Zajakávanie u detí: Ako riešiť problémy?
Ahojte, mate skusenosti so zajakavanim u dietata? Dcerka sa mi zacala zajakavat ma 5 rokov, niekedy hovori pekne a niekedy sa strasne zajakava a viac krat opakuje po sebe obcas ked chce nieco povedat a jej to nejde tak aj napina tvar pri tom.Boli sme teraz 1 krat pri logopedicke tak nam ukazala nejake cviky.Ale zaujima ma ci sa to da do poriadku a bude hovorit ako predtym ci ma niekto podobny problem
Mozem sa spýtať aké cviky/odporúčania ste od logopedky dostali?
@login1234 mame vsetko na papiery napr musime cvicit z jazykom lebo nevie dat jazycek za zuby takze aj to mame ...napodobnovanie zvierat a tak
Moja malá v medzi 3 a 5 rokom obdobia kedy sa zajakavala. Zvyčajne to prišlo keď mala skok vo vývine . U nás samo prišlo samo odišlo. Nám povedala vtedy logooedicka ,že to mávajú niektoré deti. Že máme byť trpezlivý, nenapominat ju a nesurit aby to povedala.my sme necvicili, lebo naša vypravala už od troch rokov veľmi pekne aj r a l.
@anonym_autor aj naša vnučka keď mala 3 roky sa z ničoho nič začala zajakávať. Ono to prešlo za pár mesiacov a potom sa jej to zasa na krátky čas vrátilo. Je to spojené s vývinom mozgu. Bude to OK.
Aj moja dcera 4,5r to robi asi pol roka-rok max 1x denne a su dni, kedy vobec. Ked sme sa to pytali logopedicky, povedala, ze je to normalne. Pokial by to bolo suvisle zajakavanie, to by bolo zle. Ale ze ona sa snazi nieco rychlo povedat a preto sa zajakava. Nemame opravovat, len jej "ukazat", ze ma cas a v klude nam to ma povedat.
my sme s tym so synom bojovali skoro 3 roky, boli rozne obdobia, niekedy 2 mesiace klud a znova to zacalo. velmi dolezite je neupozornovat na to vobec, ani v style: mas cas, klud, premysli co a potom povedz- to ho moze este viac vystresovat a zaseknut. treba sa len zastavit, naozaj venovat dietatu plnu pozornost a nechat ho hovorit. nam dost pomahalo, ked aj my rodicia sme spomalili rec, to si casto ani neuvedomujeme, ako rychlo na dieta rozpravame. plus este vytlieskavacie cvicenia a rozne ine cvicenia na rytmus reci- to sa tu tazko popisuje, mali sme toho vela od logopedicky
Moja malá v medzi 3 a 5 rokom obdobia kedy sa zajakavala. Zvyčajne to prišlo keď mala skok vo vývine . U nás samo prišlo samo odišlo. Nám povedala vtedy logooedicka ,že to mávajú niektoré deti. Že máme byť trpezlivý, nenapominat ju a nesurit aby to povedala.my sme necvicili, lebo naša vypravala už od troch rokov veľmi pekne aj r a l.
@sense ved aj moja krasne rozprava aj r,l ....ale neviem co sa teraz stalo
@sense ved aj moja krasne rozprava aj r,l ....ale neviem co sa teraz stalo
@anonym_autor vyvinova fáza. Rozprávajte na dieťa pomalšie, a najlepšie tak že si k nemu zohnete alebo klaknete aby ste boli v jeho úrovni. Nesurte ho, neopravujte ho, neupozornujtr ho na chybu. To sme robili my. Ako tieto fázy prišli aj odišli.

za mna uz je dost velka, muselo sa nieco udiat, nakolko zajakavanie je psychologicky problem, ak by to neprechadzalo (hovori sa 6mesiacov) treba navstivit psychologa. hlavne na nu netlacit, nepripominat jej to, neopravovat, len su trochu ukludnit, nadych vydych a povedz este raz pomali