Ako zvládnuť 8-ročnú dcéru stále pýtajúcu sa do spálne?
Ahojte.
Mame 8 ročnú dcéru v druhom ročníku.
Mame aj nejaké vzťahové problémy a tak za poslednú dobu doma na seba sme aký sme.. Žiaľ. Nie je to vojna ale dieťa z nás zrejme cíti nervozitu.
Problém je v tom ze dcéra posledný týždeň sa až extrémne pýta k nám do spálne. Je schopná v koči prísť aj 10 krst a plakať na dverách. Sme už z toho totálne zúfalí a nevyspatí. Snažíme sa v dobrom, vysvetľovaním, raznejsie, musím sa priznať ze už dostala aj po zadku ale ona dokonca sama povie ze nech jej dáme aj tresty aj zakazeme TV a iné ale nech môže u nás spat. Ja sa malej veľa enujem a je na mňa dosť upnuta. Dokonca jej stačí len aby spala pri mne, ne.usi pri oboch. Le ze ja chodím skoro do práce a vstávam o 4 ráno a mňa to fyzicky ničí.
Zo zaciatku pred 2 mesiacmk to bolo pár krát , potom to na chvíľu prešlo a teraz ako je koniec prázdnin všetko začína.
Týždeň sme nespali a sme strašne podrazdení najmä manželka. Mala sa vyhovára na tmu a na duchov, ale je proste vidno ze su to len výhovorky a skôr nejaké úzkosťou stavy. Chodili sme aj k psychologické ale ta nakoniec po 4 sedení ukončila terapiu keďže sa sťahovala vedľa Ciech.
Neviem co robiť a zohnať psychológa je extrémny problém.
Jeden človek vám povie aj susedia ze vydržať a neustupovst, potom som čítal aj tu na MK ze pustiť dieťa ze to prejde. Ja neveimto prejde tak ja neviem. Už teraz zase place , manželka už vybuchla ze v žiadnom prípade nepôjde do spálne a mala je ako v tranze. Doslova sa dostane do štádia ze sa až trasie a. Včera stala na dverách v spálni asi 15 minút. Poraďte prosím ďakujem
@medda_beda literatúru o psychike? Ja som hovorila o vyvinovej psychológii...
To, že ty si ako dieťa niečo nerobila, je predsa ok. Ja nevravím o zozname reakcií, ktoré robí každé dieta. Veď také nieco ani neexistuje, keďže každé dieťa je jedinečné!
Vyvinova psychológia popisuje vyvinove štádia, hovorí o tom, ako detský mozog dozrieva.
Ty si zase vypichla jednu jedinú vec a úplne to prekrútila do absurdnosti..
Malé dieťa nikdy netrucuje kvôli tomu, že si niečo dokazuje. Alebo, že niečo dokazuje rodičom.
Vždy je na to iný dôvod, ale nie vždy je rodič dostatočne vnímavý, aby na to prišiel.
Často je to nespracovana emócia. Keďže dieťa sa len učí s emóciami pracovať.
Ano, v inej diskusii schvalujes bitie/ chápanie po zadku ako legitímnu výchovnu metódu.
Niekoľko krát si zdôraznila, že ignorácia zo strany tvojho rodiča (otec?) ťa nijako nepoznacila, že ťa to nezasiahlo ani ako dieťa, že ťa to nijako nepoznacilo..
Toľko to zdôrazňujes, až mam podozrenie, že je to čistá racionalizácia. Čo by bola uplne pochopiteľná a veľmi bežná reakcia.
Plus, VSETKO, čo ako deti prežijeme, nás formuje, robí z nás dospelých, akými sme. . A to platí, či si to uvedomujeme, či nie. Pre všetkých. Aj teba.
Psychické problémy predurčené v mozgu? Zrejme myslíš predispozície. Ale aj na to, aby sa prejavili, musí vzniknúť určitá kombinácia vonkajších faktorov.
Napr. bolo potvrdené, že masový vrahovia mali spoločnú určitú mutaciu. Ale tuto mutaciu či gen, majú aj ľudia, ktorí nikdy nevrazdili... Prečo? Lebo do hry vstupuje neuveriteľné množstvo vonkajších faktorov.. výchova, zázemie, rodina, soc.vrstva, dokonca zdr.stav, prip.urazy...
Nie je to také jednoduché, ako si myslíš...
Veľa patologických osobnosti, sociopatov, ľudí bez empatie, doslova zlých a zákerných ľudí, bolo vytvorených vonkajšími faktormi... Často sú za tým detské traumy, veľmi často.. čiže nie "predurčené v mozgu".
Zase tie extrémy... Odchádzať z práce nakojit 3r.. ako, ja neviem, kde sa ty pochybujes, ale takto to fakt nebýva..
A tvoja sestra, podľa toho, čo píšeš (nielen tu), veľmi vychovávaná nebola...hranice žiadne, pozornost aj na tvoj účet... (naozaj si myslíš, že ani toto ťa nepoznacilo?)
Áno, máš pravdu, že pôrodom sa nik nestáva expertom na výchovu.
Ale pozor na očakávania! Never tomu, že si dokonale pripravená, lebo si vyrastala s deťmi. Materstvo dokáže zamávať s inými frajerkami..
Celkovo mám z tvojich príspevkov pocit, že máš cisty hokej v tom, ako deti zvyčajne reagujú a čím sa ich reakcie líšia od reakcií dospelých.. lebo deti nie sú mali dospelí. Ich mozog dozrieva, veľa sa od nás ešte učia.
Ak ti môžem niečo odporučiť, vypocuj si napr. podcast 13 hriechov rodičovstva s Martinom zikmundom. Veľmi záujimavo rozpráva o výchove a myslim, že z toho môžeš benefitovat. A za vypočutie nič nedáš..
.
Joj toto presne som riešila. Mám troch chlapcov. Dvaja pubertiaci. A najmladší dookola furt od mala to isté. Niekedy aj ja bola nervózna z toho. Ale nechala som, aby pri mne spal. Teraz má desať a ešte sem tam pride. Akurát dnes. Až som sa čudovala, že dnes ho to napadlo. U nás to samo zmizlo, až na pár výnimiek ako dnes. No ja som na deti sama. Synovia pubertaci nikdy neprišli. Vôbec od mala.
Proste ju nechajte u vás spať, keď tak moc chce. Je to ešte malé dieťa a potrebuje vás. Aj náš 8 ročný pri nás niekedy spí keď chce. Mne to nevadí, dokonca má piatky povolené že s nami môže spať.
@beronsche Nechce sa mi už o tom diskutovať, lebo mňa nebavia nejaké anonymné analýzi o mojej osobe od ľudí ktorí ma nepoznajú a majú predsudky.
Jediné čo ti ešte odpíšem je to, že ti garantujem, že ani ty ani nikto z vás si nemôžete byť istí, že ste svojim deťom nespôsobili krivdu ktorú vám nezabudnú.
Deti máte malé, takže si nebuďte také isté, že ste bezchybné.
Pekný večer
@medda_beda samozrejme, neuveríš, ale aj o tom rodičovstvo je. Že robíme chyby. Ale mali by sme si ich aj vedieť priznať...
Nikdy v živote, ani len náhodou, som sa ja osobne nepovažovala za bezchybnú matku. Nikdy.
Práve, že viem, koľko námahy ma to stálo vymaniť sa zo zaužívaných vzorcov správania. Moje dieťa bolo mega náročné a o to ťažšie bolo a je nájsť tú správnu cestu.
Áno, puberta ukáže, či som zvolila dobre, sme na jej prahu, jednou nohou dnu 🙂a zatiaľ všetko ok. Držíme si palce. 😊
Ozaj a svoje skúsenosti casto vyťahujes ty, nemozes byť teda prekvapená, že ti na to ľudia reagujú. Ja tvoju osobu nijako neanalyzujem (adresovala si to mne, tak reagujem), reagovsla som na niektoré tebou opísané záležitosti, tak čo ten vzťahovacny podton?
@beronsche To je unavený podtón, prepáč ak to tak vyznelo ale som fakt unavená a nechce sa mi tu doťahovať aj keď ja s tebou vo veľa veciach súhlasím aj keď to tak nevyzerá.Mne je jasné, že tiež budem musieť veľa vecí prehodnotiť a dieťa mi ukáže iné zrkadlo.
Rozhodla som sa radšej nereagovať už na témy o výchove lebo ja som sa tu už dočítala kadečo o čom si matky myslia, že to nie je možné a predsa to možné je ale mňa to vlastne trápiť vôbec nemusí ktorá si čo myslí.
Mne sa najlepšie veci porovnávajú na sebe lebo ani o vlastnom dieťati nebudem vedieť ako rozmýšľa, ale viem sa vyjadriť k tomu čo si pamätám ja a veľakrát ma tu prekvapí, že matky to spochybňujú lebo oni to nezažili a to sa týka aj puberty a iných záležitostí.
@medda_beda Konecne normalny nazor. Moj kolega mal dceru 12 rocnu, ktora s nimi spavala v spalni, lebo sa tiez boji. Ked zacala mat sproste reci, ze preco v noci sexuju a nadrzovku sa otca spytala, kolko centimetrovy ma penis, tak to konecne zacali riesit.
@rusalkablack to ti ľudia mali sex vedľa 12r dieťaťa? Omg...🤦🏻
Čo žijú v jednoizbaku?
Tak toto ti nie je divné, že sexovali s dietatom v jednej posteli, ale že tam to dieťa spalo , to už je?
@medda_beda počkaj. Takže ty ani deti nemáš? Tak o čom sa tu vôbec bavíme? 😅 Ja som mala pred deťmi tiež silácke reči o tom ako mi výchovná prospela a aká som za ňu vďačná. Poroď, vychovávaj, pokecáme.
@rusalkablack jj, jasné a teraz tú o Karkulke 🤣✌🏻
Ste sa tu nejak rozbehli 🤣
@jozeffezoj nechte ju par tyzdnov s vami spat...nasyti sa jej potreba byt s vami a malo by sa to zlepsit. Asi podvedome citi, ze vas straca ako rodinu, ked sa hadate. Skuste si to vyriesit.
@mamamasama Ajtak nechápem čo má naše detstvo, naša povaha, naše skúsenosti s tým či má niekto deti.
Ty aj ja sme mohli znášať veci úplne inak.
Takže sa nedá tvrdiť čo presne je správne aká výchova je správna neexistuje žiaden vzorec.
Ja píšem o tom a ohradzujem sa, že väčšinou čo tu čítam by na mňa ako na dieťa nezaberalo.Čo bude zaberať na moje, netuším.
Neviem kde si sa dočítala, že o sebe tvrdím, že deti mám.Som tehotná a osobne si myslím, že človek vie sám lepšie vyhodnotiť keď je už dospelý čo vo výchove bolo ok čo už nie Na vlastných deťoch to nevieš lebo su malé a nevieš čo z nich vyrastie.Takže stále nechápem prečo je také podstatné mať vlastné deti keď si detstvo pamätáme.
@liliana8 je pri nás samozrejme. Večer zaspáva v svojej izbe ale s tým ze ak sa v noci zobudí vie že kľudne môže prísť ako aj predtým. Netlačí na to ani jej to nevycitame. Prinesie si paplón aj vankus a ostáva u nás. Hádam sa akobpises nasyti a prejde ju to. Príde škola skoršie vstavanie viac vycerpanosti a možno pospi aj do rana

@malasandrika
Viem do čoho idem nie čo sa týka starostlivosti lebo všetko som určite nerobila ale viem, že to nie je prechádzka ružovou záhradou, takže si to tak ani nepredstavujem, ale tým si prejde každá a neznamená to koniec sveta.Ani tehotenstvo nie je také aké mi ho opisovali.
Veď aj moje známe majú deti s rôznou povahou, ale život sa skončil ľuďom ktorých poznám nie preto, že by sa s deťmi nedalo fungovať, oni majú výhovorky a hľadajú čo sa nedá deti sú úplne v pohode kľudné.
Napríklad argument ako nepôjdem s 3 ročným stanovať lebo je malý pre mňa nie je argument, ale výhovorka lebo ja som bola pri pármesačných deťoch a všetci všetko zvládli.
Takže áno súhlasím nedá sa všetko naplánovať, ale zase s deťmi sa fungovať dá aj keď nie vždy, ale to sa mi nedá ani so psom, som zvyknutá, že sa musím prispôsobovať, takže som pripravená na ústupky, ale nie vždy a pri všetkom.Sú veci pri ktorých cca 8 ročné dieťa už vie pochopiť, porozumieť, vysvetliť svoje emócie.Nikde nepíšem, že je správne strieskať dieťa, vyhodiť ho pred dvere.Píšem len, že sú aj deti ktoré majú takéto hysterické záchvaty bežne a robia to pokiaľ nedosiahnú čo chcú a ja sa v tomto nemienim prispôsobovať, že dieťaťu nikdy nepoviem nie len žeby sa ukľudnilo.
Zase viem rozlíšiť obyčajný truc od reálnej potreby sa cítiť bezpečne, chcieť pozornosť, lásku.