Zápal stredného ucha u 3-mesačného bábätka
Maminky máte niektorá skúsenosť zo zápalom stredného ucha u bábätka? Žiaľ moja malička už prekonala, bojím sa ako do budúcna, ci nebudú problémy či sa to nebude opakovať. Opakovalo sa to u niekoho? Nemôže mat z toho nejake následky? Ma len tri mesiace :( očkovanie proti tomu bude až teraz. Ona mala nádchu a žiaľ vrazilo jej to to tých ušiek ;( teraz už dobre..Dakujem vopred za kazdu jednu radu a skúsenosť
@zaanaa moja mladsia mala zapal usiek prvy krat ako 3 mesacna, potom ako 7mesacna po chripke. A este raz asi trojrocna. Odvtedy nic a to uz ma 14 rokov. Vsetko to boli nekomplikovane zapaly, prvy a posledny krat dokonca bez spievodnej nadchy. proste iba ucho. Tiez som sa obavala, ze take male babatko a ATB a zapal usiek. Ale lekarka ma ukludnila, ze deti, ktore prekonaju bakterialne infekcie v babatkovskom veku maju lepsiu imunitu. Neviem, ci to tak ozaj je, ale dcera nebyva chora. Raz dokonca potiahla 4,5 roka bez jednej jedinej nadchy (samozrejme, nebola ani inak chora).
@simsalabim a tiež jej aj tiekol hnis a praskol bubienok? tak chvalabohu že nemáte ťažkosti a že je teraz zdravá dúfam že to je pravda s tou imunitou a bude to aj u nás tak ..
my sme si s uskami tiez uzili, aj teraz mal zapal. nam to ale zacalo az skolkou, prvykrat mal skoro 4 roky, ked dostal, ale dobre zabera nurofen, ked sa to podchyti hned, ked boli. len babo este nevie povedat, ze usko boli ☹ tiez sa pri soploch bojim, ze to udrie na usi, ale napr. teraz ani neviem, ze by nejaky sopel mal a ucho sa zapalilo. na figu je to, ze treba, aby to videl orl lekar, u nas sa tiez dlho caka, lae tak zase je to istejsie a aj ja som kludnejsia, ked pozrie do ucha. ja uz sa v dr smejem, ze keby mala nejaky klub, tak mame zlate clenstvo 😀 lebo ked chyti ucho jedneho, tak drvivu vacsinu krat to za par dni chyti aj druheho. teraz mal syn, ale chvalabohu to chytil od neho manzel a nie dcera 😀 😀
@zaanaa to ako dopadne zápal ucha (či sa tam nahromadí hnis, praskne, alebo bubieku muaia pomôcť prasknut, alebo je bubienok len zapálený bez hnisu, červený a podobne ) závisí od pôvodcu zápalu v uchu.. píšeš že ste to mali vírusové, takže tam sa nemusíš obávať prasknutia.. to čo sme mali my bolo kvôli tomu streptokoku..
@jana_eyre_2 práveže nan praskol a tiekol hnis
@zaanaa aha, to som nepostrehla prepáč.. tak to potom by vám mali zobrať aj výter, ale zase keď už bolo uško čiste asi by už nič nenašli.. neboj, atb určite dobre pomohli ak vám dali..
@zaanaa nie, bubienok jej nepraskol, nemal to ako stihnut. Ona bola totiz velmi kludne, neplacuce babatko, niekedy presli aj 4 dni, kym zacala mrncat. Takze ked zacala zrazu silno plakat, a ruckou si buchat do uska, okamzite som sla k lekarke a odtial na ORL.
@simsalabim moja bola práveže stále dobrá ani neplakala aj spala v noci dobre, zistila som to až keď jej tiekol hnis :( ;( a zrazu že zápal :(
@zaanaa tak asi je to riadne individualne... v kazdom pripade, zelam skore uzdravenie a dopredu sa netrap, co bude. Mozno nic 😉
@jana_eyre_2 no dúfam že už sa to nezopakuje :(
@simsalabim máš pravdu ja som taký pesimista strašne sa bojím, ale veru už je dobre tak budem sa snažiť myslieť pozitívne ;) dakujem za povzbudenie ;)
@zaanaa https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/otipax...
pisu, ze deti od 6 mesiacov
Ku tym ciapockam - starsi nosil ciapky vkuse, aj dnu, nemam pocit, ze by to nejako pomahalo. mladsi, ten si strhaval ... a hrubu zimnu este ani nemal na hlave tuto sezonu, max jedna vstrva fleecu, alebo dvojitu bavlnenu. ono to do ucha ide ozaj z nosa - takze zapchavat usi nepomoze (v tomto pripade, ine je po kupani, plavarni atd) ...
ku kontrolam - ono na ORL nemas preco preventivne chodit - tam ta odosle len pediater, ked potrebuje potvrdit zapal. u nas mimino vezmu prednostne - skus pripadne pohladat ineho ORL, kde by bol operativnejsi pristup.
s tym nosom - mne ORL vzdy hovori, ze aj niekolko krat denne striekat. tiez sa treba dobre naucit robit s odsavackou. my mame na vysavac. vysaje lepsie. a nie je to neprijemne - skusali sme na sebe 🙂
ono naozaj sa zbytocne nestresuj - je to obyc detska choroba. jasne, prevenciu treba, ale na zle nemysli, deti byvaju chore ... moj starsi ako pol rocny dostal kliesta - museli sme doniest zvonka na obleceni - skoro ma piclo, ked som si to vsimla - utekala som v pyzame k lekarke, nech mu to vyberie, lebo ja som sa bala 🙂 takze ta chapem.
@ukulela dakujem krásne 🙂 kvapky som pozerala kúpim pre istotu nech mám niečo doma, ciapocku dávam aj doma tenucku i keď tiež si myslím že to asi neovplyvňuje ale bojím sa tak radšej, aj pri kúpaní dávam pozor aby sa jej voda nedostala do uška, na to nás aj upozorňovali na ORL, odsávačku mame tiež na vysávač ta je super. Dakujem za rozpisanie, veru áno nebudem sa už stresovať hádam uz bude zdravá , kliešťa mala aj moja prvá dcérka keď mala cca rok, ale nastastie neboli žiadne komplikácie tiež sme vtedy bežali na pohotovosť lebo sme sa báli vytiahnuť doma 🙂
@jana_eyre_2 lenze niektore virusy a bakterie maju lepsie podmienky na rozmnozovanie v chladnom prostredi,takze tou tenkou ciapockou sa nic nepokazi,prave dosiahne idealnu teplotu u maleho dietata,ked nema este dobre vyvinuty termoregulacny system
@kbeata aha, takže orl lekárka mi nepovedala pravdu 🤔 veď dávajte deťom čiapky ako uvazite, písala som len co mi hovorila doktorka.. môj syn vtedy čiapku prirodzene nosil, keďže ešte nebol koniec zimy.. ale jednoducho, čiapka nepomôže ochrániť pred zápalom..
@jana_eyre_2 mne sa zda ciapka na doma nonsens. akoze beriem mozno v nejakom chladnom dome, zle kurenie, prievan, ale kto uz sa v takom zdrzuje s babom? mozno tak chvilu na navsteve. ale v domacnosti, kde sa v zime kuri, fakt podla mna netreba. ale ja som mala letne deti, takze ciapku na doma mi fakt ani nenapadlo riesit, v zime uz boli vacsi, tak zase nie.
tiez mam skusenost, ze na usi to dorazi z upchatych dutin, nam orl dopurucovala pri sopli vzdy davat nieco na odpuchanie dutin (fenistil kvapky, aerius sirup...) a nasivin do nosa, proste aby sa dutiny uvolnili a samozrejme smrkat (nasi uz vedeli, babatku odsavat). ale ani tak nemas zaruku, ze to usi neschytaju. tiez orl povedala, ako maly rastol, tusim raz od dcery nechytil usi a dr ze uz ma vacsiu hlavu, zmesti sa do nej viac sopla 😀 tak fakt malinkemu staci malo sopla, upchaju sa dutiny a ide to dalej...
@jana_eyre_2 ja som ale nemyslela, že nákazu dostane tak, že cez uška naskacu baktérie, a ze čiapka tomu zabráni, tak to myslela aj na orl, len logicky mne z toho vyplýva, že v chladnom prostredí sa darí baktériám množiť sa, vtedy čiapka prirodzene zahrieva, nevznikajú chladné miesta na tele, celkovo držať telo v ideálnej teplote
Baby mozem sa Vas nieco opytat?
Moj 4 rocny syn zacal v septembri skolku, takze mal kazdy mesiac sopliky, ale nebol viac chory ako ine deti. Ja, ale aj pani ucitelka sme si vsimli, ze horsie pocuje, tak nas Dr poslala na ORL .
Tam mu robili tympanometriu a vysli mu B krivky. Diagnoza: zvacsene nosne mandle. Predpisala uniflox. (To bolo v novembri.)
Celkovo moj 4.5 rocny syn bral antibiotika len raz v zivote na zapalene krcne mandle ked mal 2-3roky, inak si myslim ze je zdravy, nebyva casto chory, zapal usi nikdy nemal ( mozno 1 den v oktobri mal horucku a povedal ze ho usko boli, ale to bolo vsetko, na druhy den uz bol ok)
Nechrape, usta ma zatvorene ked spi, nosom nerozprava, imunita dobra, papa dobre a spi bez budenia celu noc (len skripe zubami sem tam)
V decembri sme isli na kontrolu, akurat vtedy mal trochu zelene sopliky a ORL vravi ze ma tekutinu v usiach ☹
Krivky boli stale Bcka, (ale mne aj ucitelke sa zdalo, ze sa jeho sluch vratil do normalu, pride mi, ze uplne dobre pocuje, aj ked sepkame, na ziadne bolesti si nestazuje)
Dr povedala, ze mandle MUSIA von! A ze tie drenazne trubicky mu budu davat tiez. A to je vsetko, nervozna bola, viac info neviem, predpisala Nasonex a kontrola nas caka o 2 tyzdne.
Mne to pride velmi drasticke, kezde synovi nic nieje, bolesti nema, casto chory nebyva, teda jediny problem ktory ma, je ta tekutina v usiach. Musi byt nejaky sposob ako ju odstranit nie? Pred 2 dnami som kupila Otovent balonik, tak ideme s tym skusit, ale musi sa to aj nejak inak dat nie?
Bez operacie.
Vopred Vam velmi pekne dakujem za radu
Lenka

Držím palce, skore uzdravenie..