Vyrážky- prosím, viete mi poradiť čo je mojej malej?

belkare
18. okt 2019

Moja malá dcérka (5ročná) má od včera vyrážky hlavne na nohách, na podbrušku len dve a jednu na ruke (momentálne cca. 18-20, ale pribúdajú). Nemá žiadne iné ťažkosti, ani teplotu, ani nádchu, proste nič. Vyrážky majú žltý stred a červený dvorec (pripadá to ako hnisavá vyrážka akné) - viď. fotky. Prosím poraďte čo to môže byť. Štípance to nie sú, ovčie kiahne sme už mali. Ďakujem za každú odpoveď.

arcticcode
18. okt 2019

Kiahne

belkare
autor
18. okt 2019

@arcticcode určite nie, už mala kiahne minulý rok

arcticcode
18. okt 2019

@belkare Ma to iba na nohach? Extremne vzacne moze mat clovek kiahne viackrat za zivot

nini1010
18. okt 2019

Podla mna to nie su kiahne.Je to dost zapalene vokol na kiahne.Ale neviem poradit.Ja by som ale uz bola u dr.

jaanulina
18. okt 2019

Vyzera to podobne ako molusky

kikulienkadd
18. okt 2019

Ahoj,neviem,čo to je u vás,ale presne takéto vyrážky som mala keď som zjedla surovú uhorku. Svrbeli a boli na trupe na oboch bokoch od podpazušia po pás cca. Začalo to v puberte,doteraz sa jej vyhýbam. Alergiu som si sama našla a niekoľkokrát som si to overila (niekedy aj nechtiac,keď som zjedla napr.salat,z ktorého som uhorku síce vybrala,ale aj šťava mi stačila na túto reakciu).
Kiahne môže mať človek v živote vraj aj 2×, všetko záleží od imunity. Moje deti ich zatiaľ nemali,len viem,že vyrážky by mali byť ako pluzgieriky s priehladnou tekutinou,nie bielou alebo sa mýlim?Držím palce, skoré uzdravenie!

nikpa
18. okt 2019

@belkare molusky to určite nie sú ale ja by som s týmto išla k dr nech sa jej to ďalej nešíri, no ide víkend, na pohotovosť to nie je a do pondelka ďaleko...

nika82
18. okt 2019

spytajte sa v skupine Zdravotnici na mk

katren
18. okt 2019

@belkare to, ze ste uz kiahne mali neznamena, ze ich nemozete mat este raz....

belkare
autor
18. okt 2019

@arcticcode na nohách najviac, na ruke zatiaľ jednu , na podbrušku dve a na zadočku jednu... skúmala som net.. napadla ma choroba ruky-nohy-ústa, ale ona má ústa aj tvár úplne čistú bez vyrážok
Kiahne som videla x -krát... toto nie sú. V strede vyrážky je akokeby hnis, niektoré už praskli a ostal len červený fľak. Volala som na pohotovosť, vrak keď nemá nič pridruženè ( napr. horúčku), tak máme čas prísť zajtra ráno.

gabulienka623
18. okt 2019

@belkare toto nevyzerá na ruky nohy ústa.

belkare
autor
18. okt 2019

@gabulienka623 natrafila som na jednu diskusiu tu na MK : https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/co-su-tieto-vyrazky-4/ sú tam fotky iných detí, vyzerá to tak isto ako u mojej malej a tiež pár z nich boli u Dr. a nevedia čo to je... najviac tam odznievala reakcia imun. systému na niečo...alergén, vírus? Hodila som to sem čerstvo, čo keď natrafím na skúsenejších. Veľmi sa trápim kvôli zdrav. stavu malej. Zajtra ráno utekám na pohotovosť.

0hena0
18. okt 2019

Ja si myslim, ci nemala nahodou na nozkach detske puncosky.

kristina410
19. okt 2019

@belkare pani určite to je ruka noha ústa je to infekcia pokiaľ to nezačnete hneď liečiť vyrážky budú stále pribúdať a prídu aj teploty presne moja krstná dcérka má bola som s nou včera u lekára. Úplne do bodky tie isté vyrážky. Veľmi sa to rýchlo šíri a je to aj nákazlivé pozrite si to na internete 🙂

gabulienka623
19. okt 2019

@belkare no neviem, nebudem vám tvrdiť na 100% že to nie je nohy ruky ústa. My sme to mali pred necelým rokom obe dcéry aj ja, no tie vyrážky boli iné. A každá sme mali.iny priebeh aj iné vyrážky, aké takéto akoby hnisavé vôbec nie. Predchádzali nám tomu teploty, deti aj zvracali a následne vysyp. Puoaciky hlavne na dlaniach a chodidlách miestami až pľuzgiere. Inak pediatricka to tiež nevedela zdiagnostikovat, až na koznom nám to potvrdili. No každopádne by som s tým šla dr.

lety17
19. okt 2019

Podla mna molusky, su infekcne, rychlo sa siria a dieta pri nich nema horucku.

sta0
19. okt 2019

@belkare ako ste dopadli? boli ste dnes na pohotovosti? Skúste dcérke nasadiť probiotiká, aj ste skúšali tie vyrážky niečím natrieť? napr. tea tree krém alebo fenistilom?

bobulka109
19. okt 2019

prurigo alebo impetigo

lubik87
19. okt 2019

Čo to.bolo.nakoniec ?

belkare
autor
19. okt 2019

@0hena0
@kristina410
@gabulienka623
@lety17
@sta0
@bobulka109 dnes ráno som bola na pohotovosti, ani Dr. nevedel. Vylúčil kiahne aj chorobu ruky-nohy-ústa, tiež alergickú reakciu (vyrážky malú nesvrbia), tiež vylúčil poštipnutie. Poslal nás na kožné do nemocnice, tam lekárka skonštatovala, že zrejme ide o postinfekčnú reakciu. Teda pred 1-2 týždňami mala nejakú infekciu, čo sa nemuselo ani prejaviť (fakt je že pred cca 2 týždňami mala trocha soplíky ale nič iné). Imunita zareagovala tak že sa to teraz vyhodilo na koži. Ale mala som pocit, že sama nevie. Záver napísala takýto: “Aktuálne najskôr nález imponuje ako parainfekčný exantém” Liečbu dala potierať Fucidin krémom a premastenie Acidi Lactici krém. Vraj do týždňa keď to nezmizne máme sa vrátiť.
@lubik87

lety17
19. okt 2019

@belkare skus dat na jednu vyrazku aspon gafrovu mast a zalepit, nam s nou taketo vyrazky zmizli do tyzdna, ale teda zevraj to boli molusky. Ta gafrova mast by mohla pomoct, lebo to vnutri vyzera ako hnis a na to sa prave pouziva.

belkare
autor
19. okt 2019

@lety17 molušky by bola povedala na kožnom..takže tie nie.. je to záhada, takisto pri tých deťoch, čo som dala link na diskusiu tu vyššie... sú tam aj fotky detí, vyzerá to podobne, ako moja malá má. Ich matky behali po odborníkoch a nikto nevedel naisto, čo to je. Jediná moja útecha, že vraj deťom čo mali, jak prišlo, tak odišlo.. dúfam, že to rýchlo zmizne. Ktovie, možno o pár rokov tomu dajú meno a bude 7. či 8. choroba. Neviem kde sa berú tieto choroby na naše detičky. Je to zlé..

gabulienka623
19. okt 2019

@belkare to už bude 8.choroba 🙂, 7.je už vraj nohy ruky ústa. Každopádne skóre uzdravenie prajem dcerke

mimkoi4
20. okt 2019

@belkare dcera to dostala tiez dnes, nevieme co to je

mimkoi4
20. okt 2019

vyzera to rovnako ako u vas, zacalo to na nohach, taha sa to uz aj na telo

lelicav
20. okt 2019

Kedysi moja dcéra prekonala niečo podobné.Bol to pozapalovy exantem.Odznievalo to takmer mesiac. Bolo to "neškodné" ale nepríjemné.Natierali sme takým krémom,podobným tekutemu púdru.Uz neviem názov.Dcera dokonca mohla normálne chodiť do škôlky.

belkare
autor
20. okt 2019

@mimkoi4 mali ste ovčie kiahne? Toto mi skôr pripomína kiahne. Vyrážka má v strede skôr vodnatý pľuzgier.

belkare
autor
20. okt 2019

@lelicav aj nám povedali to isté, že vraj postinfekčná reakcia.. natierame a dnes už niektoré miznú, objavila sa za deň len jedna nová vyrážka. Tiež mi hovorila Dr. že vraj to nemáme infekčné

mimkoi4
20. okt 2019

mala ovcie kiahne

mimkoi4
20. okt 2019

a vyzera to aj takto