Ako zlepšiť spánok 17-mesačného dieťaťa?
Pôvodný nadpis: 17 mesačné dieťa zle spí
Prosím o radu, možno má niekto skúsenosť. Môj 17 mesačný syn katastrofálne spí.
Skúšali sme spánkové poradenstvo, nepomohlo. Vypisovali sme gigantickú tabuľku, v ktorej som sa aj aj, aj poradkyňa snažila nájsť nejaký systém toho, kedy spí lepšie/horšie - bez úspechu. Nie je tam systém, spí úplne hociako, keď má dobrú noc, zobudí sa len 4x.
S manželom sme skúsili ho na noc odstaviť od kojenia (cez deň sa kojí len pred denným spánkom a večer). Nepomohlo. Ja som sa odsťahovala spať inam, bol s ním len manžel. Bojovali týždeň a pol, spánok sa nezlepšil ani o mak, tak som sa vrátila k nim do spálne. Prvú noc - ok, len sa túlil, mliečko chcel až ráno. Od ďalšej noci sme kde sme boli predtým, mlieko vyžaduje vždy keď sa zobudí, ak odmietnem, hystericky vrieska, prehýba sa, hádže sa, reve tak až takmer vracia - jednoznačne s tým nie som. Keď s ním boli v noci len manžel, zvládal to podstatne lepšie, aj keď nariekal, tak to bolo v počúvateľnej norme.
Cez deň sa mi ho občas podarí uspať v kočíku, ale ak ho tam dám príliš skoro alebo neskoro, len vrieska a mece sa. V nosiči sa už uspávať nechce, jedine na prechádzke vonku a vyklopiť ho už neviem, vždy sa zobudí a vyžaduje mlieko. Cumeľ nemáme. Keď ho cez deň uspávam v posteli, cmúľa ma aj 3/4 hodinu, nemôžem odísť, ak odídem z postele, zobudí sa do pár minút a znovu hystericky vrieska (rovnako ako v noci). Večer pritom na prse nezaspáva, nakojí sa, ale zaspí už sám, len pri ňom sedím.
Spíme spolu, inak by som sa už zrútila po roku bez normálneho spánku. Ak máte niekto radu, skúsenosť, sem s tým, už som zúfalá.
fľašku odmieta úplne?
@lucka_ke dojčenskú fľašu sme skúšali keď mal 4 mesiace kvôli laktačnej kríze. To by radšej umrel ako to dal do úst a to mal v tom čase ešte cumeľ. Cumeľ nechce od cca 10 mesiacov, proste ho začal vypľúvať. Klasickú slamkovú fľašu máme, aj z nej pije vodu. Keď bol s ním v noci len manžel, dával mu z nej piť, ale odo mňa ju nezoberie.
@anonym_autor A preco s nim bojujes? Je maly, ma to tazsie nez ty. Poradim ti. Nebojuj s nim a bude dobre. Cim viac bojujes, tym horsie.
@anonym_autor nemá cumel lebo ty si cumel. Ty si problém. S mužom to zvláda lepšie, lebo muž nedokáže kojit. Je to proste o kojeni a o ničom inom. 1,5 ročne dieťa odstaviť úplne od nočného kojenia a nepovoliť. Dieťa mlieko v noci nepotrebuje, potrebuje spať, budí sa, nespí kvalitne, kojenie nie je pre neho benefit, ale závislosť, ktorá mu bráni spať. treba to zrušiť. Nedávať ako náhradu cumel - o rok budete v historickom záchvate rušiť zase cumel.
čo poradiť, snáď aby ste sa vrátili k režimu keď s ním bol muž a skúsiť prestať dojčiť (odsávať alebo prejsť na UM), znie to kruto, ale v rámci zachovania duševného zdravia to asi inak nepôjde, súcítim s tebou zažívali sme si niečo podobné
@anonym_autor u nas katastrofa do cca 1,5 roka, mohli za to zuby, mal ich 17 v 1,5 roku. Mohla som sa aj na hlavu postavit a nic nepomahalo, nakoniec to preslo same, jedine na co moje analyzovanie spanku bolo “dobre”, ze som bola nervozna, lebo vsetky deti v okoli spali normalne, len nase nie😀 teda nekojim ho, ale dokazal sa zobudit na flasu aj 5x za noc a revat kym ju nedostal, okrem toho x budeni a douspavani atd., ked vysli tie zuby, tak dieta vymenene
@anonym_autor A preco s nim bojujes? Je maly, ma to tazsie nez ty. Poradim ti. Nebojuj s nim a bude dobre. Cim viac bojujes, tym horsie.
@anonym_a3f6c3 to mi je jasné, prečo s manželom vydrží v noci dobre. Preto som ja od nich odišla. Lenže môj manžel chodí do práce, na rozdiel odo mňa nemá to prso, ktoré by mu dal, aby dieťa zaspalo za chvíľu nazad. Týždeň a pol sa s ním prechádzal po spálni niekoľkokrát za noc, bol už vyčerpaný, nijako sa to nezlepšovalo a ja som sa tiež nevyspala, keďže som vždy počula, ako plače.
@beata_k
Nebojujem s ním a ani by som to neriešila, keby ma z toho nebolala chrbtica tak príšerne, že od cca 4tej ráno už neviem spať. On ma nechce pustiť, ja si pri ňom už neviem pohodlne ľahnúť tak, aby sa mohol kojiť, takže ležím v zlej polohe, ktorá ma totálne doláme. Naozaj nad ránom už neviem od bolesti spať a to sa mi vôbec nezdá ok, pre mňa je to už za hranicou toho, čo som ochotná znášať. Keby to tak bolo sem-tam keď mu idú zuby, tak nepoviem, ale je to non stop, každý jeden deň.
Odstavit od kojenia uplne, 17m uz nepotrebuje tvoje tekutiny.
čo poradiť, snáď aby ste sa vrátili k režimu keď s ním bol muž a skúsiť prestať dojčiť (odsávať alebo prejsť na UM), znie to kruto, ale v rámci zachovania duševného zdravia to asi inak nepôjde, súcítim s tebou zažívali sme si niečo podobné
@lucka_ke ďakujem. Tiež takto uvažujem, ale teda všetci mi hovorili, že za pár nocí zabudne na mliečko resp. prespí noc - my sme sa trápili naozaj viac ako týždeň a nepomohlo to, budí sa stále a chce cucať :/
Odstavit od kojenia uplne, 17m uz nepotrebuje tvoje tekutiny.
@anonym_48ef3f ďakujem za názor. Podľa WHO sa deti majú výlučne kojiť do 6 mesiacov a pokračovať v kojení do 2 rokov. Samozrejme, že moje “tekutiny” nepotrebuje, ale kojenie ho aj chráni pred chorobami atď. Odstavenie zvažujem, ale z iných dôvodov, ako je že nepotrebuje moje tekutiny…
@anonym_48ef3f ďakujem za názor. Podľa WHO sa deti majú výlučne kojiť do 6 mesiacov a pokračovať v kojení do 2 rokov. Samozrejme, že moje “tekutiny” nepotrebuje, ale kojenie ho aj chráni pred chorobami atď. Odstavenie zvažujem, ale z iných dôvodov, ako je že nepotrebuje moje tekutiny…
@anonym_autor ou nevedela som, ze tam je aj mentalny problem na strane mamicky, beriem sp5
@anonym_autor inak s tými chorobami a dojčením to nie je celkom tak, ja som dojčila do 2 rokov a keď išiel do škôlky tak bol stále dookola chorý
@anonym_autor ou nevedela som, ze tam je aj mentalny problem na strane mamicky, beriem sp5
@anonym_48ef3f okej 😂
@anonym_autor inak s tými chorobami a dojčením to nie je celkom tak, ja som dojčila do 2 rokov a keď išiel do škôlky tak bol stále dookola chorý
@lucka_ke ja som si myslela, že dojčenie chráni len počas obdobia dojčenia 🤔
ani jedno nie je spravne :D uz chapem preco si z MK robi kazdy srandu ked su tu taketo mamicky 😂😂😂 a vedeli ste ze ked vypijete ejakulat tak budete mat krajsiu plet? :DDDD
ani jedno nie je spravne :D uz chapem preco si z MK robi kazdy srandu ked su tu taketo mamicky 😂😂😂 a vedeli ste ze ked vypijete ejakulat tak budete mat krajsiu plet? :DDDD
@anonym_48ef3f to je naco dobre tu vypisovat taketo debilne komentare? Nevies sa normalne slusne vyjadrit?
@anonym_48ef3f to ako vážne… nemám slov.
@lucka_ke dojčenskú fľašu sme skúšali keď mal 4 mesiace kvôli laktačnej kríze. To by radšej umrel ako to dal do úst a to mal v tom čase ešte cumeľ. Cumeľ nechce od cca 10 mesiacov, proste ho začal vypľúvať. Klasickú slamkovú fľašu máme, aj z nej pije vodu. Keď bol s ním v noci len manžel, dával mu z nej piť, ale odo mňa ju nezoberie.
@anonym_autor zruš kojenie úplne, dieťa je zmätené, ak raz dostane a raz nie. Ak sa ti dá, daj mu postieľku do vedľajšej izby, ale nerob tieto dve veci naraz. Kojenie ho nemusí pred chorobami chrániť vôbec, nájdeš si tu kopu diskusií, kde mamičky píšu, že deti, ktoré kojili tri roky, sú v škôlke choré dva krát za mesiac a naopak, deti nekojené vôbec sú choré raz do roka. Nechcem spochybňovať význam kojenia, ale neplatí, že kojené dieťa bude automaticky mať lepšiu imunitu.
@lucka_ke ja som si myslela, že dojčenie chráni len počas obdobia dojčenia 🤔
@anonym_autor nie, neplatí to ani počas dojčenia, žiaľ
My to mame podobne ako vy, spanok katastrofalny od narodenia. Ja sa v hlavne odhodlavam odstavit, ale nemam podporu manzela a som tak nevyspata, ze sa bojim tych prvych noci urevanych, ze to nezvladnem, a vyhodim to dieta cez zavrete okno uz🤣cize zatial to drzim. Nie si sama. Tiez si vravim, ze vysrzim max do dvoch rokov a potom uz fakt koncim. Pripad e sa necham zrazit autom, nech ma hospitalizuju na par dni🤣a dej sa vola bozia
My to mame podobne ako vy, spanok katastrofalny od narodenia. Ja sa v hlavne odhodlavam odstavit, ale nemam podporu manzela a som tak nevyspata, ze sa bojim tych prvych noci urevanych, ze to nezvladnem, a vyhodim to dieta cez zavrete okno uz🤣cize zatial to drzim. Nie si sama. Tiez si vravim, ze vysrzim max do dvoch rokov a potom uz fakt koncim. Pripad e sa necham zrazit autom, nech ma hospitalizuju na par dni🤣a dej sa vola bozia
@majlo1234 pre pána jána, ako keby som o sebe čítala 😂 už som rozmýšľala, ako odídem preč na týždeň, nech sa to nejako bezo mňa vyrieši 🤦♀️ my sa tiež trápime od narodenia, keď mal 5 mesiacov mal spánkovú regresiu a bolo to príšerné, asi mesiac sa budil každých 10-40 minút celú noc 🫠 takže teraz si už pochvaľujem. Keby ma ten chrbát tak nebolel, kašľala by som na to, ale ja som taká dolámaná, že sa niekedy neviem ráno postaviť a aj 10-20 minút sa len rozcvičujem..
@majlo1234 pre pána jána, ako keby som o sebe čítala 😂 už som rozmýšľala, ako odídem preč na týždeň, nech sa to nejako bezo mňa vyrieši 🤦♀️ my sa tiež trápime od narodenia, keď mal 5 mesiacov mal spánkovú regresiu a bolo to príšerné, asi mesiac sa budil každých 10-40 minút celú noc 🫠 takže teraz si už pochvaľujem. Keby ma ten chrbát tak nebolel, kašľala by som na to, ale ja som taká dolámaná, že sa niekedy neviem ráno postaviť a aj 10-20 minút sa len rozcvičujem..
@anonym_autor ja ti verim, tiez som hotova, nemam sice az take bolesti, snazim sa cvicit kazdy den na chrbat. Ale nervy mam nadranc, ja uz nemam ziadnu trpezlivost kvoli nedostatku soanku
@anonym_autor ja ti verim, tiez som hotova, nemam sice az take bolesti, snazim sa cvicit kazdy den na chrbat. Ale nervy mam nadranc, ja uz nemam ziadnu trpezlivost kvoli nedostatku soanku
@majlo1234 úplne ti rozumiem. Držím ti palce, dobojujte to spolu 🙂
@anonym_48ef3f veľmi hrdinský komentár, nabudúce sa pod to aj podpíš, aby sme vedeli ktorá si

fľašku odmieta úplne?