiace. Verím, že vedia čo robia,ale trošku sa bojím. Doteraz som nevedela, že mam problem so stitnou.

allie458
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
allie458
26. jan 2022

Ja mam 30, nie som tehotna a vobec som nevedela ze mam nieco so stintou, vsade mi hovorili ze TSH je este v norme az ked som nemohla otehotniet sa ukazalo ze mam autoimunitne ochorenie a moja imunita utoci na stitnu zlazu a TSH som mala take "nizke" (3.8) len preto ze stitna zlaza cerpala zo zasob. Takze ja by som verila endokrinologovi a chodila na kontrolu. Dalsia vec je ze ked ti daju prilis vysoke davky hned mozes mat busenie srdca a ine vedlajsie ucinky tak aspon moj doktor zacina s mensou davkou nez si mysli ze treba a potom zvysi.

hariet
26. jan 2022

Tak ja chodim na kontrolu teraz v tehu kazdy mesiac a to som momentalne bez liecby ale dr. to radsej chce sledovat. Ak ta nechce objednat skor ako o 2 mesiace, ja by som si dala krv vysetrit inde (mne sa zda, ze medirex robi tieto odbery tiez).

zdenka11081983
26. jan 2022

@allie458 tsh 3,8 ak dobre čítam je vysoké nie nízke.. A najme pri autoimmunom ochoreni by som si dala na to pozor.

7lenka11
26. jan 2022

neboj sa, lekári vedia, čo robia.. u mnohých žien sa prejaví porucha štítnej žľazy práve počas tehotenstva, lebo sú na telo vytvárané zvýšené nároky a hormóny kolíšu.. zas nie je dobré to ani prehnať s vysokými dávkami liekov, tie môžu potom viesť k opačnému stavu - rýchlemu zníženiu hodnoty TSH a keď klesne moc hlboko, ide už o zvýšenú činnosť štítnej žľazy a to tiež nie je dobré.. s liekmi treba opatrne, budeš kontrolovaná a ak bude treba, dávku ti navýšia
ja mám celý život autoimunitné ochorenie ŠŽ, brala som všetko možné, čo je na trhu, bolo obdobie, kedy mi výsledky lietali hore-dole.. takže viem, o čom hovorím

allie458
26. jan 2022

@zdenka11081983 ja viem, mne obvodna povedala ze to je ok ale potom som zmenila gynekologa a jemu sa to nepacilo tak ma odporucil na endo vysetrenie a tam zistili tu autoimunitu a nasadili lieky.

tina1000
autor
26. jan 2022

@7lenka11 ďakujem za odpoveď 🙂 len preto som sa pytala, lebo co citam, baby maju len trosku pozvysovane a hned im davaju 50mg. Tak ma to pletie. Ale viem, niesom lekar.

lorilla
26. jan 2022

@tina1000 mne tiez na poruchu SZ prisli az v tehotenstve, dovtedy som o tom ni netusila. Nepamatam si uz presnu hodnotu tsh aku som vtedy mala, ale tiez mi nasadili euthyrox 25 a tak som aj brala cele tehotenstvo (davku mi nezvysovali). Cele tehotenstvo bolo v poriadku a takisto aj dcerka je zdrava uz ma 4 roky a vsetko ok.

e1i
26. jan 2022

@tina1000 zvysuje sa postupne. V tehotenstve je vhodne tsh držať pod 2 kvoli spravnemu vyvoju bábätka. Ja som mala, 4,72 a nedopadlo nakoniec dobre. Dr mi hned navysovala davku aktuálne beriem 125.zatial drzim na uzde ale s krvou na hcg si dam znovu vysettit aj tsh. Teraz mam hodnotu 1,152 pred 12 dnami branu

tmavovlaska93
26. jan 2022

Mne tiez gynekolog pri prvych odberoch zistil hypotyreozu, hodnotu neviem, ale beriem 50mcg euthyrox uz tyzden a dufam ze je vsetko ok

any_soj
30. jan 2022

@tina1000 ahoj. Ja na tvojom mieste konzultujem aj s iným doktorom. Je to veľmi vysoká hodnota a veľmi nízka dávka. Môj gynekológ sa špecializuje v odbore NaPro technológia a tým pádom sa viac zaoberá aj hormonálnu všeobecné, nielen pohlavnými. Moja endokrinologicka považovala za ok vyššie hodnoty než on (tuším 2,5 v prvom trimestri) a povedala, že mi nebude ani častejšie merať než raz za 3 mesiace, a nebude skákať ako kôň podľa jeho odporúčaní (citujem). Tak mi lieky nastavoval on plus som šla do Ľubochne a tam mu dali za pravdu. To len moja skúsenosť, že nie každý endokrinolog je dôveryhodny. Ona mi inak aj hovorila, že ja už isto v 34 mať dieťa nebudem a podobne. Mám.

adrianap94
14. jún 2023

Ahojte, nechcem začínať novú diskusiu. Mám stitnu zlazu vyoperovanú, endokrinológ bol úplne prvý človek, čo vedel o mojom tehotenstve. Kázal mi prísť v 8 týždni, jeho výsledky som nevidela, ale v ten istý týždeň mi bral krv aj gynekológ a TSH bola 1,9, čiže úplne v norme. Mala som ísť na odber k svojej obvodnej v 16tt a poslať výsledky a uvidela som tam hodnotu TSH 19 🥺 máte s tým skúsenosť niektorá, prosím? Endokrinológovi som výsledok poslala a odpisuje na druhý deň ráno, tak ma dovtedy asi porazí

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre