Zväčšené bruško dieťaťa

nini1010
1. jan 2016

Dcera ma 2,5 roka a cca od 1 roka u nej pozorujeme napadne zvacsene brusko.Nikdy nebola velky jedak,ale zjedla tolko co potrebovala.Ked je hladna napapa sa,vzdy sme mali pevny rezim.Nie je chuda ale baculka tiez nikdy nebola papa skor menej.je proste tak akurat,napapa sa,vysanti,nic vobec nic jej chvalabohu nie je ani sa nestazuje na bolesti.Avsak ma stale nafuknute brusko,prirovnala by som to k podvizivenym detom v Afrike.A ma ho take stale,aj ked sa napapa aj ked sa hned rano zobudi.Nevenovala som tomu pozornost,skor to bolo mile u dietatka ale opat ma na to upozornili a tak som zacala googlit.Chcem ist pre kazdy pripad k pediatricke nech mi ju dokladne vysetri.Chcem sa teda spytat,stretli ste sa s tym niektora u svojho dietata v priblizne rovnakom veku?

gajdosovci
1. jan 2016

Nema nespravne drzanie tela?? Moj maly ked mal 2,5 roka, tak lekar sa tiez cudoval, ze ma velke brusko, potom lepsie pozrel a potvrdil, ze ma len moc prehnuty chrbatik, a preto je brusko vypukle... Prirovnala by som to k pivnemu brusku... Teraz je to uz O.K.

tama321
1. jan 2016

moja ma tiež skoro tolko rôčkov a tiež má väčšie bruško, pritom je chudučká.

srdeenko19
1. jan 2016

My máme 15 mesiacov a tiež to tak máme 🙂 bruško jak malé somalcatko 🙂

nini1010
autor
1. jan 2016

@gajdosovci Hm,nezda sa mi ale neviem to posudit.moze byt,asi mi da odpoved az lekarka.

nini1010
autor
1. jan 2016

@srdeenko19 Ved prave ked mala 1-1,5 rocka prislo mi to normalne,mile,neriesila som to.Ale ked na to upozornia pricasto aj ony ludia ked jej vidia hole brusko tak som nad tym uz zacala uvazovat.predsa len uz ma 2 a pol roka.

suchana
1. jan 2016

@nini1010 Môj manžel to tak má celý život. Má také držanie tela ( pri pohľade z boku je to úplné "s- ko"...), že brucho vyzerá nafúknuté a väčšie, ako ho naozaj má. Má totiž také prehnutie v oblasti krížov, že to tak opticky vyzerá. Je to len estetický problém.

rejaa
1. jan 2016

také zväčšené bruško býva aj pri celiakii, ale tam bývajú aj iné príznaky. Nemám osobnú skúsenosť s dieťaťom, ale muž je celiatik. Ak sa ti to nezdá, tak by si mala zájsť k doktorke.

pribinak
1. jan 2016

@gajdosovci
@nini1010

Moj syn mal take brusko kedysi, vecer ked sa nalial mliekom a este niečim natlačil tak si cez brusko ani na nohy nevidel ;))
No a mal strasne ploche nožičky, začali sme cvičiť, nosiť vlozky, dost sa to zlepšilo a ....z lepším - správnejším statim - postojom zmizlo aj brusko

nini1010
autor
1. jan 2016

@rejaa Toto som nasla na internete aj ja.Prave preto to chcem ist dat skontrolovat aj k lekarke.Neviete ako sa robia kontrolne vysetrenia na celiakiu?

katka1981
1. jan 2016

@nini1010, nasa bola stihla, nemala ziadny zadocek, chude rucky, nozky, ale presne tabulkova a velke brusko. ma celiakiu. Treba dat zobrat krv. Pojdes k obvodnej, povies ze ma mala nafuknute brusko, ci jej vezme krv na lepok a aj mlieko, to sa robi pri jednom vysetreni. Treba aby nadalej papala lepok, nic jej nevysad. Myslim ze medzi 2. a 3. rokom sa to uz ukaze. Tych priznakov mala viac, zial vobec sme si to neuvdomili, az ked sme cakali na vysledky. Ja som ju dala vysetrit, lebo muz ma intolrenciu kr. bielkoviny a ja som bola chora a museli sme ist vsetci na krv, tak pri jednom pichani som dala urobit aj tieto testy.

nini1010
autor
1. jan 2016

@katka1981 A co znamena takato choroba v beznom zivote?

jana_eyre
1. jan 2016

urcite chod k doktorke - net necitaj, moze ta to len nastrasit.. ale necakaj s navstevou doktora.. doktorka bude vediet hned vysetrenim usudit ako postupovat..
a ano, ja mam jednu skusenost s vacsenym bruskom dietata - islo o moju neter..

nini1010
autor
1. jan 2016

@katka1981 mala aj ine symptomy ako zvacsene brusko?

nini1010
autor
1. jan 2016

@jana_eyre Co jej bolo?mala aj ine priznaky?

katka1981
1. jan 2016

@nini1010, pokial ti ju nepotvrdia, nebudem ta strasit. Nafuknute brusko byva signalom zapalu creva a ten nemusi byt len z celiakie ale aj z neznasanlivosti mlieka, HIT.... Nasu brusko aj bolelo, kakala strasne velke kopy, na serbliku nemohla sedavat od roka, lebo by sedela v tom, svrbel ju chrbatik, bola extremne nervozne, unavene dieta, placlive, citlive, nespave...... Jedla vela, vsetko jej chutilo, ale pri celiakii su deti, kt. naopak jedia malo. Moze byt aj bezpriznakova. V skratke ak sa potvrdi z krvi celiakia, treba ist na biopsiu tenkeho creva, kde sa musi potvrdit a potom sa nasadi celozivotna bezlepkova dieta. Ale zatial sa nestresuj. Kludne moze ist len o plynatost, mozno jej treba probiotika.

jana_eyre
1. jan 2016

@nini1010 nemala a brusko sa jej tak zvacsilo za kratsi cas ako tvojej.. ale fakt nepatraj po inych - moze to byt len nafuknutie, ci zle drzanie tela, doktorka urcite hned bude vediet..

pppeeetttaaa
1. jan 2016

kamaratkin syncek mal take velke brusko, vydupala si sono kde mu zistili zvacsenu pecen a diagnostikovali leukemiu... a okrem toho bruska mu nic nebolo.. takze ak sa vam to nepozdava treba to vysetrit.. ja nehcem strasit.. keby toho chlapceka nepoznam osobne, napisala by som vam tiez ako ine maminy ze deticky mavaju bruska, aj moja mala.. ale mala aj stehienka, bradicku.. proste lubi papat.. ak sa vam nieco nezda treba ist lekarovi.. a radsej 100zbytocnych vysetreni ako nieco zanedbat..

inull5
1. jan 2016

@nini1010 mňa napadla diastaza priamych brušných svalov..keď píšeš od roka,vtedy keď dieťatko začína chodiť je to viac viditeľné.

nini1010
autor
1. jan 2016

No uz dost uz ma s nicim nestraste prosim.Pojdem s nou k lekarke nech vsetko skontroluje.a dakujem za nazory.

inull5
1. jan 2016

@pppeeetttaaa nestras ju.
Malá má to bruško už 1,5 roka zvacsene

suchana
1. jan 2016

@nini1010 Ked sa chceš vystrašiť tak, že celú noc budeš s vytreštenými očami pozerať do plafóna a hlavou sa ti budú preháňať tie najhoršie scenáre a diagnózy, určite nápíš sem na MK. Moja gynekologička každej tehotnej dáva základnú radu pri zistení tehotenstva. Nasledujúcich 9 mesiacov zákaz čítať mamičkovské fóra. V rámci zachovania zdravého rozumu by sa týmto mali riadiť všetky ženy. Hlavne neriešiť zdravotné problémy a hlavne nie tie, týkajúce sa vlastných detí. Ja som si tak celú noc oblizovala dcéru, lebo som bola presvedčená, že má cystickú fibrózu... Po " zdiagnostikovaní" ostatnými mamičkami.Nikdy viac.

nini1010
autor
1. jan 2016

@suchana Som sa pobavila 🙂 🙂 🙂 viem ze mas pravdu,ale ked ti da niekto cervika do hlavy cloveku to neda.Verim ze je zdrava ale pre kazdy pripad pojdem k lekarke a vydupem si krv a sono.Ved tam takmer vobec nechodime,vysetrenie ju nezabije a ja budem pokojne spat 🙂

inull5
1. jan 2016

@suchana v tomto máš úplnú pravdu.
Ale zas na druhej strane ja som strašne vdacna českému modemu koniku pretože iba vďaka diskusii o vrodenej chybe ktorú má môj syn sme začali riešiť iného chirurga a dodnes som vdacna že sme nezostali u pôvodnej dr

jana_eyre
1. jan 2016

@nini1010 ja som taka ista - tiez pri nejakom podozreni na nieco citam a vzdy sa vystrasim dobiela.. nikdy sa nic z mojej strany nepotvrdilo - len som sa viac vystresovala.. net vzdy da do popredia horsie veci a take bezne vlastne ani nie su nikde spomenute..

daj potom vediet co ti povedala ak sa ti bude chciet.. pekny vikend prajem.. 🙂

suchana
1. jan 2016

@inull5 Áno, tak v tomto prípade to malo pozitívny efekt. Nestáva sa často.

inull5
2. jan 2016

@suchana bohužiaľ mi to nik poriadne nevysvetlil,nevedela som prognózu tak som začala hľadať takto a v cechach som našla o tom dlhú diskusiu,po jej prečítaní som zistila ze postup ktorý robila naša dr bol úplne mimo..následkom čoho namiesto 1 mini operácie mal môj syn 4 z toho 2 ťažké..škoda že som nezačala čítať skôr.

rejaa
2. jan 2016

@nini1010 celiakia sa zisťuje z krvi a následne sa potvrdzuje endoskopiou (takým malým deťom ju robia v narkóze). Ale celiakiu sprevádzajú všelijaké iné príznaky, u detí je to väčšinou neprospievanie, čiže dieťa málo priberá a rastie. Môj muž mal napr. žihľavku, ktorej sa nevedel zbaviť a nakoniec mu po pol roku zistili celiakiu.

marusiaz
2. jan 2016

Celiakiu sme zistili u dcerky ked mala 2,5 roka a malo to velmi rychly spad...zacalo to tym, ze ju boleli nozicky, v noci mala strasne krce... na reumatologickom vysetreni jej vysla hranicna pozitivita na lepok-kazali nam zopakovat test po pol roku. Ale stav sa jej zhorsil uz po mesiaci a tak som vyslovene tlacila na doktorku aby zopakovala test skor. A potom uz mala hranicnu hodnotu 10-nasobne prekrocenu. Museli sme cakat na biopsiu - ta to nepotvrdila, ale bezlepkova dieta ukazala, ze to celiakia je, lebo sa jej velmi skoro polepsilo. Tak som bojovala s poistovnou, aby jej napriek negativnej biopsii preplacali muky a potraviny na predpis a podarilo sa. Tiez mavala velmi velke nafuknute brusko...U kazdeho sa to moze prejavovat inak - u niektorych neprospievanim, u inych aj hyperaktivitou alebo castou chorobnostou. Treba to len dat vysetrit - ale pozor, v jednom labaku moze vyjst test pozitivne a v inom negativne - idealne je nechat spravit aj geneticky test z krvi - tam sa jednoznacne preukaze ci na to nabeh ma alebo na to nema ziadny predpoklad...
este dodam, ze sme vysadili aj mlieko - pouzivame len bezlaktozove, lebo to klasicke ju strasne zahlienovalo a je horsie stravitelne

drobec336
13. mar 2017

@nini1010 Ahoj, prosim ta zistili niečo? Ja mám 1,5 ročnú a má dosť veľké bruško a každý jeden mesiac nádcha. Tak rozmýšľam, že s ňou pôjdem na krv. Bojím sa,že to bude alergia na lepok.mlieko jej nedávam, len mliečne výrobky.

nini1010
autor
13. mar 2017

@drobec336 Vtedy ked som bola pred tokom tak nezistili nic len potvrdili ze je naozaj trochu vacsie.ale mam velmi dobru doktorku na gastre a ta ju chcela vidiet opat tak tam ideme zhodou okolnosyi opat zajtra.urcite ju zosonuje a budem ziadat aj odber krvi.verim vsak ze je vsetko v poriadku,radsej som za prevenciu.