icon

Je dlhší spánok počas šestonedelia bezpečný pre dieťa?

aaa447
27. jan 2025

Ahojte baby. Mam krasneho synceka, bude mat 8 tyzdnov. Rodila som cisarskym aj po velkej snahe o normalny porod. Bohuzial, nerozbehol sa, aj ked som mala dulu, partnera pri sebe, masaze, naparky, aromaterapiu atd.
Po prichode domov, navarene od partnera, nasich mamiek, popratane. Ja sa staram o malinkeho, kojim 2 x za noc. Rano ho partner prebali a ide do prace. My vstavame po 12:00.
Chcem sa opytat, je to v poriadku? Mate to tak aj vy? Neublizi malinkemu, ze vyjdeme zo spalne castokrat aj po 13:00? Mame zatemnene okno, takze krasne mozem spat, kojit a spat dalej.
Chcela som sa opytat, kedze partnerovi to trosku zacina vadit, ako mu naznacit, ze to ok a normalne.
Aky je vas nazor na to? Nemoze ublizit malickemu v rozvoji, ze "pol dna prespive" v spalni?
Nebudem ho ani na prebalovanie, ved tie plienocky podrzia aj 3-4 piskania. Alebo sa mylim.

Dajte vediet. papa.

tanicka907
27. jan 2025

V zasade to nie je "zle", sestonedelie je extremne narocne a novorodeniatka nemaju paru co je den a noc, potrebuju spinkat kazde tri hodiny, ale odporucam ti pomaly maleho ucit denny a nocny rezim. Bdele okna sa budu zvacsovat a ty to potom pocitits ovela horsie...

tamta
27. jan 2025

Nie, nemali sme to tak.
A tiež si myslím, ze aj keď s bábätkom sa o režime hovoriť nedá, základný režim ako deň/noc by tam uz fungovať mohol..
A chodíš s nim aspoň von na čerstvý vzduch?
Podla mna je škoda, ze tu najslnecnejsiu a takú najaktivnejsiu časť dňa travite zavretí v pritmi v spalni..

really8
27. jan 2025

@aaa447 juuuj tu este silno uradujuu hormoniky. Ublizit mu to neublizi skor sama sebe robis zle. Ma 2m treba ho uz ucit den a noc ak nechces aby mal v noci bdele okno 3-4h. Za mesiac mas regresiu aby si tu nepisala znovu
Ateda byt 3/4 dna v tme asi tiez nie je vyhra.

really8
27. jan 2025

@aaa447 a mna by este zaujimalo ci tebe ani trochu nehrabka byt tolko zavreta denne v jednej tmavej miestnosti. Aj ked odpoved asi mam.

michaelam2
27. jan 2025

@aaa447 suhlasim s babami, den je den, noc je noc. Ma 8 tyzdnov, nie 8 dni. Aj ty uz musis zacat normalne fungovat a nie byt vacsinu dna v tme.

thereisabear
27. jan 2025

Postupne mu to posúvaj, niebje to dobré. Mne aj v pôrodnici stále odostierali žalúzie cez deň, nech si zvyká a neotočí sa mu režim.

obleckodogymu
27. jan 2025

Nerobila som to veru takto, normálne sme vstávali keď išiel muž do práce a normálne sme fungovali cely den...kojila som taktiez, v noci každé 3hod a cez deň ešte častejšie. Spala som v noci prerušovaným spánkom a ráno som nevyspavala s babatkom...Medzitým som varila, starala sa o domácnosť atď. Všetko sme mali urobené, maličký mal od malinka režim deň/noc a problémy so spánkom sme možno aj preto nikdy neriešili😊
A čo sa týka toho nemenia plienok podľa mňa to tiež není úplne ok...to že ti neprecika predsa neznamená, že není pokakany a veru nechávať ho v tom mi nepríde veľmi vhodné. Prebaľovala som ho aj v noci, aj cez deň každú chvíľu už len kvôli hygiene ...

taktotedanie
27. jan 2025

@aaa447 nie nemali sme to tak, je fajn si oddychnut ale teda dieta ma uz 8 tyzdnov, trosku sa ako matka uz rozhyb, dieta treba aj trosku stimulovat, pohrat nie len lezat v posteli s holymi prsiami a neustale nukat bradavky, bohuzial niesi len matka ale aj manzelka,partnerka atd….trosku sa uz preber konecne, necudujem sa partnerovi,
A nie nikdy som nenechavala dieta v premocenej plienke, je to az nehygienicke len preto aby si ho nezobudila alebo aby si nemusela vstavat
Je mokre? Vstan a prebal ho, na co cakas kym bude mat plienka 5kg ?

tanicka907
27. jan 2025

to o tej plienke som nedocitala 😅

Moja, vybehni sama na hodinku s kamoskou na kavu, maleho nechaj muzovi, velmi ti to prospeje. Najlepsie doobeda 😉

jomarch
27. jan 2025

moja ma 15t a ja spatne lutujem ze som prve tyzdne netravila viac casu s nou v posteli, zeby sme sa tam len valali a tulili a kojili a spinkali. zaroven vsak bola este prijemna jesen a velmi mi pomahalo byt vonku. v 8t by som uz skusala nejaky “rezim”, tebe to pomoze, babatko je na rezim este malicke. ale pozri ak to tebe vyhovuje rob ako myslis. ja mam niekedy na sebe. ocnu koselu aj do jednej poobede 😂😂😂 kedze na doobedny spanok si zvyknem lahnut s nou

januska12323
27. jan 2025

Nie je to zlé nejaký režim by si nastaviť mohla. Chodíte aspoň von?

dusankomoj
27. jan 2025

8 týždňov po pôrode už nieje šestonedelie. Partnera celkom chápem, má doma šípovú Ruženku, ktorá bude mať veľký problém, keď dieťa prestane toľko spávať a ona odrazu zistí, že treba aj niečo robiť. To ešte len bude nariekania a sťažnosťí, aká je vyťažená.

dadka1997
27. jan 2025

@aaa447 babu neublizi nič, ale nepride mi to v poriadku, výjsť zo spálne po 13 hodine, a nečudujem sa, že sa to nepači aj mužovi, moj názor

aaa447
autor
27. jan 2025

@tanicka907 muz pracuje 🙂

michaelam2
27. jan 2025

@aaa447 ale nepracuje 24/7, 7 dni v tyzdni …naozaj musis zacat trochu zit, zachvilu pride spankova regresia a sa zblaznis

januska12323
27. jan 2025

@aaa447 ty ani neraňajkuješ? Neobeduješ?

aaa447
autor
27. jan 2025

@michaelam2 no ano, on sa s nim hra, spieva mu, salia sa, ale doobedu je v praci, doobedu nemozem ist na kavu a nechat maleho jemu 🙂

michaelam2
27. jan 2025

@aaa447 vikend? Ale to je je jedno kedy. Nemozes sa cudovat muzovi ze mu toto vadi lebo je to naozaj zvlastne fungovanie. Rano normalne vstan, chodte von, fungujte, je den.

eeffka
27. jan 2025

@aaa447 neverim ze toto je realita, celu noc spis, a pol dna k tomu a o 5je tma chudak decko,muz aj cela rodina.

jamidea
27. jan 2025

@aaa447 nie si nahodou leniva?

katusik456
27. jan 2025

@aaa447 nie nemali sme takýto zvláštny režim. Bol síce prelom leta/jesene keď mal syn 2 mesiace a bolo krásne počasie aj na dlhšie prechadzky... Ale toto by som nedala pod dňa byt v tme a len kojiť, ako spomínali príde regresia, zmeni sa ten spánok a fakt sa môže stať že si prehodí deň /noc. To bude mega náročné, treba nastaviť aký taký režim. Aj pre seba urobis dobre, ved ten muž nemusí vidieť topmodelka zrána ale živú fungujúcu, pohybujúcu sa ženu vidieť môže. Šestonedelie skončilo radím trosku zamakať. Bábätko treba stimulovať, dávať na bruško, vytvárať režim.... Ja som v čase keď mám 2 m vstavala normálne ráno a mužom,dala som sa dokopy, namaľovala sa. Zbalila obed, urobila raňajky aj keď maly spal. Chodila som na dlhé prechádzky, do mesta, na návštevy, s kamarátkami na kávu, na obed. Ja by som takto nemohla fungovať, trápenie čisto. A išla som aj sama, bez pomoci, chodila som autom úplne v pohode. Žiadna ti tu nenapíše, že super to máš nastavene
, lebo všetky zvládnu fungovať okolo dieťaťa domácnosti, variť aj trosku spoločensky vyžiť. Skus porozmýšľať nad tým, 2mbábätko už nepotrebuje spat 20h denne

lucia13022023
27. jan 2025

Pamätám si jeden deň, kedy sme s malým vyšli z izby keď muž prišiel z roboty 🤣 mal asi 6 týždňov, spal, keď bol hore sme sa tulili... A ja som si vtedy povedala, že čo každý riesi, že je to novorodenecke obdobie ťažké, ved len ležíme 🤣
Ale nevyhovovalo mi to tak, ja som celkovo veľmi aktívny človek.

reuska1
27. jan 2025

Aj ja som zvedava, ze ci ty nepotrebujes raňajkovať, obedovať, rannú hygienu urobit....a kto ti vari?

lilope
27. jan 2025

@aaa447 nie je to už šestonedelie - 6 týždňov. A nie je to ani dlhší spánok, ale lenivosť a opustenie sa. Nie, nie je normálne, aby dieťa bolo 20 hodín v tme. Zaujímalo by ma či vôbec chodíte von a či má chúďa aj nejaký prirodzený vitamín D. Nie je v poriadku ho ani nechať 6 hodín neprebaleného. Nechápem z čoho si taká unavená, keď ho kojíš len 2x za noc, veď to je nič.

simona1306
27. jan 2025

tak takyto rezim som ozaj nemala :D nehovorim, dva tyzdne od porodu som spala aj ja , ked spala mala , a teda zvykla som ten prvy mesiac spavat trocha dlhsie , ale nie do 1 :D vzdy ked manzel isiel do prace som si malu prelozila do postele, prebalila, nakojila a spali sme, ale vzdy to bolo tak max do 9 .... nepotrebujes ani varit, ani upratat ani nic ? ty sama tiez ani sa nenajes ? a o tom prebalovani ani nic nehovorim, asi mas stastie ze tvoje dieta nema extremne citlivu pokozku a nezaparuje sa ... ani ti to neprajem, ja som prebalovala snad aj kazdych 30min , ci spala ci nie, extremne zaparena, vystipana az do krvy ...

kristina210
27. jan 2025

No,so všetkým vyššie súhlasím a zároveň prepáč, ale tvoje bábo trochu ľutujem, nič v zlom a ani osobné, ale veď potrebuje to dieťa už nejakú aktivitu, hygiena jasná a čerstvý vzduch...nechodíte von keď väčšinu dňa ste v posteli ??? 🫣 ja som mala od narodenia a mám neskutočne náročné a temperamentné "už " batoľa, prešli a prechádzame si svojím, ale od začiatku hygiena u malého základ, deň/noc sme začali rozlišovať hneď a bolo mi jedno,či to už vníma alebo nie, muž išiel do práce o 6.00 ráno, ak sa malý preberal,vstávali sme - umyla som sa, postavila variť, postarala o dieťa...aj keď išiel o 9.00 spať a mohla som s ním ešte pred obedom "zalomiť " v posteli, dala som ho do koča či nosiča a šli sme von...a bolo jedno či spal 30 minút alebo 1.5 hodiny...v zime som ho kočíkovala aj 2.5 hodiny, na jar uspala, dala kočík na terasu pred okno a šla robiť čo som potrebovala...každé naše BO bolo o hre,stimulácii a vychádzke...ak som potrebovala,nejaký spánok som cez deň zdriemla s ním, väčšinou ten kratší...kojila som a stále kojím deň aj noc, ako 2m sa kojil v noci každú 1.5 hodinu...žena, preber sa ti radím, kvôli tvojmu dieťaťu a onedlho naozaj zistíš, že fungovať musíš

tiezjedna
27. jan 2025

ja som si takýto režim dopriavala pri treťom dieťati😉 Ale nie teda xy týždňov, ale skôr to bolo jedno obdobie, možno 14 dní, max. 3 týždne, kedy extrémne zle spala v noci, kojila sa každú hodinu a potom sme ráno doháňali. Z postele sme ale liezli najneskôr o 11. Tiež máme blackouty, tak sa spí dobre, aj keď vonku šajní slnko ako o život 🙂 No, ak to máš takto od narodenia syna, tak by som to asi postupne redukovala a budíkom to vstávanie regulovala, pretože si tým šiješ bič primárne na seba...

lucia13022023
27. jan 2025

@aaa447 no čítala som si to ešte raz a aj ostatné tvoje komentáre, a teda co som písala, že sme mali jeden takýto deň, tak som malého normalne prebalovala aj ja som si išla urobiť hygienu, to isté malému, len sme potom lenosili ešte do 12 v posteli... Ty ho od rána do 13:00 neprebalis?
Ono takéto dní nie sú zlé, keď su raz za čas, ale nie na dennej báze. Ja by som s tým prestala.

anketkarka
27. jan 2025

@aaa447 mala som správe dieťa a to nám spomalilo telesný vývoj v prvých týždňoch, lebo nebolo dosť času na stimuláciu a posilňovanie svalstva v bdelých oknách. Takže má to aj negatívny vplyv. Pozdejšie drží hlavičku.