icon

Zvýšená činnosť štítnej žľazy u dieťaťa: Skúsenosti a liečba

cucoca
6. nov 2023

Dcerke zistili hypertyerozu,zvysena cinnost st.zlazy,a toma len 7 rokov.Berie Thyrozol.Prosim vas ,stale len googlim a citam ,s coho to moze byt,endokrinolog vravi ze dedicnost,alebo nejaka infekcia v tele ..ja neviem,aby taka malicka mala take problemy.Mate s tym skusenost?Da sa to vyliecit?

majamat
6. nov 2023

@cucoca casto sa zmena funkcie stitnej zlazy spaja s autoimunnym ochorenim stitnej zlazy, v takom pripade byvaju pozitivne autoprotilatky - je ich niekolko.

pri autoprocese *( autoimunnom procese ) dochadza k "zblazneniu" imunitneho systemu, ktory zacne produkovat protilatky proti vlastnym bunkam. takto poskodi bunky stitnej zlazy a ta zacne zle pracovat - inak.
samozrejme taketo autoimunne procesy sa vyskytuju nielen na stitnej zlaze, ale aj na mnohych dalsich organoch. prakticky sa to tyka asi vsetkych organov.

majamat
6. nov 2023

och, napisala som to trosku matuco.
tyka sa to vsetkych organov, ale na to,a by tento proces nastal na nejakom organe, musi ist o autoprotilatky proti tomu organu, cize ak sa jedna o autoprotilatky proti stitnej zlaze, tie neposkodzuju ine organy, ine organy poskodzuju zas ine autoprotilatky.
cize ostatne organy budu ok v pripade, ak sa nespusti este neico ine.

cucoca
autor
6. nov 2023

@majamat ak by boli nejake ine protilatky proti inemu organu tak by to zistili z krvi ,ci?Lebo jej brali krv

louise
6. nov 2023

Naša dcéra má 12 a od 7 rokov riešime nástup predčasnej puberty, v 9 rokoch testy potvrdili autoimunitné ochorenie štítnej žľazy a postupne sa ukazuje zníženie jej činnosti. U nás jednoznačne dedičnosť - ja, mama aj babka. Aj endokrinológ mi v tehotenstve povedal, že u dievčaťa mám 100% rátať s tým, že toto zdedí, len som nečakala tak skoro, keďže u mňa sa objavili problémy až v 22 rokoch.

majamat
6. nov 2023

@cucoca museli by jej skontrolovat tie konkretne protilatky, bezne sa neberu.