Vyberanie nosných mandlí. Pomôžte a poraďte
Caute maminky.
Pomozete mi a poradite? 😒 Mam dat mojmu 3,5rocnemu synovy vybrat nosne mandle.Aku skusenost s tym mate?
A dalsi problem.Termin mame 27.12. momentalne je chory.Ma este tyzden na prelecenie lebo 2 tyzdne pred operaciou by namal nic brat a byt zdravy.To znamena ze do skolky ho nedam najlepsie by bolo keby bol doma.Marodovali sme pred dvoma tyzdnami.3dni v skolke a je znovu chory.Neviem ako to mam vyriesit.Ci sa da cerpat aj 3 ocerky po sebe po 10 dni alebo ako to je?Viem ze ak je lekar ochotny da sa vycerpat 10 dni a po preruseni na jeden den sa da znovu 10 a potom co?Moze mat aj tretiu pooperacnu?
Dakujem
@otulik neboj sa bude to dobre ja som sa tiez bala, dobre sme spravili, lebo keby sme sli do nemocnice k statnemu tak to mozno len odstryhnu v lokalke,. dcera mi zacala uz v reci napredovat
mi sme tyzden pred operaciou nechali dom a 2t po operaci, tusim doky dovolil po 1,5t do skolky
mi mate vt v usku takze ziaden prievan ani voda do uska
@otulik nam t o robili narazm, sme sli koli tomu ze sme mali velku mandlu, a popritom nam zisrtili tie usi tak to robili naraz a nelutujem konecne mame po, priebeh super, to rozhodne asi orl lekar ci je nutne aj aj, ale nam sa usi zaliali vodou prave koli velkej mandli zapchala nam euchasovu trubicu, marne sme choidili na logopediu ked poriadne nepocula koli uskam mne nebyvavala nikdy chora len tento rok zacala mat jednodnove 40st horucky asi 3x ich mala bez kasla hlienu, podstane za cely zivot mala len raz palap priedusiek, u nas robili problem len tie hlieny, 2 t po operacii sme prestali chrapat
@otulik ak sa koli mandli zapchal ta trubica tak urcite mandla musi von lebo on spravi uska ale po case pojdete opat lebo mandla bude tlacit na trubicu auska saneodvetravaju, mne mala zacala konecne rozpravat od operacie cistejsie ja vrelo odporucam, a ked to spravi naraz pod jednou narkozou tak v pohode 🙂 prvy den je taky vselijaky ale potom je v pohode.
@medvedik21 Ahoj, nechcelo sa mi citat celu diskusiu, vsimla som si ze niektore baby odbiehaju od tvojej otazky. Moja neter bola na operacii pred cca 2 rokmi, tiez jej radili vyberat/nevyberat.. Neviem ako je na tom vas maly, ale ona bola uplne mimo. Samozrejeme caste nadchy, zle pocula, bola velmi nesusteredena, dychala ustami ..celkovo mala stale pootvorene usta a taky "divny" vyraz tvare. Ako keby aj suslala. Po operacii, HNED, bola uplne ina. V pohode vsetko vnimala, zacalo ju opat bavit Lego a Puzzle (to bolo pred chorobou u nej oblubene)... Takze ja doporucuje operaciu. Mam dalsie dve kamaratky co na tom s detmi boli rovnako a tiez to velmi pomohlo.
Ale ak mozem doporucujem tie Jednodnove chirurgicke nemocnice. Neviem odkial ste, tieto deticky boli operovane na Kramaroch na tej Jednodnovej chirurgii. Inak je mozen sa tam objednat, oni urobia vysetrenie a tiez posudia ci je to akutne. Urcite vam poradia. Drzim palce a dajte vediet ako ste dopadli. Prajem krasne Vianoce
@echo suhlasim ale urcite do celkovej anestezi,v lokalke to zvyknu zle spravit a potom to dorastie,hentu skusenost mame aj mi mne si dcerka po operacii zacala spievat aj tancovat,dokonca mi pri knizke chvilu vydrzi, sme ani nemali paru ze zle pocuje,koli tomu ze nepocula si vypestovala velmi dobry zmysel pre pohyb a sport,dovtedy sme mysleli ze je hyperaktivna
ano ano, do celkovej anestezi, viem ze to v "obyc.ORL" robia lokalne a co som pocula 99% sa im to vratilo.
@otulik Ahoj. My sme dali malej vybrať mandlu pred dvoma rokmi. U nás to malo hrozné príznaky. Okrem toho, že v noci chrápala, mala tzv. nočné desy. Mudr. nám vysvetlila, že to u detí vzniká, keď kvôli zväčšenej mandli nemôžu poriadne dýchať a telo nie je riadne okysličené ( zhruba tak, už je to dva roky, tak možno som to nenapísala na 100%) Ale bolo to príšerné, každú jednu noc cca 1/2 roka vrieskala (doslova). Nedala sa vôbec prebudiť, nech som robila čo som chcela (normálne spôsoby 0 bodov, nepomohlo ani keď som ju zobrala a ruky a otvorila okno, bola úplne mimo). To vždy zobudila aj malého, aj keď on spáva v inej izbe a kričali dvaja. Fakt hrozné obdobie, počítala som každý deň do operácie. Termín nám dali vyše 3 mesiace od prehliadky. Po operácii bolo okamžite všetko ok. Jeden deň sme dávali panadol proti bolesti a nejaký čas mala taký srandovný hlas 🙂, ale to kričanie celkom prestalo 🙂
ahoj no co citam tak to mame aj mi ty koky a ked tak rozmylsam on mi brutaaalne place od malinka a ked teraz nastupil do skolky deeeeeees ☹ to mame v noci co vy ☹ som zufala z toho placu...moze to byt z toho z tej mandli???????uuuuuuuuuuf ja pocitam oddnes do 21januara mame termin juuuj ale on mi aj krici,vrieska cez den ☹ ja len dufam ze to zvladneme 🙂 dakujem krasne posuva ma to dalej 🙂
@nikoleta15 🙂
my sme boli vyberat nosne mandle minuly rok -a musim povedat, ze sme urobili dobre-misko slabsie uz pocul-dlho som to odmietala ale odporucila to detska lekarka ,krcna aj alergologicka-po tyzdni sme uz boli skole, z nemocnice nas prepustili este v ten den poobede -od kedy ma nosne mandle vonku-zlepsilo sa vsetko ... operovali ho pri plnej anesteze-prv mu dali nejaky oblbovak v striekacke vsade videl sneh pritom bolo leto-potom ho vzala sestricka na ruky a odniesla na operacku- doviezli mi ho na izbu uz po operacii ccas 15minut, teploty sme po operacii nemali, brali sme antibiotika -kontrolu sme uz mali po tyzdni u svojej krcnej lekarky a za vysledkami sme len volali-posielaju vzdy vybrate mandle na histologiu. nam to pomohlo,ale je to na kazdom z vas
@otulik
Asi by to mohlo byť ono ☹. Malá tak pár krát vrieskala aj keď zaspala v aute. Ono sa to ľahko vraví, že nevyberať. Ale kto zažije takéto niečo, je celý šťastný keď to prestane. Držím päste 🙂
Mile maminky.nam zistili obrovsku mandlu v srobarovom ustave a videla som ju aj ja na monitore a fakt minimalny priestor na dychanie.dostali sme tatransku sprchu a preplachujeme nosik pred spanim od augusta davame rinocort pred spanim a sa nam zda ze mandle splasli. Malx nechrape,dycha v noci nosikom,nebudi sa...Na februar mame operaciu ale objednali sme sa este na kontrolnu fibroskopiu a uvidime. Ako vam prosim zistovali problemy s uskami? Len pozreli do usiek na orl alebo nejakym pristrojom?
@nikoleta15 a to ma nenapadlo povedat dr.na ORL ze mame take problemi ze vrieska jak nepricetny v noci a moze to byt aj z toho ☹ ja len dufam ze bude vsetko ok po operacii ..len sa jej bojim uuf ☹
@otulik
Ja som to vtedy tiež len náhodou spomenula, ani sa mi nesnívalo, že by to mohlo mať nejaký súvis. Tiež som o tom nebola skalopevne presvedčená, že to prestane,len som dúfala... Ale naozaj to bolo z toho a hneď 1. noc po operácii to bolo ok. Predtým cca 1/2 roka sme to mali každú noc niekoľko krát + aj cez deň, ak zaspala. Ako som písala predtým. Bolo to príšerné. Najhoršie, že sa s tým nedalo nič robiť. Už som malú aj čistcom natierala, aj nejakým olejom na zdravý spánok. Bola som aj u bylinkárky, dala mi pre ňu čaj a nič. Malá sa vtedy vôbec nedala nijako prebrať, len vrieskala a vrieskala, maximálne som ju dokázala dostať do polospánku, ale nikdy som ju nevedela celkom prebrať, aby nekričala. A po chvíli zas to isté. Som strašne rada, že to máme za nami. Neboj, aj ty si vydýchneš, len to treba ešte nejako do tej operácie vydržať. Bude dobre 🙂
@nikoleta15 dakujem dufam ze to bude ok 🙂
@nikoleta15 az teraz citam,o nocnych desoch! Nas to urcite obdobie mal,tiez,ale nie kazdu noc,tak raz za dva tyzdne,tiez sa nedal utisit..to uz mohlo byt mandlou zvacsenou?? Lebo on nebyval ani nejak chory,3xdo roka nadcha a to bolo v obdobi okolo 2rokov a jedneho dna to prestalo a to sme este ani len netusili,ze ma,velku mandlu. No v kazdom,pripade aj jeho musi ist von..len sa este objednat,dufam,ze dostaneme skorsi,termin ako za 3mesiace.
@siska53 to tazko povedat,ci to bolo tym.nasa mala vtedy zacala chodit do skolky,chora byvala nonstop vyse roka.kazdopadne tie noci mala urcite na svedomi mandla.takze ak je zvacsena aj u vas a mate to v spanku, mohlo by to byt ono.drzim paste.

@brumka este som chcela do kolektyvu moze?ci musi byt len doma?