Zlé videnie u 5 ročného dieťaťa
Mamicky mam problem s dcerkou, mala akurat 5 rokov, a pri nahodnom merani ociek v skolke,bolie tam z nejakej unie nevidiacich, u mojej dcerky zistili ze ma veeelmi zly zrak aj na blizko,dialku a aj astigmatizmus. Fuuu sme hotovi, lebo nas poslali na ocne a ze sa s tym uz velmi neda nic robit, ze to bolo treba skor. Ale my sme s nou ohladom tohto nemali ziadne problem, ze by sa stazovala na nieco,nic sme si nevsimli ze nevidi, ani nikdy neskulila co deti zvyknu. No predpokladam ze dostane dost sile okuliare, no bojim sa toho,ze ako si na to zvykne, ona ich bude isto skladat. Sme bezradni,ze sa jej to takto zanedbalo a ci sa s tym bude dat nieco robit. Nemate niekto skusenost prosim?.....za kazdu odpoved dakujem.
@j93375 moj bude mat o par dni styri roky.... A uuuplnou nahodou mal teraz vyse tyzdna vysokanske horucky, take ze 40,7 a podobne, pod 38,7 mu to neklesalo... A az v nemocnici ako som bola s nim som si vsimla, ze mu jedno ocko vybieha... Asi mesiac predtym sme mali prehliadku - tam sice do dialky si nejake obrazky splietol, ale sestricka s doktorkou nad tym mavli iba rukou, ze je to este v poriadku... O par dni idem s nim na ocne, tak uvidim.... No a na preventivke na mna vyskocili aj ine diagnozy... A tak plne chapem ako sa citis - mas zdrave bezproblemove dieta a zrazu.... oci...
Uvidis po ocnom vysetreni, tiez mam hrozu z toho ze ak dostane okuliare tak nehrozi aby ich nosil... ostava nam teda uz iba dufat, ze to bude tak ako pise
@janickacrazy - ze ked zistia ze cez to lepsie vidia, tak ich nosit budu....
@janickacrazy dakujem za podporu, ano v 3 rokoch bola preventivka,a dr,len ze asi by este mala moc nespolupracovala,tak sa to neriesilo, a potom v 4 rokoch este sama povedala,ze povinna preventivka zo zakona nie je ,vsak pozna ju nebyva casto chora, tak nic take specialne riesit netreba, ze co budeme chodit s nou medzi chore deti. A takto sa to teraz vyklulo, no som dost mimi,lebo kebyze aspon naznak ze skuli,ma s tym problemy a tak, ale nic a zrazu, a ze sa to zlepsi a vyrastie z toho tak v to nemam ani dufat?...no zacinam,sa utesovat ,ze su aj horsie choroby a tak ze no bude nosit okulky, ale takto uz skoro to ma ozaj zaskocilo.
@kaktusik007 a vam sa to zhorsenie zraku spaja s tymi diagnozami?....a ak mozes napisat,ake ze ci nahodou aj ja nemam nieco odsledovat, lebo vravim my nebyvame chori,tak dr.ju nejak extra nevysetruje,je rada,ze je zdrava, tak ak nieco ten zrak ovplyvnuje aj ine, aby som sa na to zamerala. Dakujem.
@j93375 nie, to zhorsenie zraku nema suvis s diagnozami dalsimi... to je ortopedickeho charakteru... a neurologickeho - ma hypotoniu, proste ja som v tom ze moje dieta je pomale a nerado chodi pesi a ono ma na to od narodenia diagnozu, ktoru sa dozviem v jeho takmer 4 rokoch... takze proste fasa. Akurat vsetko zapadlo do seba ako skladacka... ale mna fakt nenapadlo ze ked tak pomaly kraca, ked nema rad prechadzky, ked sa pomaly oblieka - ze toto vsetko ma suvis s hypotoniou. A co sa tyka ociek -- ak by nemal tak obrovsky vysoke horucky, ze nas musela brat zachranka a musel byt hostpitalizovany a aj tak mu neklesali po infuzkach, tak by som si to absolutne ani nevsimla, ze mu jedno zabieha.... Lebo teraz, ako tie horucky zmizli, tak ani zabiehanie ocka uz vobec nie je viditelne!!! Akurat pediatricka mu spravila niekolkokrat take letme vysetrenie teraz prstom, po tych horuckach, a az na treti krat to zbadala, ze hej, mam pravdu..... takze skulime. :(
a jasne ze si mimo... si v tom ze mas uplne zdrave dieta a ono zrazu to dieta uplne zdrave nie je - tak to fakt zaskoci... ale presne ako pises, su aj daleko horsie veci...
@j93375
@kaktusik007 teda, nosim okuliare od detstva a obcas az zasnem, nad niektorymi problemami. Akoze si nezvykne na okuliare.. zvykne, bude musiet. Dolezite je, ako to tomu dietatu podas. Ak uz k ocnemu pojdes ty sama naladena tak, ze "jezis, chudatko moje male, bude musiet nosit okuliare", tak ten postoj zrejme prebere po tebe... Nepamatam si, ako som okuliare ako dieta "akceptovala" ja, ale teraz z nich rozhodne ziadnu traumu nemam. Daleko viac mi vadilo prelepovanie oka kvoli skulenu. Jediny problem s okuliarmi je, ze je to drahe jak ... :x
Ale inak je to uplne normalne, ze clovek, ktory nedobre vidi, o tom sam nevie. Totiz nemas odkial vediet, ze "by si mohla" vidiet aj lepsie. To nie je problem len u deti, ale vela krat aj u dospelych. Zajdem k ocnemu a hned sa dozviem, ze potrebujem o pol alebo aj viac dioptrie viacej.
@maslenka47 tak ty by si uz mala vediet, ze o pol dioptrie potrebujes silnejsie skla, lebo si dospela a vies, ako je to vidiet spravne 🙂
inak suhlasim, cloveku ked sa kazi zrak postupne, resp. ked od mala vidi inak, tak nevie, co je to ostry obraz, pretoze to nepozna.
Tu nik neriesi ze jezisi, chudatenko bude nosit okuliare.. ja sama mam okuliare uz cez 20 rokov, ok, ako dieta som ich nenosila, ale pubertou to proste prislo. Tu riesime to, ze mame absolutne zdrave dieta a zrazu - zistis ze ono nevidi tak, ako by malo... A ty si s tym dietatom denne 4 roky - cely jeho zivot - a zistila si to az tearz. Toto je proste ten sok, ktory musis spracovat. A to, ze ja mam obavy ako bude s okuliarmi - a to ze o tom pisem na konovi a rieism to s mojim okolim, neznamena, ze to riesim pred mojim dietatom a uz vonkoncom to neznamena, ze pred nim davam akokolvek najavo, ze mi to robi starosti.
@kaktusik007 ano ano, presne je to taky prvotny sok, ved predsa v 4-5 rokoch okulky,ze je to dost skoro,ze boze ci si to tomu dietatu nebude zhorsovat, ked ten zrak je nie dobry uz tak v skorom veku a tak, ze ci bude moct sportovat a tak, no proste je to ine, ale dufam,ze si na to zvykneme.
@j93375 urcite ano. bratranec nosi okuliare od jeho ani nie 2 rokov... mozno mal 3, musim sa spytat tety... ale pointa je taka, ze kolkatky dioptrie mu vtedy urcili ( 3) tak tolko ma doteraz, a to oslavil uz tridsiatku...
Ja som zacala okuliare nosit v 16tich, zacala som na 0,25 dioptrii, teraz mam 3,5.... a citim ze uz to opat nie je to co to bolo na zaciatku ked som 3,5 nosit zacala....
takze toto ma tak ukludnuje, ze to poskodenie moze byt stabilne uz.... aj ked vidis, sportovanie ma nenapadlo.... :(
a potom ta cena za slnecne okuliare.... ja mam moje uz cez 10 rokov, ale dietatu asi sotva tolko vydrzia... :( no nic, uz predbieham.... 8 ideme na ocne... a uvidim.
vy ste na kedy objednany k ocnej?
@kaktusik007 no my ideme vlastne zajtra k detskej sa popytat, ze co nam vyslo z nahodnych testov v skolke, a ze treba ist na ocne, tak neviem dufam,ze nam odporuci nejakeho specialneho detskeho ocneho, lebo tu mame u nas ocnych aj dvoch, beru aj deti, ale radsej by som isla k nejakemu specilanejsiemu detskemu, ze sa tomu bude ozaj viac venovat, aby sa to tak skoro nezhorsovalo,kym bude dieta.
@j93375 mne pediatricka z asi piatich ocnych, co su v okruhu 20 km, vytypovala jednu ocarku, co sa zaobera prave tym skulenim... ze urcite priamo k nej... tak ideme... sa spytaj pediatricky, isto ti poradi.
@kaktusik007 ano presne, zato ideme k nej, ze urcite uz pozna za tu svoju prax, viac ocnych co k nim deticky od nej chodili, a isto vie aj nejake referencie, ja aj ked budem musiet cestovat,by som tiez chcela vybrat nejaku ozaj dobru-dobreho.
@j93375 urcite - za dobrym lekarom sa oplati cestovat. Ja mam lekarov pre seba a svoje deti od maleho okruhu 25 km az po bratislavu. vsetko podla referencii.
@j93375 Napr. moj strýko nosil okuliare ako malý, aj škúlil a vyrástol z toho, ako vačší školák už okluliare nenosil a potom začal asi až v 50tke nosiť, ale on mal len na blízko. Ja som začala nosiť okuliare ako 8ročná, bohužiaľ mne sa to dosť zhoršovalo, takže teraz som na dioptrii 7,5 na obe oči, ale od 20 rokov sa mi to už chvalabohu nezhoršuje. Nosím väčšinou kontaktné šošovky teraz, takže niektorí ani nevedia, že nosím okuliare, takže ja som v pohode, aj čo sa týka toho športu, ked je dieťa vačšie, može nosiť šošovky a je to v pohode.
Nas syncek ma 4 roky a zistili sme ze ma na jednom ocku astigmatizmus a dioptrie do blizka a do daleka. Bude nosit zrejme prlepene to zdrave ocko a to mu moze pomoct aby sa to horsie zlepsilo. Ak to nepomoze bude nosit okuliarky. Ale ocny lekar vravel ze to preliepanie ociek mu moze pomoct a uplne sa mu ocko zlepsi.
Ocny lekar vravel ze dokial pojde do skoly da sa s tym nieco robit bol optimisticky.

@j93375 Pokial nechodí ešte do školy, to sa veľmi zle zisťuje, že dieťa nevidí dobre. Inak mne pri synovi robila doktorka vyšetrenie zraku pri prehliadke v 3 roku, takže škoda, že u vás sa to neurobilo. Mne sa zrak zhoršil až v škole, ale nevidela som dobre už predtým, len som o tom sama nevedela, kedže som si myslela, že vidím tak ako ostatní. No až v škole som nevidela dobre na tabuľu, až vtedy na to rodičia prišli a tiež už to boli silnejšie dioptrie. Neboj sa, malá si zvykne, ked bude lepšie cez okuliare vidieť, tak ich bude aj nosiť. Teraz sa dajú kúpiť pekné detské rámiky, bude kočka.