icon

Oprava zubov z detí - cena

mima172
16. apr 2026

Ahojte, dnes som bola s dcérou (o pár dní 6r) po pol roku na preventívke u zubárky. Čistím klasickou kefkou, sólo kefkou a niťou. Pred pol rokom ma zubárka vychválila za stav zubov dcéry. Nič som v čistení nezmenila a dnes tresk 7 kazov!
Zubárka opravu nacenila na 700€. Na stranke VšZP som našla info, že deti do 18 rokov majú opravu zúbkov zdarma. Zubárka zmluvu z VšZP má. Moja otázka - kde je, prosím, pravda? Na strane VšZP alebo na strane zubárky? Neviem sa z toho vysomáriť, keďže som sa jej pýtala práve nato, či nie je náhodou ošetrenie kazu u detí hradené z verejného zdravotného poistenia, odpoveď bola, že nie, nie je.
Ďakujem

Oprava zubov z detí - cena
Strana
z2
anonym_29861d
17. apr 2026

Tieto názory, že zubárka zarába na drahú dovolenku 🙄 Naozaj si myslíte, že by niekto len tak dieťaťu vŕtal do zdravých zubov?

Určite je chyba, že nerobila bitewingy, tie kazy tam s veľkou pravdepodobnosťou boli už na minulej preventívke, ale teraz už sú aj klinicky viditeľné. Takže budú pomerne rozsiahle.

A kaz na zube, to nie je len tmavá diera, hlavne v medzizubných priestoroch sú ťažko viditeľné a prejavujú sa iba zmenou translucencie skloviny, ale zubár to vie rozlíšiť.
A na mliečnom chrupe je progresia kazu veľmi rýchla.

Čo sa týka tých úhrad poisťovní, tak oni sa síce tvária, že to má byť zadarmo, ale v skutočnosti suma, ktorou prispievajú, je smiešna. Myslím, že ako "štandard", ktorý teda plne hradia, je určený ručne miešaný skloionomérny cement. To je skrátka zlý zastaraný materiál, ktorý by som v zube svojho dieťaťa nechcela a ani ako lekár by som ho nechcela aplikovať.

Teda v praxi, poisťovňa si predstavuje, že mliečny zub sa ošetrí za 5 minút natlačením tam najlacnejšieho skloionoméru. Ale v realite sa zhotoví kvalitná funkčná kompozitná výplň v lokálnej anestézii a v kofferdame za trebárs 45 minút. A tu je ten rozdiel, prečo sa to dopláca a určite oplatí doplatiť.

marsmykkok
17. apr 2026
@anonym_29861d

Tieto názory, že zubárka zarába na drahú dovolenku 🙄 Naozaj si myslíte, že by niekto len tak dieťaťu vŕtal do zdravých zubov?

Určite je chyba, že nerobila bitewingy, tie kazy tam s veľkou pravdepodobnosťou boli už na minulej preventívke, ale teraz už sú aj klinicky viditeľné. Takže budú pomerne rozsiahle.

A kaz na zube, to nie je len tmavá diera, hlavne v medzizubných priestoroch sú ťažko viditeľné a prejavujú sa iba zmenou translucencie skloviny, ale zubár to vie rozlíšiť.
A na mliečnom chrupe je progresia kazu veľmi rýchla.

Čo sa týka tých úhrad poisťovní, tak oni sa síce tvária, že to má byť zadarmo, ale v skutočnosti suma, ktorou prispievajú, je smiešna. Myslím, že ako "štandard", ktorý teda plne hradia, je určený ručne miešaný skloionomérny cement. To je skrátka zlý zastaraný materiál, ktorý by som v zube svojho dieťaťa nechcela a ani ako lekár by som ho nechcela aplikovať.

Teda v praxi, poisťovňa si predstavuje, že mliečny zub sa ošetrí za 5 minút natlačením tam najlacnejšieho skloionoméru. Ale v realite sa zhotoví kvalitná funkčná kompozitná výplň v lokálnej anestézii a v kofferdame za trebárs 45 minút. A tu je ten rozdiel, prečo sa to dopláca a určite oplatí doplatiť.

@anonym_29861d Ale no, zubárčina je čistý biznis... Ani jeden netrie biedu... A prečo vlastne nedávajú ako alternatívu aj to čo prepláca poisťovňa? Je to ako zastaralejšie, ale lepšie ako nechať to tak. A 700 eur dať za dieťa čo nezarába je dosť... Však niekedy je to plat matky, ak k tomu otec zarába 1400 eur a teda majú 2-3 neplnoleté deti tak ťažko vie dať taká rodina 700 eur na zuby pre dcéru ak potom im ostane na živobytie piatim napríklad 1400 eur... Ale to si zubári neuvedomujú, oni žijú v inej dimenzii...

lasona
17. apr 2026
@anonym_bc8c00

Ved to musi mat este mliecne zubky,co za chvilu zacnu padat same.

@anonym_bc8c00 to ze su mliečne je absolútne irelevantné. Kazy sa šíria rychlo, môžu prerásť do velkej bolesti. Opravujú sa aj mliečne.

mima172
autor
17. apr 2026

Baby, tak update - 5.5. ideme s dcérou na inú kliniku na konzultáciu. Nie, žeby som neverila dcerinej lekárke ale potrebujem pre svoj pokoj počuť ešte aspoň jeden názor, resp jedno zhodnotenie stavu jej zúbkov.

anonym_29861d
17. apr 2026
@marsmykkok

@anonym_29861d Ale no, zubárčina je čistý biznis... Ani jeden netrie biedu... A prečo vlastne nedávajú ako alternatívu aj to čo prepláca poisťovňa? Je to ako zastaralejšie, ale lepšie ako nechať to tak. A 700 eur dať za dieťa čo nezarába je dosť... Však niekedy je to plat matky, ak k tomu otec zarába 1400 eur a teda majú 2-3 neplnoleté deti tak ťažko vie dať taká rodina 700 eur na zuby pre dcéru ak potom im ostane na živobytie piatim napríklad 1400 eur... Ale to si zubári neuvedomujú, oni žijú v inej dimenzii...

@marsmykkok je tu ešte možnosť dobre čistiť zuby, zubný kaz je ochorenie, ktorému sa dá 100 %-ne predísť, neexistuje, že sa dokonale čistený zub pokazí 😉
Plus určite sa 7 zubov nebude opravovať v jednom sedení, určite sa dá dohodnúť podľa možností rodiča, alebo potom ako zvolila autorka, skúsiť iné kliniky, tie ceny sa líšia v závislosti od pracoviska.

mima172
autor
17. apr 2026
@anonym_29861d

@marsmykkok je tu ešte možnosť dobre čistiť zuby, zubný kaz je ochorenie, ktorému sa dá 100 %-ne predísť, neexistuje, že sa dokonale čistený zub pokazí 😉
Plus určite sa 7 zubov nebude opravovať v jednom sedení, určite sa dá dohodnúť podľa možností rodiča, alebo potom ako zvolila autorka, skúsiť iné kliniky, tie ceny sa líšia v závislosti od pracoviska.

@anonym_29861d Absolútne s tebou súhlasím, tiež som názoru, že čistý zub sa neskazí a preto nechápem, kde som urobila chybu.
Sladkeho je dcéra malo, vždy po nom sa napije čistej vody. Zuby umývam 2x denne, ráno len klasickou a jednozvazkovou kefkou a večer klasickou kefkou, potom sólo kefkou + medzizubky a na veľmi tesne priestory šabličky s niťou. 1x týždenne Elmex gél. Proste nejde mi to do hlavy. Myslela som si, že to neflákam, kamošky sa mi vysmievajú, že som premotivovaná mater, čo sa týka zubov. Mnohé umývajú deťom zuby len klasickou kefkou a hádaj co? Ich deti majú zdravé zúbky. Proste mi to hlava neberie, kde robím chybu. Netuším, čo zlepšiť.

bernarda45
Včera o 05:57

@mima172 my sme takto chodili na preventivku vzdy to boli krasne zubky ,ukazkove ,vysetrovanie iba pohladom,ked sme prisli k inej zubarke ,ta urobila rtg a nasli sa 4 medzizubne kazy na mliecnych zuboch ( dost hlboke a neboli vidiet volnym okom) zaplaitli sme za ne 1950 eur...

Strana
z2