icon

Ako odnaučiť dieťa zaspávať s fľašou?

alica_1991
24. nov 2025

Ahojte maminy, idem si po radu.
Synček, ukončené 4 mesiace, zavádzame príkrmy.
Je na UM, pri ktorom zaspáva (na fľaši, zaspí vždy super nemala som dôvod preúčať).
Ale keďže postupom času má obedný prikrm nahradiť úplne obednú dávku mlieka, neviem ako mám malého uspať bez UM? Zaspí aj v kočíku a v aute ale teraz v zime to je komplikované.
Pls help 🙏🏻

janka_266
24. nov 2025

@alica_1991 skúšaním? postupne ho nenechávať pri jedení zaspať, ale ešte pred úplným zaspaním mu fľašu vziať? alebo ak nebude fungovať, tak skúšať uspávať bez fľaše, hladkaním, spievanim, len nie hojdaním na rukách :D to odporúča moja chrbtica vynechať

anonym_433489
24. nov 2025

@alica_1991 je to este skoro si ja osobne myslim

marhulka13
24. nov 2025

@alica_1991 podľa mňa je to tiež skoro, navyše pri mojej dcére prikrm nikdy nenahradil jej milovanú dávku mlieka. No keď to naozaj chceš, tak jedine nedať a vydržať, kým si odvykne. Príp.dat cumlík, ak používa. 4 mesiace mi príde malo, podľa nadpisu som čakala uz pomaly nejakého skolkara

anonym_7b1dd8
24. nov 2025

@alica_1991 také malé bábätko by som ešte ani náhodou neodstrihla od mlieka. Moje deti dlho pili pred spaním, aj v kočíku. Dáš mlieko do ruky pred prechádzkou a vybavené. Nie je na Tom nič komplikované. A odnaucis len tak,.že fľašu nedáš. Chvíľu bude plač, potom si zvykne. Ale podľa mňa je takéto trápenie zbytočné. Deti sa aj upokoja, a mlieko má pre neho ešte dlho význam.

xili99
24. nov 2025

Jasne, ze je to skoro. Este ma cas, zatial by som to nechala tak, ako to je. 🙂

alineawalo
24. nov 2025

Do 1 roka by som nedávala UM preč. Moj sa sám nejak automaticky naučil že už UM nedostal ale to mal asi 14 mesiacov. Ešte nevieš ako bude jesť prikrmy, často bývajú rôzne krízy s jedením pri raste zubov, chorobách atď
Ešte je maličké , za mňa je to ešte skoro

anonym_c6985f
24. nov 2025

@alica_1991 nijako. Je malý. Na spánok mu vždy mlieko daj a všetko ostatné mlieko mu postupne ruš. Bude mať mlieko len na spánok a ako sa mu bude znižovať počet spánkov, zníži sa mu aj počet dávok mlieka. V roku bude teda mať 1 mlieko na Obedny spánok a jedno na večerný spánok. A to je v poriadku. Bábätká mlieko stále potrebujú. Ja som to takto robila pri oboch mojich deťoch. A dostavali obedné mlieko asi do 2 rokov, večerné do 2,5 roka cca. A to sme sa už vedeli dohodnúť, porozprávať, mlieko si vypili pri rozprávke a fľašu odložili a išli spať. A potom sme zrazu ísť mlieko nedali a ani si to nevšimli. Po vyradení mlieka sme deti odplienkovali aj na spánky. Išlo to všetko postupne, prirodzene, bez tlaku a bez mojich nervov. U 4 mesačného s kľudom dávaj to mlieko na spánok. Pôjde to postupne.
A za mňa - najväčšie peklo je uspavat dieťa v kočíku, v aute a pod. To si ho tak naučis, že aj v zime budeš musieť niekde vonku pobehovať a uspavat ročné - dvojročné dieťa. A to je za mňa hrozné. My sme mali spánky vzdy doma v postieľke a ja som si buď pospala tiež, alebo som si pozrela film. A bolo mi úprimne ľúto každej mamičky, ktorá musí niekde natriasat kočík.

alica_1991
autor
Autor odpoveď zmazal
alica_1991
autor
Autor odpoveď zmazal
alica_1991
autor
24. nov 2025
@anonym_c6985f

@alica_1991 nijako. Je malý. Na spánok mu vždy mlieko daj a všetko ostatné mlieko mu postupne ruš. Bude mať mlieko len na spánok a ako sa mu bude znižovať počet spánkov, zníži sa mu aj počet dávok mlieka. V roku bude teda mať 1 mlieko na Obedny spánok a jedno na večerný spánok. A to je v poriadku. Bábätká mlieko stále potrebujú. Ja som to takto robila pri oboch mojich deťoch. A dostavali obedné mlieko asi do 2 rokov, večerné do 2,5 roka cca. A to sme sa už vedeli dohodnúť, porozprávať, mlieko si vypili pri rozprávke a fľašu odložili a išli spať. A potom sme zrazu ísť mlieko nedali a ani si to nevšimli. Po vyradení mlieka sme deti odplienkovali aj na spánky. Išlo to všetko postupne, prirodzene, bez tlaku a bez mojich nervov. U 4 mesačného s kľudom dávaj to mlieko na spánok. Pôjde to postupne.
A za mňa - najväčšie peklo je uspavat dieťa v kočíku, v aute a pod. To si ho tak naučis, že aj v zime budeš musieť niekde vonku pobehovať a uspavat ročné - dvojročné dieťa. A to je za mňa hrozné. My sme mali spánky vzdy doma v postieľke a ja som si buď pospala tiež, alebo som si pozrela film. A bolo mi úprimne ľúto každej mamičky, ktorá musí niekde natriasat kočík.

@anonym_c6985f super veľmi ďakujem za odpoveď. Presne to som myslela - ci to mliečko môžem na ten spánok stále nechať. 🙏🏻 nesmierne ste ma ukludnili ❤️ spravím to takto.

alica_1991
autor
24. nov 2025
@anonym_c6985f

@anonym_c6985f a ešte sa spýtam pre ujasnenie. Keď bude už papať plnohodnotnú dávku prikrmu na obed, tak potom napr. Hodku počkám a dám mu um na uspatie? Ci mi to mlieko vypije keď bude najedeny z prikrmu. Vlastne to som od začiatku chcela vedieť. Ako to mali tvoje detičky?
Vďaka ❤️

anonym_c6985f
25. nov 2025
@alica_1991

@anonym_c6985f a ešte sa spýtam pre ujasnenie. Keď bude už papať plnohodnotnú dávku prikrmu na obed, tak potom napr. Hodku počkám a dám mu um na uspatie? Ci mi to mlieko vypije keď bude najedeny z prikrmu. Vlastne to som od začiatku chcela vedieť. Ako to mali tvoje detičky?
Vďaka ❤️

@alica_1991 keď jedli plnohodnotný obed, išli spať v podstate hneď po obede - umyť, prebaliť, prezliecť, pusa, mlieko. Zarobila som cca 1,5 dcl mlieka a väčšinou vypili. Ak nevypili, lebo boli sýti z obeda, nič sa nestalo, jednoducho som mlieko vyliala. Ale väčšinou vypili. Veď to budeš vidieť, koľko dieťa vypije a podľa toho prisposobis dávku. To mlieko už bude postupne slúžiť už iba ako doplnok, nie plnohodnotné jedlo.