icon

Ako docieliť, aby deti zaspávali skôr?

uradnikova
28. nov 2023

Mamicky,ako je to u vas so zaspavanim? Moje deti - 5 rocna a 2.5 rocny davaju riadne zabrat. Rano vstavaju okolo pol 8, aj skor. Poobede dcera spi v skolke,syncek doma cca 2 hodiny. Budi sa medzi 14 az 15 hod. Vecer ich ukladam okolo pol 22, lebo su velmi zivi,skor to vobec nema zmysel. Precitame rozpravku,pozhasiname,ticho, a aj tak mi zaspia okolo 23, syncek aj po. Cely cas musim pri nich lezat,drzia ma za ruku,muz ma v tomto zastupit nemoze(deti nechcu) a nechce ani on. Ma toho dost za cely den. Mne robota stoji a tiez to velmi narusa vztah s muzom. Nemam kludu ani neskoro vecer,vacsinou idem rovno spat s nimi. Kazdy den sme vonku ci doobeda,ci poobede a maju pritom fyzicku aktivitu. Nepomaha ani plavanie a pohybove hry ktore dcera chodi. Zaspi rovnako neskoro. Minule som s nou bezala s prestavkami 2 km,aj tak nic. Ja uz neviem ako na nich ,aby zaspavali v normalnom case ako ostatne male deti. Poradte. Dakujem

domininini
29. nov 2023

@uradnikova skus deti budit skor, okolo pol 7. Syna uloz na obedny spanok o 12 aby najneskor o 14:00 vstal .. s dcerkou to bude asi tazsie kedze v skolke spavaju, ja som mala toto iste syn 5r v skolke spaval a vecer nevedel zaspat, tiez zaspaval az okolo 10, tym ze bol zo skolky vyspaty, mi doma skor zaspat nechcel .. skusila by som zaviezt dcerke rutinu, vana, rozpravka, pomojkat a lezat v posteli kym nezaspi .. proste ked deti nepotrebuju velmi spavat inak to asi nevyriesis

babulkomale
29. nov 2023

@domininini vazne si myslis, ze zena so 4 detmi nevie, ze ma vecer dieta okupat, ulozit, zhasnut a ze sa to vola rezim alebo rutina?
Ide tu o nieco uplne ine.

vreckovka2
29. nov 2023

Ja mam 2,5rocneho a mam odsledovabe, ze ked sa poobede zobudi, tak zaspi o 7 hodin. Niekedy o 7,5 hodiny. Takze tak ho aj ukladam. Zaspava okolo 22hej. Obdobie, kedy som ho ulkladala spat okolo 20tej skoncilo tym, ze maval v noci 3 hodinove okna, kedy bol hore a nevedel zaspat. Plus som ho uspavala hodinu. Nemalo to vyznam. Donedavna spaval v rano do takej 9tej. No posledne dni vstava medzi 7mou a 8 mou. Som zvedava, co to spravi s jeho vecierkou. Od narodenia ma nizsiu spankovu potrebu ako vacsina deti. Co som sa ja napocuvala a este napocuvam. Ale uz to neriesim. Nechavam to tak ako je. Ani mne to uplne nevyhovuje, ale kazdy moj postupny pokus o zmenu zlyhal. A vzdy si prestavil ten spanok na neskore zaspavanie. Nepozera ziadbe obrazovky, cukor nejedava, muku ma tiez pomenej - odznelo to tu ako rady. Akurat pomaha, ked sme vonku - doobeda aj poobede. Ak nahodou v jeden cas neideme, zaspava este neskor.

pink_lady
29. nov 2023

@babulkomale mne skoro cvrklo ked som si predstavila ako vravim malému zavri oči a spí 🙈🤣🤣🤣

uradnikova
autor
29. nov 2023

@babulkomale ďakujem ❤️

louise
29. nov 2023

Ja mám deti dve, každé iné čo sa režimu týka. Staršia má 12, od malinka veľa a pravidelne spávala (hodinky som si podľa nej mohla nastavovať). Menší má 8 a od malička spával oveľa menej, mal od š rokov problémy s poobedným spánkom. Obaja dosť športujú, bývame veľa vonku. Večer nie sú extrémne živí, nevyjašení, ale skrátka aj keby boli o ôsmej v posteli, nezaspia. Obaja zaľahnú o 21, čítam im a o 22 obaja spia. Bez problémov ráno vstávajú 6:45, takže sa riadim tým, čo im vyhovuje a netlačím ich do zmeny len pre to, aby sa zmestili do nejakých tabuliek. Keď boli menší a bolo treba pri nich ostať, kým zaspia, bolo to iné a fakt som z toho bola unavená. Ale bolo to len obdobie.

petamich
29. nov 2023

@pink_lady okej cize ak mam jedno dieta, s ktorym mi to funguje a tiez to bol proces, tak nemam pravo radit ano? od 3 deti je to v poriadku podla teba? ci aky limit by si stanovila 🙂
mam aj jednu domacnost, jedno manzelstvo, jedno dieta, jedno zdravie, jednu pracu a v pohode si tu vymiename skusenosti a nik sa netvari, ze co som si to dovolila

autorka evidentne vela zmenit nechce - to len na margo toho, ze mne to funguje 🙂 moje dieta tiez neodkraca samo cau mama idem spat je 20:00, to len na margo toho, ze tu tak trochu zhadzujes moju skusenost, opisala som ako sme zistili, ze to funguje nam, autorka si z toho moze nieco zobrat a skusit alebo aj nemusi (pokojne si moze povedat, beriem iba narok od matiek 4+ deti)

denisah6
Autor odpoveď zmazal
cookie29
29. nov 2023

@uradnikova toto ma dostalo "aby zaspavali v normalnom case ako ostatne male deti" co je to normalny cas? A ako vies, ako zaspavaju ostatne male deti?
Je fakt, ze po precitani prispevkov by som asi aj ja mala pocit, ze nie som normalna, alebo teda moje deti. Moje starsie nespavalo, malo minimalnu potrebu spanku. A presne si pamatam, toto "posudzovanie" zo strany profesionalov v jaslickach. styl "zase jedna matka, ktora nevie dietatu vytvorit rutinu"... o par mesiacov som sa v kutiku duse bavila ja, pretoze moje dieta spalo max 5min v jaslickach a to napriek snahe a skusenostiach profesionalov.... 🙂 Kazde dieta je ine. Moje starsie prespalo ako novorodenec max 10-11h. Moje mladsie tych 18-20h. Moje mladsie vecer okolo 19h30-20h00 vypne a rano sa zobudi o 6h. Aj v nedelu, cez prazdniny. Starsie skor ako o 21h nezaspi, nech robim cokolvek. Ale skola a ulohy tomu pomohli. Ako 3r skor ako o tej 22h nezaspalo. Nech som robila co som chcela.... a vyskusali sme vsetko mozne.
Inac som sa dobre zasmiala na tom " zavri oči a spi" na mne by to urcite nefungovalo. A napriklad u nas doma, ja som ranne vtaca a brasko je nocna sova. Doteraz. On bude radsej pracovat vecer do 1-2 v noci a rano pospi do obeda a ja radsej zaleziem o 21h spat so sliepkami, ale rano o 4-5h mozem vstat a fungovat.

uradnikova
autor
29. nov 2023

@denisah6 nepozeraju. Len pocas vecere a chvilu potom. Max do 19

terezka1947
29. nov 2023

Každá rodina má svoje rituály a režim.
Či chceme,či nie,tak ho deťom vytvárame.
Už kedy idú,neidú spať je na nás a na našej tolerancii...lebo nech je kto chce aký chce,rodič predpokladám,že dieťaťu vždy hranicu spánku dá. Či je to 20:00,či 23:00 je na tej rodine.
Takže,ak rodina má neskorší režim,lebo musi fungovať kvôli starším deťom,či práci dlhšie do večera,tak potom nevidím dôvod sa sťažovať.
Moje deti sú obe rôzne,jeden zaspí hocikde,hocikedy,aj keby tank okolo chodil a reflektor svietil do očí,druhemu akákoľvek maličkosť vadí a spekujule,100x vstane,kým konečne je "správna konštelácia hviezd". A to ma už 12r.
Aj potreba spánku bola u oboch ina-aj je.
Ale jednoducho bolo a je isté pravidlo. A funguje to.
Čuduj sa svete,aj starší každý večer špekuluje a po "vecierke" zaspí. Takže je v poriadku,kto režim má,aj kto ho nemá. Ale nemôžme sa potom sťažovať....musíme sa zžiť so situáciou aká je.

uradnikova
autor
29. nov 2023

@terezka1947 suhlasim. Ja nemam problem s tym,ze ukladam o pol 10, aj kvoli starsim detom sa inak neda. Navyse na malych ani naznak unavy kedze spia aj poobede. Mna proste len trapi,ze im velmi dlho trva kym zaspia. Hodinu a pol vacsinou. A ja cely cas musim byt pri nich,inak to proste nefunguje. Tiez som skusala praktiky,idem este so psom,idem na wc,pridem. Idu so mnou alebo sa na tej posteli posadia a cakaju,kym pridem. Kazdodenny boj. A ako spominam vyssie,pri prvych dvoch som tieto problemy nemala. Tak asi to bude naozaj na dietati

domininini
29. nov 2023

@babulkomale pisala som o tom ze budit skor .. nepisala som, ze pani nievie co je to rutina

tiezjedna
29. nov 2023

@babulkomale keby si čítali knižky pri umelom svetle, tak je to ok?? Si zbytočne dramatická😉 Deti majú taký aktívny denný režim, že z 90 % večer do polhodiny spia.

terka224
29. nov 2023

@babulkomale tak u detí to je väčšinou o vymýšľaní. Jasné, že im je vzácne že môžu byť dlho hore ale ja tiež mam právo na svoj kľud večer a nie aby mi deti do 22-23 behali po dome.

kacena2022
29. nov 2023

Môj 4 ročný ráno vstáva o 5tej,v škôlke spí na obed lebo musí a tým pádom večer zaspí až po 21tej.Cez víkendy alebo keď sme doma zaspáva normálne o 20tej už spí a ja mám čas aj na seba.

pink_lady
29. nov 2023

@petamich nikto ta tu nezhadzuje, len ja, rovnako ako ostatní sa tu snažia povedat, že co funguje pri jednom dietati, pri druhom nemusí, lebo ty tu vystupujes sposobom že to proste ide a basta! A nic ine neberies. A klidně sa Moze stat že aj u tvojho sa to zmeni, nebudem pisat že pri druhom to pochopis lebo si tu už pisala že druhe nechceš

pink_lady
29. nov 2023

@petamich a nemysli si že som si pred druhým nemyslela to co ty 😉 však ja už jedno dieta mam, viem ako na to, třeba dodržet pravidla a všetko bude oukej. No prd makový 😉 tiez som nechápala ako niekomu nemozu spat děti, aj svoje rady som rozdavala...no zial zivot mi ukazal že to moze byt kludne inak...

ailiba
29. nov 2023

@uradnikova ja ta chapem. Moji vstavaju o siedmej. Starsi (skoro 4 rocny) spi v skolke), mladsi 1,5 rocny doma poobed cca 2 hodky, niekedy menej. Ale do postele ich davam okolo 20:00, niekedy zrosku neskor, najmeskor vsak o 20:30 su uz obaja v posteli. Obaja mliecko do ruky a papa. Moja skusenost je, ze citanie knihy, drzanie za rucku... Vsetko to iba predlzuje a odburava im pozornost. Je pravda, ze zaspia niekedy az okolo desiatej, ale niekedy skôr. Neriesim to, nech si tam dzavotaju. Aj my potrebujeme oddych.

domak2
29. nov 2023

@uradnikova pozri, ak máš na to nervy tak je metóda, že ti do 3 dní budú zaspávať sami. Ak vybehne z postele, vráť ho tam aj 100x, prečkať ten rev a kvilenie a máš pokoj. Ale teda budú to 3 dni co ti pridajú tak 20 sivých vlasov. Ja na to ešte nervy nemám tak čakám kým sa mi spevnia 😅
Syna môžeš skúsiť budiť po pol hodine ale tipujem ze bude ako vred až do večera ale tiež by mal zaspať skôr.

lujza123
29. nov 2023

@uradnikova nie ze idem na wc, so psom tak ich same nenaučíš spat. Normálne im povedz ze budú spinkať same lebo mas robotu. Ale ze im prídeš dať pusu ked zaspia
Rob to ako píše @domak2 , proste ak vylezú z izby vrátiť a mať trpezlivosť. Prvý deň môžu zaspať až o polnoci ale zlepší sa to.

Vieš my rodičia si vzdy myslíme ako sa to s našimi detmi nedá lebo sú také alebo onaké a potom tie iste deti idú do škôlky/skoly a tam zrazu vedia pekne same všetko co doma akože nevedia…. Aj zaspať same, aj sa najesť, aj obliecť, aj úlohy si napísať.😶

petamich
29. nov 2023

@pink_lady ale ja vobec nerozporujem, ze to moze byt inak a ak to tak vyznelo, tak ma to mrzi, len ked autorka napise, ze skusal muz uspavat 1x neslo, vzdali sme to, tak to tak kusok evokuje, ze asi poriadne neskusali (ale mozem sa mylit a autorke sa ospravedlnujem), ja som tym len chcela povedat, ze proste my sa snazime drzat niecoho, k comu sme iterativne prisli, ze nam funguje a nie nemam zazracne dieta, ktore proste spi, tiez boli obdobia na palicu, ked cely den behal, doobeda bol na cviceni a poobede na plavani a nechcel vecer zaspat, tak sme nejako dospeli do modu, ktory nam funguje uz relativne dlho

kazdopadne, ked autorka napise, ze 21:30 pomaly koncia rodinne denne aktivity, tak tazko potom docielit, aby dieta spalo skor ako 22:30 ze ano 🤷‍♀️ a ano mozno proste to inak nepojde ale z jej komentarov nemam pocit, ze "urobili sme vsetko, inak to proste nebude"

kikulienkadd
29. nov 2023

Ahoj, unavené dieťa = šťastné dieťa. Nemajú tvoje deti málo pohybu,alebo pobytu vonku? Tiež sa mi zdá rozumné čo najviac skrátiť poobedný spánok a ukladať do postele večer o 19:30.

uradnikova
autor
29. nov 2023

@ailiba ano,ja sa tak zamyslam,ako si mohli tito dvaja mladsi takto zvyknut a ti starsi dvaja zaspavali sami a v normalnom case. Teda tiez sa ukladali neskorsie ako je standard inde,ako tu citam,ale zaspali do pol hodiny a bez toho,aby som s nimi nieco musela.A napada ma jedno. Dlho kojene deti. Prve dve som nekojila tolko. Tiez som dala flasu a ako cuckala mliecko,zaspala.Tuto mladsiu dceru som kojila 3 roky,zaspavala so mnou na prsniku a odvtedy sa od mna uz neotrhla,hoci sme sa spolu tesili na jej novu postielku v izbicke s jej sestrou, potom som dala dalsiu postel i do spalne,ani tam nejde ani za svet...a syncek,toho este stale kojim a ked zaspava,cucne si,otoci sa,zase si cucne a toto trva tak do tej 23. Este dalsia vec,ked tu citam,ako skoro deti mamicky ukladaju. Onedlho pojdem i ja do prace. Pracovnu dobu som mala do pol 5. Presun,nakupit,hned boli pol 6. Este nejaky kruzok do toho. Ked si to predstavim,ze sa vsetci doma zideme po 18tej a ja mam za hodinu davat deti spat? Tak toto by zase nevyhovovalo mne,byt s detmi tak kratko. Len asi musim vymysliet nieco,aby proste o tej desiatej zaspavali sami,to bude pre mna jedine riesenie.ziadna zmena rezimu,tam proste riesenie nevidim.to by bolo utrpenie pre mna a aj moje deti

uradnikova
autor
29. nov 2023

@kikulienkadd maju dost,pisala som uz vyssie,denne sme vonku,aj doobeda,aj poobede, chodia na odrazadlach,dcera aj pesi. Dame min 3 km prechadzku,niekedy sa ideme vyblaznit do detskej herne,niekedy sa aj nahaname,aj starsia ma sportove kruzky zatial 2x do tyzdna.nic ju neunavi

ailiba
29. nov 2023

@uradnikova suhlasim s tebou... Ano, to kojenie si vyzaduje tvoju neustalu pritomnost vecer... No bemyslim to zle, ale uz si v podstate len taky dudlik na zaspatie. Mozno im zmenit ten ritual🤷‍♀️...

babulkomale
29. nov 2023

@uradnikova
Mne tu tie rady pripominaju rady typu:
Nespavost: lahnite si a spite. Kazdy vie predsa lezat a spat.
Depresia: radujte sa, veselte sa, chodte medzi ludi, to predsa dokaze kazdy.
Astma: dychajte normalne, to predsa dokaze kazdy.
Alergia: ovladajte sa a nekychajte. Pozrite, ini nekychaju, dokazete to aj vy.

angeli121212
29. nov 2023

@babulkomale vieš čo najsmutnejšie na tom celom je, že sa snažia tieto rady aplikovať na deťoch čo nemajú koľko krát ako protestovať .... A to ani nejdem komentovať radšej tie niektoré praktiky pri úplne malých bábätkách s komentárom že však im je to jedno... No by sa čudovali .

simca06022011
29. nov 2023

VEcer ich ukladas neskoro, synator ide aj na obed spat dost neskoro, mozno trosicku to posunut aby bolo 14:30hore... , o 19tej sa chystat spat, 19:30v posteli.. starsia by uz mala zaspat bez problemov aj sama, mladsi ulozit, rozpravka a spat, pomojkat. Trening a prejde to. U nas zacalo vymyslanei okolo 2,5-3r museli sme sem tam zakrocit na radikalne riesenie, ked mi skakala malá po hlave v posteli, neprestala, spala sama, ked hodinu vymyslala bol aj krik u nas, netvarim sa ze nie... ale naucila sa nacas spavat aj taka vacsia- urcite by som ich hodiny neuspavala, ulozim, rozpravka (pomahali u nas aj tie na cdcku), fungovalo hladkanie plienkou :DDD alebo tym mojkacom.. to zaspala hned a idem prec
Je mozne ze sa aj navzajom vyrusuju, mrvia, aj drzanie za ruku, hladkanie a neviem co ich koniec koncov moze rusit. Zaspia neskoro uz fakt od unavy...
A nech si kto chce hovori co chce, rezim a pravidla vecer, nejake spankove ritualy velmi dobre pomahaju, a zvyknu si na to deti od malicka... plus opakuju deti to co vidia, ked nemaju pokoja rodicia, nemaju ani deti... cize ak vy mate vsetko posunute do noci, tak aj deti mate posunute do noci.. nie je sa comu cudovat.

sonnenshein
29. nov 2023

@uradnikova Moji starsi (aktualne skoro 17 rokov a 15,5 roka) tiez chodili spavat takto neskoro. Ukladat ich skor bolo uplne zbytocne. Syn niekedy zaspal aj o 2hej rano. Je to zial takto dodnes.
Najmladsia je rovnaky nespavec, s tym rozdielom, ze vstava aj tak max o pol 7mej. Vydrzat.