icon

Zvracanie u novorodencov: Skúsenosti a riešenia od mamičiek

Včera o 12:49

Ahojte mamičky,
máte prosím aj vy skúsenosť s opakovaným zvracanim po každom kŕmení u novorodenca? Ma 19 dní a po každom kŕmení si dosť odgrcne, niekedy čerstvé mliečko, niekedy už natravene staršie (vyzerá ako tvaroh alebo k čomu to prirovnať). Mal zltacku, dosť schudol a bojím sa, že nebude priberať. Podľa pediatra je zvrackanie po kŕmení ok. Ja sa bojím, že je to až príliš často. Po kŕmení dávam odgrgnut, nechám aj vo zvýšenej polohe. Grcka bez ohľadu na to, či pije z prsníka alebo fľaše (keď nevladze tak dokrmujem MM z flase). Bojím sa, že je to dosť často. Co vám pomohlo ak ste pripadne riešili tento problém, pripadne kedy to prešlo?
Okrem toho sa často pučí na prdenie a často ho štikúta. Pri štikútaní tiež vždy grcka. Ďakujem

simsalabim
Včera o 12:51

@anonym_autor podla popisu by to mohol byt reflux - grckanie kratko aj dlhsie po krmeni, casta stikutka... Dobre je dieta drzat po krmeni polhodinu v vzpriamenej polohe, pod predne nohy postielky dat par knih, aby lezalo na naklonenej rovine. A kedy to prejde? U mojej starsej az po 10. mesiaci. U mladsej po 6. mesiaci.

anonym_8c2018
Včera o 14:00

Reflux. Nema poriadne vyvinuty zvierac na zaludku a preto neudrzi v brusku mliecko. Nasa mala dost silny. Preto som jej vzdy nechala podbradnik, co bol zo spodu akoby igelitovy - lebo inak by som ju stale musela prezliekat, co si ogrcosila oblecenie a nechcela som ju nechat v morkrom. Odporuca sa nemanipulovat s babom moc - ja som preto len take zapinacie overaly, co su na nohach aj na brusku cvoky davala, to si rozopnute rozlozis a lahko navlecies, nedvihas hlavu nozky pri obliekani, neohybas telicko, v podstate len pozapinas. Strasne rada by som aj inak bola obliekala, ale chcela som nech ma pohodlie viac ako vsetko. Prikladam obrazok co myslim. Prote velmi si pomozes, ak budes prakticka, ak radsej ako vrstvy oblecenia, das deku a toto lahke oblecenie, neskor dobry fusak namesto takych zimnych overalov, kde musis deto ruky nohy sukat a tak... Ja som dokonca ani nedavala odgrgnut lebo oblukom by slo mlieko za moje plece, moja naozaj mala silny ten reflux.
Prebal si radsej pred papanim, aby po papani mohlo kludne lezat babo dlhsi cas. A ak dojcis, zvol polohu taku, ze babo lezi v posteli a ty pri nom - zase ten isty dovod, nech s nim nemanipulujes pri a po papni.
Upravilo sa to bohuzial az prechodom na tuhu stravu - okolo 4. mesiaca sme zacali davat ryzovu kasicku po troskach. Su take vseliake zhustovace, co musis podat pred jedenim babu, ze mu to zahusti v brusku mlieko, ale to nedavaj sama, to ak tak sa pytaj lekara. Kamoska to davala, ale jej babu to moc nechutilo, taky sirup nejaky a zas mali vsetky oblecenia od toho sirupu, lebo to vypluvalo babo 🙂
A pomocka co som citala - zober pol lyzice vody a rozlej to napriklad na kuchynsku utierku a pozri sa, aka velka skvrna z takej trochy vody vznikne. To k tomu, ze mamy refluxnych deticiek sa cato boja, ci je babo napapane, ked hned po papani "tolko vela" vygrcka. Cize ked aj trosku vygrcne, tebe sa zda, ze je to polka toho co spapalo. Ale nie je.

evkatk
Včera o 15:52

Reflux je okrem grckania aj veľmi bolestivý. Vracia sa späť žalúdočná kyselina a dieťa veľmi páli záha. Plače bez príčiny, a ak sa mu dá piť, trochu prestane, ale potom sa to dvihne viac a ešte viac a dlhšie páli. Nesmie sa masírovať bruško ani v smere hodinových ručičiek. Akékoľvek masírovanie napomáha dvíhaniu žalúdočnej kyseliny a masáž bruška tak spôsobí silné pálenie záhy. Na grckanie pozor. Dieťa treba nechať ležať bokom, najlepšie v zavinovačke, zo zadu podopretej tak, aby ležalo na boku. Okrem formovania peknej tváričky, zabráni sa uduseniu dieťaťa zvratkami. Tie stečú bokom, stačí pod hlavičku podložiť plienku. Nepovracia si oblečenie a hlavne, neudusí sa. V našej rodine mali všetky deti reflux a mnohé berú kvapky aj vo vyššom veku. Kedysi sa o ňom nevedelo a deťom sa spôsobovali zbytočné útrapy najmä masážou bruška. Kvapky na reflux dobre zaberajú.

2691
Včera o 20:08

@anonym_autor babenko má reflux.
Do návštevy poradne by som dávala papať menej a častejšie.