icon

Vracanie 14-ročnej pred odchodom do školy

lenicka12
4. sep 2025

Ahojte, prosím o radu. Dcéra má 14 rokov. V škole nikdy nemala problémy, ale ako nastal tento prvý týždeň školského roku, každé ráno zvracia. Boli sme hneď v utorok u doktorky,spravila jej rozšírené krvné testy, všetko ok. Bude to zrejme psychika. Neviete mi niekto poradiť ako to riešiť? Dnes už vydesená vstávala, večer so strachom išla spať,lebo už čaká čo bude ráno. Ja sa snažím pred ňou byť v pohode,ale tiež som s toho na nervy,keď neviem ako jej pomôcť. V škole je obľúbená,má kamarátky,učí sa dobre. Zvažujem aj psychológa, len neviem nikoho nájsť s dobrými recenziami. Sme z okresu Ilava. Ak by mi niekto vedel aj v tomto poradiť, budem vďačná.

katkaseiner
4. sep 2025

my sme si pri dcere ked zacala chodit do skoly mysleli ze tiez zo stresu jej je na vracanie (realne nevracala, ale byvalo jej zle ci uz rano, ale kludne aj cez den). Neskor sme zistili ze ma reflux. Psychologicku urcite skus, len pre zvazenie pisem ten reflux... ono sa to nemusi ani vyslovene tak chovat, ale kludne to moze byt nieco ine.

pribinak
4. sep 2025

V škole nemajú psychologickú? Tá by sa mohla porozoravat aj s učiteľmi aby si všimli či je dcéra napr na hodine v strese

titla
4. sep 2025

Ja by som bola opatrna v tom fixovat sa na to, ze pricina je psychologicka, len preto, ze prvotne testy nic nezistili. Hlavne, ak v skole nema ziadne problemy. K psychologicke ju objednaj, ale patrajte dalej.
Z vlastnej skusenosti, uz 2x sa mi stalo, ze lekari skonstatovali, ze moje problemy sposobuje stres, ale nakoniec sa ukazolo, ze pricina je fyziologicka. Ale trvalo to roky.

lenicka12
autor
4. sep 2025
@katkaseiner

my sme si pri dcere ked zacala chodit do skoly mysleli ze tiez zo stresu jej je na vracanie (realne nevracala, ale byvalo jej zle ci uz rano, ale kludne aj cez den). Neskor sme zistili ze ma reflux. Psychologicku urcite skus, len pre zvazenie pisem ten reflux... ono sa to nemusi ani vyslovene tak chovat, ale kludne to moze byt nieco ine.

@katkaseiner no našej cez deň nie je vôbec nič. Len to ráno pred odchodom do školy

magic08
4. sep 2025

určite je v škole vsetko v poriadku? mam skusenost s dcerou (no bola vtedy v skolke) 2 tyzdne kazde rano v skolke zvracala) trvalo tyzdne, kym povedala co ju trapi, pri tom dieta bolo uplne v pohode (az na to ranne zvracanie) nedokazali sme prist na pricinu. Problem bol v ucitelke. Tak ak je zdravotne v poriadku, hladala by som pricinu v skole

alienkami
4. sep 2025
@lenicka12

@katkaseiner no našej cez deň nie je vôbec nič. Len to ráno pred odchodom do školy

@lenicka12 a kedy to začalo? Prvým školským dňom alebo skôr? Koncom minulého školského roka problém nebol?

oriesocek
4. sep 2025

u nas rovnako mladsia vracala ráno a rovnako bol problem v ucitelke - akoze znie to absurdne, ale nutila ich na obede vsetko zjest, na vychádzku si obliect veci zo skrinky, aj ked sa medzicasom oteplilo, atd. toto potom mala zle znasala, ale bola rovnako v skolke.

anonym_894834
4. sep 2025

@lenicka12 treba aj odborné ambulancie obehat, gastro, neurológ. Jednej známej takto dcéra vracala a mala dačo na mozgu. Operovali ju a teraz je OK.

vikusjk
4. sep 2025

@lenicka12 nez najdete odbornika, skuste aspon skolskeho psychologa, a aj vy sa s nou rozpravajte, ona nepovie, z coho ma stres? Moja tiez tak stresovala min. sk. rok, lebo jej velmi zalezalo na znamkach, tak som az kupila v lekarni Persen Forte a parkrat si ho rano vzala, ked mali mat pisomku. Taktiez mam Bachove kvapky Rescue remedy, tie tiez ukludnuju (su aj kvapky, aj sprej, komu co vyhovuje). Mozes vyskusat aspon docasne, ci to trosku nepomoze. Ono po prazdninach ten navrat moze byt na psychiku tazsi, je to zmena rezimu, znova sa dostat do toho kolobehu, ucenie, pisomky, skusanie, denny kontakt s kolektivom... drzim palce!

lenicka12
autor
4. sep 2025
@alienkami

@lenicka12 a kedy to začalo? Prvým školským dňom alebo skôr? Koncom minulého školského roka problém nebol?

@alienkami vôbec nebol nikdy problém. Začalo to v nedeľu poobede. A od pondelka len ráno. Keď sadne do auta už je ok

lenicka12
autor
4. sep 2025
@anonym_894834

@lenicka12 treba aj odborné ambulancie obehat, gastro, neurológ. Jednej známej takto dcéra vracala a mala dačo na mozgu. Operovali ju a teraz je OK.

@anonym_894834 ale ona len ráno, celý deň jej nič nieje

lenicka12
autor
4. sep 2025
@vikusjk

@lenicka12 nez najdete odbornika, skuste aspon skolskeho psychologa, a aj vy sa s nou rozpravajte, ona nepovie, z coho ma stres? Moja tiez tak stresovala min. sk. rok, lebo jej velmi zalezalo na znamkach, tak som az kupila v lekarni Persen Forte a parkrat si ho rano vzala, ked mali mat pisomku. Taktiez mam Bachove kvapky Rescue remedy, tie tiez ukludnuju (su aj kvapky, aj sprej, komu co vyhovuje). Mozes vyskusat aspon docasne, ci to trosku nepomoze. Ono po prazdninach ten navrat moze byt na psychiku tazsi, je to zmena rezimu, znova sa dostat do toho kolobehu, ucenie, pisomky, skusanie, denny kontakt s kolektivom... drzim palce!

@vikusjk na ukludnenie som jej už kúpila. Zatiaľ bez úspechu. Zajtra mám pohovor so školskou psychologičkou. Poteraz nemala žiadne takéto problémy. Ja som z toho tiež na nervy a čo potom ona. Keď jej neviem pomôcť. Rozprávať sa o Tom nechce, má 14 rokov.

magic08
4. sep 2025
@lenicka12

@vikusjk na ukludnenie som jej už kúpila. Zatiaľ bez úspechu. Zajtra mám pohovor so školskou psychologičkou. Poteraz nemala žiadne takéto problémy. Ja som z toho tiež na nervy a čo potom ona. Keď jej neviem pomôcť. Rozprávať sa o Tom nechce, má 14 rokov.

@lenicka12 preco sa o tom nechce rozpravat? fakt si prever ucitelov alebo spoluziakov. nieco sa v skole deje. Z vlastnej skusenosti viem, čo prezivas. Bolo to aj pre mna hrozne takze na psychiku. Netlac na nu, nevypytuj sa, len sa rozpravaj nezaväzne. I mne dcerka prezradila, co nedokazala pomenovat, az tak som dosla na to, čo sa deje s nou. Dovtedy som len chodila a kladla priame otazky a nechcela hovorit

emuemu
4. sep 2025

@lenicka12 Ja som vo veku 11 a 12 rokov takmer kazde rano pred skolou zvracala. Bola som perfekcionistka, chcela som, aby boli všetci spokojni a stastni a bala som sa, ze nezvladnem skolu dokonale (mala som ciste jednotky, nikto ma do toho netlacil). V tej dobe sa to nejako neriesilo…v prvom rade by bolo dobré skúsiť zistit, čo ju trápi, stresuje a ubezpečiť ju, že ste tu pre ňu…neviem, či má rovnaký problém, ako som mala ja, píšem to len preto, že to možno pomôže pochopiť, čo sa deje. Keďže je to viazané na školský rok, predpokladám, že je to psychogénne, dala by som tomu čas…a tiež neviem, či chce riešiť svoj stav s psychologičkou, treba sa o tom s ňou porozprávat…

lenicka12
autor
4. sep 2025
@alienkami

@alienkami v nedeľu poobede,a od pondelka každé ráno

alienkami
4. sep 2025

Je to zvláštne takto presne so začiatkom nového školského roka, keď v minulom roku nebol problém. Nevyvolali to koncoročné testy, vracia sa do rovnakej triedy s rovnakými spolužiakmi, s ktorými nikdy nemala problém, ešte sa neučia o prípadnom novom problémovom spolužiakovi (spolužiačke) v nedeľu ešte nemohla vedieť... Jedine, že sa stalo niečo cez prazdniny.

lenicka12
autor
4. sep 2025
@emuemu

@lenicka12 Ja som vo veku 11 a 12 rokov takmer kazde rano pred skolou zvracala. Bola som perfekcionistka, chcela som, aby boli všetci spokojni a stastni a bala som sa, ze nezvladnem skolu dokonale (mala som ciste jednotky, nikto ma do toho netlacil). V tej dobe sa to nejako neriesilo…v prvom rade by bolo dobré skúsiť zistit, čo ju trápi, stresuje a ubezpečiť ju, že ste tu pre ňu…neviem, či má rovnaký problém, ako som mala ja, píšem to len preto, že to možno pomôže pochopiť, čo sa deje. Keďže je to viazané na školský rok, predpokladám, že je to psychogénne, dala by som tomu čas…a tiež neviem, či chce riešiť svoj stav s psychologičkou, treba sa o tom s ňou porozprávat…

@emuemu psychologička je rodinná známa, popredu samozrejme nechce k nej ísť, ale na prvom stupni u nej bola a rozhovorila sa sama. Preto dúfam že aj teraz,keď už tam bude sa rozhovorí. Psychologička je s dlhodobými skúsenosťami.

lenicka12
autor
4. sep 2025
@alienkami

Je to zvláštne takto presne so začiatkom nového školského roka, keď v minulom roku nebol problém. Nevyvolali to koncoročné testy, vracia sa do rovnakej triedy s rovnakými spolužiakmi, s ktorými nikdy nemala problém, ešte sa neučia o prípadnom novom problémovom spolužiakovi (spolužiačke) v nedeľu ešte nemohla vedieť... Jedine, že sa stalo niečo cez prazdniny.

@alienkami nič také, všetko zostalo ako bolo predtým, žiaden nový spolužiak,ani učiteľ. Keď je v škole, všetko je ok. Vidím večer na nej,že už má obavu z rána, to aj povie, že sa bojí, že bude zasa vracať.

oriesocek
4. sep 2025

u nas - u syna sa napr stalo to, ze baby v puperte sa pohadali cez FB, zacali si kadeco pisat a tam bol potom konflikt, ktorý sa riesil aj cez triedku a jedna dokoca odisla. taketo kadejake veci sa u nas v triede riesili, ze dievcata zacali niekoho sikanovat. moze to byt hocico (pokial to nebude choroba, co by nemala byt, kedze je to iba rano pred skolou)

anonym_894834
4. sep 2025
@lenicka12

@alienkami nič také, všetko zostalo ako bolo predtým, žiaden nový spolužiak,ani učiteľ. Keď je v škole, všetko je ok. Vidím večer na nej,že už má obavu z rána, to aj povie, že sa bojí, že bude zasa vracať.

@lenicka12 keď jej celý deň nič nie je a boji sa, že zase bude vracať môže to byť psychické a nemusí tam byť žiadna zmena v škole. Skrátka je to taký úzkostný typ človeka.

nikdenikto
4. sep 2025

Počkali by som teraz či bude zvracať aj sobota/nedela/pondelok. Ten predĺžený vikend vám padne vhod na odpozorovanie. Ak je to naozaj len pred školou…nieco sa deje. Ak aj doma mimo školu, skôr to bude zo zdravotných dôvodov.

megika1
4. sep 2025
@anonym_894834

@lenicka12 keď jej celý deň nič nie je a boji sa, že zase bude vracať môže to byť psychické a nemusí tam byť žiadna zmena v škole. Skrátka je to taký úzkostný typ človeka.

@anonym_894834 presne, úzkosť....z rutiny a prázdnin do školy, kolegyne ešte aj teraz v práci majú problémy už v nedeľu,že po víkende treba robiť,už nespia...aj v dospelosti mnohí sa ťažko lúčia napr. s vianocami, atď...
že niečo bezstarostné končí

lenicka12
autor
4. sep 2025
@anonym_894834

@anonym_894834 no ona je dosť citlivá ,aj na zmeny, ale teraz sa nič také výrazné nezmenilo, len to že musí ráno vstávať. Príde mi to ako banalita,ale zrejme aj to bude s tým súvisiace.

anonym_1a7059
4. sep 2025
@lenicka12

@anonym_894834 no ona je dosť citlivá ,aj na zmeny, ale teraz sa nič také výrazné nezmenilo, len to že musí ráno vstávať. Príde mi to ako banalita,ale zrejme aj to bude s tým súvisiace.

@lenicka12 nová situácia a reaguje stresom.Anticipacna úzkosť očakáva, že jej bude zle, až si to sama vyvolá.Daj jej večer""" super liek"""daj jej nejaké placebo cvitamin, b komplex niečo čo nepozná a povedz jej, že určite jej nebude ráno zle, že si to kúpila v lekarni.Ma ráno chuť raňajkovať?Je veľmi citlivá.Skor otoč tému na spolužiačky, čo si oblečie, čo budete robiť poobede odľahčiť to.Mozno sa boji, že sa pogrca pred spolužiakmi.Psychologicku určite tu, ktorú pozná.
Je to ťažke taka úzkostná povaha

ghostsgirl
4. sep 2025

@lenicka12 urcite obehajte dalsich lekarov a hladajte pricinu (napr. gastro), ale kludne to moze byt aj psychika. Ja som na ZS mala spoluziaka, ktory zvracal pred kazdou jednou pisomkou. Ohlasena pisomka, on nauceny, vsetko vedel, ale aj tak ako povedala ucitelka, ze ideme na to, tak on sa hned pozvracal. Potom to ucitelka vyriesila cukrikmi. Kupila mu cukriky, ktore mal v lavici a pred pisomkou si vzdy jeden dal a zabralo. Proste oblbli mozog trochu :D take mile to bolo, vzdy uz spoluziaci na nho kricali nech si da cukrik a atmosfera sa tym uvolnila 🙂

lenicka12
autor
4. sep 2025
@anonym_1a7059

@lenicka12 nová situácia a reaguje stresom.Anticipacna úzkosť očakáva, že jej bude zle, až si to sama vyvolá.Daj jej večer""" super liek"""daj jej nejaké placebo cvitamin, b komplex niečo čo nepozná a povedz jej, že určite jej nebude ráno zle, že si to kúpila v lekarni.Ma ráno chuť raňajkovať?Je veľmi citlivá.Skor otoč tému na spolužiačky, čo si oblečie, čo budete robiť poobede odľahčiť to.Mozno sa boji, že sa pogrca pred spolužiakmi.Psychologicku určite tu, ktorú pozná.
Je to ťažke taka úzkostná povaha

@anonym_1a7059 placebo už dostáva, zatiaľ bezúspešne. Presne ako píšeš ,to sa snažím robiť. Odľahčovať, preberať čo bude robiť poobede doma a podobne. Asi to chce viac času.

lenicka12
autor
4. sep 2025
@ghostsgirl

@lenicka12 urcite obehajte dalsich lekarov a hladajte pricinu (napr. gastro), ale kludne to moze byt aj psychika. Ja som na ZS mala spoluziaka, ktory zvracal pred kazdou jednou pisomkou. Ohlasena pisomka, on nauceny, vsetko vedel, ale aj tak ako povedala ucitelka, ze ideme na to, tak on sa hned pozvracal. Potom to ucitelka vyriesila cukrikmi. Kupila mu cukriky, ktore mal v lavici a pred pisomkou si vzdy jeden dal a zabralo. Proste oblbli mozog trochu :D take mile to bolo, vzdy uz spoluziaci na nho kricali nech si da cukrik a atmosfera sa tym uvolnila 🙂

@ghostsgirl tiež budeme musieť na niečo také prísť, čo zaberie

vikusjk
4. sep 2025
@lenicka12

@lenicka12 velka skoda, ze sa s tebou o tom nechce rozpravat. Prave tam bude pes zakopany, nieco preziva a to jej sposobuje uzkosti take, az z toho vracia. Drzim palce, snad psycholog pomoze

lenicka12
autor
4. sep 2025
@vikusjk

@lenicka12 velka skoda, ze sa s tebou o tom nechce rozpravat. Prave tam bude pes zakopany, nieco preziva a to jej sposobuje uzkosti take, az z toho vracia. Drzim palce, snad psycholog pomoze

@vikusjk no ona tvrdí,že sa bojí len toho vracania ráno, to je ako začarovaný kruh.

sisska96
4. sep 2025

Možno ju šikanujú