Zubné kazy u dcéry: Je sedem kazov za rok reálnych?
Ahojte baby, potrebujem asi počuť aj názor iných.
Dcéra 12 rokov, pravidelné preventívne prehliadky, žiadne kazy. Zmenili sme zubára, išli sme na preventívnu prehliadku a že 7 kazov🤦, to jej akože tie kazy vznikli všetky za posledný rok? Kde sa tam preboha zobrali? Ako chápala by som 1 alebo 2, ale 7???
Ževraj sú to nejaké medzizubné a také v ryhach či čo.
Aký máte názor?
kľudne za rok vznikne toľko kazov,keď nepoužíva medzizubnú kefku.Oni sú dobre vidieť na rontgene,ak starý zubár nemal rontgen,tak......
Mne sa stalo to isté.
Prečo ste zmenili zubára? Tiež myslím, že medzi zubné mohli za rok vzniknúť, možno si len nechceš pripustiť, že to je možné, keďže predtým bolo vždy všetko v poriadku.
Su asi len dve moznosti A prvy zubar nebol uplne top odbornik, B druhy zubar by si chcel privyrobit 🙂 asi by som skocila este k zubarovi C alebo minimalne sa spytala toho B ako je to mozne
@petamich no presne toto napadlo aj mňa, k zubárovi A chodíme vsetci - celá rodina, už dlhé roky a nikdy sme nemali žiadny problém. Je to súkromný aj jeden aj druhý. Rontgen majú obaja.
Tiež som uvažovala ísť si ešte pre 3 názor, len keď ťa návšteva zubára nieje najpríjemnejšia záležitosť, nechcem ju stresovať.
Prečo ste zmenili zubára? Tiež myslím, že medzi zubné mohli za rok vzniknúť, možno si len nechceš pripustiť, že to je možné, keďže predtým bolo vždy všetko v poriadku.
@zuzana2910 bude nosiť strojček, tak tam hneď ako otvorila ústa, že aha tu má kaz, spravili rontgen a hneď že 7!
Toto by inak aj mňa zaujímalo 😀 tiež keď som menil zubára, tak mi nasiel 7 kazov a aj rodine a známym. A potom sme menili ešte raz a zase 😀 ja mám takú teóriu, že Zubar ti dlhodobo pozoruje nové kazy, a ak sa nezväčšujú, tak ich nerieši. No a potom prídeš k novému a ten chce dať všetko von, aby mohol zhodiť toho starého
Toto by inak aj mňa zaujímalo 😀 tiež keď som menil zubára, tak mi nasiel 7 kazov a aj rodine a známym. A potom sme menili ešte raz a zase 😀 ja mám takú teóriu, že Zubar ti dlhodobo pozoruje nové kazy, a ak sa nezväčšujú, tak ich nerieši. No a potom prídeš k novému a ten chce dať všetko von, aby mohol zhodiť toho starého
@matus229 aj môjmu bratovi sa stalo presne toto isté. Chcela som k nim prestúpiť aj ja, ale teda úprimne nemám odvahu sa im posadiť do kresla😊. Mám 43 rokov, celkovo v ústach 3 plomby, preventívky, dentálna, všetko ok, no nechcem vedieť koľko by mi toho ponachadzali.
ak tam tie kazy sú musia byt vidiet na RTG, RTG je tvoj pokial si ho plne radila, lekar by ti ho mal dat, nemusi ist nutne dieta na dalsiu prehliadku, daj len posudit material, ktory mas
ak tam tie kazy sú musia byt vidiet na RTG, RTG je tvoj pokial si ho plne radila, lekar by ti ho mal dat, nemusi ist nutne dieta na dalsiu prehliadku, daj len posudit material, ktory mas
@anonym_9acf68 nič mi nedali samozrejme, to si asi treba pýtať, že?
@anonym_9acf68 nič mi nedali samozrejme, to si asi treba pýtať, že?
@macka10 pouziva dcéra medzizubnu kefku alebo niť? Ako casto chodí na dentalnu hygienu ? Preco isla zubárovi az po roku ? Ako 12 ročná, ma chodit každých 6 mesiacov. Pokiaľ to nechala rok, bez dentalne hygieny, doma tiez domu nepridala na starostlivosti, tak kľudne moze toľko kazov mať.
@macka10 ja z vlastnej skusenosti poviem, ze mozno to aj je realne. minuly rok som sama so sebou chodila k zubarovi, robila mi asi 3-4 kazdy, povedala som si, ok uz mam hotovo, teraz som bola na preventivke po roku a drb zas ale 5 kazov 🫣 ja sama tomu nechapem a je mi z toho az do placu, lebo naozaj sa snazim tie zuby poriadne umyvat, medzizubne kefky pouzivam a furt cosi. To len aby som na zubara robila 🫣🫣
Su kazy ktore lepsie vidiet (alebo iba) na RTG a potom su kazy, ktore naopak na RTG nie su jednoznacne, ale pri prehliadke chrupu vidiet. Ja sa castejsie stretavam s moznostou A - ze ludia zrazu pridu k zubarovi ktori je naozaj lepsi, a "zrazu" su tam kazy. Tie kazy tam mohli byt dlho, nemuseli vzniknut za posledny rok 😉
Na dobrych pracoviskach u dobrych zubarov som sa nestretla s takym klamanim ludi, ze si vymyslia kazy, len aby robili. A uz vobec nie u decka. Mozete si byt vsetci isti, ze v tom momente ide zubarovi viac o jeho povest a meno, nez par stoveciek, co by na tom zarobil.
Ja osobne by som si vypytala poslat RTG na mail a komunikovala to s dalsim zubarom, ale velmi kvalitnym. Pretoze jednoducho "slabi" zubari velakrat tie kazy nevidia alebo neriesia. Tot moja skusenost z medicinskeho prostredia.
@macka10 Mám rovnakú skúsenosť. Menili sme zubarku lebo sme už neboli spokojný. Robotu flákala. Každý rok sme mali preventivky aj röntgeny proste malé kazy neriešila a ani sa neunúvala nám to povedať. Prešli sme k inému, mne aj mužovi hneď narátal po 5-6 kazov.
Takze podľa mna to nie je že z roka na rok ale tiež si mala takého zubára ako my.
Poviem vam tajomstvo: dlhodobo berte vitamin D, su aj probiotika do ust pred.spankom, a samozrejme hygiena poriadna. Ak nemate zlu genetiku, vyhnete sa vacsine kazov.
Pracujem v zubnej ambulancii, prebrali sme pacientov po starších zubaroch a pacienti sú veľmi prekvapení, keď nemali doteraz ani jeden kaz a zrazu na každom druhom zube, ak nie na každom.
Pridam sa k názoru vyššie, žiaden zubár nehľadá tie kazy nasilu.
Verte, že pri tom množstve pacientov, ktoré ma ambulancia aj my sami prevraciame očami, keď jeden pacient ma 7 kazov a každý pacient potrebuje aspoň 45 minútový termín. 45min x 7 😀 a to je stále len jeden pacient.
Takže- aj my sme radšej, ak tam tie kazy nie sú, max 1-2.
A najlepší sú pacienti, ktorým chcete pomôcť napr. odporučením na dentálnu hygienu, paradontologiu a oni vás odbiju s názorom, že chceme na nich len zarobiť 🙂 a ty im chceš naozaj len pomôcť…
@macka10 to je klasika keď ideš druhému, hneď nájde milion kazov. Proste zarábajú
@sisska96 nie je vsetko o peniazoch. Pracujem so ženou- zubarkou. Verte- neverte, aj my mame svoje Sukromne životy. Aj my chceme mať voľný čas. Aj my mávame svoje dni, kedy nevládzeme. Snažíme sa neísť cez svoje limity. Polroka sme pracovali aj 12hodin, lebo pacienti prosili, neboli spokojní s dlhšími čakacími dobami. Tam sme už išli cez svoje limity. Myslíš, že ten čas strávený v ambulancii nám niekto vrati? Alebo že sa dá vynahradit peniazmi? Veru nedá…

Su asi len dve moznosti A prvy zubar nebol uplne top odbornik, B druhy zubar by si chcel privyrobit 🙂 asi by som skocila este k zubarovi C alebo minimalne sa spytala toho B ako je to mozne