icon

Trvalý chrup u detí: Kedy použiť strojček?

10. apr 2026

Ahojte,mam otazocku.synovi sa postupne prerezavaju zuby,ale trvale zuby ma o dost sirsie ako povodne mliecne.mliecny chrup mal krasny rovny,bez jedineho kazu.a teraz sa mu akoby chrup tak deformuje tym,ze tie zubky sa vedla seba nezmestia..tak sa mu predlzuje sanka dopredu,ale nie klasicky predkus,ale horna aj spodna..moze sa to este upravit,dorasta aj sanka priebezne a mozu sa tie zuby upravit.alebo myslite ze uz cerstvo 8rocnemu mame riesit strojcek? Dik za rady

Strana
z2
annnna18
10. apr 2026

@anonym_autor riesit strojcek,minimalne konzultaciu u celustneho ortopeda

anonym_576c09
10. apr 2026

Myslis si ze 8 rocne decko ma sanku velku ako ty? Dospela osoba?

anonym_576c09
10. apr 2026

Skus si pozriet naplasti na zuby co sa pani pytala nizsie. Mozno aj tebe mozog dorastie

autor
10. apr 2026
@anonym_576c09

Myslis si ze 8 rocne decko ma sanku velku ako ty? Dospela osoba?

@anonym_576c09 nemyslim si ze ma rovnaku sanku,jasne pisem,ze sa mu sanka meni,ale novymi zubami sa akoby deformovala..
otazka znela ci sa zuby mozu poposuvat ked sanka dorastie,alebo uz ostanu v danej polohe..dalsia otazka bola,ci sa strojcek riesi uz u takych malych deti..

erika7102
10. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_576c09 nemyslim si ze ma rovnaku sanku,jasne pisem,ze sa mu sanka meni,ale novymi zubami sa akoby deformovala..
otazka znela ci sa zuby mozu poposuvat ked sanka dorastie,alebo uz ostanu v danej polohe..dalsia otazka bola,ci sa strojcek riesi uz u takych malych deti..

Ahoj, nic neries, dietatu do 16-18 rokov sa sanka zvacsuje, zuby sa same poposuvaju, ak bude mat v 14-16 rokoch krive zuby, tak ho odosle jeho zubarka k celustnemu. Nic neries u maleho dietata. Bud sa to vyriesi samo, alebo pomoze strojcek, ale az tak o 6-8 rokov.

anonym_cffd87
10. apr 2026

Toto je otazka na zubara a nie na modry konik, vazne... Ak mas pochybnosti, zavolaj si na termin a konzultuj.

huxy
10. apr 2026
@erika7102

Ahoj, nic neries, dietatu do 16-18 rokov sa sanka zvacsuje, zuby sa same poposuvaju, ak bude mat v 14-16 rokoch krive zuby, tak ho odosle jeho zubarka k celustnemu. Nic neries u maleho dietata. Bud sa to vyriesi samo, alebo pomoze strojcek, ale az tak o 6-8 rokov.

@erika7102 v 14-16-tich je už dosť neskoro začať riešiť strojček. Najneskôr v 13-tich, ale ak už vidí autorka problém, konzultovať so zubárom čím skôr

erika7102
10. apr 2026
@huxy

@erika7102 v 14-16-tich je už dosť neskoro začať riešiť strojček. Najneskôr v 13-tich, ale ak už vidí autorka problém, konzultovať so zubárom čím skôr

Na strojcek je niekedy neskoro? Prvykrat pocujem

erika7102
10. apr 2026
@huxy

@huxy cim neskor tym lepsie, aspon sa uz chrup nebude posuvat. Zaroven kazdy rok chodi dieta na prehliadku, tak obviously, keby potreboval strojcek, tak doktor odporuci.

huxy
10. apr 2026
@erika7102

@huxy cim neskor tym lepsie, aspon sa uz chrup nebude posuvat. Zaroven kazdy rok chodi dieta na prehliadku, tak obviously, keby potreboval strojcek, tak doktor odporuci.

@erika7102 píšem zo skúsenosti, treba sa urcite rozpravať s odborníkom. Lebo niekedy je potrebné trhať zdravé zuby, da sa tomu predísť tým, že sa to roeši skôr

anonym_47ecf3
10. apr 2026

choď k zubárovi na konzultáciu. My sme tak boli s dcérou a odporučil aby sme to zatiaľ nechali tak a strojček riešili až okolo 14 r.
Strojček jej dali na konci 9 ročníka zš, - predtým vytrhli 2 zuby a mala ho 3 roky.

ailiba
10. apr 2026

@anonym_autor mam skusenost, ze okolo 12 tich sa to zacina riesit. Ale nie u kadeho rovnako... U 8 rocneho je este velmi skoro... Myslim, ze najprv musia vyrast trvale zuby... On este urcite nema vsetky vonku. Samozrejme, kym nie su vsetky vonku, mize sa to este kadejako posuvat. Skor, ako v 12 tich urcite nie. Samozrejme onrem razstepov a inych deformit.

autor
10. apr 2026

Dakujem za rady.ja som prave tak vedela,ze strojcek sa riesi az ked su vsetky zuby,ale narazila som na nejakeho zubara ,ze uz takto malym detom odporuca strojcek.len som nevedela,ci je to skor biznis,ci naozaj sa to tak robi. K zubarovi chodime 2x do roka,tak snad nas nasmeruju, ak by bol problem.chcela som len zatial pocut nazory.pekny vecer

lenja123
10. apr 2026

@anonym_autor ak sa ti to nezdá, určite navštív ortodontistu. A to čím skôr, tie čakačky na termín sú neskutočné, u našej dr sa teraz na prvú návštevu čaká takmer dva roky! Prosím ťa nepočúvaj, čo ti tu píšu niektoré baby. Trvalý strojček sa síce dáva, až keď sú vymenené všetky zuby, ale dovtedy môže nosiť nočný, ktorý krásne upraví nielen zhryz, ale aj tvar čeľuste, moji synovia ho nosili asi od 10rokov. Konzultujte to priamo s čeľustným ortopédom, nám zubárka tiež tvrdila, že je ešte skoro, že ešte nemá celý trvalý chrup. A ortodontistka sa potom chytala za hlavu, že kde sme boli doteraz.

autor
10. apr 2026
@lenja123

@anonym_autor ak sa ti to nezdá, určite navštív ortodontistu. A to čím skôr, tie čakačky na termín sú neskutočné, u našej dr sa teraz na prvú návštevu čaká takmer dva roky! Prosím ťa nepočúvaj, čo ti tu píšu niektoré baby. Trvalý strojček sa síce dáva, až keď sú vymenené všetky zuby, ale dovtedy môže nosiť nočný, ktorý krásne upraví nielen zhryz, ale aj tvar čeľuste, moji synovia ho nosili asi od 10rokov. Konzultujte to priamo s čeľustným ortopédom, nám zubárka tiež tvrdila, že je ešte skoro, že ešte nemá celý trvalý chrup. A ortodontistka sa potom chytala za hlavu, že kde sme boli doteraz.

@lenja123 dakujem.

zuzanaete
10. apr 2026

Tiez odporucam konzultaciu. Boli sme so synom, ked mal cca 8 rokov a ze este netreba riesit. Konzultaciu nam odporucila zubarka. Potom sme isli po cca 2 rokoch a uz odporucili strojcek na noc.

huxy
10. apr 2026
@lenja123

@lenja123 presne tak

anonym_47ecf3
11. apr 2026
@anonym_autor

Dakujem za rady.ja som prave tak vedela,ze strojcek sa riesi az ked su vsetky zuby,ale narazila som na nejakeho zubara ,ze uz takto malym detom odporuca strojcek.len som nevedela,ci je to skor biznis,ci naozaj sa to tak robi. K zubarovi chodime 2x do roka,tak snad nas nasmeruju, ak by bol problem.chcela som len zatial pocut nazory.pekny vecer

@anonym_autor biznis. to je veľmi smutné.

anonym_3d342a
11. apr 2026

@anonym_autor tiez odporucam konzultaciu u ortodontistu.
Moje dieta malo tak malo miesta na trvale zuby, ze sme to museli riesit uz v 10rokoch. Hrozilo totiz, ze krive zuby vytlacia iny trvaly zub z kosti. Dieta nakoniec absolvovalo viacfazovu liecbu, ale rozhodne to stalo za to. Neprislo vdaka tomu o ziadny trvaly zub. Uz je dospele a vsetko je v poriadku.

holubicka28
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor moja dcera ma 10 a ma uz neviditelny strojcek par mesiacov. Ale ona uz ma vsetky trvale zuby. Ja som strojcek nosila uz od 8rokov - ale len nocny ( urcite som nemala vsetky zuby trvale). Podla mna je tiez lepsie dat cim skor, samozrejme zalezi od problemu. Moja ma uzku sanku a vyraznejsi predkus kvoli tomu. Ak je mensi problem, tak urcite staci strojcek aj neskor od 12-13 myslim. Ale riadila by som sa zubarkou resp. celustnou..

sonica
11. apr 2026

Konzultaciou nic nepokazis...
Mojej sa vyhrazali na zaciatku ze mozno 4-6 zubov budu musiet trhat, ale zacali sme nocnym strojcekom asi v 10, este ani nemala vsetky trvale vonku, ale strazil ich rontgenom, po troch rokoch sa jej krasne podnebie upravilo, zvacsilo a netrhal sa ziaden zub, vsetky sa vosli, este dva a nieco nosila trvaly, ale dnes ma zuby rovne a hlavme vsetky, ma 17

anonym_1ff1fd
11. apr 2026

Predpokladam, ze chodite k zubarovi na klasicke prehliadky. Skuste sa ho opytat, ako to vidi on. My sme od zaciatku vedeli, ze bude potrebny strojcek, lebo ked sa mu prerezali prve dolne jednicky, tak boli total krive. To iste s hornymi. Zubarka nam dala vymenny listok na ortodonciu. Chodime uz od 8 rokov. Najprv dostal cviky na rozsirenie podnebia, ona vzdy zhodnoti po par mesiacoch na kontrole, ze co a ako. Trhaniu by sme sa chceli vyhnut. Zachvilu bude mat syn 10 a strojcek este len dostane.

vevesh
11. apr 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ano, odporuca sa dat uz v 8 rokoch....a potom, ked vyjdu ziby mudrosti, treba dat strojcek znova- cize v 16-18r.🙄🙄🙄ako ked mas dost penazi a je ti edno, ze bude dieta nosit na 2x strojcek, hor sa do toho uz v 8 rokoch. V nemecku to s radostou robia, lebo ten zakladny strojcek ala lokomotiva je plne hradeny poistovnou...🤐
A.ano, zuby sa budu posuvat, ale nemusia sa posunut do uplneho priameho radu a to ti nikto garantovat nevie. Okolo 13-16r. sa to ustali, ked su vsetky trvale zuby von...

vevesh
11. apr 2026
@huxy

@erika7102 píšem zo skúsenosti, treba sa urcite rozpravať s odborníkom. Lebo niekedy je potrebné trhať zdravé zuby, da sa tomu predísť tým, že sa to roeši skôr

@huxy ak ma dieta malu sanku na pocet zubov, tak mu budu trhat tak ci tak zdrave zuby. Viac menej ani nepoznam dieta, ktoremu by netrhali zuby (a to malo 99% deti zubny strojcek u nas v triedach)....lebo keby bola sanka dostatocne velka, tak by boli zuby asi +/- v nejakom rade...

martinka13
11. apr 2026

Na prvú konzultáciu sme šli, keď mala 9 rokov. Potom zhodnotení situácie v 10 rokoch (už takmer 11) robili scan. Teraz čakáme na dlahy.

anonym_eae728
11. apr 2026

Nás s dcérou poslala zubárka v 7,5 roku, lebo ma 1 ďaleko od seba a nevedia sa jej poriadne 2 prerezať. Normálne ideme na konzultáciu k celustnemu ortopédovi a ak odporučí strojček, dame jej ho. Aj v takomto nízkom veku.

ria_sprout
11. apr 2026

Určite netreba - treba počkať ako sa chrup vyvinie. Môj najstarší mal veľmi krivé zuby keď sa prerezavali, zubárka nás už aj posielala k čeľustnemu a samé sa mu nakoniec upravili, dnes ma pekne rovné zuby. Ja som mala.ako dievča veľmi krivé zuby a zuby mi dali opravovať ako 13r.

anonym_e158ac
11. apr 2026

Prosim ta .nedavaj na rady na MK ale daj si Termin u cel.ortopeda.
Susedova dcera (8r) bude mat uz teraz strojček , ma zopar trvalých vonku , takze je to od pripadu k pripadu .

autor
11. apr 2026
@anonym_e158ac

Prosim ta .nedavaj na rady na MK ale daj si Termin u cel.ortopeda.
Susedova dcera (8r) bude mat uz teraz strojček , ma zopar trvalých vonku , takze je to od pripadu k pripadu .

@anonym_e158ac chcela som pocut skusenosti..lebo zas davat kopec penazi kym nema vsetky trvale sa mi nechce,ak je to iba biznis,ale kedze vidim,ze je to bezna prax riesit uz v takomto skorom veku pojdeme sa poradit pre istotu.

ria_sprout
11. apr 2026

Len treba vedieť, že aj za vstupnú konzultáciu sa u celustneho ortopéda platí a nie málo. Podľa mňa to je často aj o udržani zárobku.

Ja by som počkala, také sú moje skúsenosti pri 4roch deťoch, ostatným síce rastli rovnejsie ako pri najstaršom, ale každému sa menilo postavenie zubov keď sa vymieňali z mliečnych na trvalé.

Strana
z2