Vyskočená lebečná kosť u bábätka
Ahojte, malo Vaše bábätko takto vyskočenú lebečnú kosť po obidvoch stranách hlávky?

Najdi si na internete, co je fontanela - babatko ma nezrastene lebecne svy, a na vrchu hlavicky ma take makke miesto. Ked by malo babo prepadnutu fontanelu, trosku akoby smerom dovnutra hlavy, tak to moze naznacovat dehydrataciu - ja to neviem posudit, nie som lekar, len teda, ze mozno ta to nasmeruje, najdi si rozne veci okolo toho a pytaj sa pediatra, on by si to mal vzdy vsimnut, ved babatkam vzdy meraju hlavicku aj vsetko pri poradniach... Predcasne zrastanie tych lebecnych svov by nebolo dobre.
Nic zle. Je to ok. Ma takto formovanu a zrastenu lebku. Casom sa to moze pri dalsim raste vyrovnat, alebo aj takto ostat. Vlasy to zakryju, aj zabudnes, ze to ma. Ukazalo by sa to, iba ak by sa v buducnosti rozhodlo chodit s oholenymi vlasmi.
Aj my to mame. Tiez som z toho v strese. Ale vraj to je ok 😃
@anonym_autor Je to normálne a prirodzené. Malé bábätká nemajú ešte zrastené kosti na hlave. Je to aj kvôli tomu, aby boli schopné prejsť porodnými cestami, nakoľko tie kosti sú schopné sa trocha "hýbať". Postupne sa hlavička zrastie. Ak sa ti niečo nezdá, opýtaj sa pediatra, pri každej kontrole v tých prvých mesiacoch by mal kontrolovať aj fontanelu - to je tá kosť na hlave. 🙂
U nás napríklad vďaka tomu, že fontanela ešte nebola zarastená a bol ťažký pôrod + možno neurologické poškodenie, tak vďaka tomu, že fontanela nebola zarastená vedeli ultrazvukom skontrolovať mozog 🙂
Takže eneboj sa, malo by to byť v poriadku, no kľudne s aopytaj na to detskej lekárky, ona ti to vysvetlí asi lepšie 🙂
Ano, ma to kazde babo, su to fontanely
Pýtala by som sa na neurológiu na kontrolu zrastenia lebečných švov. Nám predčasne zrástla fontanela a takto sme to mali tiež. Bola potrebná operácia a čím skôr sa to odhalí, tým je zásah do organizmu menej invazívny a lebka menej deformovaná a tlačí na mozog. Možno to nie je váš prípad, ale bola by som kludnejšia.
Pýtala by som sa na neurológiu na kontrolu zrastenia lebečných švov. Nám predčasne zrástla fontanela a takto sme to mali tiež. Bola potrebná operácia a čím skôr sa to odhalí, tým je zásah do organizmu menej invazívny a lebka menej deformovaná a tlačí na mozog. Možno to nie je váš prípad, ale bola by som kludnejšia.
@anonym_58e725 Ahoj, kedy ste podstúpili operáciu? Boli tam nejaké rizika, keby ste ju nepodstúpili?
@anonym_autor my to tiež tak mame, dnes som si to tak vsimla. Prosim Vas, pýtali ste sa na to pediatra? Bolo to ok, alebo su potrebne ďalšie vyšetrenia? Dakujem

Nie je to vyskocene v pravom slova zmysle 🙂 su tam este viditelne svy, nakolko babo nema zrastenu lebku