icon

Vojtova metóda - skúsenosti

8. sep 2022

Aké máte skúsenosti ? Pomohla dieťaťu ? Prečo ste cvičili ? Je to naozaj pre rodiča tak psychicky náročné ? A pre dieťa stresujúce ?

My začíname v utorok 🙂 chcem sa pripraviť

Ďakujem

Strana
z2
ivangeline
8. sep 2022

Je to o tom,ze dietatu branis v pohybe a ked ho pustis,je uz take nazloztene a napate,ze ten pohyb spravi... a tym spevnuje svaly...cvicila som cca 6m...nepravidelne..za mna nie. Moj na tom nebol az tak zle ale bol lahko hypotonicky a troska pomalsie sa vyvijal. Po roku to vsetko dohnal. Uz ma 4. 🙂

autor
8. sep 2022

@ivangeline moj má 6, je iba mierne poza, Takze zvažujem

hviera81
8. sep 2022

asi pomohlo, tazko to posudit. ano, je to narocne pre rodica, hlavne prvych parkrat. a ano dieta place cely cas. na co som si nezvykla je, ze ked s nim doma cvicis tak tiez place

adulka182
8. sep 2022

mamka ju cvicievala so mnou, povedala ze bolo narocne vidiet ma revat v bolestiach ale nebyt toho, mozno by som bola doteraz kalika...totiz mala som ochabnute svalstvo a este skoro ani v 9tom mesiaci som nesedela..

aurora33
8. sep 2022

@adulka182 určite si nerevala v bolestiach. Vojtovka nebolí.

lienka.7
8. sep 2022

Cvičila som ju s oboma. S jednou kvoli torticolisu, s druhou som ja sama chcela, bola predcasniatko a trosku zaostavala, mala daco so svalmi bruska. Obom to neskutočne pomohlo. Vobec to nie je také zle. Skor si myslim, ze cim neskoršie sa začne, tým je to preto babo/dieta akoze horšie. A place preto, lebo ho nutis robit niečo, co nechce a je to pre neho proste diskomfort. Treba ale myslieť na to, ze je to pre jeho dobro. Ci si myslíš ze tie rehabilitačné sa v tom vyzivaju ked tie deti placu?

iramka
8. sep 2022

Nasa bola hypo aj hypertonicka na roznych miestach, bolo to narocne, ale oplatilo sa. Cvicila som poctivo 4x denne, ale pod dobrym fyzioterapeutom, je ich malo na SK. Prave vysledky do 2 tyzdnov. Dieta to neboli, ak to cvicis spravne, ono Reve, Lebo je v polohe, ktora sa mu nepaci. Ale verim, ze ked som cvicila podla fyzio na kramaroch, tak to bolelo, mala som silno tlacit..uplne cele zle...
..

kattibi
8. sep 2022

U nás jednoznačne pomohlo. Cvičila som so synom od jeho 3. mesiaca vyše roka, 4x denne. Kvôli tortikolisu a spinálnej asymetrii (čiže v polohe na chrbte trup a hlavičku skrúcal do C-čka). Raz do týždňa sme chodili k fyzioterapeutke - navigovala ma v cvičení, a podľa potreby pridávala/menila cviky. Dnes už má syn 4 roky a je úplne ok.

autor
8. sep 2022

@lienka.7 Vyžívajú ? Prečo by to robili ? Taka hlúposť by mi ani nenapadla 🙂

autor
8. sep 2022

@iramka ja idem do Dunajskej Luznej, som zvedavá 🙂

lienka.7
8. sep 2022

Niektoré matky si to totiž myslia, nebolo to mierene vyslovene na teba 😉
Aj my sme chodili do Luznej, cvicili sme s Rebekou. Ja ich fakt odporucam...

hviera81
8. sep 2022

@adulka182 moj syn sedel az v roku.

autor
8. sep 2022

@hviera81 kedy sa naučil chodiť ? 🙂

macekovam
8. sep 2022

Cvičili sme.. Dcéra sa narodila so skrátený kyvacom hlavy... Muž to nemohol počúvať.. Tak som setkych vždy poslala z domu a cvičili sme.. Pomohlo

lenka1993
8. sep 2022

Cvičili sme cez pol roka. Dieťa to neboli. Ale plače lebo ho nutis robiť niečo čo nechce. Tak samozrejme reve. U nás veľmi pomohlo. Nedám na vojtovku dopustiť.

nikoleta1234
8. sep 2022

Cvičila som s dvojickami (predčasne narodené) 3x denne od narodenia až do 8 mesiaca. Vojtovka neboli, babo plače rpurpitom lebo je nervózne z toho ze mu v podstate branis v pohybe. Nam pomohlo... Vďaka tomu si sadli, stvornozkovali a začali chodiť včas ako normálne donosené deti...

iramka
8. sep 2022

v D.Luznej by mali byt dobri vraj, ja som zacala na Kramaroch..cista hruza..potom sme si platili sukromnu kliniku, kde to tiez zle cvicila ta fyzio, ale tvarila sa ako velmi tomu rozumie..prdlajs..az na jedno odporucanie som este skusila inu sukromnu a tam uz to islo ako po masle, do 2 tyzdnov sa stratili tie najzavaznejsie priznaky a potom sme cvicili, aby sa to tak zlepsilo, aby sa to nevratilo a nemala dcera skoliozu, prestala som v 10mes, lebo uz som nevladala, dcera bola velka bojovnicka..kebyze s nou poctivo cvicim od narodenia, zabila som 4mesiace kramarmi, tak by mozno nemala ploche nohy..teraz s nou horko tazko cvicim uz ine cviky na nohy..

autor
8. sep 2022

@iramka môžem sa opýtať či je dcéra hypermobilna ? Alebo aký bol váš problém ?

deniskap
8. sep 2022

@ivangeline to nie je o braneni v pohybe,zrejme si to zle pochopila. Je to o tom,ze ho drzis v urvitej pozicii a stlacas body,ktore vysielaju signaly na spravny pohyb a tym sa to telicko uci spravnym pohybom. Place preto,ze sa mu to obmedzovanie nepaci

deniskap
8. sep 2022

Ja ked som mala prve dieta, tiez sme cvicili aj sme boli na pobyte v Dunajskej Luznej. Vsetko dobehol a zacal chodit v 14m. Povedala som,ze keby som do toho mala ist znova,nevaham. Netusila som vsak, ze to absolvujem este s dalsimi dvoma. Vedela som vsak co uz ocakavat,co u deti sledovat a tak. Treba sa hlavne odosobnit od toho placu,povedat si,ze je to pre jeho dobro a ked budes vidiet prve uspechy,nakopne ta to dalej. Zalezi vsak co malemu diagnostikovali?

autor
8. sep 2022

@deniskap miernu hypermobilitu a diastazu 🙂 všetko robí ako má, ale zapája zle svaly.

iramka
8. sep 2022

Ano, je hypermobilna, ale cvicili sme kvoli hypotonusu na krku, hypertonusu na lavej ruke, malo zapajala brucho a pretazovala chrbat. Hypermobilta sa jej vtedy neposudzovala, az ked som s nou bola pred rokom na kontrole kvoli plochym noham, resp vagoznym clenkon, Lebo oba klenbu ma...

autor
8. sep 2022

@iramka čiže možno mala aj diastazu, to väčšinou tieto hypermobilne deti majú. A preto pretazovala chrbat( presne ako moj). Tonus má vraj ok. Veľmi slabá diagnostika je týchto hypermobilny deti aj deti s diastazou, jemu to zistili úplne náhodou. Obvodná by nato podľa mna prišla až keď by v deviatich mesiacoch nesedel a nestvorznozkoval.

Mozem sa ešte opýtať že či dcéru hypermobilita obmedzuje? Vidíš napríklad na jej chôdzi, že je taká viac nestabilná? Alebo že sa rýchlo unavý?

jajanka31
8. sep 2022

Môžem čas poprosiť ak by ste mali nejaké kontakty na niekoho kto sa v tomto orientuje. Chodíme do podunajskych biskupic a nepríde mi to dobre, vždy sme za 15 min. Vybavený...

hviera81
8. sep 2022

moj ma 13m a este nechodi, takze v roku zacal sediet, stvornozkovat a stavat sa pri nabytku. chodit este nechodi

hviera81
8. sep 2022

@jajanka31 aj my sme v dubravke, za cca 15 min, niekedy bolo aj menej

iramka
8. sep 2022

Diastazu nam u nej nespominali nikde..ona jednoducho tie svaly nezapajala alebo Len minimalne a prejavovalo sa to Ako torticolis, ale ten je Len na jednu stranu, ona mala jeden den do lava a druhy den hlavu do prava naklonenu, ked pasla koniky..vyzeralo to strasne, Ako keby mala nejaky postih..akoze Dr na kramaroch povedala, ze take dieta Este nevidela a poslala Nas na Sono mozgu, ze pravdepodobne ho ma poskodeny..
neviem to posudit, Lebo nemam s cim porovnat tu unavu. Stabilitu ma vybornu, viac ludi mi to o nej vravelo. Aj teraz na rehabkach povedala fyzio, ze ma konecne stvorrocaka, co vie skakat na jednej nohe.
Ja to vidim na nej, ze dava napr nohy do uplne neprirodzenej polohy, napr sa postavi a koleno prepne az dozadu, to iste s laktami..snuru s nohami spravi Ako nic, Bez toho, aby si to niekedy trenovala..

majlo1234
8. sep 2022

My tiez chodime do luznej, od cca polroka, syn ma hypotoniu a je aj hypermobilny. Vojtovka bola uz v tom obdobi des, najlepsie je, ked sa cvici s nalymi babatkami, nakoniec sme potiahli tri mesiace a potom sme presli na bobatha, kedze ho to velmi drazdilo.

autor
9. sep 2022

@majlo1234 môžem sa opýtať koľko má teraz a vi zaostáva PMV kvôli tej hypermobilite ?

lilke
9. sep 2022

Dcéra bola kombinácia hyper-hypo. V 4 mesiacoch sa prehybala do luku, inak žiaden iný pohyb, vlastne štádium novorodenca.
Manželovi sesternica je neonatologicka, ona nás vlastne nasmerovala tiež do Dunajskej Lužnej.
Ten plač je šok pre každého rodiča. Ale vojtovka nebolí. Cvičia ju aj dospelí po úrazoch (aj 1 český herec), tí potvrdili, že je to len pozícia, ktorá núti do pohybu, ktorý telo nemá zautomatizovany, je mu nepríjemný. Preto plač u detí.
Dcére nesmierne vojtovka pomohla. V priebehu 2 mesiacov ju tak naštartovala, že dcéra potom predbehla vývin. V 7 mesiacoch už začala chodiť. S hyper je cvičenie podstatne kratšie... A psychika určite neutrpela, dcéra je vysmiata pubertacka so šťastnou povahou, vynikajúca športovkyňa, majsterka SR v 2 športoch v žiackych kategóriach.

Strana
z2