Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze
Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu
@eminka13 mozno ten panadol (alebo skor nurofen, pozor acylpirin sa nesmie) by som davala par dni, ked jej aj teplotka vyskocila... tym nic nepokazis podla mna... a ten zapach z ust je normalny, chvilu to potrva tak cca 10 dni... je tam vytvorena chrasta, ktorou sa to hoji a ta moze zapachat
ahojte, dnes sme boli na vyberanie nosnej mandle a implantaciu ventilacnych trubiciek v ramci jednodnovej chirurgie, dcera to zvladla uplne super, po narkoze si pekne pospala, po prichode domov uz chcela papat a funguje ako vzdy. v pripade bolesti mame podavat proti bolesti panadol/ibuprofen podla potreby, do nosika striekat solne roztoky resp. vincentku, vraj je to potom menej bolestive, ak je to potrebne, mozu sa pozit aj nosne spreje/kvapky na uvolnenie dychania (nasivin, olynth...). drobne vytoky z pusy, nosika aj usiek budu vraj normalne, v pripade cerstveho krvacania utekat naspat do nemocnice. tesim sa, ze to zatial dobre vyzera a dufam, ze to vydzri aj dalej bez komplikacii🙂
@mia78
@mia78 ahoj chcem sa spitat ci ste vyberali nosne a boli na orl lebo aj ja mam problem ze maly ma vecer furt upchaty nos a kasle z toho boli sme na orl a povedala ze ma zvecsenu nosnu mandlu a dala mu sprej nasofan yeraz nasonex a ked ani z toho nebude dobre tak treba vybrat lenze jeden den je dobre spinka ani nekaslr a druhy den zase ale furt len ked ide spat alergologicka podla papiera orl ze tak bude treba vybrat lenze mne sa zda ze om bude mat nieco mu vadi v izbe asi nemala by som mu dat najprv spravot u alergologa nejake vysetrenoa lebo on len niekedy spi s otvorenymi ustami ale s uski nema problem ci by som najprv nemala spravit nejake vysetrenia az potom zvazit tu mandlu alebo co vam pomohlo do nosa na upchatie
@darusenka123 ake kvapky vam pomohli na opuch mosteka
@darina05 my sme dali vybrat lebo mal obydve mandle velke ze mu upchavali nos ,tiez dychal cez usta.... v chorobnosti nam to nepomohlo stale bol chorý dost casto a aj je, chodime aj na alergologiu, treba vyskusat vsetko ,tam nam davaju lieky na imunitu...testy sa robia od 4roch rokov ........
@mia78
Testy ze sa robia od 4r je blbost. Nam ho uz robili presne v mesiaci ked sme mali 3r. Klasicky ako dospelym na ruku davali tie bodky...okrem toho vsetko spravili kontrolne z krvy a taktiez potravinovu z krvy.
Mozno treba len najst toho spravneho lekara a niekedy navstivit viac kvoli roznym nazorom. Kebyze pocujem toho prveho za sekundu pomaly od stola povedali ze vybrat nosne mandle. Jasne nsjjednoduchsie. Ale tym ze my nikdy neboli chore sa mi to zdalo absurdne. Ja som alergik tak viem
Rozlisit alergiu od choroby s vidim ze ked detsku tece priesvitny sopel vyse pol roka tak to asi nebude ze vybrat mandle aby sa jej ulavilo a lahsie dychalo.
Skuste naozaj trvat na testoch ak to tak citite. Dokonca susedovi robili testy ked mal 1,5 roka a to z krvi lebo to bolo naozaj nutne v jeho pripade a potvrdila sa silna alergia na BKM. Obaja chodime k tej ostej doktorke.
No skusim este alergogologa ale u.nej sim bola.a.jemu robilu z krvi ked mal.2 roky a nemal.nic zistene a ina ma teraz poslala krcnej a krcna povedala.nosna mandla a alergilog ze tak bude treba vybrat nandlu ziadne vysetrenie este raz nespravila nic tak budem trvat na testoch lebo jeden den sa mu lepsie dycha druhe den zase upchaty nos ale ja mu medam vybrat nic
@mia1112 viem zle om sa vyjadrila mne povedala nasa na alergo ze testy moze spravit len lieky sa davaju len od styroch rokov........ a mandle sme tiez nedavali hned vyberat mal vysetrenia na krcnom a alergo bol prelicovany a az potom sa rozhodlo ze musia ist von lebo mu upchavali obydve nosne dierky a nemohol dobre dýchat v tedy mal 4roky teraz ma 10 to pri najstarsom synovi .... nastastie zatial mladším deturencom netreba a sme sledovany na alergo .............
Ahoj,absolvovali sme to so 4-rocnou dcerkou pred tyzdnom. Rano nas prijali, vecer sme sli domov. Necitala som vsetky prispevky, nechcem sa opakovat. Ak sa chces cokolvek spytat, kludne napis. Hned prvu noc po zakroku sme nad nou sedeli a pocuvali ci dycha. Dovtedy tak chrapala, ze to bolo pocut cez 2 dvere...
@darina05 nemame vybrate mandle. Boli sme u troch lekarich orl rozmych, bo 1.povedal vybrat, 2. Nevybrat ze to je cista alergia a 3. Tiez nevybrat je to alergia.
Bereme 1x denne 2,5ml aeriousu a plus sprej do nosa. V horsom obdobi 2x denne, ak je lepsie 1x denne.
Sprej mali sme alergodil, teraz livostin. A este je rinocort tiez ta ista baza.
Nam sa potvrdila alergia na pel-z krvi
@darina05 Ja som sa neskutocne bala,nechcela som aby to mala podstupila, navyse v celkovej anesteze... Ale zvacsena nosna mandla ma fatalnr nasledky. Ak dieta dycha len ustami alebo chrape v noci, je stale chore lebo to nie je fyziologicke a prorodzene. Mojej malej mandla tlacila na eustachovu trubicu v usku, co zapricinilo nahromadenie tekutiny a oslabeny sluch. Ked tu tak citam, kolkou chemiou decka dopujete, nelutulem ani minutu ze sme to podstupili... Nic si z toho nepamata, chrapat okamzite prestala, sluch ma 100%ny a ziadne lieky neberie.
@darina05 Zvacsenu nosnu mandlu nestiahnete ani kvapkami. Kvapky stiahnu sliznicu nosa a prinosovych dutin pri nadche. Dieta moze mat zvacsenu nosnu mandlu a pritom zrovna nema nadchu a je zdrave. Ak dycha ustami a v noci chrape,treba to riesit operativne. Ak chcete blizsie info, kludne napiste 🙂
@korytnacka7 presne ako vravis, my sme tiez velmi radi, ze sme pred necelymi 2 mesiacmi boli vybrat nosnu mandlu, i ked nas mnohi odhovarali a nielen kvoli celkovej narkoze. az teraz sme prisli na to, ze dcera prave kvoli sluchovym problemom sposobenych obrovskou nosnou mandlou bola velmi zakriknuta a nesmela, v skolke vzdy stala bokom, hrala sa sama, teraz po operacii nastal osobnostny obrat, v skolke sa zapaja do hier, porozprava aj cudzim, je zivsia, sme velmi radi, ze sme to absolvovali. j
@korytnacka7 no moj maly mava otvorene usta vecer ked spi ale cez den je v pohode a ja teraz neviem lebo bol chory ale len viroza nedala mu lekarka antibiotika ale uz 2mes ma takto upchaty nos potom raz kasle z toho potom prestane jeden spi pekne druhy den zas upchaty tak alergolog nas poslal krcnej a ta hned ze ma zvecsenu dala mu sprej nasofan ten nepomohol teraz mu dala nasonex ze ked ani tto mepomoze tak treba vybrat lenze alergolog neurobil ziadne vysetrenia ani vlastny lekar ci by to nemohl abyt aj alergia alebo vyter z nosa ci tam nema bacila lebo maval moraxelu ci najprv netreba vysetrenia aaz potom uvazovat o vybrati dakujem
Aj my máme už von nosné mandle vybraté 9 mesiacov, museli sme dať vybrať lebo mal zvacšené až 3 stupeň,neustále bol chorý napr. 2 týždne sa liečil doma, týžden v školke a znova dookola,veľa antibitotík jedaval, chrápal v noci, zatekali mu do hrdla hlieny a dýchal ústami.Teraz prežívame 1 zimu po vybratí mandlí je to lepšie ale o trochu,nemá už tolko antibiotik ako vlani, ale býva aj tak stále chorý, ked kašel máva tak to trvá dokým sa vylieči a z nádchy sa rýchlo vylieči.Uvažujem nad liečením v Lučivnej. Odporúčajú. 🙂
@korytnacka7 presne ako u nas
@annie13 Ja mam celkovo respekt pred celkovou narkozou. Ale inak, synovi takto brali nosne mandle uz 2x, v 1,5 roku a v 3 rokoch. Nemali sme ziadne problemy. Druhykrat tam prisiel syn asi tak o 10:00 a asi o 13:00 uz aj isiel domov a vyzeral, ze ani nikde nebol. Uplne normalny, vesely, plny energie fungoval dalej. Kedze bol v narkoze, asi ani nevedel, ze niekde bol 😀. Ak to ORL lekar doporucil, asi ma na to dobre dovody a je vysoko pravdepodobne, ze sa Vasmu malemu ulavi a bude aj zdravsi.
@darina05 Zvacsena mandla je nasledok opakujucej sa nadchy, je jedno ci alergickej alebo bakterialnej-virusovej. Zvacsena mandla je obranny mechanizmus tela, zvacsi sa,aby chranila dolne dychacie cesty a brani prenikaniu infekcie dolu. Ak sa nadchy opakuju, mandla sa nestiha stiahnut a spat zmensit. Zvascena nisna mandla je teda trvaly stav. Pomoze pobyt mori alebo v tatrach, ale pri dalsom infekte,alebo prichodom zimy v momente zduri,aj ked dieta zrovna nieje chore. Pri strete s infekciou sa na nu rychlo zachytavaju vsetky choroby cyklus sa dokola opakuje. Moraxelu a stafilokoka ma 90%skolkarov, ani o tom nevedia. Ja som bola radikalne proti operacii, navyse v celkovej anesteze. Neriesena zvacsens mandla ma fatalne nasledky. Precitajte si fantasticky clanok na orl-poradna.sk My sme sa tam nasli, dali ju vybrat, odporucali nam to 3lekari a som stastna,ze sme to podstupili.
@korytnacka7 Kde najdem ten clanok prosim. Ten link mi otvara nieco ine. Dakujem 🙂
@darina05 http://m.poradnaorl.webnode.sk/blog/nosna-nosoh...
Vsetci povinne precitat, to bolo ako o nas 🙂 My sme nemali ani horucky,ani velke kasle, jedny ATB ked jej to preslo do zapalu stredneho ucha. Ako som pisala,s operaciou som sa par tyzdnov stotoznovala, tiez som bola najskor zasadne proti. Ked nam doktorka po operacii povedala, ze bola velka jak svet, bola som stastna, ze to cele malo zmysel. Fibroskopiou- trva 1min hned zistite, ci dat vybrat alebo nie.
A ti fibroskopiu kto robi
@darina05 Nám robili v ambulancii ORL, na 10 minút dostal vatičku do nošteka na umrtvenie a potom mu dali do nošteka kameru. Malý má 3 roky a úplne v pohode, pekne pozeral na TV čo má v nošteku 😉 😉 Mandle mu vyberali na Kramároch - nosné- ráno sme prišli a večer o 18:00 sme išli domov. Ale bývame do 20min autom, tak možno preto, sme nemuseli byť hospitalizovaný. Najprv nás totiž chceli na 2 noci ☹
Fibroskopiou zisti ci naozaj vybrar alebo nie a take mi krciarka nespomenula povedala ked nepomozu kzmvapky nasonex tak hned napisala vybrat potom preco taketo neodporucila dobre a noznu mandlu mo,e mat zvecsenu aj ked nadcha preliecena aj z toho moze byt nie ked ziadne vytery mu nespravila mozno tam ma bacile a to sposobuje velke mandle lebo moj neno casto chory antibiotika nezvykne mavat.no uvidine po kontrole co povie
Ono nie vždy je dôležité či je až taká veľmi veľká. My sme nemali až takú strašne veľkú, ale keď mu ju vybrala, povedalo, že bola strašne vo vnútri nahnisaná

@eminka13 a inac,teplota do 37.5 je v norme..je to tzv mierne zvysena teplota a nemusi znamenat infekciu(pri indfekci zvykne dale rast),ale napr ze je dieta prehriate, ze bolo aktivne atd..az od 37.5-38 je zvysena a nad 38 je horucka..od 39 je vysoka..s tym,ze v konecniku sa odratava 0.5 ale stale sa riadis podla tej stupnice..teplota nad 37C sa povazovala za zvysenu pri oralnom merani-v ustach..aky mate teplomer?ja mam microlife na celo a v manualy je norma do 37.4..zavis aj kde merias,na akom mieste tela,kazde ma inu hodnotu,co sa povazuje za normalnu...