Vojtova metóda s ročným synom
Ahojte mamule hlavne tie čo cvičili s detmi vojtovu metodu ale až tak od 11mesiaca alebo od 1.roka. Mam zdraveho syna narodeneho v termine ma 1 rok. nemal ziadne problemi pri narodeni uplne zdrave dietatko a stale zdravy je mame 1.rok a este sme ani teplotu nemali 🙂 Len nas trápi jeho škaredy sed. Naučil sa škaredo sediet pri sede je zhrbeny a to dost je to škarede. Tak nam odporučili vojtovku len problem je v tom ze on ma 12kg ja proste nemam sancu ho udržat ani z manzelom ked cvici on ma taku silu ze sa odkope a koniec proste nejde nám to som zufala. Fyzioterapeutka ma vystrasila co všetko može mat a tak ja neviem co robit som z Cadce ka by som si aj zaplatila niekoho kto mi ho bude chodit domov cvicit ale nemozem nikoho zohnat ☹ Bojim sa nechat to tak a vykaslat sa na to poradte mi niečo prosim 🙂

teda ja neviem, ci je na to prave vojtovka vhodna, pri vojtovke ide o stimulaciu nervovych bodov aby sa vyvolal ziadany pohyb a upevnil sa spravny pohybovy vzorec.
zrejme bolo dieta prilis skoro posadzovane vo veku ked sa este neposadzoval sam...samostatny sed to NIE JE to, ze dieta oblozim vankusami alebo inymi vecami a ono "samo" sedi teda sa neprevrati 😖 😖 😖 toto je vacsinou chyba, dieta "sedi" skor nez mu chrbtica spevnie lozenim. a vlastne posadenim straca zaujem na lezenie.
Mali ste ho casto davat na brusko, aby liezol...tym sa najlepsie spevni chrbtica...a az potom dieta moze sediet tak, ze z polohy na styroch sa vztyci a sadne si prip. klakne...
Teraz by som to skusala napravit tym...ze budete spevnovat chrbatik, ak mate fit loptu, gulat na nej dieta v polohe na brusku, niekolkokrat denne... tak aby bolo nutene vyrovnavat rovnovahu, drzat ho len jemne, vyborne je plavanie vo vode, teraz je leto, ist na kupko kde je cista voda a dieta ucte na chrbatiku splyvat, drzte mu hlavicku, prip. rozne hry na brusku vo vode.
vojtovku som cvičila so synovcom od jeho 5.mes. jeto riadna fuška pre cvičiteľa aj dieťa..myslím,že v tvojom prípade stačia aj nejaké "jednoduchšie" cviky,poraď sa s viacerými odborníkmi-pediatričkou,rehabil. lekárkou...
@jolinka pravže sme ho vobec nedavali sediet sam sa posadil v 9 mesiaci a takto ☹ on krásne štvornozkuje od 7 mesiacoch tyzden pred rokom zacal chodit a chodi pekne vzpriamene 🙂 chodime na plavanie ano aj fit loptu pouzivame. neviem ako sa mohlo stat vobec som ho nepodkladala vankusmi nic take ani v autosedačke vo vajicku oc nebol fakt minimum no neviem ☹
treba sa riadit pokynmi fyzioterapeuta, to bez debaty. A ak máte problémy s cvičením, tak ak by sa dalo skúste sa dohodnút s fyzioter. na castejsie navstevy u nej, nech s nim ona cvici. Ale myslim si, ze to chce len prax, zaciatky sú ťažké, chce to chytiť len "správny grif". Ja som mala na začiatku cvičení, tiež so všetkým problém, ale potom, som malú chytila a nepustila, mohla sa vzpierať koľko chcela. Muž na to nemohol ani pozerat. Ja som s nou sama cvičila.
@monika291 Vojtovka v neskoršom veku je fyzicky veľmi náročná. Tiež sme mali taký problém, dokonca mi rehabilitačná povedala že ona sama by to v takom veku a pri tej sile nevedela "odcvičiť" s dieťaťom správne 😒
Pozri čo v okolí nemáte centrum kde sa cvičí Bobathovou metódou - vraj je rovnako účinná ako vojtova, ale cvičí sa formou hry. Pozri si aj rôzne centrá či santóriá kde môžeš ísť na niekoľko týždenný pobyt. Či už na odporúčanie lekára, alebo si to zaplatíš sama.
@monika291 ahoj...prosim ta a kde chodis ku fizioterapeutke?.....ja som s dvojickami tiez cvicila vojtovku ale som to nezvladala ,boli tazke a velmy nepokojne potom.Tak som to vzdala amoj pediater mi odporucil jednu pani v Za....ona je tiez fizioter.ale necvici s detmi za kazdu cenu vojtovku.A popravde tiez si nemyslim ze na take sedenie ako ma tvoj drbcek je prave vhodna vojtovka....ak by si chcela napis ip a dam ti kontakt aj blizsie info na tu pani....nie je to zavezne takze tam mozes ist len raz a ona ti povie svoj nazor a ty sa rozhodnes....
@monika291 no tak to je ozaj zvlastne preco tak sedi...lebo ked pekne liezol a sadal si sam az 9mesacny..neurobili ste chybu, slabu chrbticu maju vacsinou predcasne posadzovane deti.
este ma napada, nie je hypotonicky? moze mat v chrbatiku slabe svalove napatie a preto nedokaze pevne sediet... ako spominali baby fyzioterapeutka plus ten bobath..
My sme cvicili vojtovku s dcerkou od 2 do 8.5 mesiacov a ku koncu ju uz rehabilitacna sestra nemohla udrzat, a to bola 8.5 kilovy chrustik 😒 nam vojtovka velmi pomohla, v podstate sme sa pomocou nej vyhli DMO {detskej mozg. obrne}
aj my máme podobný problém.. naša si sama sadla, keď mala 7 mesiacov aj 3 týždne a do toho o 2 dni začala štvornožkovať.. začala sa plaziť, keď mala 6 mes aj týžden.. na začiatku sedela krásne vystretá, ale ako sa začala stavať, keď mala 8,5 mes, tak sa začala hrbiť.. všimla som si to pred týždnom.. za týždeň bude mať 9 mesiacov. zvykne byť v sede zhrbená. keď sa hrá s hračkami. nedávam ju do pavúka, nechytáme ju za ruky, aby chodila.. tak tiež neviem, čo s tým..
ahoj, mali sme podobný problém, riešili sme to napokon Bobathom, v Martine nás zaučili a bolo to hlavne o motivácii, aby dieťatko urobilo to, čo chceš ty 🙂 . Podávaj mu napr. hračky zhora, nech sa po ne naťahuje rúčkami, alebo keď sedí tesne pod zadok niekde ku kostrči mu daj zrolovanú plienku, to ho bude tlačiť a nútiť narovnať, a hlavne nech sa nehrá na zemi, ale na nejakej vyššej podložke, stolíku a pod. ... Držím palce, nám sa to upravilo cca po necelom roku...

no troška je zhrbený ... Časom sa to možno upraví. Ja som cvičila s mojou dcérou Vojtovu metódu do jej takmer 3 rokov. Bola to fuška. Ale keďže ja som z MT asi Ti moc nepomožem. My sme dokonca chodili cvičiŤ do Olomouca. Tam je super rehab. stredisko, ktoré má svojich absolventov aj na Sk. Skús osloviť ich absolventov.