Zväčšená nosná mandľa,chrápanie,spánkové apnoe u 2 ročnej
Prosim maminky co boli ich deti operovane na nosnu mandlu ,ako to prebiehalo. Ci mohlo dieta nieco jest pred operaciou,kolko trvala narkoza,prip.nejake komplikacie,co dufam ze nenastanu.
V kolkych rokoch boli operovane.
Dcerka ma 2roky, ona sa vzdy budila v noci s placom,nevedeli sme preco,neskor zacala stale chrapat,potom sme si vsimli,ze ma pauzy v dychani v spanku.Ake mali vase deti prejavy? Je mozne ze sa da ta mandla nejak zmensit?
@miirkka1 ahoj.Moj maly mal tiez 4 roky ,ked sme boli na vyber mandle.Boli sme na jednodnovej.Rano sme prisli,odviedla som ho na salu a bola tam pokial nezaspal.Po pol hodine ho doniesli,ulozili a spal dve hodiny.Ked sa prebral vobec neplakal a v ten den sme isli o 13.30 domov.Doma bol ospaly ale nemal ziadne pooperacne komplikacie
ahoj,naše dve dcéry boli na jednodňovej-od polnoci nepiť a ráno ich odoperovali,vyležali sme na izbe narkózu-tuším sme tam museli nejaké 3 hodky byť a potom sme šli domov.Staršia mala 3 a mladšia vtedy 6.A najmladšej zistil lekár v 15 mesiacoch tiež nadmernú nosnú mandľu-takmer od narodenia mala nádchy a zatekali jej hlieny,kašľala z toho a napínalo ju,stále sme len striekali a čistili nos s morskou vodou-povedal,že musí mať 15 kg,aby ju mohli operovať,to mala nejakých 10 kg vtedy.Náhodou som našla info o soľnej jaskyni a skúsili sme ju,musím povedať,že nám to zabralo a mali sme pokoj.Chcela so vyskúšať aj iný spôsob liečenia,nielen spreje a kvapky do nosa-a zabralo. Teraz sme začali chodiť do škôlky a nádchy začali znova,ale dlho sme už neboli v jaskyni,musím to poriešiť 🙂 Dokonca mi ten pán zo soľnej jaskyne povedal,že mali asi tri prípady,keď už mali termín na operáciu a zlepšilo sa im to tak,že ho zrušili ;) Tak možno aj tu je cesta 🙂
@mircula Myslis teda ze je nadej ze sa to zlepsi?Berie homeo dal jej krcny...mame mesiac nato...potom kontrola a potom operacia ak sa nepolepsi...nasa ma 2roky a 14.7kg.Ona tiez casto anginy a napina ju.
Tak ked ste chodili do jaskyni tak sa mandla nosna zmensila?Ale aj tak ste ju operovali?
Moji synovia boli v 2 a 3 r. Priebeh v ohode.... vecer sa najdeli rano uz nesmeli jest ani pi a na osmu sme sli do medicentra. Tam nas prijali povedali zakladne veci a slinsa pripravit na operaciu. Deti sme dali do pyzama. Mohli sa v klude hrat kukat telku nemali ani sajnu ze idu na operaciu. Isli od najmensich deti takze 2r syn siel ako prvy. Zaviedli sme ho az dole na operacku kde fukal do masky a bola som s nim az kym nezaspal. Operacia sama o sebe trvala 20 minut cca vtedy bol aj v narkoze. Potom kym ho prrberaju z narkozy si ho nechali este dole cca 20 minut na pozorovani a potom mi ho priniesli do izby s tym ze uz vlastne len spal. Pospal cca pol hodinku a zobudil sa. Cim dlhsie spia tym lepsie. Po prrbrati sme mu dali hracku za odmenu aby sa nesustredil na to co aa dialo. Kanilu mal v nohe pod ponozkpu - niektore deti to tym padom ani nepostrehli. Po cca pol hodke po prebudeni sme mu zacali davat vodu. Ked bol ok dali sme mu banan. A okolo dvanastej sli domov. Deti doteraz nevedia co sa s nimi dialo.
@miirkka1 skus pocitat,je tu milion tem o tomto. Moja mala 3 roky a nic lepsie sme nemohli urobit ako operacia. Keby nesla,tak ma milion dalsich komplikacii. Homeo ani solna jaskyna ti nepomozu. Nehazarduj s detmi.
@miirkka1 nám sa problémy po jaskyni stratili,prestali sme s nádchou aj soplíkmi,ale iné ťažkosti sme my nemali...ja na homeopatiká nie som,skôr som proti nim,nemám dobré skúsenosti,ani nám nepomohli,ale toť môj názor...
ja by som určite do termínu operácie skúsila jaskyňu a uvidíš,či sa jej polepší,a po kontrole u lekára budeš vidieť,čo povie,skôr by som bola za jaskyňu ako za homeo...myslím si,že pobyt pri mori tiež nikomu neublížil,čo sa dýchania týka a to isté si myslím aj o morskej soľnej jaskyni...neviem odkiaľ si,ale my sme chodili do morskej soľnej jaskyne v tt...a neboli sme na operácii,ani odvtedy u krčného (je odvtedy vyše rok a pol) ,neviem teda,či sa jej zmenšili abo nie (a keby sme aj šli,ten lekár už neordinuje,takže by to nevedel porovnať), ale určite sa nám polepšilo a rok a pol sme nevedeli o nádche a soplíkoch a nemuseli sme ani žiadne spreje dávať ;)
a to staršie dcéry majú nosné mandle vybrané-bývali často choré,mávali sme soplíky,(jednej vyberali v 3 rokoch teraz má 15 a druhej v 6-teraz m 14), ale po výbere bývali takisto choré,(staršia dokonca celý 1.stupeň na ZŠ takmer presne raz do mesiaca),stále len horné dých. cesty,takže v tomto nám to určite nepomohlo,skôr si budovali imunitu a výber mandlí v tom nehral rolu...
ale pokiaľ sú aj iné komplikácie,netreba sa báť,nie je to nič strašné a ani si to nebudú pamätať,možno by som ešte prekonzultovala s iným lekárom (nám jeden tvrdil celé roky,že majú alergickú nádchu a len sme liečili bez výsledkov aj s alergologičkou,vybrali mandle,čo tiež nepomohlo a ďalší preliečil zápal dutín a bol pokoj)
Tak ozyvam sa...mali sme kontrolu po mesiaci a nosna mandla sa zmensila,zatial nie je nutna operacia.Mala nebola vobec chora,co nebyvalo zvykom.Predtym 2x di mesiaca antibiotika.Dostali sme Homeopatika na zmensenie,vitam.D zvysena davka a na imunitu.Dufam,ze to vydrzi😊
@nikola0103 Ahojky.To uz bolo velmi davno,ale je to ta fotka,co som ju pridala naposledy.Dcerka ma teraz 5,5 roka.Chodim s nou na kontroly ku krcnemu,polypy ma stale,ale nie je to na operaciu.Mala aj masku na noc,co sa jej meria spankove apnoe a bolo vsetko v poriadku.Lekari mi tvrdia,ze kazde dieta ma polypy,len ak robia problemy,ako zapal uska,tak treba ich dat von.To ze dieta je casto chore na zaciatku ,je uplne normalne.Vsetky deti tym prejdu

@miirkka1 ahoj, môj syn bol operovany keď mal 4 roky, on vôbec nepočul kôli nosnej mandli. V jeden deň sme prišli do nemocnice, porobili predoperačné vyšetrenie, druhý deň zákrok a tretí deň domov a veľmi sa mu polepšilo, dokonca mandla už ani nedorástla... Potom musel ostať dva týždne doma zo škôlky. Ráno v deň operácie, to nemohol od polnoci jest a piť, deti brali do radu a predtym mu dali sirup-oblbovák... Úplne mu bolo jedno, že ho na posteli niekam odvážajú... Keď ho po operácii priniesli, to bolo najhoršie, bol úplne mimo, len by plakal... Chceli od nás mamiciek, aby deti pili vodu, ale dosť deti, či som si všimla poriadne nepili a aj z vracali, zrejme aj z narkózi, tak dali infuzko a o pár hodín bolo lepšie... Na druhý deň domov...