Zmäkčenie stolice dvojročnému dieťaťu

23. jún 2021

Ahojte mamičky
Som zúfalá a možno robím paniku zbytočne a možno nie.
Dcérka má 2roky a začali sme mať problemi so stolicou.
Kakavala pravidelne každý deň, sem tam obdeň. Asi pred 3tyzdnami mala tvrdu stolicu a odvtedy ako keby sa bála kakat. Zadržiava a potom plače pri kakani 😢
Kúpila som jej čipky, no nechcem jej ich dávať stále. Nasadila som jej aj probiotika Biolac Baby.
Pije veľa, vody, ovocné džúsy, čaj, papa polievku zeleninu čerstvú a aj ovocie. Každé ráno a večer pred spaním mlieko s detskou kašou do fľaše.
Neviem, či iba stresujem alebo je to niečo vážne.
Teraz kaka každé cca 3 dní a s plačom lebo ma tvrdsiu stolicu.
Je niečo s čím by som jej vedela zmekcit stolicu alebo je to na doktora 🥺
Ďakujem za každú radu

kkovacovak
23. jún 2021

Kúp jej v dm šťavu zo sušených sliviek. Ak papa jogurty alebo kaše tak drvené ľanové semiačka ale len malú lyžičku a potom veľa tekutín. Ak spapa tak aj sušené slivky. Ale ak má najozaj z toho stres šla by som k dr. Tá vie predpísať sirup- duphalac a ten by mal pomôcť

deedol
23. jún 2021

dulcosoft - volnopredajny, nenavykovy, nevstrebava sa. nasadit a postupne vysadzat. moj maly mal to iste, trvalo to cele asi mesiac, kym zabudol, ze ho to bolelo.

nikpa
23. jún 2021

U syna zaberá kamilkovy čaj, vždy mu zmäkči stolicu

makova333
23. jún 2021

slivkovy kompot

ciernysokol
23. jún 2021

Moze byt aj z mlieka.

marcellka32
23. jún 2021

Vylúčiť alergiu na mlieko, sladkosti, sladke nápoje....podávať fenyklovy čaj, sušené namočené slivky, šťavy, maliny, jahody, melón... prinajhoršom duphalac sirup, večer teplý kúpeľ masáž brucha v smere hodinových ručičiek, cvičenie nohami

autor
23. jún 2021

Ďakujem za všetky rady, sladkosti mávala tak jednu za deň. Mlieko sme teraz od pondelka dali to bezlaktozove, že je dobre na trávenie.
Doteraz nemala problémy žiadne.
Skúsim jej nakúpiť tie stavy z dm a keď nepomôže, budeme riešiť s dr

janka_smile
23. jún 2021

Moja dcéra má 14 a stále s tým mame problém. Prešli sme všelijaké vyšetrenia, no všetko je v poriadku. Pred tromi rokmi jej robili kolonoskopiu aj rektoskopiu no nič sa nenašlo. Nie je ani alergická na nič. Berie vlákninu, stravu ma upravenú ako lekár povedal.... Slivky, body ani nič iné nepomáha....
Stále chodíme po lekároch....
Tak lekár mi povedal nech kúpim do zásoby easylax a aj klystir. Keď je veľmi zle tak použijem. No ale nám sa to po 4 dňoch väčšinou rozbehne. A ak nie, po 6 dňoch prichádza plán B easylaxm. Minuli týždeň sme skončili na chirurgii....

kkovacovak
23. jún 2021

@janka_smile ja som toto mala v 19. Na gastre to uzavreli ako lenivé črevá lebo všetky výsledky boli ok. Ja som si vtedy nasadila prísnu diétu keďže som mala silné bolesti brucha a mala som ho tvrdé a nafúknuté. Googlila som sa vyradila všetky zle trávitelné potraviny. Surovú zeleninu som absolútne nemohla, tá sa dlho drží v žalúdku. Žiadne bravčové ani hovädzie mäso, ťažšie sa trávi v porovnaní s kuracím alebo morčacím (max mleté). Vyradila som latózu, menej pečiva a obmedzila som sladké. Takto som postupne zisťovala čo mi robí zle. Brucho sa časom upravilo a ja som potom opatrne začala pridávať aj ostatné potraviny. Skúste to takto. Vláknina môže byť tiež problém ak jej je moc veľa a neprijíma sa počas toho viac tekutín

brendaa
23. jún 2021

Ahoj skus nalacno harmancekovy caj, ked moze.
Ak mozes kupit jogurty sabi určite odporúčam denne 1ks na desiatu malinovy, ceresnovy.

janka_smile
23. jún 2021

@kkovacovak aj my sme toto skúšali. No stále nič. Cca od 2 rokoch sa to s nami tiahne

kkovacovak
23. jún 2021

@janka_smile ono je to celkovo dlhodobá záležitosť tieto brušné veci. Nie je dcéra stresová povaha? Nemá nejaké problémy? Psychika a brucho je úzko spojená. Mne najviac zo všetkého pomohol prerušovaný pôst. Na to nedám dopustiť. Ale neviem ako je to v prípade keď má 14 rokov.

janka_smile
23. jún 2021

@kkovacovak ona to ma už od malička. Boli sme u psychologičky na gastre všade. Ona je veselá. Len toto ju trápi..

simona92101
23. jún 2021

Presli sme si s dcerkou nedavno presne rovnakym scenarom,nic nepomahalo.pomohol az Dulcosoft,tyzden sme davkovali kazde rano,a pekne sa rozkakala.jednoducho po sirupe nemala sancu zadrzat😃 stolica makka a pravidelna,videla ze nic neboli a nemusi sa bat tlacit.postupne sme vysadili a uz nedavam.

autor
23. jún 2021

@deedol
@simona92101
Môžem sa spýtať, kedy začal zaberať po užití?
Určite ho pôjdem zajtra kúpiť doobeda 😢

deedol
23. jún 2021

nam zabral v podstate hned, ale dala som este jeden easylax, lebo predtym par dni nekakal a chcela som, aby sa zbavil toho, co tam mal "nasetrene" 🙂 drzim palce 🙂

1mina
23. jún 2021

Nja som.3 rocnej nedavno kupovala symbiolac sirup 🙂 a plus samozrejme vela pit, vela ovocia atd

1mina
23. jún 2021

Nam inak dr predpisala naposledy aj dufalac - prehanadlo, ale ako mali sme 5 hororovych dni a potom parada no ale vycistila sa postupne poriadne asi vsetko co drzala tu dobu...

gleep1
23. jún 2021

Ovocie a zelenina až toľko vlakniny neobsahujú. ( Môžete si to pozrieť vo všelijakých tabuľkách a asi ostanete prekvapené koľko ovocia a zeleniny by ste museli zjesť aby ste naplnili denný odporúčaný príjem.)Tým nevravím že ich nemáte jest, sú relatívne dobrým ale nedostatočným zdrojom vlakniny a vitamínov a minerálov.
Orechy a semena treba zaradiť do každodenného jedálnička aj sebe, aj deťom. Pani hore písala že lanových semien len trošičku. Ja si mylsim že dieťaťu ktoré každý deň dostáva “len” jednu sladkosť denne nijako neublíži ani viac než mala lyžička denne, hlavne keď ma problém so zacpou. A pri zacpe treba lanove semena nepomlete, vtedy sú na tento konkrétny účel účinnejšie.
Treba zlepšiť pitný režim a stravovanie. Sladkosť každý deň zrušiť, žiadne dieťa nepotrebuje sladkosť každý deň a okrem toho deťom do 2 rokov sa neodporúča dávať ZiADNY pridaný rafinovaný cukor, mali by prijímať len čo je prirodzene v potravinách. (Prirodzene nie je presladený pribinacik, prirodzene je v ovocí). Ovocné džúsy sú nezdrave, nedavajte ich svojmu dieťaťu a najlepšie keby ste ich nepili ani vy. Ovocie keby nemalo vlákninu bolo by nezdravé, lebo fruktóza je pre organizmus dosť zla. V džúsy žiadna vláknina nie je, nie sú tam skoro ani žiadne vitamíny a dcére a jej aktuálnemu ani budúcemu zdraviu tým neprispievate, práve naopak, taká fruktóza bez vlakniny bola spojena s veľa chorovami (stukovatena pečeň, obezita, metabolicky syndróm a inzulínova rezistencia...) sladené vody a džúsy sú najväčším zdrojom fruktózy pri týchto konkrétnych problémoch. Treba piť cistu vodu alebo keď už ste ju naučili na sladké tak jej spravte nesladeny čaj.
Nikde ste nenapísali že papa zeleninu, treba jej dať hlavne tu, ovocie je druhoradé.
Vyzivovu hodnotu kase vo fľaši treba zvýšiť tým, že pomeliete orechy (vlasske budú najvhodnejšie) a nejake semena (konopné, lanove, chia, tekvicove) a pridáte jej to do kase. To by malo vyriešiť aj problém so zapchou.

Nastavujete to, ako bude žiť cely život, aké bude mat zdravie cely život, tak prosím Vás krmte vaše deti tak aby ste vyzivili ich telo a nie aby ste naplnili ich žalúdky 🙏🏼❤️ Nie pre mna, nie pre vás, ale pre nich. V budúcnosti sa Vám za to poďakuju.
Opakujúcu sa tvrdú stolicu treba riešiť stravou a nie sirupami.
A píšete že to mala pred 3 týždňami- vtedy asi začali tie horúčavy??? Pitný režim! Čistá voda 🙂 keď tak pridať do kase alebo do čoho sa bude dať psyllium ale ja by som to radšej riešila orechami a semenami keďže tie okrem samotnej vlakniny majú aj iné benefity.

ivangeline
24. jún 2021

Kasa upchava. Hocico so slivkami.Je velmi teplo. Aj moje deti kakaju menej a maju tvrdsiu stolicu..

simona92101
24. jún 2021

@autor zabral hned v ten den,rano pri ranajkach vypila,poobede sa vykakala.potom kakala v podstate kazdy den uz doobeda.takze ked videla ze sa nemusi bat potlacit,tak som ho vysadila.kupila som jej vlakninu s probiotikami a tu davam tak obden bud na ranajky do jogurtu alebo do UM.btw,tu kasu by som teraz vynechala,moze zapekat.

autor
24. jún 2021

@simona92101
Dakujem
My sme dnes už kakali 2krat.
Nie som lekár ale podľa mňa to ma iba v hlave, že sa bojí že to bude bolieť.
Ale určite kúpim do zásoby ten sirup, a zmeníme trochu stravu.