icon

Ako zvládnuť ťažké večerné zaspávanie detí?

lucy081
10. dec 2025

Ahojte žienky, prišla som vás poprosiť o nejakú rozumnú radu.
Koncom októbra sa nám narodila druhorodená dcérka, ktorá momentálne veľmi rada zaspáva na nás.
Problém máme skôr ten že naša prvorodená dcérka (v januári bude mať 2r) si už prešla aj žiarlivosťou, druhorodenu veľmi lubi nikdy ju neudrela ani nič podobne. Teraz však nastal čas obdobia vzdoru a je to neskutočne ťažké. Myslela som si že to nebude také náročné ale niekedy si hovorím že už naozaj nevládzem. Veď viete ako to je, hysterické záchvaty (hlavne k večeru), plač ktorý neviete začo vznikol, sem tam aj občasná agresivita (myslím tým keď odstrčí od seba rodiča). Ten problém je že naozaj neviem ako na večerné uspávanie oboch deti. Druhorodena by aj zaspala (keby aj nosením v šatke to nie je problém) ale prvorodena jednoducho nevie zaspať keď som v jej izbe aj s druhorodenou. Uspavame sa veľakrát aj 2 hodiny a už je to neskutočne vyčerpávajúce. Je zvyknutá zaspávať tak že pri nej ležíte, no to sa momentálne jednoducho nedá keďže uvidí malú a začne vyvádzať. Priateľ bude musieť onedlho začať pracovať aj vo večerných hodinách (zatiaľ chodí len od rana a obedy) a ja neviem ako si dať rady. Nemám tu ani rodinu ktorá by mi pomohla a z priateľovej strany je to ignoracia oboch deti.
Prosím vás poraďte čo by ste robili v takomto prípade, za každú radu budem vďačná 🙏🏻

anonym_12a16a
10. dec 2025

Vziať mladšie uspať, staršie dieťa zatiaľ mech pozerá rozpravku/pesnicky - Jaroša, Spievankovo,… (viem, nie ideálne ale pomoc veľká). A keď bude mladšia spať ísť si ľahnúť so staršou. Tak som to robila ja, keď sa inak nedalo. Pripadne som som mladšie dieťa dojčila po ležiačky a z druhej strany na mne ležalo staršie dieťa, ktoré som aj mohla objať aj hladkať.

anonym_035b96
10. dec 2025

Prečo máš deti s človekom, ktorý ich ignoruje? Pravdepodobne ignoruje aj iné veci (tvoju únavu, vyčerpanosť, povinnosti okolo domácnosti...)
Keď dáš fľašku s mliekom staršej do postieľky neupokojí sa a nezaspí? Alebo ju ulož, malú daj do šatky (nosiča), prechádzajú sa po izbe a staršej rozprávaj rozprávku.

anonym_4c7f02
10. dec 2025
@anonym_035b96

Prečo máš deti s človekom, ktorý ich ignoruje? Pravdepodobne ignoruje aj iné veci (tvoju únavu, vyčerpanosť, povinnosti okolo domácnosti...)
Keď dáš fľašku s mliekom staršej do postieľky neupokojí sa a nezaspí? Alebo ju ulož, malú daj do šatky (nosiča), prechádzajú sa po izbe a staršej rozprávaj rozprávku.

Mas male a mensie dieta, budete si musiet zvyknut a najst system 🤷‍♀️
Mozno ked priatel nebude, tak sa vam aj lepsie zaspi... vsak nech starsia spi s tebou v posteli oprena o teba, no a ty s babom sedis vedla, a jednou rukou riesis jedno dieta a druhou druhe dieta 🤷‍♀️

@anonym_035b96 citaj. Deti ignoruje priatelova rodina. Ale to je hrdno to nie je ich povinnost pomahat ked maju 2 deti pod 2 roky

lucy081
autor
10. dec 2025
@anonym_12a16a

Vziať mladšie uspať, staršie dieťa zatiaľ mech pozerá rozpravku/pesnicky - Jaroša, Spievankovo,… (viem, nie ideálne ale pomoc veľká). A keď bude mladšia spať ísť si ľahnúť so staršou. Tak som to robila ja, keď sa inak nedalo. Pripadne som som mladšie dieťa dojčila po ležiačky a z druhej strany na mne ležalo staršie dieťa, ktoré som aj mohla objať aj hladkať.

@anonym_12a16a to je práve problém že keby aj chcem nechať tu staršiu pozerať niečo tak sa to bohužiaľ nedá. Ona chce byt stále v našej prítomnosti a keď som sa o to aj pokúšala zaspávať takto mladšiu tak staršia nabehla do izby ako keby som ju už nemala nikdy zaspávať. Teraz to máme ešte tak že ja uspavam mladšiu a priateľ staršiu zvlášť v izbách ale naozaj som už na prášky čo bude keď pôjde večer do práce. Staršia je momentálne veľmi náročná v tomto vzdore a ešte bonus idú jej zadné zúbky takže čistá katastrofa. 😣

lucy081
autor
10. dec 2025
@anonym_035b96

@anonym_035b96 priateľova rodina ignoruje. Svokra tu bola naposledy pred rokom na Vianoce a odvtedy nič. A svokor už bohužiaľ nie je medzi nami.
Priateľ je neskutočne nápomocný on sa snaží zo všetkých síl, vidím aj na ňom že ho to trápi i keď to niekedy nechce priznať.
Staršia už mi nezoberie fľašku vôbec ona sa len navečeria, okupe a ide si ľahnúť, skúšala som už aj toto ale nechcela.

anonym_12a16a
10. dec 2025
@lucy081

@anonym_12a16a to je práve problém že keby aj chcem nechať tu staršiu pozerať niečo tak sa to bohužiaľ nedá. Ona chce byt stále v našej prítomnosti a keď som sa o to aj pokúšala zaspávať takto mladšiu tak staršia nabehla do izby ako keby som ju už nemala nikdy zaspávať. Teraz to máme ešte tak že ja uspavam mladšiu a priateľ staršiu zvlášť v izbách ale naozaj som už na prášky čo bude keď pôjde večer do práce. Staršia je momentálne veľmi náročná v tomto vzdore a ešte bonus idú jej zadné zúbky takže čistá katastrofa. 😣

@lucy081 a uspávať pri staršej mladšie v kočíku/nosiči? Hlavne bez obáv, určite si nájdete spoločný systém, ktorý bude doma fungovať najlepšie, ono keď tam nebude muž, tak sa aj prvorodené dieťa bude správať inak. A skôr či neskôr obe deti zaspia. 🙂

lucy081
autor
10. dec 2025
@anonym_4c7f02

Mas male a mensie dieta, budete si musiet zvyknut a najst system 🤷‍♀️
Mozno ked priatel nebude, tak sa vam aj lepsie zaspi... vsak nech starsia spi s tebou v posteli oprena o teba, no a ty s babom sedis vedla, a jednou rukou riesis jedno dieta a druhou druhe dieta 🤷‍♀️

@anonym_035b96 citaj. Deti ignoruje priatelova rodina. Ale to je hrdno to nie je ich povinnost pomahat ked maju 2 deti pod 2 roky

@anonym_4c7f02 jasne to je pravda že nikto nie je nútení pomáhať ani nič podobne to ani nevyzadujeme. Len mi to príde ľúto že moja rodina ktorá je vzdialená 1,5h si snaží urobiť čas pre tie deti a pomôcť ako sa len dá a potom sú tu ľudia ktorí nejavia absolútne žiaden zaujem a z vás spravia tých zlých.
Ja by som bola neskutočne rada keby už prídem na to čo bude platiť pre obe. Nikdy som to nebrala tak do úvahy že 2 deti pod 2 roky bude tak náročné ale opak je pravdou.

anonym_035b96
10. dec 2025
@lucy081

@anonym_035b96 priateľova rodina ignoruje. Svokra tu bola naposledy pred rokom na Vianoce a odvtedy nič. A svokor už bohužiaľ nie je medzi nami.
Priateľ je neskutočne nápomocný on sa snaží zo všetkých síl, vidím aj na ňom že ho to trápi i keď to niekedy nechce priznať.
Staršia už mi nezoberie fľašku vôbec ona sa len navečeria, okupe a ide si ľahnúť, skúšala som už aj toto ale nechcela.

@lucy081 ok, tak nejasne to bolo napísané.

lucy081
autor
10. dec 2025
@anonym_12a16a

@lucy081 a uspávať pri staršej mladšie v kočíku/nosiči? Hlavne bez obáv, určite si nájdete spoločný systém, ktorý bude doma fungovať najlepšie, ono keď tam nebude muž, tak sa aj prvorodené dieťa bude správať inak. A skôr či neskôr obe deti zaspia. 🙂

@anonym_12a16a v kočíku neznáša byt ani vonku, ale nosič alebo šatka to veľmi lubi. Tam by som si bola aj istá že zaspí pretože aj cez deň tak zvykne spať. Skôr staršia ma trápi v tomto, budeme musieť vyskúšať všetko. Však raz sa systém snáď nájde aj pre nás ❤️😄

anonym_e50a25
10. dec 2025

Mam doma dieta 1,5 roka a pol roka. Naraz sa uspavat jednoducho taketo deti nedaju. Vzdy uspavam jedneho a az tak druheho. Rodinu tu ziadnu nemame, pomoc necakam. Skrze manzelovu pracu je toto len na mne. Starsieho sme naucili zaspavat noemalne sameho v postielke. Okupeme, prezlecieme, precitame knizku, dam do postielky, zhasinam, odchadzam. Neviem si predstavit ze by som bola "otrok" co 2 hodiny vecer uspava unavene dieta. Mas to proste zle nastavene, nemas co 2 hodiny uspavat. To nemyslim v zlom a ani necitlivo, ale fakticky. Musis vymysliet iny manazment, takto vas vsetkych porazi.

bolarazjedna
10. dec 2025

Ja mam 20mesiacov rozdiel medzi chalanmi. Prvý polrok manžel bol s nami na materskej (nad tým ste neuvažovali? - peniaze skoro rovnako, ako by chodil do práce), bola to veľká pomoc, uspavala sne deti oddelene a vlastne starší začal spávať s manželom už asi mesiac pred pôrodom (nešlo to ľahko, veľa a dlho plakal za mnou). Keď už manžel pracoval, tak obedny spánok som riešila tak, že staršieho som dala do kočíka, a v tom som ho hojdala (doteraz tak spí na obed a už ma pomaly 3,5roka, inak to nešlo, takže máme jeden vnútorný kočík na tento účel), a súčasne mladšieho som zatiaľ spala na prsníku. Inak si to tiež viem tak predstaviť, že mladšie uspať na prsníku a počas toho staršej môžeš čítať rozprávku - u nás to tak fungovalo. Staršiemu som vysvetlila, že budeme ticho, vždy to akceptovalo. A keď mladšie zaspí, tak si lahnej so staršou.

anonym_e50a25
10. dec 2025

A teda skrz 13mes rozdiel medzi mojimi mini detmi, ja by som Ti uplne najpraktickejsie poradila to, ze naucte 2rocnu normalne zaspavat v jej izbicke resp v jej postielke, vravis ze frajer este len bude robievat vecerne, takze kym ich nerobi, vyuzite ten cas a naucte starsiu normalnemu zaspavaniu 😊 nech si to vezme na starosti, kym je po veceroch doma. A potom si to lahsie vies zmanazovat aj sama ked zacne vecer chodit do prace... Behom dna kym som uspavala babatko, vzdy som dala starsiemu jedlo, takze kym vsetko spapal v stolicke, mladsie som uspala.... A potom som mohla zas ist na starsie. Atd atd atd. To sa da aj vecer praktikovat s kupanim a uspavanim...
To pojde, neboj. Len musis mysliet na dva kroky vpred, hoci jasne ze budu situacie kedy budu naraz plakat, naraz pokakani, naraz nervozni a unaveni... Take krizy 😁

Ale to zvladnes 👍 mne tiez bolo luto ze rodina z druhej strany sa o decka nezaujima, byvaju par km a pridu raz za par mesiacov. A nasi 3 hodiny sa vedia dotrepat castejsie, lebo proste chcu. Najdes si system neboj nic. Drzim palce. A je faktom, ze (aspon u nas) to bolo najhorsie take tie 3 prve mesiace.
Ale fakt trosku aj Ty sa odosobni od scen 2rocnej dcerky, dieta proste nie je centrum sveta ALE zije v systeme zvanom rodina, a bezne sa v rodine clenovia jeden druhemu aj prisposobuju, aby to cele dokazalo fungovat. Nie je to len "ja ja ja". Takze scena nescena, spinkat aj uspavat sa musi tak, aby to bolo jednoducho schodne pre rodinu a vsetci tak budete spokojnejsi.

konikkon
11. dec 2025

@lucy081 ja mám medzi deťmi menší vekový rozdiel (14 mesiacov) staršiu sme zvykli, aby zaspavala v postieľke sama ešte pred narodením súrodenca, ja som ju držala za ruku. Novorodencovi to bolo jedno, kto ho hojda, tak sme sa s manželom striedali v obývačke, podľa toho, či už staršia zaspala, aby sme ju nerušili. Časom sa deti začali navzájom v noci rušiť a museli sme sa rozdeliť zvlášť do izieb. Uspala som mladšieho prvého, potom som išla spať so staršou a mladší s otcom. Ak manžel nebol večer doma, alebo na Obedny spánok, staršiu som uložila do postele, mladšieho do narucia a museli sme si jednoducho zvyknúť. Nebolo to ľahké, častokrát plakali, ale zvykli sme si. Staršia keď mala cca 2 roky, chápala, že keď mama uspi bábätko, príde za ňou. Tak som ju uložila a ona pekne počkala v posteli na mňa, niekedy zaspala vo skôr, než som prišla. A nejako v tom čase začal aj mladší, v tom čase 1 ročný, zaspávať sám. Oboch som uložila zvlášť do izieb, zavrela dvere a spali. Takže ten prvý rok to bolo naozaj všelijaké, ale po roku sa to zlomilo a odvtedy neviem, čo je uspavanie dieťaťa. Musíš skúšať, čo bude fungovať a rátať s tým, že to bude vyčerpávajúce. Držím palce.