icon

Ako zvládnuť 8-ročnú dcéru stále pýtajúcu sa do spálne?

jozeffezoj
17. aug 2024

Ahojte.
Mame 8 ročnú dcéru v druhom ročníku.
Mame aj nejaké vzťahové problémy a tak za poslednú dobu doma na seba sme aký sme.. Žiaľ. Nie je to vojna ale dieťa z nás zrejme cíti nervozitu.
Problém je v tom ze dcéra posledný týždeň sa až extrémne pýta k nám do spálne. Je schopná v koči prísť aj 10 krst a plakať na dverách. Sme už z toho totálne zúfalí a nevyspatí. Snažíme sa v dobrom, vysvetľovaním, raznejsie, musím sa priznať ze už dostala aj po zadku ale ona dokonca sama povie ze nech jej dáme aj tresty aj zakazeme TV a iné ale nech môže u nás spat. Ja sa malej veľa enujem a je na mňa dosť upnuta. Dokonca jej stačí len aby spala pri mne, ne.usi pri oboch. Le ze ja chodím skoro do práce a vstávam o 4 ráno a mňa to fyzicky ničí.
Zo zaciatku pred 2 mesiacmk to bolo pár krát , potom to na chvíľu prešlo a teraz ako je koniec prázdnin všetko začína.
Týždeň sme nespali a sme strašne podrazdení najmä manželka. Mala sa vyhovára na tmu a na duchov, ale je proste vidno ze su to len výhovorky a skôr nejaké úzkosťou stavy. Chodili sme aj k psychologické ale ta nakoniec po 4 sedení ukončila terapiu keďže sa sťahovala vedľa Ciech.
Neviem co robiť a zohnať psychológa je extrémny problém.
Jeden človek vám povie aj susedia ze vydržať a neustupovst, potom som čítal aj tu na MK ze pustiť dieťa ze to prejde. Ja neveimto prejde tak ja neviem. Už teraz zase place , manželka už vybuchla ze v žiadnom prípade nepôjde do spálne a mala je ako v tranze. Doslova sa dostane do štádia ze sa až trasie a. Včera stala na dverách v spálni asi 15 minút. Poraďte prosím ďakujem

clementine93
18. aug 2024

Ako malá som sa dlho bála, nepozerala som hlúposti, stačilo mi vidieť desivý obrázok alebo príbeh a fantázia mi pracovala na plné obrátky. A to som už mala rokov dosť. Istý čas som musela mať potichúčky zapnuté rádio, kým som nezaspala. Neviem si predstaviť, že by ma niekto za ten strach ešte aj trestal. Vidíš, že je sama ochotná prijať hocijaký trest len aby to nemusela znášať sama. Pre mňa by bolo jediné riešenie spať s ňou, nič iné by som ani nechcela.

medda_beda
18. aug 2024

@mamamasama Hej psycho :D.
To, že ja som nechodila spať ku rodičom zomňa psycho ešte nerobí, ale ok.
Ja mám skôr pocit, že táto stranka je plná agresívnych matiek ako ty.

mamamasama
18. aug 2024

@medda_beda S tým, že si sa stala matkou vzniká aj nejaká zodpovednosť voči dieťaťu. Máš sa o neho starať. To, že ho necháš s hysákmi za dverami nerobí agresívnou mňa, alebo teba. Moje deti by som v živote takému psychickému týraniu nevystavila. Lebo vieš čo? Aj psychické týranie je agresia.

medda_beda
18. aug 2024

@kristiii Tak ja nebudem prispôsobovať a tomu ver, že nebudem každú sekundu života dieťaťu a jeho vymysleným potrebám a ver tomu, že z neho vyrastie úplne normálny človek ako z nás ostatných ktorým nám tiež rodičia nebehali okolo zadku, nemenili prácu každú sekundu inú a nechodili nás kojiť do MŠ a napriek tomu máme s rodičmi normálny vzťah.Oni snáď najlepšie vedia aké ich dieťa je či len vymýšľa alebo sa niečo skutočne deje.Vy tu zlinčujete každého kto netrávi 24/7 s deťmi, nekojí aspoň 7 rokov.
Všetko úplne všetko prispôsobujete deťom lebo si myslíte, že takto dosiahnete jeho úplnú psychickú pohodu lenže to sa vám môže časom vypomstiť a takéto super matky ja fakt vidím len tu na MK čo si načasujú ešte aj toaletu podľa potreby dieťaťa.

Máte malé deti takže tiež neviem čo tu mudrujete o traumách v dospelosti.Vy ste z toho traumatizované, že ste nespali každú noc s rodičmi? Lebo niektoré deti to úplne v pohode prežijú vy tu všetko preháňate do extrémov.

medda_beda
18. aug 2024

@beronsche A ty sem čo pletieš nejakú literatúru o psychike ktorá napríklad na mňa ako dieťa vôbec neplatila kedže ja som s rodičmi spať nechcela, nehádzala som sa o zem a vôbec som v tomto veku nebola taká, že bez rodičov neprežijem ani sekundu, takže tiež tu píšeš len všeobecné hlúposti o deťoch ktoré absolútne neplatia na každé dieťa.
Sú deti ktorým absolútne nič nie je a len trucujú lebo nie je po ich a takto si vydupujú všetko, ale to si ty nepriznáš lebo také deti podľa teba neexistujú.

medda_beda
18. aug 2024

@sense A čo tu mne píšeš o dávaní po zadku? Píšem niekde, že to bola ok reakcia?
A ja zase píšem, že je na každom rodičovi či umožní 8 ročnému dieťaťu chodiť do postele a nájde iné riešenie.
Netreba tu hneď zlinčovať každého kto sa neriadi vašou výchovou.Neexistuje dobrá a zlá výchova nie každé dieťa dostane traumu z toho, že nespalo s rodičmi.

medda_beda
18. aug 2024

@ankare Bola som aj ja dieťa, vyrastala som s deťmi, stačí?
Neplatí na každého to isté a kto ste vy aby ste súdili iných rodičov.To, že máš deti neznamená, že poznáš psychiku každého jedného a máš patent na výchovu.
Či my chceš povedať, že vy tu dopredu viete čo z vašich detí vyrastie? Že už teraz vieš povedať, že si vo výchove neurobila chybu?

Prispievam tu lebo to čo tu píšete by napríklad na mňa ako dieťa absolútne nezaberalo.Neexistuje správne riešenie situácie preto mi príde nevhodné ak tu čítam úražky kto je aký rodič.

lalala94
18. aug 2024

@medda_beda z prispevku autora je uplne zjavne, ze to dieta ma strach z nejakych strasidiel len ako zamienku pre rodicov, aby s nimi mohlo byt. Ocividne potrebuje citit ich blizkost, pretoze vidi, ze ich vztah ide dokelu. Prave na toto netreba citat ziadne knihy, ale staci porozmyslat a zapojit ten zmienovany zdravy rozum.

medda_beda
18. aug 2024

@lalala94 A prečo to teda u mňa neplatilo? Prečo som také prejavy pri rozpade vzťahu nemala? Ako by si pristupovala ku mne keby som ti nedala najavo nič? Či deti si treba všímať len keď už majú hysák? Ak má autor podozrenie, že to spôsobuje ich vzťah tak nejaké prespávanie bude len začiatok.
Presne o tom píšem, že sa ťažko vyhodnocuje čo to dieťa skutočne trápi lebo každé má iné reakcie a môžeš sa len domnievať čo je príčinou.
Kľudne to môže byť fakt len ten youtube, to nikto nevie a možno sa u nej objavil iný problém.
Ja len nechápem prečo to zlinčujete človeka za to, že si prišiel po radu, asi je to jeho prvé dieťa, nevie čo má robiť.
Nazývať otca bezcitným psychopatom, že si nemal robiť deti toto je ako fakt cez.

lalala94
18. aug 2024

@medda_beda ako fakt sa pytas, preco to u teba neplatilo?No asi preto, ze kazdy clovek je iny, kazdy ma inu povahu, inu citlivost a znasa rozne situacie inak? Ved tu je uplne zjavne, ze to ma suvis so vztahom rodicov. Autor aj niekde spominal, kedy to zacalo a bolo to myslim v obdobi, ked im zacali problemy. Podla mna uplne normalna detska reakcia.

medda_beda
18. aug 2024

@mamamasama Vieš, že hysák deti chytajú niekedy aj vtedy keď im nedovolíš robiť niečo čo im môže ublížiť?
Asi vieš kedže si matka.Takže ten rodič asi vie vyhodnotiť kedy je to hysák taký alebo každodenný pri každej blbine ktorú mu nedovolíš.Sám píše, že to rozoznať nevie.
A aj keď urobí chybu čo robí veľa rodičov tak to z neho nerobí ešte zlého rodiča.Zlý rodič by sa ani neunúval opýtať sa, strepal by ju zakaždým.
Vieš koľko detí ja vidím niekedy plakať lebo chce mamku a takto je to každý jeden deň pri učiteľkách?
To má dať matka teraz výpoveď v práci? Lebo aj moja sestra chytala hysák každé ráno v škole a to som tam bola s ňou takže ani sama nebola a trvalo to dlho tieto hysáky, rev, krik, trucovanie.Ja som zase neplakala ani raz.
Chytala hysák aj pri odstavení dojčenia po 3 rokoch, chytala hysák vždy keď jej niečo rodičia nechceli kúpiť a nikdy na zadok nedostala a chytá hysáky aj teraz a to je dospelá keď nie je tak ako ona chce.A dostala lásku, mala oboch rodičov nadrozdiel odomňa, a má aj oveľa viac pozornosti tak čím to potom je, že je taká? Skôr ja by som mala byť taká podľa všetkého.

To sa nedá posúdiť či zlyhal rodič.Na zadok jej dať nemali, chcela byť len pri nich, ale mali by zistiť čo sa deje prečo to začalo až teraz lebo každé dieťa má iné prejavy.
Keby som mala posudzovať rodičov podľa toho čo sa mne páči a čo nie tak to by deti nemal asi nikto z nás lebo nepoznám nikoho kto by sa stotožnil s výchovou niekoho iného.

mamamasama
18. aug 2024

@medda_beda Našťastie ťa sklamem, neviem co sú hysáky. Problémy riešime, nepodhodnucejeme. Hysák je len nedostatok, alebo nadbytok niečoho. Mám čo to našudované o výchove. Ak by si mala aj ty, tvoje deti by nemali hysáky. ✌🏻 Ale vďaka za tvoju A4 totálnych absurdít. Je ťažké priznať si, že si zlyhala a ešte ťažsie z toho niečo vyťažiť a zmeniť sa. Nie som dokonalý rodič, ale snažím sa neprenášať generačné traumy ďalej.

medda_beda
18. aug 2024

@lalala94
Môžno to tak je a možno nie.
Môže to byť kľudne len zhoda náhod.
Určite by oni dvaja mali prehodnotiť svoje správanie a aj napriek nezhodám si svoje problémy neriešiť pred dcérou lebo kto vie či nepočula niečo čo nemala, stiahla vinu na seba a možno si myslí, že za to môže ona a takto sa len uisťuje, že či ju ľúbia alebo odstrkujú a tu by bol namieste aj rozhovor lebo niekedy dieťa príjme pravdu lepšie ako klamstvá alebo ak ešte nie je zrelá tak si dávať pozor na hádky pred dieťaťom.
Toto žiadne dieťa nemá rado.

sense
18. aug 2024

@medda_beda ono najlepšie je vychovávat a dávať rady ten kto ešte sám deti nemá...počkaj ešte 8-p rokov. Každé dieťa je iné a každé má iné potreby a reaguje inak.
A nie nemá každé dieťa traumu z toho že nedošlo s rodičmi ale zjavne dieťa nejakú traumu vnútorné pretiva keď ti v noci plače pri dverách.

medda_beda
18. aug 2024

@mamamasama A psychické problémy ktoré sú predurčené v mozgu si prečo vynechala? To je zaujímavé, takže to že máš kľudné deti je vlastne tvoja zásluha na 100% a povahové črty nezávažili vôbec?Sú deti napríklad ako môj manžel ktorý bol tiež kľudný, tiež nemal hysáky a to pochádza z generácie kde si dostala cez zadok aj pre blbosti.Takže ja si myslím, že to je o povahe či je dieťa kľudné alebo trucovité.Ja som neplakala ani keď som spadla moja sestra vrieskala ešte 3 hodiny kvôli 1mm škrabancu.

Lebo potom fakt nechápem prečo má moja matka 3 deti každé úplne iné.Ja som nikdy nemala hysák, nikdy som sa nehodila o zem, nikdy som nerevala ani prvý deň v škôlke a všeobecne som bola kľudné dieťa napriek tomu, že som si prešla rozvodom rodičov, stresujúcimi obdobiami a môžem ti v kľude povedať, že to bolo mojou odolnou povahou a to mi potvrdila aj moja mama.
Moja sestra je úplný opak, doteraz nemusela riešiť žiadnu životnú situáciu a od mala je jak raketa, či ideš na ňu tak alebo inak buď urobíš jak ona chce alebo čakaj nepríjemnú reakciu a rev.A nemám pocit že by sme boli vychovávané iným spôsobom napriek tomu má ona iné povahové črty.A bola veľmi ale, že veľmi uplakané dieťa a nikto sa jej na hlavu nevykašlal keď plakala, ale jej plač bol skôr herecký výkon a doteraz si pamätám jej zákerný pohľad keď chcela niečo dosiahnuť tak sa rozplakala aby ju poľutovali a na mňa sa pozrela úplne chladne s úsmevom a rada využívala, že jej na to každý skočí.
A ani len netuším kde sa v nej tá zloba v 3 rokoch nabrala lebo ja som sa s ňou hrala, kočíkovala ju, nikdy som sa k nej nesprávala zle ale ona bola schopná aj ublížiť.

Takže teórie sú síce pekné čo dieťaťu chýba, nechýba ale pochybujem, že to nejaký rodič vie a nevieš to ani ty len máš povahovo kľudné deti.

medda_beda
18. aug 2024

@sense Ja tu nikomu nič neradím mne je úplne jedno čo robia vaše deti len ma udivuje, že si myslíte, že máte patent na výchovu lebo ste porodili svoje deti pritom sama píšeš, že každé dieťa je iné takže susedove vychovávať asi nebudeš vedieť napriek tomu, že deti máš či si myslíte, že teraz máte právo kritizovať iných rodičov a písať im, že si nemali robiť deti alebo, že sú psychopati? Lebo presne deti takých mudrlantiek sa nevedia ani slušne pozdraviť hlavne, že lamentujú nad inými.
Slušne poradím, napíšem autorovi, že takto si to riešiť nemal nebolo to práve najvhodnejšie riešenie, ale nie tu z človeka urobiť tyrana lebo vy by ste svoje deti nechali spať v posteli.Vy možno zlyháte o pár rokov neskôr v ich puberte.

medda_beda
18. aug 2024

@sense Neexistuje rodič ktorý by v očiach dieťaťa aspoň raz nezlyhal lebo nie sme dokonalí a asi rada klameš samú seba lebo určite si sa aj ty ocitla ako bezdetná v situácií keď si mala viac rozumu ako ten čo deti mal.
Či ten čo má deti urobí správne rozhodnutie aj keď je pred nimi napríklad opitý lebo on má deti on vie?
Niekedy si je dobre vypočuť aj nezainteresovaných ľudí lebo majú iný pohľad.

sense
18. aug 2024

@medda_beda a kde koho kritizujem? Alebo píšem že je tyran...myslim že autor dostal rád dosť a rada je aj taká ktorá sa na prvý pohľad s tvojim názorom a rozhodnutím nestotoznuje. Možno sa autor aspoň nad tým zamysli a skúsi to urobiť inak ako to spravil doteraz a teda ak je kritika napísať názor ze mi príde cez dávať už aj tak vystresované mu dieťaťu na zadok...tak áno kritizujem ho.ale ty si kľudne bi po zadku a svoje dieťa koľko chces keď to považuješ za spravne prajem ti peknú nedelu

medda_beda
18. aug 2024

@sense A prečo to píšeš mne 😂 však to píš tomu čo jej capol a neprekrúcaj to čo som ja nenapísala.
Píšem niekde, že ju mal scapať, že to bolo ok?
Púšťať sa do mňa či ja mám deti to hej, ale čítať s porozumením tak to už je asi náročnejšie.

Ja sa vyjadrujem ku komentárom ktoré už prekročili hranicu slušného názoru.Jedna vec je s niečim nesúhlasiť a druhá je ľuďom vypisovať načo si si robil deti.

terry658
18. aug 2024

@jozeffezoj ja by som jej dala matrac na zem aj s vankúšom a prikrývkou. Keď bude chcieť prísť tak nech si potíšku ľahne na matrac spinká s vami.

kristiii
18. aug 2024

@medda_beda podľa toho čo a hlavne ako tu vypisuješ ti naozaj verím, že ty sa prispôsobovať nebudeš a už vopred za tvoje dieťa dúfam, že bude dokonalé. Ale si riadne mimo s tvojím komentárom na moju osobu (aj na iné). Autorovi aj tebe som napísala to, čo som napísala, lebo si pamätám jeho diskusiu z minulého roka. Ty očividne nie, ale múdra si jak rádio, za všetko môže YouTube. Keby ho nepozerala, spinkala by sladko vo svojej izbe. Iba žeby nie..
A čo sa mňa týka, nie nemám malé dieťa, mám 14r. syna, ktorý je od 10 rokov samostatný, keďže korona a ja pracujem na zmeny. Takže si sa dosť kopla, ale nevadí 😅.

medda_beda
18. aug 2024

@kristiii No pretože ja chodím aj do práce vieš nie len čítam modrého koňa a nepamätám si každú osobu z pred roka.
No moje dieťa z toho láskavo vynechaj ja žijem úplne normálny život a prispôsobovať sa budem v normálnych veciach a nie odbiehať z roboty jak nenormálna aby som ho v 3 rokoch nakojila hej zase odtiaľ, potiaľ ja sa pohybujem medzi ľuďmi ktorí žijú normálne a ich deti sú tiež bez ujmy a nikde nepíšem, že moje dieťa bude pôvab dokonalosti, ale absolútne nikoho neprosím o hlúpe rady čo môjmu dieťaťu bude lebo to nejaká druhá matka vedieť nemôže.
Vy sa tu na mk niektoré tvárite ako keby ste vedeli riešenie na každý problém a boli dokonalé matky a rady tu osočujete ženy aké budú matky pritom ich vôbec nepoznáte.

Ty sa prispôsobuj kľudne vo všetkom ja poznám zdravú mieru a dieťa má aj otca takže v tom čo sa ja niemienim prispôsobovať je úplné normálne a dieťa mať z toho ujmu nebude.

malasandrika
18. aug 2024

@medda_beda ach Ty si tak neskutočne naivná. To, že Ty máš nejaké predstavy, ako budeš vychovávať, aká budeš matka je jedna vec, ale ver, že pôrod s Tebou zatočí a všetko môže byť inak. My na tomto fóre nie sme agresívne matky, my len máme skúsenosti s tou výchovou, nie len s teóriou ako máš Ty a neustále sa nám snažíš nahovoriť, že pravdu máš Ty, lebo žiješ okolo normálnych ľudí, sama sa bola dieťa etc … neuveríš! Aj my žijeme medzi normálnymi ľudmi a aj deti sme boli a dokonca aj do práce chodíme 😉

darinaslay
Odpoveď bola odstránená
kristiii
18. aug 2024

@medda_beda lenže ja som hneď vo svojom prvom príspevku napísala, že si jeho predošlú diskusiu pamätám, a preto píšem to, čo píšem. A ty si si na základe toho vyvodila, že tu všetky skaceme deťom do 30 okolo zadkov a kojime ešte v škôlke. Máš zvláštne prepájanie zmýšľania, ale tak každý sme nejaký 😅.

jazula
18. aug 2024

@medda_beda Síce mimo tému, ale spomenula si to viac krát a zaujalo ma to…fakt si myslíš, že ak je dieťa ešte povedzme v 3 rokoch dojčené, že matka “odbieha z práce jak nenormálna” a “behá kojiť do škôlky”? 😆

dominikamacakova
18. aug 2024

Rodičia roka 🤦🤦🤦

medda_beda
18. aug 2024

@malasandrika Napíšem ti len toľko, že ja za prvé viem do čoho idem.S deťmi som vyrastala, takže nemám žiadne sladké predstavy že každý deň bude podľa mňa, nesnaž sa ma však presvedčiť, že celý čas sa človek točí len okolo detí lebo mám prvorodičky v okolí a stíhajú aj pracovať, aj chodiť na dovolenky s pár mesačnými deťmi aj sa o seba starať.Samozrejme so zdravými deťmi a je o nich postarané aj pozornosť aj lásku majú a ešte sú aj veľmi chytré a samostatné na svoj vek.Takže prosím ťa nesnaž sa ma strašiť lebo ja viem ako dieťa plače keď mu idú zuby, keď ho bolí brucho, keď je choré, viem že sa nevyspím, viem že môže byť úplne iné ako som bola ja.
Zase drbnutá nie som, že uprednostním seba alebo , že očakávam od dieťaťa, že bude ako robot.
Ale zase preháňať to nemienim ako tu niektoré, že na 100% sa prispôsobovať deťom aj v staršom veku vo všetkom.Sú veci ktoré sa dieťa musí naučiť prijať ako fakt a nie skákať tak ako dieťa povie.Všetko má svoje hranice.

Rešpektujem, že máte viac skúseností, ale ani vaše skúsenosti a rady nemusia byť použiteľné.Veď vy tiež nepočúvate matky, svokry a tiež majú viac skúseností.
Takže ťa poprosím, nedávaj mi nevyžiadané rady aké to budem mať po pôrode lebo to ty nevieš.Úplne mi stačí mať nevyžiadané rady ohľadom tehotenstva a počtu detí tiež s poznámkou ,,ver že to ver že hento,,.
No neverím lebo ja som ja a nie vy a mám to úplne inak.

Takže ďakujem pekne za rady, ale ja viem že moje dieťa môže byť iné a veľa vecí ma prekvapí, ale nenechám si decko analyzovať inými matkami keď rodič sám vie aké jeho dieťa je a kedy len vymýšľa a kedy sa s ním fakt niečo deje.A aj keď rodič urobí chybu tak bohužiaľ určite ju urobím aj ja aj ty aj všetci rodičia.

medda_beda
18. aug 2024

@jazula Ja si to nemyslím.Ja som to čítala v skupine a nie raz a dokonca mám známu ktorá si dávala pozor na jedlo čo je lebo 5 ročný syn si ešte opýtal prsník.
Ale ja sa nestarám do toho ktorá matka čo robí, ja píšem že to tak robiť nechcem a preto si nemyslím, že budem horšia ako ostatné alebo že moje dieťa utrpí nejakú ujmu.

malasandrika
18. aug 2024

@medda_beda po prvé - určite nevieš, do čoho ideš - nerodila si. To je základ všetkého. Nemusíš mať patent na rozum, ale pri Tvojom vlastnom dieťati sa môže stat’, že budeš zrazu chcieť niečo iné, ako si si vysnívals … ešte raz, je to úplne nezmyselná debata s Tebou, lebo Tvoje predstavy sa nemusia stotožniť s realitou a potom už taká hrdinka ako si teraz nebudeš. ja Ti rady nedávam, ja len konštatujem, ako to môže byť 😉