Ako zvládnuť prvú noc bez mamky s deťmi?
Čaute holky. Zajtra odchádza mamka na 4 dni preč a ja zostávam sám s dvoma deťmi. Starší chlapec je v pohode, o neho sa nebojím. Mladšia dcera (skoro 2,5 roka) sa tiež nebojím. Jediné, čoho sa bojím, je noc. Lebo ona sa v noci často zobudí a plače "mamkáááááá, mamkááááá". No a mamka nakluše, vybere prso a už je dobre.
Lenže teraz mamka ani prso nebude. Vedeli by ste poradiť niečo v takej chvíli? Rozmýšľal som, že pripravím do fľaše kakauko a ak by sa zobudila a vrieskala, tak jej dam kakauko - sladke a snaď sa ukľudni. Ak nie, budem ju musieť zobrať do druhej izby, aby nezobudila syna a tam budeme vrieskať hodinu, kym nezaspi. Alebo čo... neviete dať ešte nejake ine namety?
Kakao určite nie, ponúkni vodu a utíš ju hladkaním, prihovor sa jej a pod, chvíľku to potrvá, ale zaspí.
Priprav čaj, či vodu do fľašky, ale najlepšie proste len utíšiť. Bude to trápenie, ale to dáš.
@thirstymonk No také veľké dieťa by už malo prespať celú noc bez mlieka, kakaa a podobných vecí. Takže by som dala max. vodu a snažila sa ju nejak utíšiť. Škoda, že ste sa na to nepripravili skôr. Ale snáď to zvládnete.
@thirstymonk
z kakauka ti bude akurát naspidovana parádne 😁 a to večer asi nechceš. Fakt len vodu, čaj. Drzim palce.
Ja by som odporúčala už cez deň sa s ňou rozprávať o tom, keď už budete bez mamky, že v noci budete späť spolu, ale bez mamky, že nebude prsník, ale kedykoľvek bude chcieť, tak ty budeš tam pre nu, ak by sa potrebovala pritulit, pomojkat, aj v noci.
A ak bude plakať, nesnažít sa to cele bagatelizivat štýlom "ukludni sa, nič sa nedeje, no tak neplač už, už si veľká, atď...."
Skôr ponúknuť náručí, nech sa kľudne vyplaka a uznať jej pocity: " vien, že je ti veľmi smutno za maminkou.... Priala by si, aby tu bola teraz, chcela by si ju silnú stisnut, pritulit sa k nej, a už ju nepustit....aj mne je smutno za maminkou.... Ale vieš co? Kým tu nie je, môžeme jej niečo pekné pripraviť na potešenie, privítanie.... Co si myslím, čomu by sa maminka potešila? " samozrejme, kým reve ako pavian, moc sa nedá nadviazať kontakt, ale môžeš ju hladkať a proste byt tam a dat najavo, že ju chápeš, a právom je smutná.
Prajem veľa trpezlivosti, a možno to cele pôjde ľahšie, než si myslíš!!
Hlavne si nastav mysel do kludu, aby citila, ze je vsetko v poriadku, casom sa upokoji, je predsa noc a mozno na teba zareaguje lepsie ako cakas a kedze mamina nebude, nepoplace si tak ako pri nej, kakao ozaj nie, ja som extra citliva na zuby, tak mna pri predstave nocneho kakao hned zuby bolia…vodicka nesladeny cajik
Heh, ďakujem zatiaľ za rady... ja si myslím, že to nejako zvládneme. Oni sú obidve také cicky. Syn už do škôlky chodil a ešte pol roka zaspaval na prse :D
Daj jej hocičo aby sa ukľudnila, kľudne aj to kakao. Keď to pomôže tak nevidím dôvod prečo by mala piť čistú vodu.
Hlavne ty musis ostat kludny. Drzim prst.
@danieli keby sa z jedného kakaa mali pokaziť zuby tak sme všetci bez zubov
@dominikamacakova jasne, ale ak si ju tatino nauci na nocne kakao, je mozne, ze dalsie noci bude mat co mamina robit, aby vysvetlila, ze kakao sa v noci nepije, moze a nemusi byt🤷♀️ja som povaha, ze toto neriskujem, ale kazdy uz ako si zariadi
Nestačí že v noci sa budí, treba ju naučiť ešte na kakauko? Prsník je niečo iné. Nejde o zuby.
@thirstymonk tak 2,5rocne snad prezije aj bez prsa a mamky. daj jej vodicku a ucicikaj. si otecko, urcite ta lubi a mozno budete prekvapeni, ako to zvladnete. uz ma dost vek fungovat bez prsa.
Ja aj ked bolo prso som niekedy v noci dala iba vodicku. Ta mu tak nesla tak ho to aj prestalo bavit.
Nachystaj si pohar s vodou. Ak by bola smadna to bude stacit. Pomojkas. Pohladkas ze si teraz tam ty a maminka pride. Daj oblubeneho plysaka a bude to fajn 😉
Hlavne deti poriadne zmordovat cez deň, potom dlhy zábavný kúpeľ a pôjde to ľahšie 😅
Prvé 2 noci budú ťažké, ale keď nebudeš chrápať jak zarezaný a stihneš k nej vstať už pri mrnčaní a úplne sa ti nepreberie, tak by čajik mohol pomôcť…a treba ju na to pripraviť, že bude mať v noci od tatinka čajík..a pevné nervy a veľa lásky si priprav, lebo prvá noc nebude podľa tvojich predstáv😀
@dominikamacakova preco by ju mal nechat vyrevat? Je zvyknuta v noci na pocit bezpecia od mamky a mliecko, cize ponukla by som alternativu mamky, utisenie a vodicku alebo cajik, ale novy zlozvyk s kakaom by som nezavadzala
@thirstymonk ja som si vsimla, ze nahrady maminky u nasej dcerky nefunguju _ tj. Prso vs. flasa apod. Jednoducho ocko si musel.urobit svoj styl upokojovania, uspavania a vtedy to funguje (u nas su to knizky, hojdanie v naruci a nosenie na chrbte v todler nosici). Tiez velmi dobre funguje pravdive vysvetlovanie situacie (aj priprava dopredu co sa bude diat).
@bolarazjedna výborný príspevok!! Úplne suhlasim
@beronsche ďakujem ☺️ no hlavne, aby to účinkovalo a pomohlo ☺️
Tak my sme takto bez prípravy dostali vnúča na 4 noci v tomto veku. Nerozpytvávali sme, že kde je mamka a vysvetĺovanie, neviem, či by to pochopilo. Dodržali sme režim, čičikali, vždy sústredili pozornosť na niečo, proste zabaviť, unaviť. Ak sa pýtalo na mamku, ano mamka je teraz tam a tam, príde.
Mali sme v podstate rovnakú situáciu pred necelým rokom 🙂 malá 2,5r dojčená, ja na 4 dni v nemocnici (plánovaný zákrok), doteraz vlastne jediné noci bezo mňa. V noci sa budila, jasné..tak ocko pohladkal, objal, prípadne dal vodičku a opakoval že mama má bobo a pán doktor mi pomôže a potom prídem. Nevrieskala mu v noci hodinu, vcelku si to dala vysvetliť.
Horšie to bolo po mojom návrate, nehla sa odo mňa snáď niekoľko mesiacov a pravidelne sa ma pýtala, či mám bobo 🫣
@dominikamacakova
ty si davala kakauko 🙂 ? Mňa tak babka naucila na čaj o polnoci a to bolo potom dlllho divadlo. Nepotrebovala som ho ale zvyk 😁
A kakauko - opatro ala som zrovna aj také malé 2,5 rocne dievčatko. Tainko jej to kakao urobil na večeru. To si mala vidieť! Mama v nemocnici a malá do polnoci hore! Ocinko si spinkal, čože ved opatrovatelka sa postará... Tak preto ja kakavinko akurát tak cez den a hneď potom von, vyberať ho 😁.
Dcera bola velmi mlieckova, kojena do 3r, pre manzela nemozne uspat ju ked som bola doma. Ked som ale nebola, ani si na mna nespomenula, bola s tatom uplne v pohode. V noci ju pohladkal, dal vodicku, spali dalej. Rovnako tak u babky. Deti sa casto v nepritomnosti mamy spravaju uplne inak. Reci - uz by mala prespat noc! - su mi trosku na smiech, myslela som si, ze tieto pseudorady z minuleho storocia su uz pase. Dcera ma 4,5 a aj teraz sa niekedy v noci zobudi. Ja mam 32 a tiez sa budim, napijem sa a spim dalej. A keby bolo najhorsie, jednorazove kakauko urcite nikomu zivot neznici
Čauko, tak prva noc za nami, nebolo to nič hrozne. Deti síce večer slzili za mamkou, ale starší už rozumie, že mamka sa vráti vo štvrtok, takže už len dvakrat "spinkame-vstavame" :D
No a mladšia sa zobudila okolo 22:30 a začala dosť plakať, ale som ju zobral vedľa do cimry, tam sa utišila, preniesol som ju naspäť... a potom neviem čo sa dialo, zobudil som sa až o 4:45 na budik :D
@thirstymonk tak super, zvládli ste to
Priprav si pyžamko, ktoré mala mamka a nech s ním spinká. Tak to robila moja dcérka. Bude cítiť vôňu mamky a skôr sa upokojí. Prípadne priprav špeciálny čas, že bude v jednej posteli v spálni aj s jej deťmi...bábikami. Dcérka nech si oblečie mamkyne pyžamko a bude to špeciálne.

Tak ju ucicika ocinko bez prsa. Bude to mozno dlhsie cicikanie, ale nakoniec zaspi. Prajem pevne nervy vsetkym zucastnenym.