Vybratie nosných mandlí u 3 ročného v celkovej narkóze
Syncek ma 3 roky a po neustalych chorobach soplne kasel teploty nas poslali na ORL a odporucaju nas na vybratie mandli, mame uz aj termin operacie. Je to vraj nejaka nova metoda Scheiwrova alebo tak nejak neviem ako sa to pise, je to vsak v celkovej narkoze. Idu nam to robit v BB Rosweltke tak ak niekto nahodou priamo tam bol, potesil by ma nejaky opis ako to prebieha. Rano ze nastupime a vecer mozme domov. Mate niekto skusesenosti, mozu nastat nejake komplikacie, bolesti po prebrati z narkozy? Nastalo zlepsenie zdravotneho stavu po vybrati? Dakujem za kazdu informaciu
@darina05 ATB mu vobec nemusia pomoct na upchaty nos... kiez by pomohli. 3 tyzdne pred zakrokom musi byt zdravy, znamena nemat atb ani ine vazne lieky. Fibroskopiu robia asi na kazdej ambulancii orl. Na usko a na bolesti hlavy sa nestazuje? Ak som spravne pochopila, nadchu nema ale zapchaty nos ano?
@korytnacka7 ano zapchava sa mu nos a potom z toho pokaslieva vecer no. Usko nehovori ani hlava iba jednu dierku ma uppchatu a obcas tak pocut ze tam ma sooel ale bic mu nejde z nosa no a uska mu nepozerala
V usku by ste volnym okom nic nevideli, to mu vysetria pri kazdej navsteve orl. Skuste este konzultovat s inym doktorom to vybratie. My mame dobru skusenost s kramarmi, trnava a dunajska streda, vsetci sa zhodli. Operacia bola v nasom pripade nastastie naozaj opodstatnena.
@korytnacka7 no ja som n.zamky a ak mi lekarmi bt som mala este poriesit
... ze ak mate pocit, ze vybratie mandle u syna sa da riesit aj inak, navstivte viac lekarov, nech to posudia. Niekedy to pomoze, hlavne vam odporucam skusenejsich, starsich lekarov v tomto pripade.
@annie13 ozivuje temu, nakolko sa nas tento problem bohuzial tiez tyka...prosim vas od akeho veku davaju lokalnu anestezu? moj maly ma 2,5 roka a tiez nas caka zakrok, tiez zvazujem, ci ORL kliniku alebo detsku fakultnu v BB...ja sa priznam, ze viac ako samotneho zakroku sa bojim prave tej anestezy, pride mi na to este maly ☹ a este by ma zaujimalo, dostali ste po zakroku aj atb? aka bola pooperacna starostlivost, myslim papanie a tak...dakujem!
@bambulka82 ahoj, prosim ta boli ste u dr.somorovej? Aj nas to caka a neviem sa rozhodnut, kde...ci zv alebo bb...dakujem za info
@kikajuraj ahoj, ano boli sme u dr. Somorovej, urcite ju odporucam, ci uz priamo jej ambulanciu, alebo Medicentrum. My sme boli pred rokom, malemu vyberali nosnu mandlu a do usiek mu davali stipulky. Minuly tyzden v stredu mu ich po roku vyberali. V oktobri sme tam boli aj s dcerkou, ale nie s mandlami, mala prirasteny jazycek. Takze ja dr. Somorovu urcite odporucam a je tam uuuuzasny anesteziolog, ktory to s detmi proste vie, ale vsetci su tam velmi mili. Urcite by som opat volila Zvolen.
@kikajuraj Maly- nemaly, zial ked to treba urobit, je to pre neho najlepsia alternativa... moj maly to zvladol pred par tyzdnami, ma 18mes. Pomohlo mu to neskutocne, konecne dycha nosom, v noci nechrape a nebudi sa 10x za noc s placom, ze nemoze dychat.
@kikajuraj Este doplnim, atb sa nedostava po tomto zakroku, nie je dovod. Decka odchadzaju z nemocky v ten den so zahojenym tkanivom. Na zakroku neboli vybratie mandle,z toho si nic nepamataju, ani hojenie neboli. Co je najhorsie je intubacia, lebo za ne dycha pristroj a v hrdielku maju obrovsku ruru... tkanivo v hrdielku je pomagane a trva par dni, kym sa dostane do normalu. Po vybrani nosnej mandle ich teda boli HRDLO a tazko sa im prehlta... nevedela by som to, keby to mesiac pred malym nerobili aj 4,5 rocnej dcerke... Takze kasovita strava, tekute, analgetika od bolesti.
@korytnacka7 sestra ma upozornovala (obe jej deti ich maju vybrate) ze dieta po zakroku nesmie behat,skakat,udriet sa atd.,aby sa to nerozkrvacalo...toto si absolutne neviem predstavit ako to idem malemu vysvetlit😕a este ma napada,neskusali ste nejake alternativne sposoby ako mandlu zmensit?
@bambulka82 dakujem za info,pomohlo☺kolko mal maly,ked ste boli?
@kikajuraj mandlu nezmensite. Mozno docasne pobytom v tatrach alebo pri mori, ale pri najblizsom sopki slebo v chladnom pocasi sa hned zduri naspat, aj ked je dieta zrovna zdrave. Ano, kludovy rezim. Ale ako pisem, bude uboleny par dni z toho hrdla, nebude skakat 🙂 Tkanivo zatavuju hned pri operacii.
@kikajuraj sym mal 3,5r. a dcera 1r. tiez bola uspavana.
nam to velmi pomohlo, maly bol za ten rok chory iba 1x a aj to nic vazne.
@bambulka82 a vam bol zakrok doporuceny na zaklade castych chorob alebo? U nas je dovodom to,ze maly mi po poslednych soplikoch v januari zacal strasne chrapat,tazko sa mu dycha cez nostek a stale mu slzi jedno ocko...mame 2,5 roka,doteraz sme nemali atb ani nic vaznejsie ako sopliky...
@korytnacka7 citala som o nejakych alternativnych veciach,ktore by mali udajne sposobit zmensenie,ale urcite je to velky otaznik...u vas bolo indikaciou prave to spominane chrapanie? Kedy vam to chrapanie zacalo?
@kikajuraj Dcerka mala opakovane infekty a po nich jej mandla uz nesplasla...huhnala,aj ked uz bola zdava a nesoplila. Potom uz ani nebyvala chora, ale pri prvej zmene pocasia, vlhku ci chlade v momente huhnala lebo mandla sa zdurila. V noci chrapanie strasne a to celu noc :( Mala jeden zapal stredneho ucha, jednu sinusitidu a jedny ATB, nic strasne v porovnani s inymi detmi. Ale mandla zostala velka natolko, ze zacala slabsie pocut. Na tympanometrii sa to len potvrdilo. Obrovska nosna mandla sposobovala tlak na eustachovu trubicu v uchu, nasledkom coho sa v uchu nevyrovnava tlak a hromadi sa v usku tekutina, ktoru by operacii mandle odsaju a vkladaju do ucha tzv.stipulky. Syn (18mes ) mal vlastne podobne priznaky, sople a chrapanie, dychanie ustami, huhnanie a sluch sme posudit nedokazali. Jemu zvacsenu mandlu teda potvrdila fibroskopia ( 10 sekundove vysetrenie- hadicka s optikou do nosa). On maval dokonca vypadky dychania v noci a potom so strasnym chrapotom, snaziac sa pretlacit vzduch nosom sa budil s placom asi 10x za noc. Mala prestala okamzite chrapat, ohryzat si nechty a dycha nosom a pocuje na obe uska rovnako. Maly prestal chrapat, dycha nosom a v noci spinka ako anjelik... budi sa len na kojenie 🙂 Ano, celkova anesteza a jej negativa, analgetika po operacii ale nelutujem, ze sme to podstupili... skor nsopak, nemala som ich nechat tak dlho sa trapit...
Mojej malej vyberali nosne mandle ked mala tri roky v Nitre. Mala ich patologicky zvacsene a neustale zapaly, sopliky a nakonec sme pod antibiotikamimuseli podstupit vyber v celkovej anesteze. V nemocnici sme pobudli dlhsie ako ostatne deticky po vybere mandli. Ako ju priviezli na prebudzacku nastal problem a tak sme skoncili na OIAM (aro) cca 12 hod. Na pozorovani. Problem nebol z dovodu operacneho vykonu. Mali sme problem s dychani ale nie normalnym ale tkanivovim.... Je to síce styri roky do zadu ale zvladli sme. Chory byvame tak 1 za rok.
Cize maminy, ja viem, ze je to individualne, pretoze organizmus kazdeho dietatka je iny, ale ked to tak zhodnotite, je stav vasich deticiek po vybere mandle lepsi alebo ani nie? Myslim samozrejme z hladiska chorobnosti...mam v okoli viac pripadov, kedy sa stav dietata ani po vybere nezhorsil, dokonca niekto povie, ze je castejsie chore...nas caka od septembra skolka, kde bude casto chory aj tak a ked pocuvam taketo skusenosti, tak uz naozaj neviem, co si mysliet...
vyzerá to, že ani moja sa vybratiu mandlí neubráni, neustále zatekanie soplov a z toho kašeľ, keby som netlačila na pediatričku, tak nás na ORL ani nezoberie, zajtra kontrola a sa rozhodne, či pôjdu von, keďže sú veľké a tlačia na bubienok
@kikajuraj Ako om pisala vyssie, my sme nemali problem ani tak s chorobnostou, ale s celkovou kvalitou zivota, ktora sa obom detom neporovnatelne zlepsila.
@moni244 Tak v tom pripade ani nevahaj, to moze mat fatalne nasledky na cely zivot. Precitaj moj dlhsi prispevok vyssie.
@korytnacka7 neváham, ja jej chcem dať vybrať mandle, vravím, na pediatričku som normálne musela zvýšiť hlas, aby nás vôbec poslala na ORL a netvrdila mi, že to sú len škôlkarske choroby, doktorka na ORL sa čudovala, že kde sme boli doteraz. Čiže sa to pohlo a zajtrajšia kontrola rozhodne
Ahojte 12.4. Sme objednany na vyber mandli krcne aj nosne naraz. Doktorka nam povedala, ze bude mussiet byt maly v nemocnici do ddruheho dna. Preto by ma zaujimalo ci tam moze ostaat aj rodic s dietaatom na noc ci je to povelene. Budu nas operovat v BB. Dakujem za info
aj mojej dcerke vyberali nosnú mandlu v Šrobárovom ústave v Smokovci v celkovej anestéze a určite jej to pomohlo. na zákroku sme boli v novembri

Aha dobre a neni dobre teda teraz nejak to pteliecit ten nos s antibiotikami aby sa mu ten nos upokojil lebo uz druhy mesiac to takto ma ze upchaty potom kadle potom dobre niektore noci ale stale ma aj dnu dierku upchatu a s toho furt pokaslieva lebo aj ja ak mu nebudu moct vybrat kym nebude uplne v poriadku nie musi byt uplne zdravi za to som myslela ze preliecit antibiotikami a potom teda ked f sa neupokoji tak vybrat