icon

Zvýšený cholesterol u dieťaťa

lubina2
21. okt 2025

Ahojte, už 3 rok riešime zvýšený cholesterol u 14 ročnej dcery..Chodieme do Ľubochne.. Minulý týždeň sme boli na krv a vyšiel 6,9.. Čo jemu naozaj dosť.. Dr. zatiaľ neodporúča lieky, ale poslala nás do Martina na generické testy.. Mate niekto skúsenosť, že sa ten cholesterol po čase sám upravil? Alebo kde bola chyba? Riešilo sa to nakoniec liekmi?

Strana
z2
majamat
23. okt 2025

ani tie kvanta umelych vitaminov, antihypertenziva, i psychofarmaka nie su bez chyby. pritom staci neikedy zmenit myslenie a zivotny styl.

vseobecne metabolicky syndrom, nadvaha, cukrovka, zvyseny cholesterol, zvyseny tlak, niekedy aj tachykardia , kozne problemy, traviace problemy - nie vsetky,a le mnohe maju pricinu v zivotnom style a stravovani.

co sa tyka psychiky - zastavam nazor ako sa vyjadrila jedna psychologicka v tv, ze ludia maju pocit, ze sa musia mat stale dobre. ked sa im trosku pritazi ( tyka sa to aj telesneho stavu a aj psychiky ), tak hned za tym hladaju choroby a nutnost risenia liekmi.
vobec neberu do uvahy, ze obcas moze mat depresiu a uzkost kazdy, netreba sa v tom utapat, treba zmenit postoj k tymto stavom. ludia sa dostanu do tekej situacie a strasne sa lutuju a dalejs i tento stav podporuju. namiesto toho by to mali brat,a ko nieco co moze mat kazdy a pracovat an tom, aby to preslo a mysliet na to, ez to prejde, ez to nei je trvale, ez si to netraba udrziavat.
mnohe depresie a uzkosti su prave liecene, pricom neparia medzi zavazne hlboke psychcike poruchy, su to len momentalne stavy danej osoby. toto mi potvrdila aj sestricka z psych, ambulancie.
cize aby si neikto nemslel, ze neverim, ze taky stav maju,a lebo neverim, ze take ochorenia su. len si myslim, ze k tymto stavom ludia nesrpavne pritupuju a tym apradoxne tieto stavy este viac podporuju a zhorsuju. casto aj odmietaju rpacovat na zlepseni, privelmi sa lutuju, co ich postihlo.
poznam ludi s fakt zavaznymi depresiami. su to vyslovene ochorenia, nie len stavy. a to teda vyzera inak.

anonym_cc9cb8
23. okt 2025

Ja si praveze nemyslim, ze sa kazdy pcha do brania liekov... vobec nie... prave naopak, sledujeme roky ako sa hranice cholesterolu znizuju a znizuju a snazia sa ludi napchat na lieky :D vidim to, elbo sledujeme to u nas doma takmer 20rokov. Statiny maju velmi nepekne vedlajsie ucinky, malokto vie ze dokonca ich nemusi brat DENNE. A aj tak ludia po poklese cholesterolu tlacia do seba tieto lieky denno denne... (lebo ano ak ma niekto cholesterol 8-9 tak uz je co riesit.. pri 6 by som sa na to vykaslala). Co sa tyka ciev, iste by som sa na statiny nespoliehala... a neutesovlaa sa,ze s liekmi mam cholesterol super a som teda v bezpeci pred cievnymi ochoreniami.

Vsetci mimochodom vinia vyprazane a tucne a nebodaj vajcia :D pritom cholesterol sa spaja s kopou inych veci = napr. stukovatena pecet atd. Cize cukor, sladke, keksicky, tukove cukrove kremy a kadejake spracovane potraviny, dokonca aj pecivo atd.

anonym_08742c
23. okt 2025
@majamat

@anonym_08742c ň
prvy tvoj komentar bol, ze radsej lieky ako znicene cievy. na to som reagovala. hoci si pisala o muzovi, ale reagujes na prispevok o zvysenom cholesterole u dietata.

nasledne si odpisala, ze nemusia byt statiny, ale pisala si o liekoch, tak ked nei leiky ako statiny, tak ake lieky?

co sa tyka zmeny stravy azivotneho stylu, ved to som napisala aj ja.

@majamat nepochopili sme sa asi.Dietatu by som lieky nedala, dospelému áno, lebo mužovi pekne pomohli, ale to vieš, že mu lekár povedal, že ak by schudol 10 kg ani by nemusel brať lieky na tlak ani by nemal vyšší cholesterol, ale to je hrach hádzať na stenu.

majamat
23. okt 2025
@anonym_cc9cb8

Ja si praveze nemyslim, ze sa kazdy pcha do brania liekov... vobec nie... prave naopak, sledujeme roky ako sa hranice cholesterolu znizuju a znizuju a snazia sa ludi napchat na lieky :D vidim to, elbo sledujeme to u nas doma takmer 20rokov. Statiny maju velmi nepekne vedlajsie ucinky, malokto vie ze dokonca ich nemusi brat DENNE. A aj tak ludia po poklese cholesterolu tlacia do seba tieto lieky denno denne... (lebo ano ak ma niekto cholesterol 8-9 tak uz je co riesit.. pri 6 by som sa na to vykaslala). Co sa tyka ciev, iste by som sa na statiny nespoliehala... a neutesovlaa sa,ze s liekmi mam cholesterol super a som teda v bezpeci pred cievnymi ochoreniami.

Vsetci mimochodom vinia vyprazane a tucne a nebodaj vajcia :D pritom cholesterol sa spaja s kopou inych veci = napr. stukovatena pecet atd. Cize cukor, sladke, keksicky, tukove cukrove kremy a kadejake spracovane potraviny, dokonca aj pecivo atd.

@anonym_cc9cb8 ano, to je dalsia vec, ze referencne hodnoty cholesterolu sa znizuju. cize potom vyskakuju nad normu viacerym ludim, ako by vyskakovali pred rokmi.

anonym_0456fa
23. okt 2025

priznam sa, ze ho chapem. ja sa itez neviem akoisi ovladnut niekedy. jak an hojdacke, raz sekam dobrotu, raz sa ponapchvam. staci, ze som viac vytazena, unavena a uz nezvladam.

lubina2
autor
24. okt 2025

Dievčatá viete mi odporučiť najlepšie z vlastnej skúsenosti, ktoré omega3 sú vhodne pre 14 ročné dieťa? Na trhu je ich je ich veľké množstvo, že vôbec neviem, ktoré vybrať

Strana
z2