Výber nosných mandlí

gubcikova
13. aug 2013

baby dali by ste svojmu dieťatku vybrať mandle ak by bolo neustále choré?svokra a svokor sú proti(obávajú sa že to nepomôže a tie ich rady,že nosné mandle predsa na niečo slúžia),no ORL,naša pediatrička sú za.ide o to že malá od septembra 2012 každý mesiac je chorá.vždy sa opakuje moraxella,pneumokok,streptokok,stafylokok,hemofyl.stále atb zaberú na mesiac a opäť ked príde do kontaktu s deťmi to chytí.je nosičom týchto baktérií,ktoré chytá potom mladší syn.nikdy to neprejde do krku,či na priedušky,vždy sa to drží v nose.mesačne nás potom vidu lieky na oboch 50-70€ čo je dosť.

raffaella
13. aug 2013

tak my na to prave ideme. Dcerka bola na tom vysetreni, ze jej pozerali sondou do nosteka a zistili ze ich ma velmi zvacsene. Doiktorka vravela, ze sa cuduje ze mala este pocuje, nakolko nosne mandle zvnutra prerastaju do zvukovodu. Tiez mala dcerka vyse roka a pol sustavne zelene sople, je z toho uz sama otravena. Co aj mame vo svojom okoli deti, tak vsetci vravia ze ako dali vybrat, tak sa to vyrazne vsetko zlepsilo. Takze my uz nevahame a ideme na operaciu. Zajtra akurat ideme do toho sukr. centra Kramare na 1. konzultaciu a dohodnut samotny zakrok. Nepocuvala b som svokrovcov, predsa len nie su to odbornici (nic v zlom). Ak ti to povedia priamo na ORL, tak nie je o com.

zdenus11
13. aug 2013

@gubcikova no my ich ideme vybrať 27.8 do Humenného....syn je chorý stále od nástupu do škôlky. Mne to naopak odporúča takmer každý, a aj keď mám obavy, či to naozaj pomôže, si myslím, že horšie to už byť nemôže. Dva dni v škôlke a päť týždňov doma s prieduškami. Tak sme sa na to dali, uvidíme....ja sama ich mám vybraté a mne to zabralo.

gubcikova
autor
13. aug 2013

@raffaella
@zdenus11 má zväčšenú mandľu a slabo počuje ak sú sople.nikdy neprišli soplíky najprv číre.vždy to vypuklo zelenými.my už máme termín začiatkom septembra.no svokrovi sa nepáči že sme neboli u viacej ORL.

kazunomiya
13. aug 2013

Nosné mandle sa dávajú deťom vyberať bežne, ale nie bezdôvodne. Oni na rozdiel od krčných dorastajú. Mne ich ako decku vyberali, kvôli chrápaniu tuším (zavadzali, lebo boli zväčšené). Myslím, že báť sa toho netreba. vtedy to bol krátky, hoci dosť brutálny ambulantný zákrok bez akéhokoľvek znecitlivenia (myslím, že horší bol môj strach ako bolesť), dnes sa to robí už v anestézii, takže ani žiadne traumy z toho dcérka mať nebude.
Sestre vybrali aj krčné. Dnes sa to robí len ak je jasné, že to treba. Vtedy hovorili, že jej krčné mandle stratili svoju funkciu - brániť mikróbom vo vstupe do organizmu a naopak sa na nich držali baktérie a preto bola stále chorá. Jej to robili už v celkovej anestézii, myslím, že si mohla vybrať, ako to chce.
Ja by som na tvojom mieste dala na názor lekárov. Určite vedia, čo hovoria. Dnes sa tento zákrok nerobí tak rutinne, ako kedysi (obaja moji rodičia mali vybraté mandle, ono vtedy sa vlastne nevedelo, na čo sú), ale len vtedy, keď ho treba. Svokra a svokor budú asi ešte z generácie, kedy sa mandle vyberali takpovediac "len tak" a asi často zbytočne, čiže ich názor chápem ale myslím, že názor lekára je spoľahlivejší. Ja nie som lekár ale je jasné, že u tvojej dcéry situáciu treba riešiť. A okrem tejto operácie sa možno popozeraj po možnostiach ako posilniť imunitu, tu na fóre som videla milión tém, až by sa v tom človek stratil, dnes je výber široký.

zdenus11
13. aug 2013

@gubcikova Nám tiež povedali na ORL to isté, náš dýcha ústami, lebo je tá mandla tak veľká....a kvôli tomu aj tak huhňavo rozpráva a začína v noci chrápať. Doktorka nám dala čas na rozmyslenie, ale manžel neváhal. Riaď sa tým, čo môže tvojmu dieťatku pomôcť a nie svokrom.. 🙂 To by radšej videl dcérku stále na antibiotikách?

sandri
13. aug 2013

Aj mne vyberali nosnu mandlu ako decku, teda uz som bola vacsia, mala som asi 10 rokov. Mala som neustale sa opakujuce zapaly usi a odkedy mi ju vybrali som viac usi zapalene nemala ani raz... hoci zakrok to bol strasny, dali mi sice nejaky oblbovak, aby som si ho potom nepamatala, ale mama sa strasne ponahlala do prace a nemohla cakat, kym ten oblbovak zaberie... takze cely zakrok si pamatam a co sa dialo po nom uz nie... tak prosim neurob toto svojmu dietatu 😉 a este k tvojim svokrovcom - predpokladam, ze nie su lekari, tak sa do toho nemaju co montovat. Napriklad u mna ta nosna mandla absolutne stratila svoju funkciu, bola loziskom nejakych bacilov, co sposoboali tie zapaly usi a tie bacily uz boli totalne odolne proti vsetkym liekom, cize ak by mi tu nosnu mandlu nedali nasi vybrat, mala by som problemy stale...

gubcikova
autor
13. aug 2013

@kazunomiya no my máme problém s tým že dcérke sa nič na podporu imunity nedá dať.má totiž autoimunitné ochorenie.na ORL nám zakázali aj návštevu škôlky,MC.no stačí že prídeme na ihrisko a už sme chorý.ja si tiež už myslím že tie bacili sa tam usadili.váhala by som asi vtedy keby to prešlo do krku,na priedušky a boli by iné bacile a nie opakujúce sa dookola.
@zdenus11 naša ešte nechrápe no vždy je nahluchlá

kazunomiya
13. aug 2013

@gubcikova aha... no nic, ale vyzera to potom, ze vybrat nosne mandle by ste jej urcite mali dat. Ci este rozmyslas?

gubcikova
autor
13. aug 2013

@sandri mne ich vyberali ako 13ročnej.presne pre to čo tebe.zápali stredného ucha.odvtedy pokoj a naposledy som bola u lekára asi pred 11 rokmi.dcérka ide do úplnej narkózy na súkromnú kliniku.to by som jej teda nedala to čo mne.mna to potom neskutočne bolelo

gubcikova
autor
13. aug 2013

@kazunomiya teraz už nie,len som chcela vedieť názory,že či by ľudia v takom prípade dali mandle vybrať

m.i.r.i
13. aug 2013

ono je to individualne..poznam pripady kedy si velmi mamicky pochvaluju, ze to vyrazne pomohlo v chorobnosti a poznam aj take, ktorych deti su chore aj nadalej...tato tema je stale diskutabilna..lebo na jednej strane, ak dieta stale chrape, je stale soplave, mandla je zvacsena, nepocuje a podobne, tak urcite chceme vsetci pomoct, aby sa tieto stavy zmiernili a vyber mandle sa zda byt opodstatneny....na druhej strane, v zahranici napriklad nie je tak lahko vyberat mandle ako u nas..teda, ovela menej to lekari odporucaju...vacsinou sa caka do priblizne 5 rokov dietata, kedy sa zvykne uz imunita deti celkovo pomaly zlepsovat, chorobnost klesa aj bez vyberania mandi...na vyber mandli casto v zahranici nestaci odporucanie ORL lekara, ale odsuhlasenie primarom alebo viacerymi lekarmi, aby to nebol taky rutinny zakrok.. u nas si zial casto lekari nahanaju body aj takouto operaciou...kamarat ORL lekar to sam priznava, ze maju kvoty kolko operacii maju vykonat a proste sa to snazia naplnit...a casto aj bezdovodne...zial Slovensko...
Akokolvek, ja sa mat rozhodnut, tak asi idem za viacerymi ORL odbornikmi a tiez vylucim to, ze tie sople su z niecoho ineho..to znamena, ze tam nie je alergia napriklad...taktiez pises, ze atb zaberu a potom zas choroba...imunita po ATB je vzdy oslabena este niekolko tyzdnov aj mesiacov...deti su casto v zacarovanom kruhu ked idu z jednej choroby do druhej ak sa neprelicia uplne, po dobrati atb idu uz do kolektivu a chytia zas nieco dalsie...
tiez je dobre dokladne cistit nostek- robit nosnu hygienu...morska sol, vincentka...naparovanie..vzdy po prichode z vonku vystriekat nostek, tak ako si vzdy umyjeme ruky..
co sa tyka zakroku, tak samotny nie je ziadna trauma...toho sa obavat nemusite..
akokolvek sa rozhodnete, drzim palce nech je dietatko cim skor zdrave!

wewe22
13. aug 2013

ja som dala malej vybrat a bolo to to najlepsie rozhodnutie, pri zakroku sa zistila aj tekutina v uskach tak museli aj bubienky prepichovat(sposobene dlhodobim zvacsenim nos. mandle) a zial museli aj krcne zobrat aj ked s nimi problem nemala len boli zvacsene ale tiez zistili ze su plne hnisu odvtedy (februar 2013) nemala ziadne ATB

eitsirch
13. aug 2013

ja som dala mandle synovi vybrať minulý rok - keď mal 4 roky. Prechádzal z nádchy do nádchy, teraz už je pokoj. Dali sme ich vybrať na jednodňovej chirurgii v celkovej anestéze, zákrok hodnotím pozitívne, bolo to rýchle, o 2 dni už malý nevedel že sme niekde boli, dostal bolestné.... Rozhodnutie nelutujem, odvtedy je chorý tak max. 3 x do roka. Ak na ORL po kontrole navrhovali výber mandlí (tak ako nám) tak netreba váhať. Chirurg po zákroku prišiel a referoval aké boli tie mandle už zhrubnuté po mnohých zápaloch. Vyberali ich nejakým špeci prístrojom - shaverom.
Ak máš pochybnosti, navšív viac ORL odborníkov v okolí. Zákrok sme absolvovali v ZA na jednodňovej chirurgii a robil to chirurg z Martina.
A už krpec ani nechrápe 😉

kiki68
13. aug 2013

Urcite dat vybrat ak su tam opakujuce sa zapaly. Mne ich zatial brali 3krat,2 krat ako dietatu,posledny krat v 19tich a uz som zase tak,ze o par rokov ich mozno budu brat znova. Brali mi aj krcne,tie tiez mierne dorastli,ale brali ich az ked som mala 19 v celkovej anesteze. Ked som boal decko,tak sa to robilo len tak bez anestezy a to bolo o dost horsie. teraz to uz robia pomerne setrne a hlavne ta rana je dost mala,rychlo sa to hoji oproti tym krcnym. Casto pri tom,ked je dieta v narkoze robia aj preplach nosnych dutin, mne to robili vtedy v 19tich a ani som o tom nevedela ked som sa prebrala. Ono ked to das vybrat,tak je celkom dobry predpoklad,ze sa nebudu zanasat aj krcne mandle dlhsi cas.

patrikmisko
13. aug 2013

Ja som určite za vybratie mandlí, synček ako začal navštevať matersku školu bol neustále chorý, odporučili výber mandlí. V marci mu ich vybrali v celkovej anestéze v Trnave, a odvtedy nebol ani raz chorý, takže jednoznačne odporučam 😉

lenka1993
13. aug 2013

JA som bola vyberať mandle ako 6 ročná v celkovej anestéze a od vtedy je pokoj, nevravím že niekdy nie som chorá ale dva krát do roka maximálne nie každý mesiac. Síce keď som bola asi v 12 rokoch na kontrolu povedali že mi mandle znova narástli ale chorľavá som už nebola 🙂