icon

Výskyt čierneho kašľa: Ako správne postupovať pri kontakte?

Dnes o 13:09

Dobrý den, kamaratka ma potvrdený čierny kašeľ, bola som snou v kontakte asi pred 2 týždňami. Začala som mať nočný kasel a občas záchvaty kašlu. Kontaktovala som svoju obvodnu DR. Bola tam vsak len sestrička a ta mi povedala , ze najskôr si mozem prist na test o 2 3 týždne. Mam male dieťa , je to takto správne?

rozculena
Dnes o 13:12

Hlavné typy testov:
PCR test (Výter z nosohltana): Najpresnejšia metóda na priamy dôkaz baktérie, najlepšie funguje v počiatočnom štádiu ochorenia.

Sérologia (Krvné testy): Zisťuje prítomnosť protilátok (Bordetella pertussis IgG, IgA) v krvi. Vhodné na diagnostiku 👍po 2-3 týždňoch trvania kašľa.👍

Antigénové rýchlotesty: Dostupné na trhu (napr. JOY test), umožňujú zistiť prítomnosť baktérie z výteru z nosa do 10 minút.

Klinické vyšetrenie: Lekár diagnostikuje ochorenie aj na základe typického dusivého kašľa, niekedy doplnené o RTG hrudníka.

gejb
Dnes o 13:12

@anonym_autor išla by som priamo do ordinácie že som chorá, mam kasel, a bola som v kontakte s človek ktorý mal potvrdený čierny kašeľ.
Co ti pomôže test o 3 týždne ? Táto choroba sa lieči antibiotikami.

kiki68
Dnes o 13:16

Potom ist do labaku a tam dat vziat krv na pritomnost protilatok, hned uvidis co a ako behom par dni. Ale ja by som byt Tebou rovno isla na infekcne oddelenie v ramci kraja. Urcite nie k obvodnemu do cakarne, nakolko vacsina ludi nad 30 nema proto tomu ziadne protilatky, to drzia max do 30 rokov a potom musia byt preockovane. Preto je toho teraz tak vela. V Rakusku su kazdy rok epidemie. Moju svokru teraz preockovali ako seniorku, nam tiez odporucili skrz male deti v domacnosti.

sara07
Dnes o 15:46

hral sa synator pol hodinu s chlapčekom čo pokašliaval , že alergia , len potom asi po mesiaci vyšlo najavo ked už matka dupala že to nie je ok že čierny kašel
ja ani synator sme to nechytili ..
skus zavolat na infečkne oddelenie čo ti povedia

anonym_b193a5
Dnes o 17:11

Syn mal. Ja ked som zacala tiez kaslat, tak mi obvodna hned dala atb, ani mi vytery nerobila.