icon

Vysoko citlivé dieťa HSCH

r3nicek
21. apr 2022

Ahojte maminky. Mám doma dcérku 3m, ktorá je od narodenia veľmi plačlivá. Všetko ju vyľaká, nemá rada zmeny, všetko ju zobudí, neznesie kočík len nosič a aj v ňom na začiatku chvíľu plače, nenávidí hluk a veľké množstvo ľudí, dokáže sa veľmi rýchlo preunaviť a nikdy sama nezaspala, len ťažko sa dá utíšiť a stále si nevie zvyknúť na obliekanie, krémovanie po kúpeli a pod. Na svoj vel je veľmi vnímavá, sama sa nezabaví - chce aby som jej vysvetľovala, čítala, ukaovala.. je veľmi šikovná ale veru je to zároveň aj náročné. Niekedy sa nestíham ani najesť. Máte s tým niektorá skúsenosť prosím? Ako to všetko zvládate?
Nikdy s ňou nebojujem a snažím sa jej vyhovieť a prispôsobiť, no zmení alebo zlepší sa to niekedy?

Ďakujem 🙂 A prajem pekný deň všetkým!

jaskolka
21. apr 2022

Viackrát som pozerala ci vidím dobre vek. Alebo to bol len preklep?
Lebo reálne 3 mesačne chces, aby sa ako zabavilo samé? Akože čo by mala robiť? Je normálne, že také malinke bábätko je placlive, že chce hlavne mamu, ani môj syn neznášal kočík, v nosiči tiež reval na začiatku.. Hluk a ľudia? Ze nevie sama zaspat? Veď ma 3 mesiace, tam je odpoveď na vsetko. Je to maličké bábätko, daj tomu čas.
A je možné, že aj tým všetkým, vo robíš, ju unavujes, proste je "presýtena" podnetmi. Ukludni sa trochu a uzivaj si to malé drobca, jeho vôňu a prítomnosť

anjelicek26
21. apr 2022

Tak trojmesacne dieta je strasne malicke na to to v hlave riesit "bude to navzdy takto?"... v tomto veku sa deti menia s tyzdna na tyzden... potreby sa menia, vnimavost dietata sa meni.. .ty citas 3 mesacnemu dietatu? Kazdopadne trosku uber zaujmu a intenzivneho venovania, dietatu je to prijemne, ale pre teba narocne a ano bude to vyzadovat dokola... kludne nechaj chvilu lezat pod hrazdickou, nech si pozera a trenuje motoriku, bud pri nej, ked bude mrncat ju pohladkas, prihovoris sa jej, ale nech sa trosku sj sama posnazi... ale inak ako pise kocka vyssie - byt pri mame je v tomto veku to najdolezitejsie, co kazde dieta chce... mojkat sa, nosit, tulit... treba im to dopriat... kedy, ked nie teraz.

sissy27
21. apr 2022

@r3nicek ja neviem či som úplne mimo... ale čo to má s orchideou?
A si si istá, že tvoje dieťa má 3 mesiace a ty od neho chceš, aby sa samé zabavilo? A musíš jej čítať a ukazovať? Buď máš preklep vo veku dieťaťa (nie, trojmesačné dieťa od teba nepožaduje čítanie a ukazovanie a vysvetľovanie, ani tomu nerozumie, vníma len zvuk tvojho hlasu ale nerozpoznáva slová a určite nepozná ich význam) alebo teda máš slušne povedané zvláštne očakávania od trojmesačného dieťaťa.
V troch mesiacoch je super, ak máte vytvorený režim spania a jedenia...

luccija
21. apr 2022

@r3nicek zlepší sa to len ju nenauč, že sa jej budes stále každú minútu venovať.Musi sa naučiť aj sama zabaviť pozorovať, dať na bruško, ...ale moze byť, že je veľmi senzitivna a bude vždy náročnejšia.
Skús ju zvykať aj na ruch v domácnosti, veľa ľudí postupne...

bolarazjedna
21. apr 2022

vraj 10-20% detí je náročných, presne ako opisuješ, veľa plaču, nemajú radi zmenu, rýchlo ich všetko rozhodí. Prvé 3 mesiace nazývajú aj 4. trimester, toto obdobie je ešte náročnejšie, dieťa sa adaptuje na úplne nové prostredie, pre nich absolútne všetko je nové, aj svetlo lampy, aj zvuky /v maternici počuli iba tlmené/, aj dotyky....
kamarátka má presne také dieťa /býva daleko, takže len si píšeme/ - ona po 3 mesiacoch zbadala prvé zmeny, kedy mi napísala, že občas už počuje malého aj plakať, dovtedy to bol iba rev a veľa revu. Taktiež mala problém ho upokojiť, v kočíku, postielke zaspať nechcel, osvedčila iba kombinácia uspávania v nosiči na fitlopte+ biely šum a čo najviac nosiť, aby bábo bolo v blízkosti matky. Teraz má maličký rok, vraj je stále náročné dieťa /a hlavne pre cudzieho by sa zdal byť naročné/, ale stále je s ním ľahšie a ľahšie a kamoška tedy vidí veľké zmeny k lepšiemu.

Podľa mňa viac nevieš spraviť, ako byť k dispozícii, láskavo reagovať na potreby dieťaťa, dať mu vedieť, že ty si tam stále a snažiš sa pomôcť, zistiť aký má v tej chvili problém. Nosiť, mojkať. Vyhýbať sa situáciam, ktoré ju rozrušia /ako píšeš - veľa ľudí, hluk/.

yvanielka
21. apr 2022

To či je dieťa "highly sensitive" zistíš až vo vyššom veku. Napr. naša je taká. A je to aj jeden z príznakov že dieťa je na autistickom spektre (to sa našej netýka), ale teda je veľmi senzitívna.
Trojmesačné bábätká sú proste také.. náročné 🙂 Málokto má šťastie, že mu bábätko len spí a je.

babulkomale
21. apr 2022

Vnimava, sikovna na svoj vek...som myslela ze moji ked taki boli, tak boli normalni. Teraz viem ze na svoj vek boli vnimavi a sikovni. A ako mi utekali ked vedeli chodit! Uplni Ussainovia Boltovia ☝️

d_ominka
4. feb 2023

…moja dcera (dnes ma uz 2 roky) bola (a stale je 😅) to same ako vase babo…velmi narocne babatko, ci 3, 6, 9 alebo kolkokolvek mesiacov…extremne vela placu, neodlozitelne dieta…maminy ktore nemaju take dieta, mozu pisat ako sa ma dieta potrapit a samo zabavit pod hrazdickou…u nas to bolo nemozne, asi ti nemusim vysvetlovat preco…presne ako pises, nenavykla si na kremovanie, obliekanie… pri kojeni stacilo ze preslo popod okna auto a uz dojedla lebo ju to vyrusilo… spanok taky nekludny ze som mala pocit ze ho ani nepotrebuje…mohla by som pisat milion prikladov…velmi som sa s tym trapila, pretoze clovek chce ci nechce, porovnava sa s inymi rodicmi a ja som si prisla vzdy ako totalne neschopna, ked aj banalne ukony boli a su pre nas problem… zelam ti, aby sa to zlepsilo, ak je ale naozaj vysoko citliva, priprav sa, ze to bude estelen vyzva… ak mas konkretnejsie otazky kludne napis spravu… vysoko citlive deti miluju rutinu, neznasaju velke zmeny… skus na tom zacat stavat… drzim palce a zelam vela trpezlivosti…

nikola_blgu
3. máj 2023

@d_ominka dobrý deň, môžem vám napísať? Ďakujem🙂

d_ominka
5. máj 2023

@nikola_blgu jasne neni problem 😉

kalafati
17. júl 2023

@d_ominka Zdravim, môžem sa prosím opýtať ako ste sa s dieťatkom posunuli,odkedy ste napísali túto správu? Lebo sa bodom vo vašich riadkoch v mojom prípade trochu...

d_ominka
17. júl 2023

@kalafati posunuli sme sa zhruba o pol roka a dali sme jej sestricku 😅 inak stale vela revu u nas…mame doma dvoch psov, vacsinu casu sa po nich vala, pusinkuje ich, alebo im robi zle…ked ale ma svoju chvilku, staci ze sa jej pes dotkne chvostom a ruci na celu ulicu ze jej urobil “booo”… 😅🤷🏻‍♀️ casom si zvyknete a prestanete brat ten plac osobne lebo sama viete, ze robite maximum a viac sa uz jednoducho neda… nam dost pomaha ze dceru vzdy dopredu pripravujem na to co sa bude diat… zvlada to lepsie…povedzme ze chceme ist na vylet, tak vecer pred spanim jej o tom porozpravam, kam pojdeme, kto tam bude…aby sa tesila…zabera to celkom, ale az od momentu nez sadneme do auta…dovtedy reve a nosi sa na rukach 😅 niekedy je to na palicu, ale vravim si ze je to len obdobie, tak sa snazim netrapit sa s tym…treba to brat tak ze ona sa s tym v zivote bude musiet naucit popasovat…zatial jej tie krivdy “pofukate” vy, neskor sa s tym bude musiet vysporiadat sama… naproti vsetkym krivdam ktore chuda zaziva denne, je neskutocne statostliva, ma nenormalny hudobny sluch a pamata si aj to co by nemusela… 😁 najviac si pomozete ked to prestanete brat ako “chybu” … recept na to asi nie je… napriklad vcera sme boli na jednej akcii…hry pre deticky v jej veku, koniky (miluje kone) atd… nebolo tam vela ludi bola to taka dedinska akcia…cele dve hodiny tam prerevala…lebo chcela ist na kona, potom sa ho bala, potom kon isiel prec a stale daco. My s manzelom uz na palicu z vysvetlovania, zo snazenia, zreli obaja do blazinca, vravime si ze ideme domov… sadli sme do auta a pytam sa dcery (mysliac to ironicky zo sameho zufalstva) ze: “no co, dobra party, co? “ a dcera mi povedala : kusok som plackala, ale dobe bolo, ece pojdeme… takze ja, rozhodnuta ze uz na ziadny vylet nikdy nejdem som skoro naburala 😅 je to len uhol pohladu, jej nezvldnute emocie, a rodicovske ocakavania… takze robite dobre ako robite, len v tom vydrzat 🙏💪

elizabeta56
1. aug 2023

Ahojte. Tiež mám 3rocneho syna,ktory je od babatka vysoko citlivy. Prve mesiace spaval v noci na mne,cez den vlastne tiez. Budil sa aj kazdu hodinu.Doteraz spi so mnou,lebo sam v posteli byt nechce. Celkovo bol spanok boj. Poobede po zobudeni aj hodinovy plac alebo krik. Pomaly sa to uz vytraca,za co som vdacna. Este stale place,ked idem prec,napr. k lekarovi. Vydrzi len pri tatovi, pri starych rodicoch place,az po case sa upokoji. Casto, ked nieco pozoruje,vidím, ako intenzivne premysla a je to moje zlaticko, spolupracujuce dieta. Staci mu naozaj vysvetlit a uprimne povedat co a ako a snazi sa spolupracovat. Problem mame len v jedeni. Nechce papavat. Vacsinou len ochutna a uz nechce. V septembri nas caka skolka, tak sa tej zmeny obavam. Dufam, ze to zvladne bez prilisnych stresov.