Dieťa nevie zaspať po škôlke
V škôlke nespí, riešili sme šikanu aj zlý prístup učiteľky. Nádejala som sa, že sa všetko upraví, no dieťa mi večer čo večer nevie zaspať, je agresívny, plačlivy, výbušný. Má päť rokov a hodinu som ho uspávala. Je normálne, že dieťa po škôlke v ktorej nespí nevie večer zaspať?
Asi je uz velky na poobedny spanok syn v podstate iba lezal v skolke lebo musel. Mozno ma stres preto ten zly spanok.
Moze byt preunaveny. Z 5r deti ziadne uz nespi, ale len preto, ze rodicia uz aspon 3 roky v tom case nedrzia rutinu a ukladanie na obedny spanok v takom veku povazuju za hanbu a proste neukladaju. Nase deti spia obedny obe, aj v tomto veku. Moze byt prestimulovany, preunaveny, z toho byvaju dlhe vecerne uspavacky. Kedy ho ukladas? Najneskor o 19 by mal byt v posteli, ked nespi cez obed.
Závisí od toho aký je spáč/nespáč. Ak predtým zaspával v približne tom čase a teraz zrazu nechce zaspať napríklad hodinu, tak treba zistiť prečo. Moje dieťa sa v tomto veku začalo báť duchov a príšer atď. Proste niečo si tam v tej škôlke rozprávajú a musím byť v izbičke s ním, keď zaspáva. Samozrejme, nechodí už spať o ôsmej, ale o deviatej (ale on má 6 rokov, nie 5). V škôlke nespáva. Čiže - čosi môže byť prirodzene, čosi nejaký strach, čiže treba zistiť a možno mu skúsiť vyjsť v ústrety. Najlepšie nenásilne sa s ním porozprávať a skúsiť, že čo by mu mohlo pomôcť zaspať, alebo čo ho trápi. Možno nejaká lampička, alebo "liečik" (my sme používali levanduľový olejček pri prostrednej dcére, tá vedela byť hore aj do 23.00, lebo sa bála zaspať, lebo si v škole rozprávali horrorové storky a bolo so strašne cool... cez deň). Alebo skúsiť trošku posunúť čas odchodu do postele, zmeniť rituály pred spaním (tv vymeniť za čítanie rozprávky🤷). Atď. Držím palce.
Moze byt preunaveny. Z 5r deti ziadne uz nespi, ale len preto, ze rodicia uz aspon 3 roky v tom case nedrzia rutinu a ukladanie na obedny spanok v takom veku povazuju za hanbu a proste neukladaju. Nase deti spia obedny obe, aj v tomto veku. Moze byt prestimulovany, preunaveny, z toho byvaju dlhe vecerne uspavacky. Kedy ho ukladas? Najneskor o 19 by mal byt v posteli, ked nespi cez obed.
@maxik24 o 18,45 sme už boli dnes v posteli. 3/4 hodinu som mu čítala, potom hojdala, púšťala uspávanky, spievala a zaspal až niečo pred pol deviatou. Takto to je celý týždeň.
18:45 je na 5 rocne strasne skoro.
Moja trojročná nespí počas obeda a zaspáva po ôsmej. To je nezmysel vyžadovať od predškolaka spánok pred siedmou... Trápis jeho aj seba úplne zbytočne. Nechaj ho do ôsmej hore, potom ho kľudne ulož, jedna Krátka rozprávka a hotovo. A akú šikanu ste riešili? A zly prístup kvôli spánku?
@maxik24 no nas mal 4 roky v decembri a stale mi je jasne, ked pride zo skolky a je nervozny, place za uplne blbosti a neda sa s nim "dohodnut", tak nespal. Este to strasne chyba. Dnes napriklad kriza 3x, plakal hadam 30 minut, len preto, ze mu otec povedal, ze pod si umyt zubky. Ze nejdem, nie. Tak dobre, ide sestricka prva a vresk pol hodinu, spoteny, vysileny, zachvat ako...no mali sme ho dat spat skor, ale volala som s mamou, je v nemocnici.
Moj 6r nespi v skolke a ide spat o 21:00, niekedy aj neskor. Podobne to bolo uz aj v 5. r, tiez uz vacsinou nezaspal v skolke
Moja ma 6 a v škôlke ešte zaspí, nemá s tým problém. Doma už dlho nespáva. Spať chodí o 21:00, tým, že spí v škôlke a hneď zaspí. Avšak dnes mala ešte 2 krúžky, prešla pár km a behala asi 45 minút vkuse s kamosom. Takže ľahne a spí….
Po škôlke nevie zaspať? Ako zaspáva, keď v škôlke nie je?
Tiež si myslím, že 18-45 je veľmi skoro
Môj syn nespal od dvoch rokov.. V škôlke zaspal každý deň ešte aj ako predškolák. Večer nespal aj do desiatej, pol jedenástej. Teraz je prvák, cez deň už samozrejme nespí, do postele chodí o 21ej. Tvoj syn je síce mladší, no ísť spať o siedmej.. to je naozaj skoro..
Seriózne ho ukladáš o 18:45? Synovci majú 4 a 6 r, dávno nespia poobede a spať chodia tak 20:30. Skús ho dať neskor spať, ja by som tiež ako dieťa zbúrala spálňu, keby ma mama pred siedmou do postele nahnala -_-
o 18,45 mi zaspavala mozno ako 2,5 rocna.. alebo ked bola chora v horuckach 🤷♀️😊
18:45 je na 5 rocne strasne skoro.
@beata_k 19:00 je najideálnejší čas.
dcera 5r. vstava o 7:00, zaspava po 20:00. dcera malo cez 2 roky na obed tiez nespi - vstava 7:30, spi 19:30
pre predstavu. 2rocna spi v noci 12 hod a 5 rocna 11hod alebo 10hod.
Synovci skôr ako o 21. 30 hod. nezaspali. V škôlke málokedy spali. Dievčatá o 19 hod. v posteli. Školáčky. Je to individuálne. Nenúť ho spať. Prídu naňho mrákoty, zaspí.
@beata_k 19:00 je najideálnejší čas.
@mamamasama O 19:00 mi nechodi spat ani 3-rocny. Plus este je svetlo, verim ze sa mu tazko zaspava.
Davas spat prilis skoro. Posun vecierku o hodinu neskor a verim ze zaspi skor.
Tu kde zijem vacsina deti nema obedny spanok od 4 rokov.
Moje dieta prestalo s obednym spankom ked mal 3.5 roka.
Nie, ist do postele o 19:00 nie je skoro pre 5r dieta, ktore nespi na obed a ma plno zazitkov zo skolky. 18.45 je skoro, po 19 je ideal. Neviem ake mate rutiny s detmi, olno rodicov ked da dieta spat, uz sa nestara. My este citame rozpravky, to je tak pol hodina, rozpravame sa, to je dalsich 20min.
Cize ak autorka ulozi syna o 19 do postele, o 20 ho zanechava uz na realny spanok. Dieta sa potrebuje skludnit, vypnut, porozpravat sa, vydat zo seba emocie. Tie, ktore ukladaju skolkarov nespiacich cez den o 21 a podobne, len nemaju spravny rezim. Ak by dieta bolo systematicky ukladane skor, telicko si zvykne.
Navyse, ak dieta vyvadza pred spanim, je preunavene a ide spat NESKoRO oproti JEHO potrebe.
6r predskolacka u nas ide do postele pred 20. 3r syn rovnako, obaja maju obedny spanok a telo sa na taky biorotmus nastavilo bez problemov. Ale tym, ze my ukladame od narodenia, v lete rovnako, existuji zatemnovacie zavesy. Nenecham deti hore do 22 len preto, ze o 21 este stale bolo svetlo alebo pre to, ze "je leto". Takym sposobom by sme rutinu nikdy nemali 😔 vstavaju o 6, co je za mna ideal.
cez víkend ti doma poobede spí? 5ročný už väčšinou nepotrebuje spať aj keď sú deti čo zaspia ale väčšina len leží a oddychuje....aj to mu v škôlke stačí.....18:45 je strašne skoro na spánok, ani sa nečudujem že nechce spať.....ano ak je dieťa veľmi veľmi unavené a chce si "oddýchnuť" vtedy je to ok, ale inak mu stačí ísť spať okolo 20-21:00....
Nie, ist do postele o 19:00 nie je skoro pre 5r dieta, ktore nespi na obed a ma plno zazitkov zo skolky. 18.45 je skoro, po 19 je ideal. Neviem ake mate rutiny s detmi, olno rodicov ked da dieta spat, uz sa nestara. My este citame rozpravky, to je tak pol hodina, rozpravame sa, to je dalsich 20min.
Cize ak autorka ulozi syna o 19 do postele, o 20 ho zanechava uz na realny spanok. Dieta sa potrebuje skludnit, vypnut, porozpravat sa, vydat zo seba emocie. Tie, ktore ukladaju skolkarov nespiacich cez den o 21 a podobne, len nemaju spravny rezim. Ak by dieta bolo systematicky ukladane skor, telicko si zvykne.
Navyse, ak dieta vyvadza pred spanim, je preunavene a ide spat NESKoRO oproti JEHO potrebe.
6r predskolacka u nas ide do postele pred 20. 3r syn rovnako, obaja maju obedny spanok a telo sa na taky biorotmus nastavilo bez problemov. Ale tym, ze my ukladame od narodenia, v lete rovnako, existuji zatemnovacie zavesy. Nenecham deti hore do 22 len preto, ze o 21 este stale bolo svetlo alebo pre to, ze "je leto". Takym sposobom by sme rutinu nikdy nemali 😔 vstavaju o 6, co je za mna ideal.
@maxik24 nemáš uplne pravdu, veľa detí zaspí do 10minut čo si lahnú.....nie všetky deti potrebujú rovnakú dľžku spánku a ani každý dospelý.....veľa dospelých potrebuje 8hodín ale sú aj taký čo im stačí 5hodín a aj taký čo potrebujú aj ako dospelý spať 9hodín....ak dieťa zaspí okolo 21hodiny a ráno o 06:30 to má spánku dosť, ale opäť je to indivduálne, lebo sú deti čo im stačí 8hodín a aj také čo potrebujú spať 10hodín...ak sa s dieťaťom mamička večer prejde, niekedy to pomôže viac ako s ním hodinu ležať v postely aby konečne zaspalo....
@maxik24 Je uplne zbytocne hodinu lezat v posteli. Normalne dieta sa nepotrebuje hodinu ukludnovat aby zaspalo.
Napíšem ti ako učiteľka v MŠ. Dnes je veľmi moderné neriešiť poobedný spánok. CHVALABOHU že do tejto potrebnej rutiny v škôlke, ešte nikto nezasiahol. V škôlke sa totiž veľa 3 ročných detí postupne naučí oddychovať a nakoniec aj zaspať. A nie, nedá sa donútiť nikoho aby zaspal 😏. Ak potrebuje, jednoducho zaspí. Stlmí sa svetlo, stíši sa prostredie, prečíta sa pokojná rozprávka a deti spia. A áno, aj 5 ročné. Nie všetky, ale veľa z nich. Percentuálne je v triede stále zopár "nespáčov". Ale aj im sa občas stane, že už majú prepálené baterky a zaspia. Túto rutinu je potrebné zaviesť aj doma a udržiavať ak sa dá aj v neskoršom veku. Dieťa príde zo školy, natiahne sa a číta si (nečumí do mobilu, tabletu, nehrá hry) alebo sa len tak s niečím hrá. Jednoducho na chvíľu vypne. Toto striedanie aktívnych a pokojných činností je pre psychohygienu veľmi dôležité. Preunavenosť dieťaťa je neskutočne deštrukčná pre jeho nervovú sústavu. Deti nemajú prirodzenú stopku. Jednoducho idú, až kým neodpadnú. A áno, dá sa to nastaviť aj u živších detí aj u tých pokojnejších. Mám doma obidva typy 😏 Staršia síce nespala, ale naučila sa aspoň odpočívať, prezerala si knihu, počúvala rozprávku odo mňa, alebo z CD. Mladší je pohoďák, ktorý na zdriemnutie využije každú chvíľku. A je to na nich vidieť. Žiadna "sekundárna hyperaktivita", nebolo žiadne hádzanie sa o zem, neustále vyplakávanie kvôli hocijakej hlúposti (ako to dnes vidím u mnohých vystresovaných, vyčerpaných detí, ktoré fungujú bez režimu).
Áno, každá mama si to môže nastaviť ako chce, mne to môže byť úplne jedno. Len nech si potom nesťažujú na deti. Oni za to nemôžu 😏 Dieťa potrebuje PRAVIDELNÝ režim, rutinu. Tá ho ukotvuje v realite, upokojuje. Neustála zmena chaos, aktivity, milión podnetov či už cez technológie alebo kadejaké akcie, vystúpenia, krúžky v útlom veku.... to všetko dieťa nesmierne stresuje. A samozrejme, prejaví sa to skôr či neskôr. 🤷🏻♀️ A áno, nastaviť a dodržiavať rutinu je náročné. Také je rodičovstvo. My sme si ho vybrali. Deti sa v tom celom len ocitli a sú závislé na tom, čo pre ne v utlom veku urobíme my.
@maxik24 Určite to neplatí paušálne pre všetky deti. Platí to konkrétne pre tvoje deti.
Mne psychológ povedal že dieťa do 6r má ideálne okolo 19:00 spať 😄. Môj nespí poobede od 3,5 roka - teda odkedy šiel do škôlky. Dovtedy spával. Vstával cca o 6:00-6:30, no doma som ho "ukladala" poobede aj hodinu a pol aby polhodinu zavrel oči. Takže mi bolo povedané že poobede ho teda nemám nútiť ale o 19:00 večer posteľ.
V škôlke za vyše 3 roky spal možno ani nie 5x - aj to sa učiteľky samé smiali že vždy to bolo vtedy keď následne ochorel. 🤣. Ale tak aspoň leží na postieľke 🙈. Spať chodí teraz ako 7r okolo 20:00
Mne psychológ povedal že dieťa do 6r má ideálne okolo 19:00 spať 😄. Môj nespí poobede od 3,5 roka - teda odkedy šiel do škôlky. Dovtedy spával. Vstával cca o 6:00-6:30, no doma som ho "ukladala" poobede aj hodinu a pol aby polhodinu zavrel oči. Takže mi bolo povedané že poobede ho teda nemám nútiť ale o 19:00 večer posteľ.
V škôlke za vyše 3 roky spal možno ani nie 5x - aj to sa učiteľky samé smiali že vždy to bolo vtedy keď následne ochorel. 🤣. Ale tak aspoň leží na postieľke 🙈. Spať chodí teraz ako 7r okolo 20:00
@hatsepset aj psycholog vie, preco to hovori. Je skvele, ze mate takyto rezim, v 7r je postel o 20 uplne fajn 🙏 v rodine mame 8r dievca, ktore chodi spat az o 22, dovod je ten, ze je uz velka 😔
@hatsepset aj psycholog vie, preco to hovori. Je skvele, ze mate takyto rezim, v 7r je postel o 20 uplne fajn 🙏 v rodine mame 8r dievca, ktore chodi spat az o 22, dovod je ten, ze je uz velka 😔
@maxik24 nasa ma 2r, chodi spat cca 21:30. O 19tej este barskedy ani doma nie sme. Kazde dieta je ine

to chceš aby 5 r. dieťa v mš spalo? syn nespával od 18 m cez deň .
ešte napíš o ktorej ide večer spať.