Ako zabezpečiť spanie 2-ročnej a novorodenca v jednej izbe?
Ahojte, zaujimalo by má ako ste riesili spanie s tak malými deťmi. Dcéra (2,5 roka) spi s nami v spálni (v postieľke bez bočnice prisunutej k posteli). Bola snaha ju naucit na vlastnú izbu, ale bez efektu, aj keď tam stále jeden s ňou spal, to uspavanie bolo nekonečna nočná mora (3 hodiny plus) a aj tak v noci sa zobudila a chcela ísť na matrac k tomu, kto tam spal… V posteli zaspi do 15-20 minút. O 2-3 týždne sa nám má narodiť druhé babo a neviem ako to doriešiť, lebo nechcem, aby mala mala pocit, že je odsunuta (má teraz hrozné mama obdobie, najmä ak sa jej teraz venujem menej). Vravím si, že “deti si to snáď vyriešia” 😀 a možno jej dôjde, že jej je lepšie s jedným z nás spat v jej izbicke, ale po pravde si ani neviem predstaviť, že to malé bude plakať každé 2-3 hodiny a budem ho v izbe prebalovat, kŕmiť, nosiť a dcéra sa bude stále na to budiť.. Cieľom bolo, aby sama už spala v izbe a my by sme sa striedali (aby sme sa teda aspoň každý druhý deň kúsok vyspali), no bohužiaľ, nevyšlo. Ako to bolo u vás? Alebo to staršie dieťa sa naučí ignorovat plač a pokojne spat ďalej?
🐘 U nás pomohlo svetlo. Malá náladovo svietiaca lampička v rohu detskej izbičky. Tiež sme nechávali trošku pootvorené dvere. A, hlavne som nepovolila, nepodľahla slzám ani prosbám dieťatka. Ja som uložila spinkať, malý rebelant vstal a vytrvalo stál v postieľke, ...a opäť som uložila....a opäť vstal,....... po piatom raze som si povedala, tak si stoj ty huncút malý. A, o nestál 😅, postupne sa mu zatvárali očká, až si ľahol sám.
@liliblacky ahoj staršia dcéra si postupne na mrncanie bábätka zvykla, teraz sa už na to nebudi vôbec. Zo začiatku keď mladšia plakavala viac a hlasnejšie, tak som s nou išla na gauč do obývačky. Teraz sa ti staršia budí v noci? Ak nie a je dobrý spáč nechala by som ju s vami v spálni aby sa naozaj necítila odstrcena. (Ak vám to kapacita spálne dovoľuje🙂)
Neboj sa, bud eto fungovat...ziadne zo svojich deti som nikdy neodstrkovala prec, starsi absolutne neriesil, pokojne a spokojne spal , kym som dojcila a pod.
Starsie dieta do izby. Nevidim na tom vobec nic zle. Jasne ze sa mu to nebude pacit prve noci, ale nepopustit. Jedine teda ak nie si typ, co chce s detmi az do skolskeho veku spavat vsetci spolu. To uz je na Tebe, bez ohladu co si o tommyslim ja ci ini 🙂
Tiez sa u nas starsie dieta (a to bolo o dost mladsie od tvojej) proste pred porodom prestahovalo do izbicky. Tu nejde o ziadne odsuvanie na druhu kolaj, ale aj to dieta predsa zije v urcitom systeme = RODINA, a musi sa prisposobovat potrebnym veciam. A nie vsetko sa prisposobovat dietatu, aj v nelogickych veciach. Nechat ju pri novorodencovi (ak nebudes mat velke stastie ze novorodenec bude velky spac a ked tak mrnkne) bude trapenie pre vsetkych, nevidim na tom nic dobre.
@liliblacky naša mala 1.5 keď sa narodila sandra.
A paru krat sa zobudila ked mala plakala.ale teras uz v pohode.uz majú postieľky vedľa seba,bez bočnice,a pri mne pri posteli.a pekne spolu spinkaju.
@colsami ano, mnohe na tom nevidia nic zle...niektore matky to maju od prirodzenia, ine, osvietene , vzdelane a myslou otvorene precitnu, ked si nastuduju nieco o vztahovej vychove...mne zakazdym stisne srdce, ked tu citam o odstrcenych detoch, ktore napokon zaspia z vysilenia....😢😢😢
@gelifil mohla si si odpustit taky srdcervuci prispevok, ja som si tiez odpustila blbe poznamky k rodinnemu spaniu s detmi skoro v puberte v jednej posteli.
A nie, predstav si ze vela deti vo vlastnych izbickach zaspava s mamou, otcom, spokojne a stastne a celu noc sa pekne vyspinkaju lebo ich nebudu rev batolata, chrapani otca ci kopanie starsieho surodenca. A nie vysilene, ako to tu Ty podavas akoby bolo dieta vo vlastnej izbe a posteli pomaly tyrane. To moze dojst aj matke, ktora by nebola az tak osvietena, vzdelana alebo myslpu otvorena. To dojde aj uplne obycajnej, jednoduchej zene so sedliackym rozumom.
Ps: som rada ze Tvoje dietatko "absolutne neriesilo" kym si si dojcila, predstav si ze su deti co sa cele noci budia kazdu hodinu-dve a s placom. Hned by si mala po svojej rodinnej pohode. Ale, oto nezazije, nepochopi. Len lahko sudi 😉
@liliblacky moja byde mat 2,5 roka ked pribudne surodenec.
Momentalne spime spolu na manzelskej posteli, muz je v obyvacke na gauci a detska postielka je prazdna od jej 10m :D
ked pribudne druhe, tak to pojde do postielky, my s malou si zaobstarame trochu mensiu postel a spalna sa bude menit na detsku izbu. Ked male podrastie, tak sa zrusi detska postielka, kupome prvu postel pre starsie a mladsie pojde ku mne. Ked podrastie aj mensie tak dostane svoju postel.
A ja sa vratim k muzovi :D
Mame 2i byt takze toho nie je vela co vymyslat a ak sa bude starsie budit poslem ho k tatovi, moc na vyber nema no a doladovat sa to bude za pochodu 🤷♀️
u nás sa budili navzájom deti vo veku novorodenec a 18 m dieťa... ich staršia sestra 4 r. sa na ich plač nezobudila... všetci sme boli v jednej izbe. nemali sme kam sa popresúvať.
V dcerinych rodinach spia vsetci spolu v izbe.
1. 3r.vo svojej uz velkej posteli a 1,5r. s rodicmi na velkej posteli,postielkamsluzimako,sklad,tak tomvsetkym vyhovuje
2...babetko,6 t v postielke prisunutej k manz.posteli bez bocnej strany,mama hned pri nom na posteli,na mam8nej druhej strane 2,5r a uzatvara to ocino...tiez to vsetkym vyhovuje
Tie deti su cez den nonstop spolu,takze na noc ich neoddeluju.
@liliblacky ...uz mala byt vo svojej izbe aspon mesiac, aby sa necitila odsunuta.
Mame 2r rozdiely a starsi siel do svojej izby spat min.mesiac pred porodom. Vobec nechcel zaspavat sam, ani spat sam, tak sme sa tiez striedali, potom uz bol pri nom manzel, aby si tak zvykol.
Novorodenec siel k nam do spalne. Ked bol manzel vecer v praci, tak male babo na prsniku, pri mne a starsiemu som citala rozpravku a pockala kym zaspal. Problem bol, ked maly rastol a uz sa tak naraz 2 nedalo dat spat.
@liliblacky ahoj, nám sa bábätko narodilo, keď mal syn 2 roky a 9m, všetci spavame spolu a starší sa na menšieho nebudí vôbec a to sa mi maličký budí niekedy aj 10x za noc a mrnci väčšinu noci. Samozrejme, keď spustí taký poriadny rev, tak sa starší preberie ale nič hrozne, vysvetlím mu to a spinka ďalej, pripadne odídem, ak je to neutisitelny plac.
@liliblacky mám 2 dcerky s rozdielom necelých 2 rokov. Bývali sme u svokry v jednej izbe. Ja som to vyriešila tak, že staršiu som ešte pred pôrodom presunula na manželskú posteľ na spánok. Manžel bol žiaľ dočasne presunutý na gauč, ale v tej jednej izbe. Malu postieľku som už teda pred pôrodom pripravila pre bábätko, aby to aj staršia už vedela, že ťa postieľka už bude pre niekoho iného. Staršia si postupne zvykla aj na plač v noci a veľa sa nebudila. Ale prebalovat som chodila do inej miestnosti v noci. Najhorší bol prvý večer, to bol plač od obidvoch. Chcela som staršej vynahradit, že som s ňou pár dní nebola. Tak som ju chcela uspať ja a mladšiu novorodenca som dala manželovi, čo samozrejme mladšia nevedela pri ňom zaspať a plakala. Tak som ju zobrala ku sebe a to zas začala plakať staršia, lebo žiarlila. No bolo to veselé v ten prvý večer doma. Ale postupne sme si našli svoj systém.
@nikpa tak to máš super, že takto vedel zaspať, my mame doma bohužiaľ posteloveho utekaca a ju udržať v posteli aj keď som tam s ňou je boj, kebyže ju zatvorim do izby a dám do postele tak mi 3000x vyjde alebo sa bude spokojne hrať 😀 preto sme zrušili aj tu vlastnú izbu, lebo hoc s ňou tak niekto bol, ona dookola utekala preč.. kto nemá dieťa utekaca, tak mi neverí 😀
@amazonka13 naša má síce len 2,5 roka ale 98 cm a už z postieľky vylezie :/ v podstate mi vylezie aj z manželskej a to mame aj zabrany od monkeymum čo sú asi najvyššie na trhu, tak ja ju nemôžem nechávať samu, musí byt jedine v otvorenej posteli a to uteká vecne preč :/
@petronellla87 ďakujem, mala spi dobre, len niekedy sa zobudí raz na mlieko, ale vypije a zaspi ďalej.. u nás je problém s uspavanim, že to sú nekonečne rituály toto :/ ale mám kúpenú aj druhu postieľku a dá je v dcerinej detskej izbe, že kebyže má mala svoj “deň” a vystraja večer pred spaním, že mi asi bude lahsie novorodenca presunúť a uspať tam.. ale presne, ešte som premýšľala nad alternatívou, že keď starsia zaspi, tak ju presunúť do detskej do postele a jeden s ňou ostane , aby sa nezobudila sama..
@gelifil ďakujem, dúfam, že to aj naše takto nejako zvládnu 🙏
@colsami no veď my sme skusali ju dať do svojej izby ale absolútne to nefungovalo.. ona tam proste nezaspala ani keby čo a zaspala po 3 hodinach od zúfalstva a len sa ten čas predlžoval a predlžoval a keď vedela, že ide večer už ani hore na poschodie nechcela ísť lebo proste v tej izbe spat odmietala 🤷🏽♀️ skusali sme to asi mesiac a bola to hrôza pre všetkých… ešte premýšľam, že ju uspim v spálni a keď bude zle (že sa budú budiť) tak ju fyzicky po zapati presunieme do jej izby a jeden s ňou ostane 🤷🏽♀️
@petko81 joooj, tak to musí byt milé.. asi si tie deti zvyknú len otázne je, koľko to bude trvať a aký spac bude to druhé babo 🤷🏽♀️
@kitycat tak držím palce, nech vám to takto vyjde a deturence budú spokojne spolu.. my mame dom, takze priestor je, ale tiež chceme buď tak že 1+1 (ak by sa deti rušili) alebo spolu všetci… mala spávala so mnou na manželskej, ale keď sme začali chystať postieľku pre babo, tak aj ona chcela postieľku, lebo že to je jej 😀 našťastie sme mali 2, takze je spokojná, že ona má svoju a brat bude mat tiež svoju 😀😀
@euka210 my sme ju skusali ucit na vlastnú izbu už davnejsie, no nešlo to, ona to odmietala a len sa to zo dňa na deň zhoršovalo a to sme skusali asi mesiac.. je veľmi kontaktná, vždy keď zaspáva tak potrebuje niekoho držať (ale to má od babatka).. teraz ja tiež už s nimi nespím, lebo už potrebujem svoj priestor a hlavne chcem, aby si zvykla, že spi aj iba s otcom…
@gerfinka no to verím, že tie prvé dni sú celkovo take chaotické, lebo ja si už ani nepamätám, čo sa s novorodencom robí a určite budem tiež chcieť byt s malou po tom, čo ju pár dni neuvidím 😀 takze si viem predstaviť, že to dopadne veľmi podobne 😀 inak to je tiež dobrý nápad, že ak by to nefunovalo, tak prebaľovací pult presuniem inde, že keď sa novorodenec zobudí, tak ho len vezmem, odnesiem preč kde budem mat aj ja klud či nakŕmiť, či prebalit a v podstate asi aj uspať a môžem ho potom len vrátiť spat do postieľky..
@liliblacky no ked to velmi nejde, tak ju nechajte v spalni. Ona bude pri vas a male zatial v postielke. My sme postielku ako taku zrusili pri druhom, dali dole bocnicu a prilozili k nasej posteli a maly spal pri mne, bol dojceny, takze mal hned full servis a plakal len pri nejakom probleme. Mozno malej bude vadit po case plac a sama bude chciet ist casom prec.
My sme mali cas, ze vecer sme zaspavali 3 s najmensim a rano sme tam boli uz 5 😁😁😁 1 3,5r...kym boli mali, tak este ok, ale potom tam uz fakt bolo tesno 😁🤦♀️
@liliblacky ahoj ja mam taky rozdiel 2 roky
Zo zaciatku plakala s babatkom, ale po tyzdni si zvykla a potom v pohode
@liliblacky a co spravíte keď utečie z izby vy ako rodičia? Lebo keď si dieťa dovolí niečo toľkokrát zopakovať aj napriek zákazu a nevoli rodičov, tak to o niečom vypovedá. Akoze aj naši skúšali všeličo ale proste sú hranice, ktoré sa snažíme ustrážiť. A prepáč ale aby som 3 hodiny uspavala dieťa, no nie som otrok... Naše deti tiež všeličo vystrajaju, skúšajú ale to co ty píšeš, je pre mňa extrém. Ale chapem, každí máme hranice niekde inde. A potom to niekde vyzerá aj takto.
Môžte skúsiť preniest po zaspati.. a postupne zvykat, lampicka určite na noc nech svieti alebo taka ako obloha. Pustit audio rozpravku, naucit na novy rezim postupne. Nejake pekne obliečky mozno zaberu, ci vankúš len do tej postele
U nás staršie dieta spalo v deckek s muzom. Mladsie bolo tak neskutočne narocne v noci, hore kazdu hodinu, podvecer koliky, rev, v noci rev, ze neviem kto by dalsi vydržal v spalni a este aj bol schopny spat..
A teda teraz uz decka spia spolu v deckej, ale stale je tam ktosi s nimi aj v noci. Ci prikryt, ci v noci sa im cosi sniva a budia sa, plus stale ktosi chory je, takze zle spi a budi sa, kasle, sopli, grcia, takze ta posteľ naviac v detskej je na nezaplatenie

@liliblacky starší musel ísť do svojej izby. A žiadne uspavanie. Pusa, zapla som malú lampičku a privrela dvere. Par týždňov vykrikoval z postele kadečo ho napadlo ale zvykol si.