icon

Zvláštne správanie 2-ročného dieťaťa - možný autizmus

17. apr 2025

Prosím poraďte. Dcéra má 24mesiacov a vidím na nej nejaké čudné veci. Rozpráva, vie skladať vety (4-5 slov), ale napríklad keď sa opýtam s kým si sa hrala na ihrisku, tak povie nejaké nezmysly - napríklad s havom, alebo čo ste jedli v škôlke? Stále povie chlebík s nátierkou, ako ste sa hrali - tancovali a spievali (ako keby odpovedala automaticky naučené vety). Nie je to stále, ale veľakrát. Ako keby nevedela komunikovať. Samozrejme základné veci že čo si prosí, alebo ju bolí niečo, čo si chce obliecť vie povedať správne. Ale keď sa s ňou chcem porozprávať, ako keby nechápala. Očný kontakt má tiež slabý. Čo sa týka ďalších vecí - farby a tvary pozná, ale povedať vie iba kruh. Vie ich roztriediť ale nevie pomenovať. Celé mi to príde zvláštne. Neviem. Mám s ňou ísť na vyšetrenie?

bolarazjedna
17. apr 2025

Podľa mňa chceš od čerstvo 2rocnej strašne veľa. Toto vôbec sa mi nezdá ako príznaky autizmu. Máloktoré dieťa rozpráva 4-5slovne vety v 2rokoch. Aj môj skoro 3rocny odpovedá akoby "nezmysly", je to skôr o fantázii. Farby niektoré deti sa naučia až pred nástupom do školy.

really8
Odpoveď bola odstránená
luxus10
17. apr 2025

a ty vies, co vsetko jej bezi hlavkou? 😍 niektore deti v tomto veku vobec nerozpravaju, a ty po nej chces ako analyzu, tak syntezu ? nechaj ju zit...a dopraj jej tak prepotrebny cas, aby postupne dozrievala...

elli333
17. apr 2025

Dufam, ze to nemyslis vazne, ale pre istotu ti odpoviem normalne a slusne pre pripad, ze to vazne myslis. Myslim si, ze tvoje dieta je na svoj vek sikovne a chytre a podla opisovanych skutocnosti nic nenasvedcuje zeby dcerka bola na autistickom spektre.

januska12323
17. apr 2025

Čakáš od nej príliš veľa na čerstvo dva roky. To je celé. Chlebík s nátierkou majú každý deň, neviem čo sa ti napríklad na tejto odpovedi zdá zvláštne.

alison11
17. apr 2025

Slovná zásoba 2ročných je ešte malá možno nevie pomenovať všetky jedlá tak len aby si jej dala z tým pokoj tak Ti povedala to čo pozná.Autizmus sa diagnostizuje okolo 4roku až 5.A to čo opisujete je ešte len vývoj mozgu u detí ktoré býva u 2ročných normálne.Nič nenasvedčuje u vašej dcérky žeby mala mať autizmus.Veľ jej rozprávajte,čítajte si sňou a bude mať aj slovnú zásobu pestrejšiu pomenujte jej potraviny.

heleninamama
17. apr 2025

No dieťa je očividne zanedbané. V dvoch rokoch by už malo hovoriť plynule nielen po slovensky, ale aj po anglicky a učiť sa nejaký tretí jazyk. Veľa jej čítaj napríklad z Hegela, Kanta, Heideggera, si zodpovedná za jej duševný rozvoj, tak to ber seriózne. A aký havo a chlebík s nátierkou - to nemá v tomto veku ani poznať. Viac sa hodí tortilla, empamada, avokádo, prosciutto, boccincini. A zabudni aj na spev a tancovanie, to čo máš za hnusnú komunistickú škôlku, keď ich tam také učia? Nájdi jej nejakú alternatívnu a vo voľnom čase nech hrá na husle, programuje a tak, proste, nech sa venuje niečomu, čo ju posunie v spomenutom rebríčku Aprílovky 2023 čo najvyššie.

nikaeli
17. apr 2025

Môj syn je prvák. Na otázky - čo sa dnes naučil, čo mal na obed, čo robili v družine - mi pravidelne odpovie, že si nepamätá 🤷🏻‍♀️ (čo v preklade znamená, že sa mu o tom nechce hovoriť). 2-ročné dieťa si reálne nemusí pamätať, čo jedlo na obed alebo ako sa hralo v škôlke. Autizmus je oveľa zložitejšia diagnóza, netočí sa iba okolo reči a zrakového kontaktu. Ak máš napriek tomu pochybnosti, stiahni si aplikáciu ASDetect, kde pomocou videí vyplníš dotazník. V prípade pozitívneho výsledku kontaktuj Centrum včasnej intervencie vo vašom okolí, oni ťa už nasmerujú. Avšak podľa mojich skúseností (napriek malému množstvu informácií) z tohto opisu dieťa autizmus nemá.

terezkaarthuramax
17. apr 2025

Ja som pocula ze u takychto. malych deti sa neda hovorit o autizme. Az ked bude starsia.

jaass
17. apr 2025

Dieťa ma dva roky a ty ju berieš ako keby mala 5. Autorka chyba je v tebe ;) daj a dopraj tomu dieťaťu detstvo moja rada 🥰

petronelag
17. apr 2025

Na dva roky je to primerané, ostatné sa bude učiť postupne.

nika23t
17. apr 2025

Má dva roky. Ešte aj ako 5 ročná neodpovie, keď nebude chcieť. Ja viem, to nie je Tvoja vina, že v tom vidíš možný problém, takto je to v dnešnej dobe nastavené, my mamy sme ako nenormálne v tom, čo by mali naše deti vedieť. Ak je to prvé dieťa, o to viac. Ale neboj, ak Tvoja mala vie to, čo píšeš, tak je to šikovné dvojročné dievčatko. Nechci od nej zatiaľ viac. A vôbec nejde o čudné správanie.

really8
17. apr 2025

Admini ja som kodex neporusila. Diky za nic

basska_b
17. apr 2025

Moj 26mesacny pozna len zltu farbu a vola ju "Billa" 🤣

earlgrey
17. apr 2025

@really8 čo si tam napísala, že ťa zmazali? 🤣

really8
17. apr 2025

@earlgrey ze chudak dieta a ci ma tieto rozumy zo skupin ako su septembrovky, julovky a pod kde sa matky predhanaju ktorej mrnus skor odrapka mor ho.

earlgrey
17. apr 2025

@really8 Vieš čo, mňa na MK už nič neprekvapí...ale absolútne nič 🤦‍♀️

srnka79
17. apr 2025

Moj syn v tri a pol este nevedel rozpravat az mozno v styroch, takze mi nevedel ani presne vysvetlit, co a ako v skolke, v 6 sme chodili na logopediu kvoli l a r a az teraz 8,5 rocny sa naucil r a pritom je inteligentny a je v skole medzi tymi sikovnejsimi, ucit sa s nim nemusim. Autizmus sa (pokial viem) c takom mladom veku nediagnostikuje. My sme aj mali odklad, aj boli v centre sa poradit a nikto nic, hoci mne sa vselico zdalo cudne oproti standardu a dodnes sa mi zda🙂 ale pokial nebudu problemy, riesit nebudem. Takze klidek a ked, tak k odbornikom, cez mk mozme lenn upokojit, pripadne poradit a nasmerovat😉

simona92101
17. apr 2025

Dcera ma 2.5 roka,chodi do jasli.rozprava pekne ale tiez ju nebavia dookola tieto otazky,takze mi vzdy odpovie: papala som polievocku,spinkala som.na otazku co ste robili:nic. A to len preto,aby som dala pokoj.neviem co od nej chces,ved ma 2r,nebude ti opisovat do podrobna.

zuzuliennka1
17. apr 2025

@terezkaarthuramax da. Ale priznaky su uplne ale uplne ine. Toto co autorka pise, je normalne 2r dieta.

nikaeli
17. apr 2025

@zuzuliennka1 súhlasím
@terezkaarthuramax skúsený diagnostik vidí odlišnosti dokonca ešte skôr...

surama
17. apr 2025

Cerstvo dvorocne dieta patri do jasli a nie do skolky. Keby bola s rovesnikmi, tak by si videla, ze je to uplne normalne, zdrave dievcatko.

lucia13022023
17. apr 2025

🤦‍♀️

bubuzu
17. apr 2025

Vieš čo, ak nie si nejaká stíhačka mama, tak nepodceňuj svoju intuíciu. Môj synovec to mal podobné a stále, aj keď je už väčší, má. Akoby nevedel komunikovať, tiež vie povedať čo chce, ale keď sa s ním bavíš, až teraz, v siedmych rokoch mám pocit, aj to len občas, že sa naozaj rozprávame. Keď bol menší, akoby len opakoval vety, také naučené odpovede, čo odpozoroval. Nepozeral pri tom na nás, akoby len hovoril to, čo sa v nejakých situáciách čaká, ale nebola to žiadna naozajstná komunikácia. Aj teraz napríklad, keď ho niekam veziem, hovorí si sám pre seba celé vety, ale pritom to znie ako monológ. Že ...ideme na výlet, teším sa, treba si užiť prázdniny, bude to pekné, ... Má diagnostikovanú narušenú komunikačnú schopnosť. Čiže by som bola pozorná, ale nepanikárila.

petamich
17. apr 2025

Nas ma 3.5 slovnu zasobu nadstandardnu a aj tak v 99% pripadoch, ked pride zo skolky, tak jedli zelenu polievku a robili neviem 🤷‍♀️ takze asi tak.

Tvoje dieta je na svoj vek uplne "v poriadku" a ovlada adekvatne veci. Klud zena

janickacrazy
17. apr 2025

@bubuzu ale NKS nie je autizmus, podľa mňa autorkine dieťa na svoj vek rozpráva pekne a veľa a je úplne normálne, že také dieťa si nepamätá, čo všetko robili v škôlke a ako sa hrali, čo jedli, atď. Veď má iba 2 roky! Niektoré deti toto nevedia alebo nechcú povedať ani ako 3-4-rocne.

ema22270
18. apr 2025

Náš syn má vyše 2.5 roka.. naučil sa teraz konečne povedať nové slová, inak si hovoril stále svoje hatlaniny a detské mama, tata, bebe, baba, ja aj jaaa..a do toho sa všetko pokúšal opísať rukami nohami. Vedel opísať úplne všetko, ako plával, ako bol kakať, ako si umyl zuby, ruky.. konečne sa mu rozviazal jazyk.. a nie nemá diagnózu. Nevie ani farby pomenovať, len ich priradiť.. ešte sa ich nenaučil povedať. Od 2 ročnej chceš veľa.

rusalkablack
19. apr 2025

Moja dcéra má 32 rokov, bohužiaľ na mesiace to neviem vypočítať :D Ale raz prisla zo škôlky, mala 3 roky, a hovorí - v škôlke sa na dvore pretekala babka s koňom a Eliška mala nejaký čudný ksicht. Chvalabohu, že vtedy sme deti nepozorovali tak ako teraz, a ani nám nenapadla žiadna diagnóza...

bubuzu
21. apr 2025

@janickacrazy áno, preto to píšem, existujú aj iné možné diagnózy, každopádne, beriem to tak, že matka, ak nie je úplne pošahaná, častokrát najlepšie vidí, že niečo nie je v poriadku a je lepšie byť pozorný ako sa na to vykašľať. Lebo aj taký rodičia sú a potom dieťa zbytočne trpí, keďže nikto nevie ako s ním pracovať.

20mysicka12
21. apr 2025

Hmm veď ma len 2r.Azda nemôže vedieť už všetko.