icon

Život s dieťaťom s ADHD očami rodiča

Včera o 21:57

Najčastejšie veci, ktoré mi hovorili moji kamaráti, ktorí moje dieťatko poznajú:
- ale veď ona je milé dievčatko
- ale veď ona určite nemá ADHD
- ona je iba troška viac aktívna
- ona nemôže mať ADHD, poznáme chlapca, ktorý má ADHD a to je úplne iný level
- ona je šikovné a múdre dievčatko
- ona je vnímavá
- je úplne v poriadku, netreba z nej robiť nič špeciálne
- ale veď všetko, čo hovoríš, robia aj moje deti
- aké iné dieťa by si chcela mať?

Najčastejšie veci, ktoré mi hovoria učitelia alebo ľudia, čo moje dieťa nepoznajú skoro vôbec:
- ona potrebuje iný prístup od rodičov
- ona je nevychovaná
- ona nemá režim
- ona potrebuje pohyb
- ona je rozmaznaná
- ona stále zabúda
- ona je strašne pomalá oproti svojim rovesníkom
- skúste robiť veci inak
- ona nezapadá
- ona nevie vydržať ako ostatní

Veci, ktoré hovoria lekári a psychológovia:
- má ADHD
- ak dieťa nespáva a v noci sa budí, nič mu nedávajte
- má správne pracovné tempo
- s intelektom nie je vôbec žiaden problém
- nie je schopná sústredenia
- nevie pracovať bez pohybu
- nevie pracovať v hluku
- na prácu potrebuje ticho
- má krátkodobú pamäť
- môžete dávať iba 1 požiadavku naraz

S čím musím ako rodič bojovať:
- neustále spochybňovanie reality a diagnostiky profesionálov od okolia
- poučovanie a bagatelizovanie témy od druhých
- neustále nočné súboje s dieťaťom (či zaspávanie, či nočné desy alebo hodinové rozhovory o tretej v noci) - zatiaľ najlepší pomocník melatonín aj keď to nevyriešil
- neustále strachy dieťaťa
- neustály pohyb dieťaťa aj v spánku
- neustále budenie sa dieťaťa zo spánku
- neustále tlmenie emócií dieťaťa
- zvládanie trpiteľského syndrómu dieťaťa
- neustále denné breakdowny, ako je všetko zle a na nič
- neustály súboj s jedlom a chuťami
- neustále vyraďovanie dieťaťa z kolektívu
- neustály hluk
- neustále prekračovanie a nastavovanie hraníc v tých istých veciach dokola
- neustála motivácia dieťaťa rôznymi spôsobmi
- neustále opakovanie sa počas dní, mesiacov a rokov na jednoduchých pravidlách a ich kontrola
- neustály neporiadok, písanie po všetkom, kreslenie po všetkom
- neustále strácanie a zabúdanie vecí
- neustále hodnotenie okolia
- neustále prekračovanie hraníc na oboch frontoch
- neustále vyčerpanie
- neustále skúšanie nových vecí na utlmenie príznakov (pohyb, krúžky, strava, jóga, vitamíny, bylinky,…)
- neustále vzdelávanie sa v upokojovaní dieťaťa
- neustále skúšaný partnerský vzťah psychickým vyčerpaním rodičov

Čo pomáha mne ako rodičovi?
- akákoľvek pomoc s dieťaťom
- vypočutie, prijatie a nespochybňovanie faktov pri tejto téme
- vyžiadané návrhy a riešenia
- vypočutie si frázy, že vekom sa to zlepšuje
- zdieľanie skúsenosti kamarátmi dospelákmi s ADHD a realita, že sa z nich stali úžasní, dobrí s samostatní ľudia
- uvedomenie si, že váčšina takýchto detí majú umelecké sklony
- uvedomenie si, že moje dieťa je naozaj špeci a dokáže robiť miliardu vecí naraz
- uvedomenie si, že dieťa potrebuje direktívny spôsob výchovy (pozor, nezamieňať si to s krutým zaobchádzaním, týraním (psychickým či fyzickým) resp. s mocenskou výchovou)
- uvedomenie si, že iba ja, ako rodič poznám dieťa najlepšie a nikto iný ako ja a jeho otec dieťa nepozná
- uvedomenie si, že najlepším zastavením dieťaťa vo “švungu” (fyzickom alebo psychickom) je fyzický kontakt. Buď objatie alebo masáž dlaní a pohľad do oči keď to časovo vydrží aby sa upokojilo
- nebrať si osobne narážky okolia
- nepokračovať v debate s ľuďmi, ktorí absolútne nevedia, čo ADHD v skutočnosti je
- prečítanie si knih o ADHD
- snažíť sa dieťatko veci hľadať, lebo veci bude strácať stále
- snažíť sa dieťatku vysvetliť všetky nočné zvuky, ktoré počuje, aby vedelo, že sa nie je čoho báť

A prečo to píšem?
- viem, že nie som jediná, ktorá niečo takéto rieši
- pred pár rokmi by mi pomohlo si to prečítať a uvedomiť si, že nás je viac a existuje spôsob ako sa s tým celým vysporiadať
- lebo ti chcem povedať, že všetkému, čo práve zažívaš rozumiem. Nie je to ľahké
- lebo dieťatko za nič z toho, s čím sa musíš vysporiadať nemôže. Má to ťažšie ako ty a jedine ty ho vieš v detstve správne odnavigovať. (Aj keď viem, že vieš ;) radšej to sem napíšem )
- lebo každý rodič, ktorý ma dieťa s ADHD je stavaný do role, že jeho dieťa je ako každé iné, vyžadujú od neho výsledky ako od dieťaťa, ktoré túto neurovývinovú poruchu nemá.
- lebo si to možno prečíta niekto, kto je ochotný dať dieťaťu okuliare, keď dobre nevidí, aby malo plnohodnotný život ale ADHD dieťaťu by nevytvorilo vhodne podmienky pre fungovanie, pretože ADHD neuznáva
- pretože o tejto téme je nutné sa rozprávať a vzdelávať, aby sme mali my a naše detičky zo života radosť 🍀 a nie pocit menejcennosti

Bol to dlhý príspevok, viem. A určite som nespísala všetko, čo si rodičia prežívajú. Ak chceš, rozpíš sa do komentára a ja si ťa rada prečítam! 🤍

erav
Včera o 22:08

Nič v zlom , ale od kamaratov by som nebrala toto ako bernu mincu, nechcu si pokaziť s tebou vzťah nie su uprimni. Skôr by som prioritne brala pohlad na vec odbornikov a to v prvom rade lekarov, potom učitelky..
Ale je zaujímavé, že posledné roky tých deti s ADHD je velmi vela, kedy si to bolo, ale nie v takom množstve, tak ja neviem či to ovpylvnuje aj strava (dnes dostať kúpiť zdravé ingrediencie, alebo mäaso, je skôr zázrak ako realita)
Nepíšeš, alebo som si to nevšimla..ako máte režim, ked ti to vyčitaju niektorí ludia, na základe čoho?

anonym_e79b35
Včera o 22:09

Sme v tom spolu😔

anonym_00977c
Včera o 22:19

Ako človek s ADHD a súčasne ako matka dieťaťa s ADHD. Je jedno, či máš alebo nemáš dg. ľudia ťa budú súdiť vždy - ako matku, ako osobu, ako manželku,… stačí hodiť za hlavu a pri každej snahe ti vnútiť nejakú radu len reagovať (skočiť do reči) “keď budem chcieť radu spýtam sa”.

autor
Včera o 22:21
@erav

Nič v zlom , ale od kamaratov by som nebrala toto ako bernu mincu, nechcu si pokaziť s tebou vzťah nie su uprimni. Skôr by som prioritne brala pohlad na vec odbornikov a to v prvom rade lekarov, potom učitelky..
Ale je zaujímavé, že posledné roky tých deti s ADHD je velmi vela, kedy si to bolo, ale nie v takom množstve, tak ja neviem či to ovpylvnuje aj strava (dnes dostať kúpiť zdravé ingrediencie, alebo mäaso, je skôr zázrak ako realita)
Nepíšeš, alebo som si to nevšimla..ako máte režim, ked ti to vyčitaju niektorí ludia, na základe čoho?

@erav

Čo si všímam, stále je to cca 1 až 2 diagnostikovaní žiaci max v 1 triede a to bolo aj kedysi.
Keďže kedysi sa o tom nehovorilo a teraz sa diagnostikujú, tak sa akokeby “zrazu” zobral nával deti. No je to stále také iste.
Narážky na režim prichádzajú presne od ľudí, ktorí nevedia (nepoznajú nás osobný život do detailu ako kamaráti), že režim ma. Len prinášajú “rýchle” riešenia a po info, že režim tam je, prichádza odpoved “no, nevyzerá”.

erav
Včera o 22:25
@anonym_autor

@erav

Čo si všímam, stále je to cca 1 až 2 diagnostikovaní žiaci max v 1 triede a to bolo aj kedysi.
Keďže kedysi sa o tom nehovorilo a teraz sa diagnostikujú, tak sa akokeby “zrazu” zobral nával deti. No je to stále také iste.
Narážky na režim prichádzajú presne od ľudí, ktorí nevedia (nepoznajú nás osobný život do detailu ako kamaráti), že režim ma. Len prinášajú “rýchle” riešenia a po info, že režim tam je, prichádza odpoved “no, nevyzerá”.

@anonym_autor Vieš čo nie je to tak, to že su diagnostikovaní, lebo rodičia s nimi išli na vyšetrenie a to mnohi nejdu..Vidim že tie deti su viac "urvate z reťaze" to ovplynvuje viac veci ako "kedysi" aj stres je o niečo väščí , tlaky okolia, rodičov, financie, vzťahy...atd, a to sa aj tak vrýva všetko do detskej psychiky..A preda len pred 30 rokmi takéto stresy neboli.

Tak ine je ked mate režim a niekto to spochybnuje, potom ide o to, že si chce dokazať že predsa len ma ona či on pravdu.

autor
Včera o 22:36
@erav

@anonym_autor Vieš čo nie je to tak, to že su diagnostikovaní, lebo rodičia s nimi išli na vyšetrenie a to mnohi nejdu..Vidim že tie deti su viac "urvate z reťaze" to ovplynvuje viac veci ako "kedysi" aj stres je o niečo väščí , tlaky okolia, rodičov, financie, vzťahy...atd, a to sa aj tak vrýva všetko do detskej psychiky..A preda len pred 30 rokmi takéto stresy neboli.

Tak ine je ked mate režim a niekto to spochybnuje, potom ide o to, že si chce dokazať že predsa len ma ona či on pravdu.

@erav
V podstate ano, môže byt, že detí, ktoré sú ako utrhnute z reťaze, je viac. A ano, môže to byt aj stravou, stresom, vyťaženim, nárokmi, dobou.

Len to je troska insie ako ADHD. To máš jednoducho od narodenia. Ak máš ADHD, dodržiavanie dobrej stravy, máš nízku hladinu stresu, vyťaženia a nárokov, tak to napomôže mať klasické ADHD, nie zhoršené 🙂.

A veru, pravdu mas aj v tom, že sa snažili dokázať si svoje. Preto to sem aj píšem, aby sa tým iné mamičky nenechali ovplyvniť 🙂
Ja som skrz dlhoročne vycerpanie naozaj nebola schopná rozlišovať, ktorá rada prichádza od srdca a ktorá nie. Spätne som si to cele uvedomila, po veľa rokoch, keď už viem normálne plnohodnotne fungovať.. Snáď niekomu ta správa pomôže 🙂

autor
Včera o 22:36
@anonym_e79b35

Sme v tom spolu😔

@anonym_e79b35 🤍

anonym_000a9e
Dnes o 05:31

@anonym_autor mám dieťa ktoré ma adhd k tomu epilepsiu záchvaty každý druhý deň. Toto kombo spolu je miestami extrémne náročné