Je normálne mať 13 kazov po dvoch rokoch?
Ahojte. 2 roky som nebola u zubara, nestihala som kvoli malemu dietatu(ostala som so synom sama, nemam pomoc rodicov). Inak som so zubami nemala nikdy problem.
Zacala ma pobolievat osmicka, tak som sla na pohovost, kde mi nasli na rtg 13 kazov. Vsetky osmicky navrhli vytrhnut…
Cistim si zuby, chodim na preventivne prehliadky(okrem teda tychto dvoch rokov).
Je mozne, ze za dva roky sa mi urobilo tolko kazov? Alebo je to tehotenstvom, dojcenim? Alebo zubar predtym nieco zanedbal? Kazy su najma pod plombami a mam aj nejake medzizubne kazy. Normalne nechapem. Asi moja penazenka zaplace. Dakujem za rady.
@anonym_autor ani kľudne to môže byť tehotenstvom a dojcením,mala som to tak tiež
Tehotenstvo, dojčenie, zanedbaná dentalka, mozno aj viac sladkostí pri tom dojčení. Môže byť, kľudne.
Niekedy sa hovorilo, že za každé dieťa padne jeden zub.
Teraz postupne rieš bolestivé zuby. Ostatne počká. Najmä staré kazy pod plombami ktoré tam máš možno aj 100 rokov
Tehotenstvo a dojčenie daju zubom zabrať
Na dentalnu idem v pondelok. Cez tehotenstvo som vela vracala a syna dojcila dva roky. Postupne to nejak musim dat dokopy. Len ma zaskocilo, ze mam take cudo v ustach po dvoch rokoch.🥲
genetika, tehotenstvo, kojenie, - to všetko má vplyv na zuby.
Už som tu aj čítala ako si zubári vymysleli zlé zuby len aby mali výkony. Myslím že aj moje dieťa chodí ku takej zubárke - ešte som nečítala o nej jednu peknú recenziu. Dokonca ja mňa žiadala aby som napísala na jej amb. niečo slušné. Povedala som že dobre ale zostalo len pri sľuboch.
@anonym_autor ani tehotenstvo ani hormóny dokonca ani sladké ak nepijes nonstop sladké vody ti zuby nepokazili. Jedine zlá hygiena a ja chápem že si umyvas riadne zuby ale na čistom zube a kaz neurobí, veľa robia medzizubné kefky a za kaz pod plombou už ty nemôžeš ale zubár pred tým. Kazy jednoznačne urob a 8 ak nebolia nerieš
@anonym_autor ani tehotenstvo ani hormóny dokonca ani sladké ak nepijes nonstop sladké vody ti zuby nepokazili. Jedine zlá hygiena a ja chápem že si umyvas riadne zuby ale na čistom zube a kaz neurobí, veľa robia medzizubné kefky a za kaz pod plombou už ty nemôžeš ale zubár pred tým. Kazy jednoznačne urob a 8 ak nebolia nerieš
@anonym_124b93 vdaka, bolela ma len jedna osmicka ale uz mi ju vytrhol a navrhol aj dalsie tri a opravit postupne kazy z svojho dr alebo si mozem dat kartu ku nim.
Veľa kazov sa robí, ak má človek reflux. V mladosti som to nevedela, zuby ma neboleli, ale samá plomba, teraz mostíky, korunky.
Veľa kazov sa robí, ak má človek reflux. V mladosti som to nevedela, zuby ma neboleli, ale samá plomba, teraz mostíky, korunky.
@lukbe reflux nemam ale vracala som 6 mesiacov
Na dentalnu idem v pondelok. Cez tehotenstvo som vela vracala a syna dojcila dva roky. Postupne to nejak musim dat dokopy. Len ma zaskocilo, ze mam take cudo v ustach po dvoch rokoch.🥲
@anonym_autor tehotenstvo je veľká záťaž na organizmus, aj na zuby. Chápem, že ťa to zaskočilo, ale ak sú tie kazy ešte malé, lepšie ich hneď vybaviť. Bude to menšia bolesť aj pre telo ah pre peňaženku. Drž sa.
ja mam naozaj velmi detailnu dentalnu starostlivost.. pravidelnu dentalnu hygienu a moje zuby na pohlad su krasne.. ale mam velmi nestasne ulozene osmicky, tie priestory tam su prakticky nevycistitelne.. bakterie sa tam tvoria a prechadzaju na ostatne zuby.. uz ma to prestalo bavit.. tiez pojdu von. Inac vracanie je velmi casta pricina zubneho kazu..
Dakujem🙏
@anonym_autor ano, je to mozne mat tolko kazov. Hlavne po tehotenstve a dojceni. Mohla nastat demineralizacia... Hlavne tie pod starymi plombami, za tie nemozes nijak, ved tam si nevycistis, tie stare plomby sa casom uvolnia... Mne teraz v tehotenstve povedala, ze po porode a dojceni navrhuje odvrtat vsetky stare plomby a spravit nove, na co sa chystam, lebo sa mi zacali kazit pod plombami zuby tak, ze hlboke kazy a zub po zube sa umrtvuje a robi sa endodoncia. Medzizubne - ak mas na husto zuby, je to problem, mne sa ani medzizubne kefky nezmestia, tak len nitou cistim. Pouzivam Neocide gel asi mesiac a dasna su v lepsom stave podla zubarky, tak budem pokracovat, to ma dezinfekcnu zlozku, dat na nit a vycistit. Ale samozrejme, kazdy kaz treba spravit, lebo sa bude prehlbovat a hlboke kazy nechces, za rok skoncis s mrtvymi zubami a ak nebudes mat na kvalitnu endodonciu pod mikroskopom, tak o ne prides.
Osmicky mam 2 vonku, uz ked mi rastli, chirurgicky odstranene z dasna, 2 este mam, ale minimalne jedna, co je zavlozkovana, po porode ide von, lebo sa mi ani sedmicka neda spravit kvoli nej a pojde postupne aj dalsia.
Ja mam celkom cenovo dostupnu zubarku, no jej povaha je niekedy na nervy, tak aspon to, ze u nej vela neplatim, ale na endodonciu ku nej uz nepojdem, to si dam spravit na klinike inde. Je to tazke, chapem, zubari su drahi..☹
@anonym_autor Moja švagriná, žiadne kazy a keď odišiel zubár do dôchodku tak nová zubárka jej našla tiež veľa kazov.
@anonym_autor kyselina rozozrala sklovinu...takze tu mas odpoved, potom strata vapnika pocas teho a dojcenia...Jasne ze teho oslabi zuby, oslabi cele telo, ved v tebe rastie dalsi zivot...Mne sa napriklad vkuse zapalovali dasna, dokonca mi odumreli dva zuby, to je ina bolest plus zhorsil zrak....
@anonym_autor
Daj si iny nazor a nehovor o prvom, to bol moj pripad
@anonym_autor Moja švagriná, žiadne kazy a keď odišiel zubár do dôchodku tak nová zubárka jej našla tiež veľa kazov.
@anonym_d21abc
Nas syn 10 kazov, potom k znamemu do nemocnice na Heydukovu ziaden kaz este ukazoval studentom ake ma zdrave zuby.
ano, na ct snimku mi napocitali 13 kazov, skoro ma vykotilo, ziadne problemy som nepocitovala, ja mam nevyvinutu sklovinu, reflux, aj tu sklovinu, co mam, mam ohryzenu
Ak mas kazy pod plombami, tak si mala zleho zubara, ktory neodviedol dobru pracu. Ja som takto doplatila na skolsku zubarku a ked som presla k inej, tak sa takmer vsetky plomby museli prerabat
@lukbe reflux nemam ale vracala som 6 mesiacov
@anonym_autor mala si jednoducho na hovno zubára. 13 kazov za dva roky nevznikne. Rovnako som na tom bola ja. Zmeň určite zubára.
Rok dozadu som menila zubára. Stav cca ako ty + 1 koreňová výplň. Kazy väčšinou pod plombou. Vyvalila som tam cez 2000€,ale už mám konečne pokoj.

Rieš iba čo je nevyhnutné. Ak nemáš problémy s 8, nevytrhávať