Ako zvládnuť zlý spánok 1,5-ročného dieťaťa?
Ahojte maminky, prosím vás poraďte mi. Či ste s tým prechádzali alebo nie. Som zúfalá. Moja 18 mesačná dcéra, ktorá si prešla regresiu už vyše mesiac veľmi zle spáva. Je kojená, no z kojenia si spravila každohodinovú rutinu kojenia sa. V noci si pýta každú hodinu prsník. A niekedy aj polhodinu. A keď jej nedám, tak je hore 2-3 hodiny. Niekedy aj viac 🤦🏻♀️ Denný spánok je taký, že musím byť pri nej, lebo sa po polhodinke zobudí a musím ju znovu uspávať. Keď ju dám so postieľky, aby sama spala, tak sa mi zobudí po polhodine a už sa mi ju nedá naspäť uspať. Ja si potrebujem písať diplomovku, do školy veci robiť a fakt nemám kedy. Svokra chodí k nám raz za týždeň, manžel chodí do práce. Moju maminu mám ďaleko, takže málokrát mi vie bohužiaľ pomôcť. Ja som z nej už vyčerpaná, unavená a fakt cítim, že ju strácam, lebo som na ňu zlá v noci, keď je stále hore. Chcem si ju získať naspäť a potrebujem sa normálne vyspať. Viem, že by som ju mala odstaviť, no neviem si predstaviť čo to bude za boj, keďže je závislá na prsníku 🤦🏻♀️
S jedlom nie je problém, pekne sa navečeria napr. kašu či chlebik s nátierkou nejakou a potom pred spaním ju aj tak nakojím z obidvoch pŕs. Takže hladná by nemala byť. A separačku nemá.
Poraďte mi prosím ktorá ste tým prechádzali, že čo najviac vám pomohlo a čo najrýchlejšie. Ďakujem pekne 🙏
@carrot_apple Čo sa týka denného spánku, tak mi malá prešla tesne predtým ako mala 18 mesiacov. A nevymyslela som si to sama, že ju už dám len na jeden denný spánok. Sama sa od začiatku riadim zo stránky lepsispanokbabatiek, kde krásne píšu známky toho kedy prejsť na jeden spánok. Asi keď mi odmetala a plakala pred predobedným či poobedným spánkom, či večerné uspávanie trvalo hodinu, tak logicky už nechcela mať dva denné spánky. A nerobila to tri dni, ani päť. Ale dlhšie. A prvý doobedný spánok mala krátky.
Takisto, keď mala 8 a pol mesiaca, tak mi odmietala tretí spánok, tak som vedela, že už prechádza ma 2 spánky.
@carrot_apple nasu som "nenastavovala", spi 1x denne a prespi celu noc...
@veronikaszabova super pre vás👏
@mia661 presne ako som si myslela. Odporucam dcerku aj na dalej kojit, ale uistite sa, ze nezaspi na prsniku. Nakojit a za bdeleho stavu dat do posietlky. Musi si uvedomit, ze po vasich ritualoch kojenie je posledny bod. V noci kojenie postupne obmedzit. Bude to tazke, ale pojde to. Drzim palce
Jeden z klucovych momemtov, ktory som si aj ja uvedomila pomerne neskoro.
@jurly Ja som tiež bola v tom, že ju nechcem odstaviť, že budem dlhšie kojiť, ale takto sa fungovať nedá. A nadarmo keď jej nedám, tak je hore aj 3 hodiny. A sem tam zaplačká alebo sa len vrtí a vrtí. A môžem ju hocijak uspávať. Už som skúšala aj že som si ju dala na seba (do roka na mňa tak zaspavala nie na prsníku) a ešte viac plače ako keby ju niekto z kože ťahal.
Písala som si aj s laktačnou poradkyňou, tá mi povedala samozrejme, že potreba dieťatka tam je, takže nemám s ním zbytočne bojovať a aj keby mám 10x kojiť v noci, tak jej ten prsník mám dať a mám sa s tým zmieriť. No laktačné sú super, ale myslím si, že niekedy preháňajú. Veď ani ja a ani dieťa sme neustále unavení, keď len vstávame a je hore hodinku, tak si už šúcha očká. Idem ju radšej odstaviť a nejdem už nad ničím lamentovať.
@mia661 odporucam knihu Kazde dieta sa vie naucit spat.
Tu je aj diskusia.

@veronikaszabova tu nejde o potrebu ale o nastavenie a potom si samo prirodzene povie ako bude spávať a nebude sa v noci budiť