Dieťa vyžaduje zaspávanie na rodičovi: Ako postupovať?
Dobry den, chcela by som sa spýtat že ci mate niekto skusenosti s tým že vase dieta chce len zaspávať na vás. Mám 2,5 ročnú dcérku ktorá doteraz krasne pekne mi zaspávala v postielke sama, sadla som si vedla nej bola som tam a ona zaspala. Asi pred týždnom ako byt utlo a ked ju dám do postielky tak chvilu tam je pozrie si knicku a vselico este a už ked cíti ze je unavená velmi tak sa vypýta hopa na mňa spat. Neviem jej to nijako vyhovorit lebo teraz má separačne obdobie velmi je na mne závisla nemôžem sa nikde pohnuť bez nie a uz keď dostate zachvat plaču tak uz si to nenecha vyhovoriť vôbec ze nemôže na mne spat. Toto robí aj cez den aj v noci a este ked na mne zaspi neviem ju ani prelozit lebo sa hned zobudí a je po spánku. Poraďte mi či mate s takýmto skúsenosti a čo mám robit?. Ďakujem
Postieľku prisunúť k posteli a hladkať hlávku, mojim zaberalo i hladkanie tváričky a čela.
@karin2201 Vydržať, prejde to. Ale určite kontakt nerušiť, nemusí byť na tebe, ale buď pri nej, hladkať po hlave, držať za ruku. Dieťa si potrebuje naplniť tú potrebu kontaktu.
Urob ako cítiš... Ak s tým nemáš extra problém, tak to ber ako vývojovú fázu a užívaj si tú blízkosť, ktorá o chvíľu pominie.
@karin2201 no skúsila by som to tak že spať vedľa teba nie na tebe... My sme dosť kontaktná rodina deti môžu spať u nás v posteli keď to potrebujú a uspávame ich tak že pri nich ležíme a pritúlime sa kým nezaspia ale na sebe si neviem predstaviť nechať ich dlhodobo spať.. dcérka má dva mesiace ona zaspava pri kojení a spí vedľa mňa v prirazenej postieľke k posteli ale tiež by som to nedala keby spala.na mne.. za mňa ak ti je to nepríjemné skús takýto kompromis.. ja chápem potrebu blízkosti a súhlasím, že netreba odháňať ale treba to tak urobiť aby bolo obom dobre.. v tomto by som už viac neustúpila buď vedľa mňa nech leží alebo smola...
Noo to je v tom ze ja ked ju dam do postielky tak on predtym bez problemov zaspala aj ked som ju nehladkala nic, uz ked bola unavena tak zaspala len teraz ked citi ze je unavena tak uz jej nijako nevysvetlim ze nemoze na mne spat dneska velky cirkus robila koli tomu aj som ju nechala plakat ale ja ju nemozem dlho nechat plakat lebo potom tak place ze sa dusi cize to neni dobry napad a zabudla som napisat ze toto robi od vtedy co ai rozhryzla dudel a trochu som jej ho upravila akoze na spanie jej ho dam ale zistila ze to neni oni a cez den uz ho nema vobec lebo to chape ale na noc si pyta a podla mna si to asi kompenzuje ze nema dobry dudel, ale uz som jej ho musela zobrat videla som dobru prilezitost ze si ho rozhryzla tak som skusila ju odnaucit a neviem ci to nebude mat nieco spolocne 🫣🫤
@karin2201 treba vydržať. Začne plakať, dať do postieľky hladkať. Nezaberá? Odísť. Vrátiť sa, zase hladkať, skúsiť pesničku pri tom zaspievať. A opäť. Kým si neuvedomí, že napriek revu ju nebudeš na seba dávať. Ja som takto vyšla hore k synovi 3x, na tretí krát som zvýšila hlas a povedala som ráznejšie z prízemia "spinkať!" A už som ten tretí krát hore nevyšla. Fungovalo mi to pri 3 deťoch takto. Áno, hladkanie, uspávanka, prihováranie sa. Všetky tri deti sa takto naučili na režim a napokon netrebalo uspávať vôbec. Pohladkala som, zaspievala pesničku, ototčili sa na bok a spali.

@karin2201 nedovolit...uz je dosť veľká a rozumie...moj muz toto naučil syna keď mal 10 mesiacov...skoro som ho zabila...par dni pomrncal keď som sa ho to snazila oducit ...zz chvíľku bol klud