Je v škôlke možná výmena triedy?
Ahojte, máte niekto skúsenosť, že ste žiadali, aby dieťa posunuli do staršieho ročníka v rámci škôlky? Dnes ráno pri nástupe do škôlky sme zistili, že dcéra ostala v triede najmenších deti. Všetci jej kamaráti sa posunuli o ročník vyššie. Odpoveď bola, že kapacita je nateraz plná a proste museli niekde urobiť deliacu čiaru. Vlastne dcéra je najstaršia medzi tými drobcami, navyše nikoho tam ráno nepoznala. Bol to dosť šok aj pre mňa a ona bola z toho hotová. Máte skúsenosť, že by sa počas školského roka dieťa mohlo presunúť? Žiaľ, neviem to nateraz riešiť s riaditeľkou, lebo učí v inej triede a dnes ma len odbili vetou, že majú plné kapacity.
Stalo sa nam to ca 4 roky eozadu v skolke v BA … vyhliadka na presunutie bola miziva a skolka celkovo stala za … presunula som dieta po vlastnej osi do inej skolky a bolo to, to najlepsie, co som mohla urobit …. Neviem, kde je tvoja skolka a ake je tam vedenie atd ale ja som po 2 M videla regres a nebolo toho, kto by to riesil a neviem ako by to pokracovalo. Mala som moznost, tak som riesila …Drzim palce … a ano dietatu to neprospeje, zacne sa prisposobovat tym malym a naozaj je to krok dozadu
Bohužiaľ ak išli podľa veku a kapacity nespravite s tým nič. Muselo by sa iné dieťa presunúť.
@anonym_autor otrasny pristup…by ma zaujimalo ako to tam vekovo vychadzalo tie “vekove medzery” medzi detmi. Ano jedna vec je ze kapacity nenafuknu..ale dieta si rok zvyka, najde si kamosov a potom takato zmena. Keby radsej zobrali 3-4 deti z tych mensich a dali ich k starsim… ved asi take rozdiely vekove by tam neboli ze by mladsie dieta nestihalo.. ako odclenit jedno jedine dieta a este bez upozornenia rodica.
Deti su do skolky zaradene podla datumu narodenia. predstav si dlhu ciaru a na nej za sebou idu od velkacov po malakov.skolka naplna kapacitu od najstarsich ktori maju povinnu dochadzku velkaci 23kusov a za nimi ciara pokracuju strednaci 23kusov bum ciara a potom malaci 24 kusov.kolko deti odide do skoly tolko sa poposuva vyssie a o ten pocet sa skolka doplni novymi detmi.tvoje dieta ma jednoducho smolu ze ostalo za tou pomyselnou ciarkou.. a nemyslim si ze sa da trieda nafuknut. Mojej vychadzaju zle roky v skolke bola styri roky.jeden rok celu jednu triedu preskocila lebo bolo cela prvakov a dalsi rok v tej istej triede ostala.proste to tak vyslo a bola dva krat predskolacka. A rovnako sa moze stat ze bude niektore dieta 2x u malakov a stava sa to zvacsa detom ktore nastupuju dva a pol rocne alebo od januara.
No problém je, že v triede predškolákov ostalo 5 deti. Niektorí dostali odklad, dvaja sa prisťahovali a museli ich vziať. A vlastne kvôli tomu sa nemohlo viac deti posúvať do starších ročníkov. V praxi sa stalo to, že jej kamarát národený v decembri išiel o ročník vyššie, moja narodená začiatkom januára ostala medzi malými. Najhoršie na tom je, že vlani nastúpila počas školského roka, adaptácia bola náročná, keďže rok bol rozbehnutý a kolektív zabehnutý. Napriek tomu sa po 3 mesiacoch celkom etablovala, mala to tam rada a teraz jej rozbili celý kolektív, všetko sa u nich vymenilo. Ešte aj učiteľky sú iné..
Deti su do skolky zaradene podla datumu narodenia. predstav si dlhu ciaru a na nej za sebou idu od velkacov po malakov.skolka naplna kapacitu od najstarsich ktori maju povinnu dochadzku velkaci 23kusov a za nimi ciara pokracuju strednaci 23kusov bum ciara a potom malaci 24 kusov.kolko deti odide do skoly tolko sa poposuva vyssie a o ten pocet sa skolka doplni novymi detmi.tvoje dieta ma jednoducho smolu ze ostalo za tou pomyselnou ciarkou.. a nemyslim si ze sa da trieda nafuknut. Mojej vychadzaju zle roky v skolke bola styri roky.jeden rok celu jednu triedu preskocila lebo bolo cela prvakov a dalsi rok v tej istej triede ostala.proste to tak vyslo a bola dva krat predskolacka. A rovnako sa moze stat ze bude niektore dieta 2x u malakov a stava sa to zvacsa detom ktore nastupuju dva a pol rocne alebo od januara.
@saxana000 v malej triede máme 18 deti, v ročníku vyššie 21. Takže kapacita asi nie je naplnená do posledného miesta.
@saxana000 v malej triede máme 18 deti, v ročníku vyššie 21. Takže kapacita asi nie je naplnená do posledného miesta.
@anonym_autor moje cisla boli iba tak od brucha hodene kazda skolka to ma inak podla metrov stvorcovych
triedy ucitelov a este inych kriterii. V BA mozu mat v triede aj 25 a niekde v Svitorlikove iba 13.velka ov moze byt viac malakov zas musi byt menej.nie vsetky triedy maju rov aku kapacitu lebo malym detom sa musis venovat viac starsim uz asi trosku menej ale princip je vsade rovnaky naplnaju sa triedy od najstarsich deti a postupne doplnaju mladsimi.
Isla by som hodit rec s riaditelkou ona ti to vysvetli podrobnejsie.
No problém je, že v triede predškolákov ostalo 5 deti. Niektorí dostali odklad, dvaja sa prisťahovali a museli ich vziať. A vlastne kvôli tomu sa nemohlo viac deti posúvať do starších ročníkov. V praxi sa stalo to, že jej kamarát národený v decembri išiel o ročník vyššie, moja narodená začiatkom januára ostala medzi malými. Najhoršie na tom je, že vlani nastúpila počas školského roka, adaptácia bola náročná, keďže rok bol rozbehnutý a kolektív zabehnutý. Napriek tomu sa po 3 mesiacoch celkom etablovala, mala to tam rada a teraz jej rozbili celý kolektív, všetko sa u nich vymenilo. Ešte aj učiteľky sú iné..
@anonym_autor ano presne toto je najbeznejsia situacia ze mas januarove dieta ktore vlastne po spravnosti malo nastupit az tento rok v septembri nakolko k septembru 2025 este namalo tri roky.vy ste ho ale dali do skolky od januara na tych par mesiacov po jeho 3 narodeninach lebo bolo miesto a zobrali ho. ale rocnikovo je praveze teraz zaradene spravne.. s tymito detmi kde je teraz pojde dalej az do predskolskej.
@anonym_autor moje cisla boli iba tak od brucha hodene kazda skolka to ma inak podla metrov stvorcovych
triedy ucitelov a este inych kriterii. V BA mozu mat v triede aj 25 a niekde v Svitorlikove iba 13.velka ov moze byt viac malakov zas musi byt menej.nie vsetky triedy maju rov aku kapacitu lebo malym detom sa musis venovat viac starsim uz asi trosku menej ale princip je vsade rovnaky naplnaju sa triedy od najstarsich deti a postupne doplnaju mladsimi.
Isla by som hodit rec s riaditelkou ona ti to vysvetli podrobnejsie.
@saxana000 veď ja tomu rozumiem, vyššie píšem, že ostalo 5 predškolákov a o týchto päť miest sa všetko posunulo.. a riešila som to hneď dnes, ale jedine čo mi povedali bolo, že kapacity sú plné a niekde museli urobiť deliacu čiaru.. preto som sa tu pytala, či ma niekto skúsenosť, že aj počas roka sa môže dieťa posunúť
@saxana000 veď ja tomu rozumiem, vyššie píšem, že ostalo 5 predškolákov a o týchto päť miest sa všetko posunulo.. a riešila som to hneď dnes, ale jedine čo mi povedali bolo, že kapacity sú plné a niekde museli urobiť deliacu čiaru.. preto som sa tu pytala, či ma niekto skúsenosť, že aj počas roka sa môže dieťa posunúť
@anonym_autor práveže nepôjde, lebo len tri deti sú jarné 3rocne.. ostatné prijaté sú jesenné, ktoré dovŕšis 3 roky v mesiacoch september až november.. jej rovesníci (ktorým zle vychádzajú roky a budú mať teraz v zime 4 roky), sú v tej triede vyššie..
@anonym_autor ano presne toto je najbeznejsia situacia ze mas januarove dieta ktore vlastne po spravnosti malo nastupit az tento rok v septembri nakolko k septembru 2025 este namalo tri roky.vy ste ho ale dali do skolky od januara na tych par mesiacov po jeho 3 narodeninach lebo bolo miesto a zobrali ho. ale rocnikovo je praveze teraz zaradene spravne.. s tymito detmi kde je teraz pojde dalej az do predskolskej.
@saxana000 proste ona je v triede úplne najmenších, deti ktoré len teraz na jeseň majú 3 roky. Ročník vyššie sú ti, ktorí budú mať 4 roky na jeseň a v zime. A tam mala byť aj ona
Nemala tam byť keď je najmladšia. Sekli to k decembru a teda je v triede kde je. Dohodni si stretnutie s riaditeľkou, možno bude niekto chcieť výmenu.
ved ale v spravnej triede ke teraz to ze min rok mala stastie a vzali ju ju este nezaraduje to vyssej, teraz je tam kam po spravnosti patri
ved ale v spravnej triede ke teraz to ze min rok mala stastie a vzali ju ju este nezaraduje to vyssej, teraz je tam kam po spravnosti patri
@anonym_fd67cf a potom ako je možné že decembroví 3rocni kamaráti sú v druhom ročníku? Veď sú rovesníci a pôjdu aj spolu do školy. Delia ich tri týždne v dátume narodenia.. Vek sa predsa posudzuje dovŕšením k 31.8.
@anonym_fd67cf a potom ako je možné že decembroví 3rocni kamaráti sú v druhom ročníku? Veď sú rovesníci a pôjdu aj spolu do školy. Delia ich tri týždne v dátume narodenia.. Vek sa predsa posudzuje dovŕšením k 31.8.
@anonym_autor no ved skolka nieje povinna presunut nizsie vstky deti len preto ze su mladsie ale ty sa nemozes domahat toho aby ju zaradili do vyssieho rocnika kam nepatri
@anonym_autor lebo tvoja je az januarova.december je v kalendari pred januarom. Jednoducho su starsi boli pred nou tak isli vyssie.blba nahoda ze pat deti ma odklad do skply ak by to boli styri deti bola by tvoja vyssie ak by ich bolo sedem mala by tam o dvoch spoluziakov voac.este sa moze stat ze sa po case niekto pristahuje s predskolakom a popadaju dolu za nou.. nemyslim si ze trojrocne dieta ma kamaratstva na zivot a na smrt. A ucitelky sa tocia v skolke bezne nie vsade idu s detmi od malakov do velkacov.
Hladas problem kde nie je. Normalne pokracujte v adaptacnom procese dcerka si najde kamaratov aj s pani ucitelkami si budu vychadzat.skolka nie je skola nedrzi sa toho kto je narodeny v ktorom skolskom roku a ako mu roky vuchadzaju.deti sa beru za radom podla datumu narodenia. Mozno bude tvoja dcerka sikovna pojde do skoly skor a mozno na zapise odporucia odklad do skoly a pojde az o rok neskor.. to teraz este nemozes vediet aby si musela lipnut na tom kto bude v skolke ako dlho jej spoluziakom..
@anonym_autor joj to ma mrzi, je to ozaj blba situacia a pre dieta nesmierne stresujúca.
niekedy kapacity nepustia. Pri synovi som zažila že boli veľmi silný ročník tak predškoláci boli aj v strednej triede.
Za mňa dosť blbo, lebo predškoláci už riešili aj pracovné zošity a s tými menšími deťmi sa to p. uč. moc nedalo.
Pri dcéra som zažila že posunuli nášho suseda do vyššej triedy - moc sa mi to nepáčilo, lebo tam boli deti aj staršie od neho.
@anonym_autor ak sú pred dcérou narodení - ešte sa zmestili. to isté riešil švagor. Dieťa 4.9. a dvakrát bol v malinkej triede. Švagor mávol rukou, že sa stým nejde zaoberať. Aj tak išiel do školy neskoršie o rok, aj tak nič extra výsledky.
presne toto sa aj nám stalo , bez upozornenia nič proste natvrdo ráno totálny šok
presne takto nám to zdôvodnili, ak môžeš daj dieta do inej škôlky , zabity rok + bude robit to isté alebo sa prispôsobovat menším
nerozumiem v dobe PC , tak nech spadovo prerozdelia rozumnejšie tie deti alebo konzultuju s rodičom bude vadit nebude atd ... však vedie na matrike kolko cca deti maju nemaju aké ročniky
Precitala som celu diskusiu a vysvetlili Ti to uplne jasne. Ja nechapem, co na tom nechapes? Precitaj si to cele este raz.
A ano, pokusila by som sa o realnu a nekonfliktnu diskusiu s riaditelkou, ak je Tvoj zaujem velky, no priprav sa na to, ze podla pravidiel a triedenia je zaradena spravne, takze proste ak Ti nebudu moct vyjst v ustrety, mozes si kludne riesit inu skolku, ak je to pre Teba neprekonatelny problem.
(Nepisem to v zlom, ale to su fakty a bez emocii)
@anonym_autor skúste sa informovať v okolitých škôlkach, ešte mate šancu aj dobrý dôvod, držím palce 🍀
Precitala som celu diskusiu a vysvetlili Ti to uplne jasne. Ja nechapem, co na tom nechapes? Precitaj si to cele este raz.
A ano, pokusila by som sa o realnu a nekonfliktnu diskusiu s riaditelkou, ak je Tvoj zaujem velky, no priprav sa na to, ze podla pravidiel a triedenia je zaradena spravne, takze proste ak Ti nebudu moct vyjst v ustrety, mozes si kludne riesit inu skolku, ak je to pre Teba neprekonatelny problem.
(Nepisem to v zlom, ale to su fakty a bez emocii)
@anonym_b48915 všetkému rozumiem, pýtam sa na skúsenosti iných ľudí a či niekto v podobnej situácii uspel.. či je zaradená správne alebo nesprávne je na diskusiu, opakujem 2.rocnik je plný deti, ktorí budú mať v jeseni/zime 4 roky rovnako ako moja dcera, ktorá ostala v prvom.. riesila som to rovno na mieste, akceptujem, že triedy sú plné.. pýtam sa len, či ma niekto skúsenosť, že dieťa preradili aj cez rok alebo sa to skôr nerobí (kvôli prípadnej ďalšej adaptácii, zmene učiteľov atď)
@anonym_autor ano presne toto sa nam stalo, kamaráti isli po 2 rokoch vyssie, moja nie, dokonca ich rozdelili s najlepsou kamarátkou. Riesila som to, boli mi vysvetlene kapacitne dôvody atd, ze dcerka ničím nezaostáva prave naopak a preto aj bude nápomocná učiteľkam s menšími, ze to tak maju vo zvyku. Ohradila som sa ze sa jej narodí mladší surodenec tak to nepotrebuje 😅 zároveň z menšej triedy nemohla navštevovať krúžky v MS ktore sme mali v pláne tak ju nakoniec presunuli vyssie. Je to ale dedinská malotriedka a snažia sa vychádzať v ústrety,toto neviem co bol za preslap😃 jedine mínus inac úžasnej skolky. Treba riesit urcite. Nerada kafrem učiteľom do profesie ale su situácie kedy sa treba ozvať
@anonym_b48915 všetkému rozumiem, pýtam sa na skúsenosti iných ľudí a či niekto v podobnej situácii uspel.. či je zaradená správne alebo nesprávne je na diskusiu, opakujem 2.rocnik je plný deti, ktorí budú mať v jeseni/zime 4 roky rovnako ako moja dcera, ktorá ostala v prvom.. riesila som to rovno na mieste, akceptujem, že triedy sú plné.. pýtam sa len, či ma niekto skúsenosť, že dieťa preradili aj cez rok alebo sa to skôr nerobí (kvôli prípadnej ďalšej adaptácii, zmene učiteľov atď)
@anonym_autor mimochodom, moja v malotriedke uz bola 2 roku v mej skupine čiže od 2 po 4 roky a ona 4,5 ročná mala zostať dalej🙈
@anonym_autor otrasny pristup…by ma zaujimalo ako to tam vekovo vychadzalo tie “vekove medzery” medzi detmi. Ano jedna vec je ze kapacity nenafuknu..ale dieta si rok zvyka, najde si kamosov a potom takato zmena. Keby radsej zobrali 3-4 deti z tych mensich a dali ich k starsim… ved asi take rozdiely vekove by tam neboli ze by mladsie dieta nestihalo.. ako odclenit jedno jedine dieta a este bez upozornenia rodica.
@anonym_95453f a ako to maju urobit?
Nemoze mat jedna ucitelka viac deti.
Co je na tom otrasne? Je normalne ze deti su delene podla veku v st.skolkach.
Mne vyhoveli, ale ja som argumentovala ze postupilo aj mladsie dieta od mojho vyssie.
Slo uz o predskolsku triedu, keby nie, nevadilo by mi to.
@anonym_95453f a ako to maju urobit?
Nemoze mat jedna ucitelka viac deti.
Co je na tom otrasne? Je normalne ze deti su delene podla veku v st.skolkach.
Mne vyhoveli, ale ja som argumentovala ze postupilo aj mladsie dieta od mojho vyssie.
Slo uz o predskolsku triedu, keby nie, nevadilo by mi to.
@natalka13 a co som to nenapisala jasne? Radsej zobrat 3-4 deti starsie a zamenit s 3-4 mladsimi detmi…lebo vekove rozdiely medzi nimi su kolko? Mesiac dva? Autorka doplatila len na to ze jej dieta zrovna bolo posledne pri ciare…
A otrasny pristup v tom ze sa to dozvie az v den nastupu skolky…aspon mohla dceru na to pripravit a nie ze dieta sa tesi na kamosov a zrazu ich ani neuvidi…
@natalka13 a co som to nenapisala jasne? Radsej zobrat 3-4 deti starsie a zamenit s 3-4 mladsimi detmi…lebo vekove rozdiely medzi nimi su kolko? Mesiac dva? Autorka doplatila len na to ze jej dieta zrovna bolo posledne pri ciare…
A otrasny pristup v tom ze sa to dozvie az v den nastupu skolky…aspon mohla dceru na to pripravit a nie ze dieta sa tesi na kamosov a zrazu ich ani neuvidi…
@anonym_95453f preco davat starsie k mladsim? to uz mozu rovno triedy pomiesat.
jej dieta je najmladsie a teda sa poctom nezmestilo medzi do triedy starsich.
vidis v tom logiku?
logicke je podla teba vymenit viac deti🙈
Mne minulý rok dali 4 ročnú medzi 2,5-3 ročné deti lebo som ju prihlásila na pol dňa. Chodila tam presne 5 dní a viac som ju tam nedala, bolo to celé zle.

kdd sa uvolno miesto tak sa to da, ked sa neuvolni tak zo zakona nesmie byt v triede viac deti a nepohnes s tym.