Všimli ste si už na deťoch znaky autizmu?
Ahojte mamicky ktore mate autisticke deti .. viem ano neukamenujte ma … mam 5 mesacnu dceru a chcem sa opytat tej ktora to spatne teraz vie porovnat ci si vsimla uz vtedy dake znaky … je to velmi kludne babatko .. ked je sama v izbe ruky ma polozene a pozera na luster alebo si víska… pravou rucickou aj ked jej rozpravam tak ako keby nou kyvala ked sa na mna pozera …
@cookie29 keď sa nad tým zamyslím, je aj veľa detí, ktoré nemajú dg, iba im chýbajú hranice a výchova. Mnoho dnešných rodičov je veľmi benevolentných, zaneprázdnených, atď. deti sú ukričané, neposlušné, trucovité za všetko, vynucujúce si to svoje nevhodným správaním. Na druhej strane je veľké množstvo diskusií podobných tejto. Autizmus sa nedá určiť na základe pár slov od mamičky v anonymnej diskusii. Mamičky sú častokrát vyplašené z 'blbostí'. Napriek všetkému sa mi nepáčia reakcie iných mamičiek, ktoré z nej robia hysterickú blbku. Je super, že si všimla niečo, čo sa jej nepozdáva a pýta sa, či je to ok. Veď ani my sme nevedeli (a stále nevieme) všetko. Prečo hneď zosmiešňovať a urážať? mám veľa mamičiek, ktoré sú zarazené, keď vypĺňajú anamnestický dotazník z raného detstva, že to a tamto ich dieťatko robilo a nikto to nepovažoval za 'zvláštne'. Našťastie sa aj diagnostické nástroje neustále vylepšujú a jedným z nich je aj spomínaná aplikácia ASDetect, ktorá poukazuje na rôzne odchýlky. Niektoré maminky sú spokojné, lebo ich dieťa má očný kontakt. Je veľké množstvo detí s PAS, ktoré sa pozrú do očí, podstatné však je, či tým pohľadom niečo zdieľajú, či ho používajú ako komunikačný nástroj, atď. Sú deti, ktoré sú tak zaujaté činnosťou, že nepočujú, keď na ne voláme, v tej chvíli nereagujú na meno, to však automaticky neznamená, že majú PAS. Môj synovec špičkuje a nie je PAS, má len skrátené šľachy. Na diagnostiku nestačí jeden, dva znaky. Je ich obrovské množstvo a nemôžeme na ne hľadieť izolovane. Preto tomu hovoríme spektrum. Tak. Pridala som málinko osvety do sveta 🙂
Inak ja som spravanie deti, ze ci je nieco normalne alebo nie zachytila tu na MK pred rokmi. Maly mal asi 3 roky a mal take obdobie vzdoru, ze som si podla článkov tu myslela, ze je asi autista. Isla som s nim za psychologickou a rozobrala som jeho spravanie, ako ma ignoruje vonku, ako mi beží na cestu a ona sa doslova zacala smiat. Ze ok nech donesiem maleho a spravime vysetrenia. Nic sa nepotvrdilo, ziadny autizmus ani nic ine. Povedala mi, ze nech nečítam o tom ziadne clanky, tabulky a ine blbosti, lebo kazde dieta sa tam najde.
Neviem, ci mne take nieco nerastie pred ocami... Znamy maju 6m dietko a to si vyzaduje v TV konkretnu stanicu aj program, co sa im zda rozkosne aj pokrocile... No nechcem byt zlym prorokom🚩
Ja mám autistu doma a väčšinu čo poznam mamičky aj deti tak skoro každé alebo úplne každé sa vyvíjalo normálne do roku a cca 6 mes. Môj napríklad do 3 rokov aj to nevedeli či je alebo nieje.
@nikaeli suhlasim na 100%
Viem ze pracujes s podobnymi detickami. Ja osobne mam blizke kamaratky, ktore maju deticky s PAS, autizmom a jedna z nich sa dokonca aktivne venuje osvete autizmu, zalozila zdruzenie atd. Moje dieta je neuroatypicke, bez toho aby to bol PAS, aspon zatial. Len problem je prave v tej osvete. Na jednej strane je super, ze sa o tom rozprava, pomoze to mozno aj mamickam, pretoze sa na kazde dieta nepozerame ako na nevychovane (aspon niekedy), pretoze zdravotnicky personal o tom vie viac a vedia reagovat primeranejsie, na druhej strane sa vyvolava panika, pretoze kazda aj najmensia odchylka, ako pises a ide autizmus...
@cookie29 ahoj, ten dotaznik je pre @autorka a ma jej pomoct sa v podstate len pozriet, co sledovat, tam na stranke, ktora nie je len pre autisticke deti a rodicov,, ktori hladaju viac info, najde aj riadny psychomotoricky dotaznik, teda vie si odsledovat, co dietatko vie, co nevie alebo TEKOS na rec.
Na co je to dobre, je ze ma jednak orientacne vyhodnotenie priamo na stranke, jednak tam ma tu knihu a clanky na ukludnenie a sledovanie aj inych pozitivnych veci a tiez po rozhovore s niekym - pediater napr. sa vie posilnit, ona ako rodic ale posilnit a trenovat aj s dietatkom, niektore veci, kde napr. moze rodic vnimat, ze je dieta slabsie.
Teda tolko moja motivacia, preco som to tu dala - pretoze verim, ze si to precita a stiahne aj niekto iny, nielen autorka.
A k tvojmu vyroku, ze je toho viacej a ze to vyzera ako moda. Hmmm, neviem, ci vyvinovu poruchu moze niekto brat ako modu, skor ti to otocim - je to ako na luke, kde mas kopu lucnych kvetov a bylin a tak....my kedysi - stare Ceskoslovensko urcite, sme chceli vsetko ''pretriedit'' zorganizovat, na hrubo, pretoze luka je velka a ty vela veci nevidis na prvy pohlad, teda napr. cervene maky svietia podobne ako niekedy ''svietili'' deticky s poruchou intelektu alebo zraku....doslova povytrhas, snazis sa presadit - slepe deti sme napr. dlho mali len v Levoci aj so skolou, skolkou, ustavom....kopa sa presadit nepodari, lebo je to krehke ako tie maky....ale kopu mensich kvietkov, nie tak specialnych, nie tak farebnych si ani nevsimnes a presne tak to bolo podla mna s PAS (porucha autistickeho spektra), ze mnoho deti, ak cosi vedeli a zvladali tak sa presmykli a ostali v hriadke, ako napr. sedmokrasky pri margaretkach alebo podbele s pupavami, z hladiska niektorych kriterii splnali a inak sa trapilo okolie aj oni.
Dnes je diagnostika ina a je zamerana na to podstatne, co najsviznejsie dorucit intervenciu - pomoc, cvicenia, podporu k dietatu - teda prave naopak, diagnoza nie je nieco, co znamena mame vinnika - autizmus za to moze, mozeme vylozit nohy na stol a pohodka....ale prave ked sa to urci tak sa zacina makat.....pretoze vela veci vies - upravit tak, aby sa dieta mohlo co najlepsie zaclenit, socializovat, len sa musi vcas zacat - aj preto sa to, co potom nasleduje vola vcasna intervencia.
Teda aj v pripade @autorka, ak sa jej cosi nezda uz teraz a test by to potvrdil, tak sa vie dostat ak nie k pomoci, lebo sme na Slovensku, vsetkeho je malo, tak aspon k literature a nasmerovaniu, co trenovat, comu sa venovat.
Este viac sa ti to moze zdat, ak by si pracovala v skole - ze ma skoro kazdy ADHD alebo ADD alebo mix z toho, a ja si nemyslim, ked si spomeniem na mojich niektorych spoluziakov, ze to predtym nebolo - bolo, len sa o tom nevedelo v mnohych pripadoch a tak to boli len ''zle deti'', ''lenive deti'', ''vyrusujuce deti'' a kedze sa s nimi pracovalo podla tychto nalepiek, skor nevhodne ako v ich prospech, tak aj obvykle koncili, ak nie mimo - nesocializovane, odmietane aj inymi detmi, tak neskor s vyburcovanou agresivitou, braniace sa alebo uplne odradene - to boli vsetky tie deti, ktore si neskor poznala ako ''divneho suseda''. Teda teraz je skvele to, ze neurovedy posunuli veci dopredu a ze je to ku prospechu deti.
....a ano aj rodicia robia chybu- chyby, nezaujmom, mnohi, teda nerozpravaju sa s detmi, necitaju rozpravky spolu, nevenuju sa hre - lebo kruzok a z kruzku na kruzok nie je volna hra dietata, ktoru ono potrebuje, rovnako ako potrebuje rodica nie tukajuceho a kukajuceho do mobilu, ale pritomneho a s nim.
Kazdopadne drzim palce! @autorka - za mna je skvele, ze sa pytas, pretoze dovolit si otazku, mat odpovede, znamena, ze sa budes lepsie orientovat aj v tom, co je normalne a norma a to je dolezite.
Pekne dni, dievcata.
@atinkaa si zlataaaa ❤️❤️❤️❤️💋🙏🏻vsetko dobre prajem
5 mesiacov je naozaj skoro. Tam skôr sledovať možno motoriku a očný kontakt. Môj starší syn nechcel už v tomto malom veku očný kontakt ale teda nie je autik, no má všetky DYS . Mladší sa pozeral pekne a je 🤷🤷🤷. Niekedy po polroku by som si začala všímať reagovanie na oslovenie menom .
Držím palce
Aké detičky ty už to berieš tak, že aj to tvoje má? Z akého dôvodu? Také malé detičky vyskaju mrncia blabocu dvíhajú rucicky nožičky co je na tom autisticke?
@sofia1979 no vyska kope nozickami ále rucky pokial sa neda hracka tak ma ich polozene cakala by som zeby si ich uz obchytkavala jednu o druhu .. a neblaboce
@bubuzu ale 5 mesacne dieta NEMA ocny kontakt. a to aj take, ktore autista nie je. pri 5m dietati sa neda diagnostikovat nic ohladom autizmu.
99% malych deti ma akokeby “autisticke” prejavy, ktore su ale vzhladom na vek normalne. sleduje sa to v case, prave kvoli tomu, ze v urcitom veku by uz dieta malo: rozpravat, ukazovat, hrat sa,…
ale ked nerozprava 5mesacne dieta - to sa hadam zhodneme, ze to je normalne ;) pri 1,5rocnom uz spozornieme
@zuzuliennka1 dakukem ale ajntak uz by si mala blabotat nie ??
Vôbec nemusí blabotat. Môj nastrasi bol ako partizán do 1 roka, rozprávať začal ako 2,5 ročný, a teraz má čoskoro 13 a huba sa mu nezavrie
nemusi. su deti, co sa rozbehnu napr. az v skolke😅 rec ako pripadny priznak autizmu sa riesi ovela neskor, cca v tych 2 rokoch (1,5r).
ale 5m neblabotajuce dieta nemusi znamenat fakt vobec nic.
v dobrom ti radim - uzivaj si pokojne babatko, lebo to zbehne ako nic. normalne sa mu venuj, vela vonku, cerstvy vzduch a tak. ;) a nerob si dopredu hned negativisticke scenare
Autorka: mám dieťa s AS a od narodenia som vedela, že niečo nie je v poriadku, diagnostika bola v 3r, ale vtedy som to už vedela isto, že tam je PAS, vo veku 5mes žiaden usmev, nereagovanie na mňa, tvár, na hračky, nedival sa na mňa pri speve, neradoval sa z nejakých bežných vecí, všetko to síce prišlo, ale výrazne neskôr, očný kontakt teda az oveľa neskôr, príklad úsmev na hračku okolo 7mes, na mňa ako matku možno až okolo 9mes, držím palce, verím, že sa iba zbytočne stresujes a nič tam nie je ❤️
@tersanas dakujem ti krasne … ona ked sa na mu pozriem a nieconjej rozpravam sa smeje .. ked je na rukach a nieco sa jej paci tak víska .. len ked je na rukach a niekto sa jej prihovori nereaguje kruti sa a kuka hocikde inde to iste ked je na posteli napriklad na oravo a prihovori sa jej nápriklad svokra co byva s nami tak sa neotoci … a toto robi sem tam aj mne ked na nu zacnem rozoravat neotoci sa … ale ked jej ukazem hracku oblubenu a robime blbosti to sa smeje
Autorka: prosím ťa, neber teraz tie moje znaky ako ukazovateľ PAS, to bolo pri nás, pýtala si sa, ako to videli mamy detí s PAS, ale to neznamená, že keď si nejaký znak nájdeš, bude tam autizmus.. toto sme videli v pár mesiacoch a neskôr sa iné veci nabalovali.. máš ešte mini bábo, nemusí super reagovať na ľudí, skús sa ukľudniť a užívať si bábätko ❤️
@zuzuliennka1 nesúhlasím, 5 mesačne dieťa má očný kontakt. Aj autorka tu vlastne sama opisuje, ako keď sa na malú pozerá, smeje sa. A ostatné čo píšeš je jasné, žiadne diagnostiky by som pri takom malom dieťati nerobila a už vôbec sa kvôli tomu netreba stresovať, aj keď to môže byť ťažké, samozrejme. S ostatným súhlasím.A možno len máme inú definíciu, čo znamená očný kontakt.
@anonym_autor prosim ako ste na tom teraz?

@katka533 presne pre toto som napisala, ze nechcem, aby to vyznelo zle. Ono sa to neda porovnat, ALE to je asi tak ako ked sa chces nechat ostrihat a hladas nejaky uces, alebo chces nove topanky alebo chces otehotniet a mas pocit, ze okolo Teba je zrazu strasne vela tehuliek, alebo podobnych topanok ako chces atd... Nikde som nenapisala, ze niekto tuzi mat dieta s autizmom, snad si nie tak blba aby si to nepochopila, prepac... o autizme sa vela hovori, ale len okrajovo... vela ludi ma pocit ze autista je rainman, nema kontakt, nekomunikuje a pod... takze ak ich rocne dieta nerozprava, hned si kladu otazku, ci nema autizmus... asi tak...
@nikaeli v tomto smere s Tebou plne suhlasim. Jednak sa o tom hovori a aj vie viac a ako pises, predtym bolo vela deti povazovanych za "nevychovane" respektive s "poruchou spravania", o MP ani nehovorim. Dnes je aj vela dospelych diagnostikovanych PAS, mnohi az v 50ke napriklad a je to super pokrok. Ale opacnou strankou toho je, ze nie je osveta. O autizme sa nehovori hlbsie, takze vela ludi ma pocit, ze ak dietatko v roku nerozprava, mohlo by byt autista... to som rozumela tym ze je "v mode"