icon

Ošetrenie detského kazu striebrom: Skúsenosti a tipy

Dnes o 10:20

Ahojte,
môj 3-ročný syn má na zúbku menší kaz. Zatiaľ však nespolupracuje natoľko, aby zvládol klasické vŕtanie a plombu. Zubárka nám preto navrhla ošetrenie kazu striebrom s tým, že neskôr, keď podrastie, by ho opravila klasicky.
Máte s tým niekto skúsenosť? Viem, že zúbok po zákroku sčernie, ale ide mi hlavne o to, aby sa kaz ďalej nešíril.
Ako ste pripravili dieťa na takýto zákrok, najmä ak už pri vstupe do ambulancie plače? K zubárke chodíme od 8. mesiaca, takže ju pozná, ale aj tak vždy protestuje. Doteraz mu zúbky len kontrolovala a robila preventívne ošetrenia.
Doma sa hráme na zubára, zuby pravidelne čistíme, nepije sladené nápoje ani nejedáva sladkosti a aj tak sa mu kaz objavil. Ďakujem za rady.

anonym_498f4a
Dnes o 10:27

@anonym_autor dobrý deň, priamo ošetrujem takéto deti. V prvom rade doma žiadne vety typu vŕtať, bolesť, doktor sa iba pozrie atď. Musíte byť vy úplne v kľude navonok. Samotné ošetrenie prebieha vzhľadom na strach dieťaťa. To že sa objavil kaz je normálna vec aj keď čistíte, dôležité sú medzizubné priestory. No ale k veci kaz sa natrie vodickou a dieťa môže ísť, ak zvládne je lepšie dať na to plombu len proste dať tam kašičku ktorá stuhne ale ak to dieťa naozaj nezvladalalo nedali sme. Zvládnete to nebojte sa ak máte normálnu zubarku chapajucu deti bude to ok ak máte otázky píšte

zabka79
Dnes o 11:07

My sme mliecne zubky nevrtali , kym neboleli,vzdy ale vypadli skor ako boleli..usetrili sme si nervy a peniaze. Prvy krat sme vrtali plomba vypadla, pod zubom sa urobil hnisavy abces...tak potom sme museli trhat s oblbovakmi....odvtedy mliecne nie

autor
Dnes o 11:11
@zabka79

My sme mliecne zubky nevrtali , kym neboleli,vzdy ale vypadli skor ako boleli..usetrili sme si nervy a peniaze. Prvy krat sme vrtali plomba vypadla, pod zubom sa urobil hnisavy abces...tak potom sme museli trhat s oblbovakmi....odvtedy mliecne nie

@anonym_498f4a. Nespomínam vŕtanie ani bolesť. Doma pekne otvorí ústa, vyčístime jednozväzkovou kefkou, šabličkou, aj medzizubnou medzi stoličkami. Predné má s medziekami. On sa aj teší k zubárke, v čakárni je ok, ale potom začne kričať alebo plakať. Pritom mu tam doteraz nič nerobili, len počítali zúbky, zapli rozprávku. Dúfam, že to teda zvládne🙂

@zabka79 nebudú vrtať, ale potierať striebrom. Určite som za opravenie zuba, než sa spoliehať, že nebude bolieť.

anonym_a66257
Dnes o 11:51
@anonym_autor

@anonym_498f4a. Nespomínam vŕtanie ani bolesť. Doma pekne otvorí ústa, vyčístime jednozväzkovou kefkou, šabličkou, aj medzizubnou medzi stoličkami. Predné má s medziekami. On sa aj teší k zubárke, v čakárni je ok, ale potom začne kričať alebo plakať. Pritom mu tam doteraz nič nerobili, len počítali zúbky, zapli rozprávku. Dúfam, že to teda zvládne🙂

@zabka79 nebudú vrtať, ale potierať striebrom. Určite som za opravenie zuba, než sa spoliehať, že nebude bolieť.

@anonym_autor my mame ustretoveho zubara, ked bolo treba osetrovat zuby, dohodli sme sa s nim, ze mi spravi dentalku syn sa bude prizerat ako sa cistia zuby, potom si da vycistit aj svoje. Kedze pri dentalke sa pouzivaju aj nastroje na vrtacke a videl, ze to nie je nic strasne zvladol aj svoje osetrenie. Nazorny priklad je viac ako vsetko vysvetlovanie.