icon

Ako zvládať nervy počas nočného prebúdzania dieťaťa?

mia661
14. feb 2025

Maminky, ktoré ste s tým tiež prešli. Mám takmer 20 mesačnú dcérku, ktorú nadovšetko milujem. No má problém s nočným spánkom. Od 15-tich mesiacov sa to začalo. Už to riešime so spankovou poradkyňou. Viem, že sa ten spánok raz polepší, na to mi netreba dať rady, ale skôr ako zvládať situácie, keď je v noci dcérka hore aj 2-4 hodiny. Na začiatku som relatívne kľudná, no potom keď sa akoby uspávala, tak začala mať taký blbý zvyk, že ma tak štípe, stláča mi kosti, či na lakni alebo na prstoch, škrabe a tým sa ona začala uspávať 🤦🏻‍♀️ Na začiatku jej poviem, že nesmie to robiť, aj cez deň jej to vysvetľujem, alebo že nono. No začne revať ako pavián a ja vtedy dostanem hysaky. Už aj facku pár krát dostala, či ju zozadu za krk chytám 🤦🏻‍♀️ Veľmi sa hanbím za seba, nerozumiem čo sa to vtedy čo mnou deje, cez deň som so všetkým úplne v pohode (či rozleje niečo, alebo rozbije som v pohode) a aj ostatní ma považujú za kľudnú osobu, no v noci sa mením na psycho. Dám jej aj po riťke, síce stále má plienku, no aj tak sa to nerobí ja viem. A aj keď si poviem, že je to dieťa, ona za to nemôže, ale proste keď nespí alebo takéto veci mi začne robiť, tak sa neviem ovládať.
Už som skúšala aj dychové cvičenia, chodím si zabehať, psychohygienu mám, no i tak mi nepomáha. Som síce aj unavená, lebo ráno vstávame na budik, keďže jej upravujeme ten režim, ale proste chcem proti tomu svojmu hnevu bojovať. Ešte som aj päsťou do posteli buchla (kamoške to pomáha), no mňa odvtedy ruka bolí 😅
Tá ktorá si tiež tým prešla, poraďte mi čo vám pomohlo prekonať situáciu, aj sa vyplačem samozrejme, lebo mi to potom príde všetko ľúto. Kľudne aj nejaké knihy, články, hocičo. Nechcem, aby dcérka mala zo mňa raz traumu. Ďakujem pekne

Strana
z2
ina2405
14. feb 2025

@mia661 nebolo by lepšie, ak by dcéra spávala pri manželovi?. Ja viem, že to nerobíš "naschval", resp.máš z toho výčitky. Ale facku 20 mesačnému? Resp.facku hocikomu, hrôza. A chytanie zozadu za krk? 😭😭😭 Je mi ľúto dcéry, toto je týranie podľa mňa. Ak sa nevieš ovládať, či už od únavy, alebo vyhorenia, tak nebuď v noci pri nej. A potrebuješ psychológa, riešiť to zvládanie hnevu. Nie je to ok. Nechcem ani tebe ublížiť, ale toto je týranie, čo jej robíš.

kavasmliekom
14. feb 2025

@mia661 neviem si predstaviť ze by som mala chytiť dcérku za krk alebo jej dat facku. Skus ju uspávať v postieľke a daj jej nejakého medveďa, alebo hocičo, čo môže hladkať, steklit, štípať. Alebo keď sa zobudí, tam si ju nevšímaj, nerozvieť svetlo, urob len ččč aby spala ďalej. 4 hodiny v noci hore, asi by ma urvalo tiež, ale to ty niečo robíš asi zle, keď v noci nespi.

javiemneviem
14. feb 2025

Kazdemu niekedy prasknu nervy. Ja som brutalny nervak a zahorim ako fakla, aj pri detoch. Ja som skor kriciaci typ ked vybuchnem. Pomaha mi vystupit zo situacie. V tvojom pripade, ked ta napriklad v noci uz ustipne, namiesto bitky ju daj do postielky a opust miestnost aspon na 5 minut. Kym nevykypi z teba ten najvacsi hnev. Ano dcera bude plakat…ale je to pre nu mensie zlo. Ukludnis sa skusis znova. Vystupit zo situacie, ktora ta nastve je dobre riesenie. Ukludnis sa a potom pozeras na veci viac s nadhladom.

javiemneviem
14. feb 2025

Ale aj jej to oznam. Mama ide vedla do izby. Ukludnim sa a vratim sa. Ty si tu v bezpeci, pockaj na mna. Cim starsia bude tym viac to bude chapat. Samozrejme zvladnut to vzdy by chcelo majstra. Ale tie najhorsie nervy to zastavi.

pinke87
14. feb 2025

Vy dve ste teda podpora 😂 ste tu z mamičky spravili triznitelku ktorá robí niečo zle lebo jej dieťa nespí . Autorka ja ta chápem , moja mala od kedy som ju odstavila ,pri zaspávaní aspoň ruku mi dáva do výstrihu a skrabe ma že mi to robí bolesť . Skús predýchavat , rátaj. Daj jej tu ruku iba preč a povedz že ta to boli . Neudieraj ju lebo iba ty si to budes vyčítať . Neboj spánok sa upraví . Drž sa .

maryetta
14. feb 2025

Noooo si zjavne unavena.
Kazdopadne aj v noci ked sa zobudi. Nic nezasvietit. Neriesit.
Aspon ja mam postielku ku posteli pricapenu. Som pri nej ale nic. Tiez sa parkrat zobudila. Sama sa pohrala popozerala a zaspala. Sice ma iba rok. Ale... ak by som zasvietila jasne ze sa bude hrat.
Rovnako zubky-nebudi ju bolest? Alebo rastove bolesti-dostatocna davka vitaminu D.
Moja ma zacne stipat. Tahat za vlasy 🙂 este si povie namiesto mna ze auuuuu. A ja som ticho 😂😂😂

angeli121212
14. feb 2025

@mia661 ja ťa aj chápem môj syn tiež takto zaspáva a fakt musím veľmi zatínať zuby aby som sa ovládala .. nechtami ma škriabe pri krku a na ruke a štípe a pod ... Tisic krát mu tú ruku dám preč a takto sa bavíme pol hodinu kým konečne nezaspí ... Už rok sa ho to snažím odučiť a nič....

mia661
autor
14. feb 2025

@pinke87 áno, ďakujem vám veľmi pekne za rady. Presne som už chcela zmazať príspevok, lebo som sa psychicky zrútila, keď som si prečítala, že týram svoje dieťa. Som si všetkého vedomá a chcem s tým začať bojovať a presne potrebujem takéto rady ako ste mi dali nižšie baby. Skúsim aj odísť z miestnosti na 5 minút, dobre sa vyplakať a vrátiť sa.

domak2
14. feb 2025

Ja som extrémne proti nechať vyrevat, ale v tvojom prípade by som to zvolila. Možno za ňou chod ju pohladkat každých 10 minút nech vie ze si tam ale len ak sa budeš cítiť kľudná. Do 3 dní by to mala pochopiť. To ze ju chytaš za krk je veľmi nebezpečné. Nie som žiadny svätec, sem tam som si dobre ponadavala po nociach ale toto je trochu moc.

mia661
autor
14. feb 2025

Áno, aj možno som sa zlevyjadrila, nie je to, že by som ju neviem ako bila. A nie je to stále samozrejme. Popritom sa stále mojkáme, doteraz ju kojím, čo nie je problém. Aj cez deň v živote som na ňu nenakričala, či capla po zadočku, len tá noc je horšia…

mia661
autor
14. feb 2025

@domak2 nebojte sa, určite by som ju nevedela zaškrtiť. Ja som si zase toho vedomá. Nechytam ju dvoma rukami za krk. Ona si to niekedy ani neuvedomuje. Nestláčam jej ten krk 🤦🏻‍♀️ Manžela neakceptuje ešte ani pri uspávaní, chce iba mňa.

domak2
14. feb 2025

@mia661 ale to je teraz, takéto správanie sa väčšinou stupnuje a keďže sa v tej únave nevieš ovladat, tak ju proste nechaj radšej vyplakat v rámci bezpečnosti. Tiez by som asi nejak skusila upraviť denný spánok aby nemala tu potrebu byt v noci 4 hodiny hore. Inak syn mal tiež také hlúpe obdobie chvíľu, pustila som mu rozprávky a driemala pri nom. Ideálne to isto nie je ale aspoň som nemala nervy na dranc.

ina2405
14. feb 2025

@mia661 ja som tiež kojila detičky dlhšie a aj teraz kojím, ale na tvojom mieste by som dcérku odstavila. 20 mesiacov je super. Za nejakú dobu si zvykne, lepšie ťa manzel zastúpi než kým kojíš (dovtedy si nenahraditeľná) a nebudeš taká unavená. Lepšie odstavenie, než takéto stavy.

larena
14. feb 2025

Ja som tiež mala pár takýchto nocí s dcérou kedy bola 4 hodiny v noci hore aj 3 noci za sebou a ja som s nou bola sama doma a nemal mi kto pomoct..ešte som bola aj chorá mala som horúčku..Tiež som mala niekedy nervy..spánková deprivácia vie narobiť riadnu šarapatu so psychikou a kto nezažil nepochopí..nie každá je hrdinka čo v noci 8x vstáva a tvári sa že je okej.Ja som síce takýchto nocí mala s dcérou len zopár ale nikdy som sa jej nedotkla vždy som radsej odisla preč z izby sadla si na schody pred jej izbu vydýchala sa a tak šla naspäť.Chcela som napísať že tu pomoze jedine pomoc manžela ale teraz čítam že manžela neakceptuje.To chápem že musí byť tažké🥲My keď sme mali taketo hrozne noci tak sme sa vzdy prestriedali lebo ja by som hentak nemohla existovať..vtedy to bolo okej..najhorsie bolo ked isiel manžel preč a ja som bola sama..takze ak to je vsetko len na tebe tak je to dosť.Píšeš že kojíš este neviem či odmietanie otca moze súvisieť s tým respektive či počas toho nočného budenia aj kojíš ale ak hej tiez by som skúsila odstaviť môže to dosť pomoct aj ked chapem že prve dni pri odstavení sú tažké.Podla mna pomoze jedine nejak dopomôcť k tomu aby akceptovala otca a mohol by pomôcť.Ale ak hovoris že to začalo len v 15m tak asi ako to prislo tak to aj prestane.Moja mala tiez taketo sialene spánky medzi 15-18m a myslela som že zosaliem a to som mala pomoc

mia661
autor
14. feb 2025

@ina2405 áno, máte pravdu. Presne toto som si aj ja povedala. Ale potrebovala som si prečítať aj negatívne komentáre, aby som sa uvedomila. Ale určite by som jej tak nevedela nič zlé spraviť. Veď je manžel pri mne. Ja som sa aj zle vyjadrila. Nie je to, že by som ju za krk chytala silou. Ale mám tam ruku, ale ani netlačím. Samozrejme si ju potom zoberiem na seba a plačem a ona ma objíma. No každopádne idem s tým bojovať, lebo viem, že to nie je správne.

mia661
autor
14. feb 2025

@larena dole klobúk pre vami. Tiež to idem vyskúšať, že odídem na 5 minút. Samozrejme jej to vysvetlím. Asi fakt najlepšia rada.
Vie to ísť pekne na nervy, že toto už robí dlhšie. Aj keď je hore, tak začne bľabotať, no nechce sa jej spať. Potom máme nastavený budik na 7:00, to ešte posuniem na 7:20, lebo sme unavené z noci. Teraz sme začali s poradenstvom a fakt pevne verím, že nám pomôže 🙏 A viem, že sa najprv ja musím zmeniť, aby zo mňa necítila nervozitu. Ale inak nie je to takto každú noc. Niekedy aj keď je hore, tak driemem popri nej kým ona je hore. Ale niekedy ma to vie rozčúliť. Lebo som unavená. Takisto mám rodičov ďaleko, aby som si cez deň vedela oddýchnuť. A cez deň neexistuje, aby mi pol polhodine nezobudila sa a ja ju nemusela opäť uspávať. Takže si moc pri nej neoddýchnem.
V noci ju kojím, ale pomaly ju odstavujem. Lebo mi 5-6x sa zobudila na mlieko. Teraz sme už prešli, že 2x papá v noci.

deti95060810
14. feb 2025

traumu som dostala len čo som si prečítala tvoj úvodný príspevok...
mám 4 deti, ale nikdy takéto stavy som nemala... keby sa mi to stalo tak určite sa radím s lekárom že čo s tým...

tamitamitami
14. feb 2025

Moja dcéra má 3 roky budí sa 5-6 krát za noc, boli noci keď bola od 3tej-4tej hore a spať šla až večer.
Tiež som bola jeden čas nervózna ale teda nikdy som to nedávala vyzerať dieťaťu. Keď už bolo veľmi zle (únava, zúfalstvo) odišla som na 2-3 minúty a tak pokračovala v uspávaní. Keď som videla že to nejde tak som si pustila film, hudbu do sluchátok a uspávala tak (bolo to pre mňa znesiteľnejšie). Treba si uvedomiť že ty si tá dospelá a dcéra je len dieťa.
Ja keď som ráno unavená proste si " pospím". Ideme do obývačky dcéra si pozrieť na 30-40 minút rozprávku, chvíľu sa pohrá s hračkami, kreslí si a ja ležím. Kým bola menšia mala som v ohrádke madrac kde som si ľahla kým sa ona ráno hrala. To že si ráno doprajem hodinku "spánku" mi dá silu na noc.

luccija
14. feb 2025

@mia661 zdrzim sa komentára na niektoré veci
Nie je hladná, nejdú jej zuby?skúšala si dať Nurofen?Z izby by som neodchádzala každé dieťa potom čaká a place ešte viac.Ked ty začneš v noci plakať tak dieťa je ešte vystresovanejsie.Tak jej daj vankúš, plyšák niečo čo môže chytať namiesto teba

mia661
autor
14. feb 2025

@deti95060810 nebojte sa, traumu jej nespôsobujem. Treba si prečítať komentáre, ktoré som nižšie napísala. Zle som sa vyjadrila. Prišla som si pre rady a nie pre váš koment. Vy ste asi dokonalá matka, keďže už máte 4 deti….

ella1234
14. feb 2025

@mia661 vyhladaj pre seba odbornika ked sa nevies ovladat to bude najlepsia rada, lebo ked das 20 mesacnej facku tak ako budes neskor regulovat svoje emocie ked zacne mat taky poriadny vzdor? A ako budes ju ucit ovladat emocie??
Ano urcite si unavena, vycerpana o tom niet pochyb ale to ta neospravedlnuje a nic to hlavne nevyriesi!

zuzi0911
14. feb 2025

Toto robí aj moj 22 m syn od pol roka ....a tiez ma mangu pri zastavení ma stípat atď..
Jednoducho zmeň denný spanok ...rano bud skor ak vám to nevychádza...

Keby som mala zakaždým zaútočiť na syna pri tomto tak akože koniec toto fakt ..aj mne praskajú nervyva zvýšime o 03.00 na neho hlas, ze uz mam toho dosť keď nespi ..ale toto je extrém, fackať

procrastique
14. feb 2025

@pinke87 teba tiež treba prefackať keď sa budeš v noci báť alebo nespať, čo si to vôbec dovoľuješ.

deti95060810
14. feb 2025

@mia661 vôbec nie... decko sa bude zajakávať ešte v 5 rokoch
povinne predpísať niečo na nervy.

christie11
14. feb 2025

Mne pomohlo nahlas pocitat,uz aj moje deti sa naucili,ze je vtedy zle😀alebo v noci si dat sluchadla na usi,pocuvat podcast,hudbu,hocico. Aby som nemala pocit ze sa totalne zblaznim.

pinke87
14. feb 2025

@procrastique tebe hrabe ? Kde píšem niečo o tom že treba fackať deti ? Som jej radila nech to nerobí lebo lem jej bude z toho nanič

ki__
14. feb 2025

@mia661 sem si to ani nemala písať, lebo budeš za hroznú pi..
Spánkový deficit je zlo. Hlavne ak sa toto deje často.

Bola som naozaj prekvapená, aké doteraz nepoznané emócie dokáže vo mne dieťa vyvolať. Nie len tie krásne, láskyplné ale aj tie menej (až vôbec) pekné. Vlastne ani nie samotné dieťa, ale tá situácia, ten moment. Je to zúfalstvo, hnev, nervozita, stres? Alebo to všetko dokopy?? Tiká to, ako bomba a bohužiaľ niekedy to aj vybuchne. Ide to z hrude až ti to zatemní mozog...
Je ti to ľúto a vyčítaš si to. A to je super! Lebo vieš, že taká nechceš byť! Treba sa naučiť ovládať svoje emócie. Ovládni to skôr, ako sa to stane neovladnuteľným.
Ak cítiš hnev, nervozitu polož malú do postieľky, choď sa vydýchnuť, daj si čokoládu, cígu, umy si tvár a uvedom si, že to je len obdobie.
Ak malá v postieľke plače, zobuď manžela nech si ju vezme aspoň na 10-15 minút, a ty sa choď vydýchnuť.
Cez deň popros manžela, aby (ak môže) ostal doma z práce, nech ju zoberie von. A choď si oddýchnuť. Všetko ostatné počká.
Veľa pomôže aj zmieriť sa so situáciou. Nechce spať a nepomáha uspávanie? Nevadí! Aspoň máme čas na túlenie, čítanie rozprávok... atď.
Ak v postieľke neplače a zabáva sa, nechaj ju tam a venuj sa niečomu, čomu chceš, ale cez deň nato nemáš čas.
A nezabúdaj!! Je to len obdobie!! Nebude to tak navždy!!! Si silná žena a zvládneš to!! 💪🏽💪🏽

lienka.7
14. feb 2025

@mia661 sleduj si dcéru, ci náhodou nebude mat nejakú formu PAS. poradila by som sa s odborníkom.

nevenka
14. feb 2025

@mia661 poznam to doverne, robili mi to 3 zo 4 deti, teraz to stvrte mi robi ine. Tiez mam nervy. Mala som aj manzel, ten je kludas, ale nedavali sne to pri zdravom rozume. Ja som, hlavne pri prvej dcere, tak 8 rokov spat, bola zrela na psychiatriu a vazne som rozmyslala, ze to decko je ako posadnute. Nepomahalo nic. Ja som nebola schopna zapnut svetlo a hrat sa, ako sesterka, u mna nehrozi. Tak som ju nechala kolkokrat vyzurit sa v postielke, kym mi nezacala utekat odtial. No a spatne teda nepomohlo nic, len to nejak prezit. A boli to posledne stolicky podla mna.

nevenka
14. feb 2025

@mia661 aj ja mam 4 deti a zazila som to. Nemaju ziadne diagnozy, ako tu zaznelo, to vobec. Mali taketo spankove probleny a ja som si to az spatne dala do suvisu s tymi zubami, co im rastli ako posledne. Ono to jedneho dna prestalo, ja uz som taka odpojena od toho, ze si to ani nepamatam. Len matne.
Toto najmladsie zas malo obdobie, ze ako som ju uspala, tak kazdu polhodinu hore a douspat na prsniku, aj 5x do polnoci. A potom uz spala, ze sa zobudila len raz na mlieko. A teraz zase, ked mala virozu minule, odhodila cumel a odvtedy ju musim tak uspat, ze kym tvrdo nezaspi na prsniku, tak ju ani odpojit nemozem a kde este prelozit. A v noci, ked sa zobudi, tak len ju zosuchnem ako je (lebo musim sediet a nijak inak sa ona nenapije 🙃) a najst si nejake miestecko a tak pospat. Proste tiez psycho, ale zatial aspon nebuntosi 2-4 hodiny.

Strana
z2