icon

Zvyšujúci sa počet autistických detí: Pozorujete nárast?

19. apr 2026

Nezdá sa vám, že je už tých autistov oveľa viac, ako napr. 10-15 rokov dozadu? A to hlavne chlapcov,

Strana
z3
roja01
19. apr 2026

Ked sa deje nieco vazne, vzdy je za tym viac faktorov.
Podla vedcov je velmi znepokojive, ze sa nanoplasty dostali az do buniek. Od mozku pocinaje az do buniek deti, ktore su este v bruchu matky. Preto je taky narast demencii v starsom veku, psychickych problemov mladych ludi a autizmu u deti.
Jednotlivec s tym moze malo co urobit, len vyhybat sa plastom od riadu pocinaje, az po plastove obaly. Aj filtrovat vodu mozeme.
Dalsim faktorom je vek matiek 1.ho dietata. Co tiez nie je zanedbatelne.
O strave ani nehovoriac. Supermarkety s ich zmluvnymi podmienkami nutia dodavatelov pouzivat plno chemie nie len ako hnojiva, ale aj na vypranie a osetrenie zeleniny a ovocia.
Staty by mali investovat do vyzkumu ako plasty likvidovat, cim ich nahradit, ako vycistit oceany a ovzdusie a hlavne spojit sily, nie medzi sebou bojovat o moc.

anonym_5cc907
19. apr 2026

Nam sa moze zdat co chce a komu sa to ma zdat? Pediatrom, skolkam, upsvarom, ti su povolani a na statistikach sedi stat. Vie, ale nepovie. My len tak laicky... Ked v CR dokazala do 89. poriesit vsetky autideti doktorka Nesnidalova,asi ich bolo malo. Dnes by stacila na okresne mesto.

sara07
19. apr 2026
@anonym_e29057

@sara07 ale ja nehovorim o tej dobe, ja hovorim tak 10-15 rokov dozadu, vtedy nikto nikoho nikam nezatvaral…

@anonym_e29057 10-15 rokov ich bolo dost vonku, len si si ich možno nevšimla a hlavne sa o tom tolko nerozpravalo, nezaoberala si sa s tým
na mk nie je den aby nebola pas téma
ja poznám 22+ dost adhd, aspergrov aj pas .. drviva väčšina bola diagnostikovana ako dospelaci , potom

anonym_09d44d
19. apr 2026

Nám v Žilline na diagnostike povedali že je to celosvetová epidémia. Hádam vedia viac ako my.

anonym_3974eb
19. apr 2026

Tak ja mám 37 a som Aspergerka, za mňa škoda že sa neskúmajú rodiny a nedajú sa nejaké štatistiky. U mňa v podstate sedí veľa možných teórií, či veľmi silná chrípka matky v prvom trimestri, narodila som sa cisárskym rezom a pridusená trocha, zlý črevný mikrobióm matky až po otca ktorý bol tak trocha samotár a k tomu aby bol spoločenský mu pomáhal alkohol ktorý nadmerne konzumoval, ale keby nepil kľudne by som povedala že môže byť na spektre, bol čudný a ku konca života kedy už nepil bol ešte viac taký samotársky a svojský, teda že by bol na spektre je možné.

anonym_bc2f43
19. apr 2026
@anonym_aa1322

@anonym_bc2f43 nasledok zivotospravy? Co myslis, ze sme pili a drogovali vsetky v tehotenstve? Ani jednu vec som nerobila, co sa nema robit a mam autistu

@anonym_aa1322 Nasledok zivotospravy aj pred tehotenstvom, nie len pocas. Lieky kt. berieme. celkovy stav tela + genetika + vonkajsie okolnosti a aj prekonane choroby. To vsetko ma vplyv na vyvoj plodu. Samostatna kapitola je porod. A hlavne su to veci kt. nie vzdy vieme zmenit / ovplyvnit. Nikde v mojom prispevku nebolo napisane, ze zeny kt. maju deti na spektre museli fajcit a pit alkohol 🙈 treba citat s porozumenim a menej vztahovacne.

anonym_bf7d75
19. apr 2026
@anonym_2d785b

@anonym_bf7d75 je to neurovývinová porucha, teda vzniká počas tehotenstva. Stačí podnet a prejaví sa. Najčastejšie po očkovaní, kedy telo bojuje. Alebo po úraze. Čítala som teóriu, že matky týchto detí majú počas tehotenstva vyšší testosterón a že sa to dá zistiť. Chceli to zlegalizovať. Chceli, aby boli tieto odbery zaradené medzi povinné počas tehotenstva. Neprešlo to. Informácie sú, len treba hľadať.

@anonym_2d785b áno túto možnú, nepotvrdenú verziu o testosteróne v tehotenstve som čítala ale pokiaľ viem, išlo o domnienku a nie hotovú tézu.

anonym_f0083e
19. apr 2026

Ale samozrejme, že je nárast počtu autistov. Môžme sa len domnievať a konspirovat, čo za tým je, prečo sa to deje. Naozaj nie je namieste zľahčovať to a utešovať sa tým, že kedysi nebola taká diagnostika.

anonym_a4c6dc
19. apr 2026
@anonym_f0083e

Ale samozrejme, že je nárast počtu autistov. Môžme sa len domnievať a konspirovat, čo za tým je, prečo sa to deje. Naozaj nie je namieste zľahčovať to a utešovať sa tým, že kedysi nebola taká diagnostika.

@anonym_f0083e narasta aj rakovina aj chronicke autoimunne ochorenia vsetko narasta.

anonym_f0083e
19. apr 2026
@sara07

@anonym_e29057 za komančov ich proste zatvorili do ustavov ,odobrali rodičom a tam zavreli proste ... takže ano nebolo hlavne tažšie a stredny stavy vidiet

@sara07 prosím ťa, to odkiaľ máš túto informáciu, že odoberali deti rodičom? Akože reálne prišli, zobrali postihnuté dieťa zúfalým rodičom a sami ochotne sa o neho starali celý život? To čo za hlúposť si vypotila? A ešte si nazbierala osem lajkov 🤦

anonym_f0083e
19. apr 2026
@anonym_a4c6dc

@anonym_f0083e narasta aj rakovina aj chronicke autoimunne ochorenia vsetko narasta.

@anonym_a4c6dc samozrejme, máš pravdu, to absolútne nepopieram. Pýtali sa však na niečo iné.

marsmykkok
19. apr 2026
@anonym_f0083e

@sara07 prosím ťa, to odkiaľ máš túto informáciu, že odoberali deti rodičom? Akože reálne prišli, zobrali postihnuté dieťa zúfalým rodičom a sami ochotne sa o neho starali celý život? To čo za hlúposť si vypotila? A ešte si nazbierala osem lajkov 🤦

@anonym_f0083e Neviem ako to bolo presne, ale je pravda že väčšina postihnutých detí vyrastala v ústavoch alebo na internátnych školách, nie ako teraz že sú matky doma a poberajú na ne opatrovák a starajú sa. Neviem, možno že proste matky museli do práce a bralo sa to tak, že proste sú pre ne zariadenia, že nech ich dajú tam, možno povinné to nebolo ale určite nemali od štátu takú podporu ako teraz ak sa rozhodnú starať sa o postihnuté dieťa doma...

anonym_a4c6dc
19. apr 2026
@marsmykkok

@anonym_f0083e Neviem ako to bolo presne, ale je pravda že väčšina postihnutých detí vyrastala v ústavoch alebo na internátnych školách, nie ako teraz že sú matky doma a poberajú na ne opatrovák a starajú sa. Neviem, možno že proste matky museli do práce a bralo sa to tak, že proste sú pre ne zariadenia, že nech ich dajú tam, možno povinné to nebolo ale určite nemali od štátu takú podporu ako teraz ak sa rozhodnú starať sa o postihnuté dieťa doma...

@marsmykkok ano , to mas pravdu, predtym aj zena musela makat, za sociku kazdy pracoval a boli ustavy. Teraz zeny si mozu dovolit opatrovat a moze to skreslovat celu situaciu. Ale celkovo chorobnost narasta, ale aj vek dozitia narasta.

anonym_f0083e
19. apr 2026
@marsmykkok

@marsmykkok tak je rozdiel napísať, že odoberali deti a dali možnosť dať dieťa do ústavu. Niekto tomu môže uveriť a šíriť túto hlúposť ďalej.

simca06022011
19. apr 2026

@anonym_autor ano, tiez sa k tomu pridavam, vsimla som si, a tiez neverim, ze je to len diagnostikou. Ano, teraz su rozne spektra, a rozne diagnozy, ktore sa predtym neriesili a teraz sa vela ludi v niektorych fakt macha tolko, az to nie je zdrave, ako keby to bola radost hladat diagnozy a moct nieco "mat". Z coho a preco.. neviem.. ale stres, znecitenie prostredia, plasty, vysoky vek rodicov (?? tazko povedat ci aj vek na to vplyva).. za mna je to dost mozne... Ked som to googlila, tak starsi vek otcov vplyva na toto a toxickejsie zivotne prostredie. A ano je vyskyt castejsi, aj ked kedysi boli skoor "divne deti" a bez diagnozy, teraz vieme spravne diagnostikovat. A net pise, ze aj vysoky kortizol v tehotenstve (cize stres matky) moze mat vplyv na neurovývoj dietata.. ale jedna zaujimava vec mi padla do oka a to taka teoria, ze "Asortatívne párenie“ - kde sa vlastne stretnu rodicia s podobnym analytickym alebo technickym zmyslanim,nevedia ze maju jemne autisticke crty = a tym sa stretnu geneticke predispozicie... no kto vie, nepoznam vela rodin, takze si toto overit neviem.. ale urcite je to zaujimave.... A zase je tu aj teoria, ze v dnesnom svete rychlom, drazdivejsom, sa proste prejavia skor, kym kedysi v pokojnejsom prostredi, dokazali zvladnut zivot a stratili sa v "dave".
A tiez svoje robi medicina, vela deti ma poruchy = skoro narodenych. Dnes preziju. Pred rokmi nie. A to pred 34tt je sanca 5-7% a pred 28tt niekde az 20% uvadzaju.

anonym_e87bec
19. apr 2026
@anonym_37e9a2

Zvyšuje sa vek matiek aj otcov. Či sa nám to páči, alebo nie, vek hrá pri plodeni zdravých detí veľkú ulohu

@anonym_37e9a2 či som mala 23, alebo 38 deti sú AS

Len teraz viem o tom trošku viac, ako vtedy a u mladšieho to začalo okola roka😔 diagnostika až v 5r, keďže je schopný fungovať, ale už badať nejaké veci. Starší nie je diagnostikovany, už nepotrebuje a ani nechce, funguje v spoločnosti v rámci svojho.

Strana
z3