icon

Je vhodné, aby dieťa spalo s rodičmi v posteli?

19. feb 2025

Je nebezpecne ak dieta spi so ˇnou na posteli?? Som radsej ked je pri mne ale zas na druhej strasne sa bojim co ak predtame dychat ze predsa len v tej postielke ma monitor dychu

Strana
z4
gelifil
19. feb 2025

ano, je to bezpecne

euka210
19. feb 2025

Moj bol "postielkovy" len prvy a cca 7mes, potom spal so mnou v posteli, kedze bol dojceny. Dalsi dvaja ako novorodenci polohovani v postielke, ale od 2-3mes spali pri nas v posteli.
Je to ok.

patka06
19. feb 2025

Mne sa to nezdalo bezpečné a už vôbec nie pohodlné
Dcéra spala v našej posteli pár kráť, nevyspala sa ona, ani ja.

vkatush
19. feb 2025

Za mňa to bezpečné nie je, náš spal v postieľke s monitorom do nejakých 10m. Potom už som bola v pohode, ak chcel spať pri nás.

slavomira236
19. feb 2025

NAjmladsia len postielka nikde inde nezaspala. Stredny so mnou spal od babatko do 4mesiacov na posteli.om bol nonstop na prsniku. Nepdipadalo mi to nebeezpecne.

anjelicek26
19. feb 2025

Prveho pol roka spal v pristavnej postielke, ako sa naucil stat, spi pri mne vo velkej posteli, mame zabrany dookola... co sa tyka dychania, ma owlet ponozku (monitor) takze moze spat hocikde... on spi velmi kludne, v noci je hore 1x vacsinou, nevadi mi tam... keby to bolo inak, robim to inak... muz ma inu spalnu (strasne chrape), takze s malym mame viac ako dost miesta obaja...

barka1
20. feb 2025

Do polroka som sa bála a nepovažujem to za bezpečné.
Viem, že to ludia robia bezne, ja som sa bála, že mu ublížim. Aj vtedajsi mm sa vedel neprijemne strhnut zo sna, mal sto kilo...no hazard, podla mna.

oblecenie99
20. feb 2025

Môj muž má napr. brutálne hlboký spánok ( a myslím to tak, že on by sa nezobudil, ani keby neviem čo bolo), a nevedela som si predstaviť mať medzi nami maličké bábätko, bolo by to mega nebezpečné, fakt by som sa bála, že ho nechtiac priľahne. Ja som ani nekojila, čiže ďalší dôvod, pre ktorý by bol zbytočne v našej posteli. Postieľku mal tesne pri mojej strane postele, mohla som ho vnímať rovnako, akoby bol v našej, len sme sa vyspali vsetci v poriadku, a ja som bola bez stresu.

ina2405
20. feb 2025

So mnou spali všetky v posteli, kojené. S najstarším dieťaťom som práve pri vstávaní a ukladaní v noci do postieľky mala nehodu a bezpečnejšie pre nás bolo spoločné spanie. Pre nás, lebo ja mám úplne plytký spánok a v najmenšom veku som dávala pozor, aby nespalo dieťa na vankúši, atď. Dá sa to aj bezpečne. Muž začal spať pri nás až od nejakého 7.mesiaca.

andreatytler
20. feb 2025

Myslim ze je to nebezpecne. Nielen to ze tam nemoze mat monitor dychu, a mozem ho prilahnunt, ale aj matrac je prilis makky, su tam vankuse a paplony.
Pre mna to bolo aj nepohodlne a hlavne nechapem ako to ludia robia. Ako pouzivaju paplon?, Zakryju sa len do polpasa a spia v nejakej mikyne v zime? Ci daju paplon aj na dieta?

ina2405
20. feb 2025

@andreatytler zakrytá som do pol pása, zima mi nie je.

lneviemmeno
20. feb 2025

Náš malý spal s nami od novorodenca prevažne v posteli. Nič sa nestalo chvalabohu. Teraz má 12-mesiacov a občas s nami ešte spí, ale už ho učím na postieľku aby potom ako starší nechcel len pri nás. Nemá problem ani s jedným

andreatytler
20. feb 2025

@ina2405 Tak to ja som nemala sancu spat s dietatom. Ja ak sa nezakucem cela pod paplon, tak mi je zima aj ked som mala pulover na pizame.

ina2405
20. feb 2025

@andreatytler ja od pôrodu takto, dovtedy som bola zakrytá doslova po uši, aj syn je zakrytý len po nožičky, spí na boku a ja mu držím ruku. On strašne rozhadzuje rukami a zavinúť ho v 9m už nemôžem. Takto spí lepšie.

bytc20
20. feb 2025

Nie, nie je to vobec bezpecne. Mne sa stalo pri starsom synovi, ked mal par tyzdnov, ze som ho v noci zo spanku prikryla perinou uplne celeho. Ked som sa zobudila, skoro ma chytila mrtvica. Okamzite som ho odokryla, a teda nastastie bol v poriadku. Ale odvtedy spal uz len v postielke. Teraz dceru takisto. Len v postielke a s monitorom dychu.

lelelienka
20. feb 2025

Nie je to bezpecne ani vhodne, ani lekari to vobec neodporucaju. Dieta ma mat svoju postielku.

pandorra
20. feb 2025

Pocula som o pripade, ze mamicka prilahla babatko, takze som ju spat s nami nedavala, az ked bola vacsia.

rk123
20. feb 2025

je to uplne bezpecne ak dodrziavas zasady bezpecnosti spolocneho spania

sasesoe
20. feb 2025

Hm, monitory dychu tu mame kolko? Poslednych 50r, ak vôbec? Ludstvo prezilo omnoho dlhsie a volakedy vsetci spali spolu, cize z hladiska evolucie je to uplne prirodzene. Samozrejme, je dobre prisposobit podmienky, nemat v posteli "blobosti", neuzivat lieky na spanie/alkohol a rizikovy faktor moze byt i rodic s obezitov.
Moja skusenost - dcera dostala epilepsiu, prve 2 razy sa to prejavilo nadranom po dojceni ked uz naspat zaspavala. Nebyt toho, ze fyzicky citim ako sa trasie, pravdepodobne by som si nic nevsimla a neverim, ze by mi nejaky monitor dychu vtedy pomohol.
Vyznam momitora je u predcasne narodenych deti, u deti s podozrenim na astmu al inou dg a tych, kt ziju v zadymenom/zafajcenom prostredi.

anna_anicka83
20. feb 2025

Všetky tri deti so mnou spali v posteli. Ale nie, že som ich k sebe strčila na vankúš a zakryla ich svojou perinou. Ja som to mala od prvej, lebo vážne ma v noci nebavilo na každé kojenie brať dieťa z postieľky, na každý mrnk sa budiť. Takto som sa lepšie vyspala a aj deti a vlastne aj ja sme sa budili len na kojenie a potom hneď zaspali😉

mimikarol
20. feb 2025

Moja postieľku nenávidela. Nemala ani rok a už sme ju predali. Prvých pár mesiacov spávala v nej a potom už somnov. Ale my sme spali v posteli len my dve. Muž nie

terezkaarthuramax
20. feb 2025

Ja som spala kym otec nezomrel. Potom este s mamou. Potom sme mali uz kazda vlastnu postel.

kiki68
20. feb 2025

Spava s nami uz vyse 4 rokov a je mu takto fajn, raz pojde do svojej izby, kedy to nechame na nom. U nas bol iniciator prave moj muz. Inak nas intimny zivot to vobec nezasiahlo, ved nemame jednu izbu v celom dome 😀😉

nin12345
20. feb 2025

Pri malom babatku je to urcite nebezpecne. Monitor dychu uz nejednemu dietatu zachranil zivot. Ked tak si kupte tu ponozku co monitoruje

lucia13022023
20. feb 2025

Za mňa to bezpečné nie je. Len keď máš splnené určite podmienky, čo podľa mňa má 1 žena z 20.
Našťastie bol malý postieľkove dieťa a teraz spi sam v posteli. Par krát, možno 3x sme spali spolu a to boli hrozne noci. Aj pre mňa aj pre dieťa.

anjelicek26
20. feb 2025

@sasesoe toto je hlupost... fakt je tolko neodhalenych problemov u babatiek a monitory dychu vedia zalarmovat rodica a zavolaju pomoc... aj nam dva krat pipal ked bol uplne malilinky (narodil sa dvojkilovy) a vzala som ho na ruky a silno sa nadychol... ja si ani nechcem predstavovat, co by bolo bez... dodnes ma tu ponozku na nohe, meria to nielen pulz, ale aj kvalitu spanku, pekne si viem pozriet, kolko krat bol hore.. deticky kedysi umierali uplne bezne, ja som radsej, ked sa ich dnes dari zachranovat... a monitor dychu je jedna z tych dobrych investicii...

lucia13022023
20. feb 2025

@sasesoe nemáš pravdu. Moje dieťa bolo narodené po termíne, bez problémov, nežije v zafajcenom prostredí a aj tak prestal v noci dýchať, kvôli zápalu pľúc a vírusu. Nebyť monitoru dychu, v kľude si spím a dieťa je do rána mŕtve. Išlo o sekundy.

lauruska_sumienka
20. feb 2025

pozri, zalezi od teba. coho sa obavas a pri com sa mozes vyspat.
ja by som schytala infarkt keby sa mi spustil monitor dychu.

preto moj maly spal s nami v posteli. vsetko sme tak zabezpecili aby si on sam nemohol ublizit, aby sme si nemohli ublizit navzajom, a taktiez sme brali do uvahy aj to ze bol dojceny.
takze okolo postele bola zabrana a kde nedosiahla tak bola vtedy postielka. v ziadnom pripade by som dieta nedala medzi seba a manzela, ja som schytala par laktoviek do hlavy od muza, takze maly spal pri zabrane kde to mal tak usposobene aby sa neudrel a ani si nemohol dat nieco na tvar zeby mal problem s dychanim, mal svoju prikryvku. ja som bola z druhej strany. Nakolko bol syn dojceny, tak som sa chcela vyhnut cinnostiam ktore by ma uplne prebrali a tympadom by nasledovalo dlhe zaspavanie a vysledkom by bolo nevyspatie. takze samostatna postielka z ktorej by ho trebalo vyberat a nasledne vkladat, padla. postielka sluzila uz iba ako odkladisko hraciek.
A spolocne spanie bol pre nas najvhodnejsi variant, aby sme sa vyspali komplet vsetci.
po case syn siel do vlastnej postielky, uz nechcel spat s nami

andreatytler
20. feb 2025

@sasesoe Ludstvo prezilo ale za aku cenu? Mrtve deti ktore nemuseli umriet!!!
To ako mozes napisat takuto blbost. Nehorazne ze si dovolis spochybnit dolezitost prevencie SIDS s agrumentom ze ved ludstvo prezilo. Hnus toto.
Je to vedecky dokazane ze odkedy sa zacalo vo svete s kampanou za bezpecne spanie novorodencov, sa umrtnost na SIDS vyrazne znizila.
Ten prvy je graf z nejakej americkej studie. Ta oranzova ciara reprezentuje SIDS. Pozri ako drasticky klesla v 90tich rokoch.

Ten druhy graf je z kanadskej studie:
Ukazuje ktore riziove faktory boli pritomne v pripadoch umrtia na SIDS
Fajcenie - uplne posledne (Smok/Tabaco Exposure) bolo pritomne v menej ako 20% pripadov.
Spolocne spanie s rodicom - druhe od spodu (Bed-sharing) bolo pritomne vo viac ako 50% pripadov.

Na Slovensku som pozrela umrtnost na SIDS len tak zbezne z internetu:
pred 1985 - medzi 3-1.05/1000 novorodencov (cize kazde 333 alebo 1000 dieta umrelo v spanku)
1991 - 0.89/1000
1993 - 0.61/1000
1995 - 0.47/1000
1997 - 0.14/1000 (cize kazde 7142 dieta umrelo v spanku)

mimi3008
24. feb 2025

Moji obaja spali v postielke len prve tyzdne, potom so mnou

Strana
z4