icon

Ako pomôcť 10-ročnej dcére prekonať strach v noci?

pamag1805
28. jan 2024

Ahojte.prosim o radu ako pomoct 10 rocnej dcere..ide o to,ze ma kamaratky,ktore ked u nas prespia,tak ona pride v noci za mnou,ze sa boji v izbe,zs nemoze zaspat a su tam 3 a maju zaznutu lampicku..ked bola mladsia,tak sem tam u kamosky nejakej prespala,ale teraz ani nechce..ide o to,zw jej to jw aj trape,zw kwd tie baby u nas spia,ze ma zavola aby som si isla k nim lahnut..ale dojde s.placom,ze sa boji a nevie coho..je mi jej luto,ze to takto preziva..lebo aj v skole v prirode bola a dosla odtial s placom,ze noci boli zle pre nu.
Podotykam,ze spi so mnou v posteli normalne...som jej povedala,ze nwch to babam proste povie,ze ma problem u niekoho spat,ze nikto sa jej smiat nebude.. ale jej to je luto..neviem ako jen pomoct,ci vyhladat osbornu pomoc alebo len sa o tom rozpravat,ze to prejde a bude spavat u bab ked bude na to pripraven..dakujem za kazdu radu a skusenost

Strana
z2
bluka2
28. jan 2024

Ja som tiež spala s deťmi dlho dlho… ale tak v tých 5-6 rokoch sa to začalo meniť a už ako kedy, niekedy chceli byt samostatní, niekedy so mnou. V 7 -8 r. veľmi výnimočne so mnou. V 9r. je to už úplne úplne pasé a už si to ani neviem predstaviť, možno okrem hotelu, keď chcem veľmi ušetriť. Ma peknú izbičku, ktorú ma rada?

pamag1805
autor
29. jan 2024

@bluka2 ano,sama si ju zariadila ako.ji chce mat...steiktnw uz musim.asi na nu ist,sak to aby sa fier bala.a.nevie coho....asi som.aj ja spravola.chybu,ze.vzdy som.ju do.postele.zobrala....

yoxinka
29. jan 2024

@pamag1805
Podľa mňa si nespravila chybu, že si ju stále zobrala do postele, chybu si spravila, že si to akceptovala príliš dlho a ešte na úkor muža. Ja som vyrastala iba s mamou, otec s nami nežil a tiež sme spali na jednej posteli, ale keď som začala chodiť do školy, mama mi vysvetlila, že stačí, pekne som šla do svojej postele. Ja osobne si nedokážem predstaviť poslať manžela do detskej a spať s 10 ročným dieťaťom. Môj muž mal minule k tomu poznámku, že dnes sa rodičia podriadia deťom na úkor úplne všetkého - zdravia, vlastných potrieb, vzťahu a potom sa čudujeme, že sa každý druhý rozvádza. To s kamoškami je blbé. Keby moje 11 ročné dieťa povie, prečo nechce prespávačku, že sa bojí a potrebuje spinkať s mamou, kamoši by asi praskli od smiechu … a asi aj väčšina detí v tomto veku. Myslím, že budeš musieť trvať na tom, že slečna musí spať sama …

sense
29. jan 2024

Ja by som zrušila postupne spanie s tebou. Malé svetlo a otvorene dvere. A zakaždým keď príde k tebe ísť s nou späť do jej izby a opakovať zakaždým mama s tatom sú vedľa nemas sa čoho báť. Aj moja 10r spi pri mne keď je partner na noc mimo domu ale inak ma svoju posteľ a tiež boli začiatky ťažké chodila do nejakých 8-9r ku nám do. Postele keď sa v noci zobudila.
A zrušiť prespavacky kým sa nenaučí spat v izbe

zuzinka888
29. jan 2024

Je to psychologicke a treba to riesit. Je tam nejaka trauma a treba s nou pracovat. Je ine ak by sa bala tmy,alebo byt sama. Dozaduje sa spanku v posteli s tebou alebo by zvladla spat vo vedlajsej posteli v jddnej izbe s vami? Alebo keby spala v izbe s manzelom na vedlajsej posteli?? Ako zvladla separacnu uzkost ked bola mala, ( skolka) a pod?? Nenastala situacia,ze si ju musela od seba "oddelit" ? Vrat sa do minulisti az detstva- tam bude jej strach "zakopany".

katkaseiner
29. jan 2024

Ja si myslim ze každé dieta by spalo s mamou kym by mohlo... Dcera isla do vlastnej izby keď mala 2 roky, lebo sme planovali drobca. Nechcela som ju "vylozit" zo spalne ked uz bude drobec tu. Cca v rovnakom case isiel do svojej izby aj syn, len teda on dokazal v noci spravit totalny cirkus tak som vzdy v noci sa stahovala k nemu na gauc. Velmi neskoro - v 5 rokoch sme sa dohodli ze na zelanie dostane pisaci stol a stolicku a mamina prestane uspavat a chodit za nim v noci. Este v den narodenin urobil cirkus ale dohoda bola dohoda...a odvtedy spi aj zaspava sam. A to si myslim ze mu to trvalo extremne dlho. Dodnes mu v noci svieti malé svetlo

pamag1805
autor
29. jan 2024

@yoxinka onq nepovie zw spi s.mamou,povie zw sa jej najlepsie spi doma...len iz to zachadza prislis...bidem to riwsit presne tak,ze bude mat svetlo zapnute,bude nejak motivacia,ze ak dokaze ze je iz velka tak dostane to a to...alebo neviem..sak to iz neni normalne..fakt uz staci...separacnu uzkost asi ani nie..neviem...s muzom mame pekny vztah,do akoly isla.v pohode si myslim

guudy
29. jan 2024

@pamag1805 hlavne nezabudni na to najdolezitejsie. Vzdy ked za tebou pride, odved ju naspat do jej postele.

pipistrel13
29. jan 2024

@pamag1805 nasi u nas niekedy spia,pre to,lebo my sme unaveni a nam sa nechce,ale po tom uz mame toho dost a su vo svojej izbe...
musime tam byt kym nezaspia,dcera sa velmi boji,vzdy zaspavala zle a pri tom od 1,5,roka bola sama v izbe,ale vzdy sme museli byt pri nej kym zaspi.
sama.si myslim,ze by nemali deti spavat s rodicmi,hoc to z pohodlnoati niekedy robim,aj ked vlastne vacsinou po zaspati zostanu oni v spalni a my s muzom v detskej,ale proste nie je to ok a uz vobec nie automaticky,vkuse
nedavno som citala od znameho detskeho psychiatra,ze deti nemaju spat s rodicmi a hlavne uz nie vacsie a ma pravdu
u nas je rozdiel v tom,ze ked poviem,ze staci spat u nas,zaspia vo svojej izbe v pohode

januska12323
29. jan 2024

Vojde sa vám jej posteľ do spálne? Muž na manželskú a ona na svoju. Keď toto zvládne presunúť posteľ nazad a bude zaspávať len tam. Keď za vami príde odviesť do izby, počkať kým zaspí a odchod.

simca06022011
29. jan 2024

dcera ma takuto kamaratku, par krat aj spala u nas, vecer poplakala raz za mamou, potom uz pomenej chodila, viac menej aj by chcela ostat, ale vecer nevie zaspat.. pritom nespava doma s mamou. Aj zanemho mame, uz teraz mlady dospelak, mame sa trepal do postele este ako 12-13rocny.
Ja by osm na to isla tak, ze spi u seba v posteli, uspi ju tam a ides prec.
Odkedy trva toto banie sa? odjakziva? spala vobec niekedy sama?

koniarova
29. jan 2024

Nechaj hlavne otvorené dvere a uisťuj ju, že ste hneď vedľa. Ako ďaleko má svoju izbu od spálne?

sunshine_18
29. jan 2024

Skusila by som psychologa.

pamag1805
autor
29. jan 2024

@simca06022011 spavala sama...neviem co jej preletelo hlavou..ale dnes sme jej s muzom povedali,ze uz staci,ze je velka baba,ze ona to urcite zvladne a ze jasne mami,skusim,ale pochybujem..tak sme jej vusvetlili,ze ziasne pochybovacky a ze to da,ze ked bude pekne sama chodit do izby,ze si zazne svetlo a bude lezat,ze ju budem chodit pozerat,ale spat bude sama...no bola teda odhodlana,tak hadam to vydrzi..som jej vysvetlila,ze proste nech aj ona sama uzna,ze bude pomaly v puberte a ja teda s pubertackou spat nechcem,ze ma peknu izbu a ked dokaze robit s babami "velkacke" veci,tak dokaze aj sama zotrvat vo svojej izbe pri zaznutom svetle...ze uz staci..a to ze sa boji tmy,tak to je.len vyhovorka,nechame xapnjte aj na chodbe.. tak drzim sama sebe palce..dakujem za kazdu jednu radu vsetkym...a este otazka...su v pohode tie deti?nemaju traumy dufam..

simca06022011
29. jan 2024

@pamag1805 pytala som sa preto, ze moja mala taketo strachy ked nieco nevhodne pozerali, hrali hry na mobile (nejaka grany atd)... ci nemoze byt za tym nieco take, co sa boji povedat... ja som jej nechavala svietit svetlo co sa pcha od zasuvky, neskor na chodbe (a neskor ked som vedela ze sa nebudi, tak ked zaspala vypla som to...). Tiez spava s otvorenymi dverami, na chodbe sme mali dlho to svetlo co sa pohybom zapne, cize ked vychadzala z izby sa jej to zaplo a nebola po tme :D

ano deti okolo mna su v poriadku, vsetkych nakoniec spania s mamou preslo. minimalne tym, ze uz sa do tej postele medzi rodicov nevpratali :DDD

yoxinka
29. jan 2024

@pamag1805
Moje prvé dieťa spí vo svojej izbe od 18mesiacov, druhé dieťa spí v detskej izbe od 2 rokov a tretie dieťa spí v detskej izbe od 2,5 roka. Momentálne majú 11, 8 a 4, žiadnu trumu som nepostrehla. Vžd keď bolo treba, rodič šiel k dieťaťu do detskej a spal tam s ním, tieto nočné strachy skončili okolo 4-5 max. 6 rokov u všetkých. Minule som 11 ročnému len tak zo špásu povedala, že bude spať so mnou, jeho reakcia: “No to určite, maaaaamaaaaa, prestaaaaň.” Keď sme u babky, dobrovoľne spí na gauči, lebo “chce mať súkromie”. Puberta, čo ti poviem 😉.

pamag1805
autor
29. jan 2024

@simca06022011 si ma upokojila 🤣

princezna_bosorka
30. jan 2024

@pamag1805 skus detskeho psychologa... evidentne ju to trapi, tak to stoji za to, aby sa to riesilo

ibatanecnica
30. jan 2024

podľa mňa tam niečo bude. S tebou v jednej miestnosti nemá problém spať ale s kamarátkami už áno? Nie je sama ani v jednom ani v druhom prípade. Aby to nebola prílišná naviazanosť na teba

pamag1805
autor
30. jan 2024

@ibatanecnica moze byt

Strana
z2