Vojtova metóda - začiatky

daskal
2. apr 2023

Ahojte mamicky,

So syncekom 3,5M sme zacali pred tyzdnom cviciz Vojtovu metodu pre skrateny krcny sval a vysoky svalovy tonus. Na fyzio nam dali cvicit prvy cvik - bod pod bradavkou. Ale cim viac s malym cvicim tym mi to vobec nejde. Ako dlho vam trvalo spravne sa naucit tento cvik ? Alebo som len ja neschopna. Dalsiu fyzio mame za par dni nastastie. Bojim sa, ze mi to vobec nepojde aj ked mi to znovu ukazu. Maly sa nevie udrzat v jednej rovine, nozickami naskakuje do strany. Dakujem.

deti95060810
2. apr 2023

my sme si zobrali video a natáčali sme ...pomohol by aj foťák - nafotíš a podľa toho budeš vidieť ako to bábo máš držať...
ja som tiež dlho nevedela a potom kedysi som sa naučila, dokonca ma potom aj chválili...

pribinak
2. apr 2023

@daskal drvivá rodičov nie sú fyzioterapeuti a musia sa cviky určit opakovane.
Ideálne je ak sa opýtaš či si môžeš cvik natočiť na video.
Hlavne je snažiť sa a keď bábätko začne protestovať, tak nepoľavit

daskal
autor
2. apr 2023

Mame to natocene. Uz som to videla milionkrat, ale nejde mi to maleho udrzat v jednej rovine na tej strane kt potrebujeme zapojit. Niekde musim robit chybu lebo na druhej strane mi to ide lepsie. Som z toho nestastna ci to len mne nejde alebo sa aj ostatni s tym boria.

9gabi9
2. apr 2023

@daskal
Tak ako píšu v predchádzajúcich príspevkoch - každý cvik som si natočila. Kedy najbližšie máš ísť znova? My sme tento prvý cvik cvičili týždeň, potom sme šli k fyzio znova a pridala ešte ďalšie dva.
A podľa čoho usudzujes že ho cvičíte zle? Nezdvihne nôžky alebo neurobí reflex s rukou?

daskal
autor
2. apr 2023

Nerobi reflex s rukou ale ani ramienko nepolozi na podlozku a staca mi nozicky do boku. V stredu mame fyzio budem si to musiet prest znovu.

9gabi9
2. apr 2023

@daskal
Skús ukázať video partnerovi + kompletné vysvetliť o čom cvik je. Potom mu to ukáž na tú stranu ktorá vám ide a následne skúste ti druhú stranu. A nech ocino sleduje možno na niečo prídete.
My sme s fyzio mali takú dohodu, že ak som si nebola istá alebo sa mi niečo nezdalo, natočila som sa ako cvičíme a poslala jej to. Vedela poradiť čo robím nesprávne

9gabi9
2. apr 2023

@daskal
Pamätám si že pri tomto cviku mi fyzio radila ten tlak prstom pod prsom robiť ako keby jemne do šikma, smerom ku krku. Neviem či som zrozumiteľna...🤔

daskal
autor
2. apr 2023

Trenuje aj manzel. Tomu to ide este horsie. Zajtra posielame fyzioterapeutovi video kde robime chybu. Ako vidim tak to asi vsetci zvladli hned 🤔

9gabi9
2. apr 2023

@daskal
Ale kdeže, to len teraz som už frajerka, keď máme po 😆 Neboj, ak tam idete v stredu tak prekonzultujte. A možno fyzio poradí aj po vašom videu

danka728
2. apr 2023

Tak ja osobne cvičím vojtovku s malou už 8 mesiacov (ma 16 m aktuálne ) a tiež si pripadám stále v tom dosť ľavá 😂 tie cviky sa menia každým mesiacom ale stále som si neistá,či je to správne…osobne komunikujem stále s fyzio cez FB . Kde ma vie vždy usmerniť čo je dobre a čo je zle…lebo jedna vec,je tam byt pri nej a cvičiť to, ako keď človek príde domov a dieťa ma kľud a je iba s vami bez cudzích

hviera81
2. apr 2023

ja som sa niekedy aj po par tyzdnoch pytala, a nevedela som ako na to, resp, sa to zhorsilo ze nespolupracoval, tak aj po takom case mi ukazali nejaky dalsi figel.
neboj, nezvozia ta.
ja by som neposielala video, pockala by som do tej stredy na osobnu konzultaciu

daskal
autor
2. apr 2023

Fyzio povedal ze mu mozeme kludne poslat video ak nam to nepojde. No ked nam tento nejde neviem ako dlho bude trvat dostat sa do druhych cvikov. Tento asi je najlahsi ci?

mogaa
2. apr 2023

@daskal moja rada, kvalitné cvičenie s fyzio dá dieťaťu oveľa viac ak s ňou cvičí 2-3x týždenne ako niekoľkokrát denne s mamičkou.....takže ano zaplatila by som si súkromne fyzioterapeutku a pri nej ak s dieťaťom pred tebou cvičí sa to naučíš aj ty....ono to nestačí mamičke raz dva krát ukázať....ty doma dávno nevieš či to robíš správne a ak to správne nerobíš, tak je to uplne zbytočné....ono na fyzioterapeuta treba mať vzdelanie, je to človek ktorý presne vie ako a kde zatlačiť aby dieťa urobilo daný pohyb.....tiež mu to niekto len neukázal, bežný fyzioterapeut ani nevie cvičiť vojtovku, tam treba špeciálny kurz kde sa to učili....

daskal
autor
2. apr 2023

@mogaa suhlasim s tebou. Len neviem, ci by to malo spravny efekt kedze by som mala cvicit 4x denne, ci by stacilo ze by som isla na fyzio 2-3 × tyzdenne. Budem sa informovat u fyzioterapeuta.

mogaa
2. apr 2023

@daskal takto, ono záleží od veku dieťaťa.....ak má už okolo 10mesiacov tak sú aj iné cviky ako vojtovka.....len na bežných poliklinikách sa s takými drobcami cvičí len vojtovka...ale sú rôzne súkromné centrá kde majú fyzioterapeuti rôzne špeciálne kurzy aby vedeli cvičiť aj iné cviky zamerané práve na pohybové problémy drobcov.....obvyke sú to práve centrá kde sa cvičí s deťmi čo majú DMO, čiže fyzioterapeuti vyslovene vyškolený na pohybové problémy u detí....tým že sú to súkromné centrá a platí sa to, tak sú aj peniaze aby boli pracovníci špeciálne vyškolení a mali dostatočnú prax aby vedeli s takými deťmi cvičiť...mám kamarátku čo robí v takomto centre, sama mi hovorila že kde vedia s deťmi cvičiť a kde nie...ak je tam pohybový problém, nestačí len stimulovať hračkami , lebo aj to sa v niektorých takýchto centrách využíva.....len tam treba cielene rozhýbať to dieťa

mogaa
2. apr 2023

@daskal a na vojtovku by to bolo málo, tam naozaj račej aby ťa pediater poslal do Dunajskej Lužnej, tam 1x denne cvičí s dieťaťom fyzio+iné procedúry a zbytok cvičení mamička....len tam je tiež vyslovene len vojtovka, primárka síce vie bobátha ale tá len určuje procedúry a s deťmi zvyčajne necvičí...

daskal
autor
2. apr 2023

@mogaa my sme este malicky len 3.5 mesiaca. Mame skrateny krcny sval a vysoky svalovy tonus

mogaa
2. apr 2023

@daskal noo tak tam sa naozaj cvičí len vojtovka a do Lúčkov vás vezmú až neskôr ak by problémy pretrvávali....

vkatush
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vkatush
2. apr 2023

@daskal môj má 3 mesiace, cvičíme vojtovku od 2.5. Ten pod bradavkou chvíľu trvalo, kým sme na to prišli, rev neskutočný. Teraz lepšie, prišla som na to, ale trvalo mi to, no už malý niekedy to ignoruje úplne, lebo je unavený/hladný, cmúľa si ruky (alebo moju ruku), lebo mu idú zuby,... Nereaguje proste na cvičenie.

Počkaj si na druhý cvik. Ten je pre mňa masaker a to už vôbec netuším, či robíme správne. Mne by viac vyhovovalo chodiť stále cvičiť k doktorke ako doma a netuším či dobre 😑 mne napr pediater povedal, že môj krásne a rýchlo napreduje, že ani nemusíme cvičiť, hlavne keď malý je potom z toho rozhodený úplne a má už minitraumu (ak ho idem len prebaliť, myslí si, že ideme cvičiť a začne plakať alebo sa mi v noci strháva zo spánku s plačom, odkedy cvičíme).

Je dosť kravina, že matky musia takúto vec robiť, keď netušia, ako na to a za polhodinu z ordinácii, kde to párkrát ukáže fyzio, sa to nenaučíš tak. Aj keď máme videá, fotky...
Mám sestru fyzioterapeutku a ani ona nevie tie cviky a ako na to, lebo nie je zameraná na vojtovku, na to musíš mať špeciálny kurz.

daskal
autor
3. apr 2023

@vkatush neviem ci chcem a ci dostaneme dalsi cvik ked este ani tento mi nejde.

vkatush
3. apr 2023

@daskal veľa sily posielam ! Je to náročné, naozaj, ja som 2x za posledné 3 týždne už skončila,.odmietala som cvičiť a muž cvičil miesto mňa, keď prišiel z práce... a takým spôsobom má "prinútil" pokračovať pre malého dobro.
Ale napr ten druhý neviem vôbec cvičiť, nejde nám to, malý plače ako besný, ja sa bojím, že mu zlomím väzy,... Takže si dávam pár dní, keď to budem skúšať a ak to nepôjde, tak sa na to vybodnem a budem skúšať ho motivovať hravou formou a našimi vymyslenými cvikmi.

Pri tom prvom by som ti len povedala, že skúšať skúšať... Prvé dni som tiež mala pocit, že celé zle, nejde to a potom sme na to prišli a malý už pekne spolupracuje. Meniť pozíciu prsta, snažiť sa nájsť ideálny bod a smerovanie.

daskal
autor
3. apr 2023

@vkatush my to mame robit dlanou a tou kostickou na zapasti stlacat ten bod

vkatush
3. apr 2023

@daskal no mne to ukázala ako druhú možnosť, ako tento cvik cvičiť, ale týmto spôsobom napríklad mi nešlo vôbec.

My máme tak, že jednou rukou pridržiavam bok o podložku (stôl), aby bol rovno a nevrtel sa, a druhou rukou na opačnej strane tela jemne stláčam špičkou palca bod pod cickou. A malý pri tom stiahne bruško, rameno ruku položí na podložku a nôžky pekne pritiahne k sebe. Ak nič nerobí, len hľadám lepší bod tou špičkou, mením smerovanie.

daskal
autor
3. apr 2023

@vkatush a vy mate aku diagnozu? My musime aj natacat hlavicku asi aby sa napol ten krcny sval...

vkatush
3. apr 2023

@daskal no aj držanie hlavičky som zabudla.

Malý mal slabé brušné svaly a predné krčné. Používal zadné krčné a chrbtové pri koníčkovaní. A ruky dával pod seba a nie pred seba.

Ja som v tom nevidela až taký problém, lebo dvíhal hlavičku od 2 týždňov, koníkoval pekne po mesiaci aj kus, takže napredoval veľmi rýchlo a pekne. Pediater vravel, nevidí dôvod vo vojtovke... Tak uvidíme. Pomohlo to určite, vidím zmenu, ale nie je to vyslovene nutné. Skôr to má preto, aby rozhýbal svaly a lepšiu techniku mal.
Chcem potom začať s baby plávaním, aby posilnil svalstvo a nemuseli sme takéto pre mňa drastické metódy používať.

daskal
autor
3. apr 2023

@vkatush vidis a moj pediater si nic nevsimol. Tiez mame podobny problem. My sme iniciativne sli na fyzio lebo sa mi nezdalo ze toci hlavou do jednej strany viac a zaklana sa a potom sa to este nabalilo co som ani tucha nemala ze nieco zle robi.

vkatush
3. apr 2023

@daskal tak ale beriem aj to, že pediater tiež vidí raz za čas to dieťa, tiež je to na rodičoch si presne všimnúť tieto anomálie a keď tak to spomenúť a podľa toho ide.

Ale tiež, presne preto sme šli . Lebo sa nám zdalo, že zakláňa viac má jednu stranu, sme si mysleli, že preferuje a nakoniec to nebolo tým...

Len mne sa napr malý úplne inak správa u fyzio a inak doma. Doma pekne rovno vie ležať, u nej sa vytáča jak o život, lebo chce všetko vidieť, nepozná - diagnóza dieťa nevie ležať a má vykryvenú chrbticu. Doma pekne konikuje, miluje ten čas na brušku, u nej plače, lebo s ním robí tie cviky - diagnóza dieťa nevie konikovat a nemá rado čas na bruchu. U nej potom jak struna, nechcel sa pohnúť, lebo sa už bál, kým doma pekne dvíha nohy do vzduchu, krčí ich - už ďalšia diagnóza... 😑😑 Takže ja aj fyzio beriem s rezervou, čo mi povie. Jej vysvetlím, že doma je to inak alebo jej ukážem videá. To dieťa v cudzom prostredí, kde mu "robia zle" sa inak správa ako doma alebo niekde, kde je spokojné

daskal
autor
3. apr 2023

@vkatush tak nam robili tu diagnostiku kde lietal dole hlavou takze tam sa chyby ukazu

2ivana5
28. mar 2024

@daskal ahoj ako ste dopadli ? Tiež sme začali týmto cvikom a malého neviem vôbec udržať rovno, vždy sa posunie do strany,,akoby na šikmo