Neviem uspať 7-týždňové bábätko. Čo robím zle?
Ahojte maminy.
Mám doma 7-týždňové dievčatko... Snažím sa každý večer o určitý rituál, aby vedela, že už je noc a ideme spať.
Každý večer v skoro rovnakom čase stlmíme svetlá v byte, pripravím kúpeľ, po ňom krátku masáž. Kŕmim z fľašky (v dojčení mám smolu, mlieko žiadne), niekedy je tak unavená, že vypije polovicu mlieka a viac nechce... Sladko zadrieme... A keď už to vyzerá nádejne, tak sa prebudí, cca po 15 - 20 min... A zase od začiatku... Čičíkanie, hojenie na rukách (kríže už mám "na totalku")... Znova 10, 20, 25 min a takto dookola... Kým ju položím do postieľky s tým, že už sa nepreberá, prejde minimálne hodina a pol... Som z toho na nervy a zúfalá... Neviem, čo robím zle. Ona už má v podstate za sebou hodinu a pol spánku, zatiaľ, kým ja sa ubolená dám do kopy a ľahnem do postele, zatvorím oči a už ma opäť budí...
Ako uspávate svoje bábätko? Prosím o odpovede a rady tých, ktoré s tým majú skúsenosti, nie komentáre typu " my s týmto problém nemáme"... Ďakujem
@helenbozka daj rovno do postieľky časom sa naučí , že tam bude zaspávať a nie na rukách
Ked zaspi, odides od nej? Keby si si skusila lahnit spolu s nou? Zostat lezat pri nej? Moj syn mal prvy nocny spanok 3 hodiny, potom sa budil kazdych 20min. Tak spaval na mojej hrudi - ja v polosede. Neskor spaval na brusku a tak prepal dlho.
Dcera sa casto mrvila, bola nespokojna, ale neprebrala sa uplne, ze by som musela od zaciatku uspavat. Neskor sme zistili, ze ma reflux a bolo to tym.
@helenbozka u nás dosť pomohla fitlopta, odľahčila mi chrbát, v prípade, ak som bola ja už nervózna z uspávania, tak uspával manžel. Ak bola silná kolika, šli sme do sprchy, v prípade kolík odporúčam coliprev 🙂
@helenbozka Ten ritual je dobry, ale odozva nan moze prist az po mesiacoch, zo zaciatku tie deti spia naozaj hocijako. Niekto ma stastie, ale vacsinou babatka nespia ktovieako. Moj mal tiez jedno obdobie, ked sa nevedel poriadne ulozit a spat, pomohlo, ked bol cely cas niekto pri nom a mal ho prituleneho. Trvalo to niekolko tyzdnov, mozno 5-6.
Pride mi to ako reflux kvoli tomu casu 15-20 min, skus nejake rezimove opatrenia vygooglit (nepolozit hned, vyvysit jednu stranu postele)
@helenbozka nemyslim si ze robis nieco zle len dieta v takom veku nevie mat kazdy spanok taky spankovy cyklus aby zaspalo poriadne, hlavne vecer je to tazsie. A pri kazdej zmene (ked polozis dieta z ruk, alebo napriklad ked mamy vyklopia dieta z nosica, ked prestanu kolisat atd) na to nervova sustava hned reaguje. A to pisem ako mama ktora tiez predchvilou hodinu masirovala svoje 7 tyzdnove babo, nakrmila a teraz tu zas na mna kuka svojimi “kukadlami” ze hej mama party party 😅
Po napapaní nechaj poriadne odgrgnúť, ulož do postieľky, lahni si vedľa do postele, hladkaj chrbátik, chyť za ruku.... a pod.
Možno to hojdanie a čičíkanie skôr vyrušuje ako uspáva
len polož do postielky - zbytočne bábo učíš na ruky.
vieš si takto predstaviť uspávať bábo niekoĺko mesiacov? prídeš o ruky, kríže, nervy...
@helenbozka mam 7-tyzdnovu dcerku a je to podobne. Vyriesila som to tak, ze asi hodinu pred uspanim ju udrziavam videli a uspim ju na mne a takto spi celu noc.
ja by som neprekladala, ved ked spi, spi s nou...sama vidis, ze ju to prebudi/rozrusi
@helenbozka ahoj, ja mám tiež 7tyzdnovu dcérku a toto mi robila keď ju bolelo bruško - hlavne po Vigantole ale viacmenej cez deň. Bola som úplne na nervy, ani na wc sa nedalo ist v klude Takze chápem Ťa …. A ešte keď nevedela dobre vysať mliecko z fľašky - od únavy zaspala a po par min zase chcela papat. Zmenila som fľašku. Dôležité dobre dať odgrgnut, môže trvať aj dlhšie. Ja dávam na rameno, je to rýchlo, a dobre počuť že už - niekedy ako chlapisko 🙂)), vyvyšená postielka tiež veľmi pomáha ak sa Ti da nastaviť. Nemá reflux.
Skus ju dať len do postielky zaspávať, ono nie je dobre keď zaspí inak ako keď sa prebudí na ten reflex a je inde.
Mne zaspáva len v postieľke, ja ju neviem toľko držať, trpim bolesťami kĺbov po porode.
Prespí mi 7-8 hodin v noci.
Ono babatko keď je napapané, neboli ju bruško, a je mu teplúčko tak nemá dôvod nespinkať.
Jaj a ešte najlepšie spinká v pyzamku.
@helenbozka Je mozne, ze je preunavena. Preunavene deti spia velmi zle. Casto sa budia. Sama pises, ze je tak unavena, ze ani mlieko nedopije.
Ja sa pamätám, že to bolo také obdobie proste.. niekedy tak reval, že sme ho uprostred noci šupli do vajíčka a hajde na tour the Košice na aute. Raz som mala na sebe len čižmy, župan a bundu. Ale aspoň bol dovtedy kľud a ticho. Nič nepomohlo, len vydržať.
No ja ako mama 2 deti, čo horsie spavali/spavaju ti poviem len toľko - neboj sa toho, že sa takto nauči spávať na rukách, za pár týždňov môžete mať uplne iný štýl zaspavania 😀 ja som síce obe kojila ale bolo to rovnaké - aj keď zaspali na prsníku, za chvíľku rev a zas prsnik a tak dookola aj do polnoci...najskôr potrebovali kontakt a hojdacie (ruky nosic), potom ležanie a tulenie, potom zas len nacicat sa odvalit sa na druhý bok, spievanie...potom zas nosenie na rukách 🤣 keď som si myslela, že konečne niečo funguje tak to fungovať prestalo 🙈 nie je to tvoja chyba, nič nerobíš zle, proste bábätko aktuálne potrebuje s tebou kontakt, je ešte malinka...a keď začne byť spanok lepsi tak prídu zuby a je to tu zas 🥳 (toto mame aktuálne my 😀)
Tieź si myslim źe je preunavenà. Tieź sme to mali podobne na začiatku a prišla som na to ,źe musì poobede viac spať aby mi večer zaspal bez váčších problémov. Trochu si pospí napr 17-18 a potom okolo 19-19:30 zaspáva. Má skoro 10 mesiacov a je to game changer.
@amelie22 prebudí sa ešte na rukách. Mám ju položenú v náručí a keď sa prebudí, tak ju hľadám a snažím sa ju upokojiť, pretože má oči dokorán, ide hlavou zo strany na stranu, pučí sa... Raz sa mi podarilo uspať ju v postieľke...tiež to trvalo hodinu
Ďakujem za rady a pochopenie 🥹 malá má koliky, užíva Espumissan aj Colief / Coliprev. Tiež som si všimla, že musí cez deň viac spať, aby bola kľudná, takže sa snažím poobedný spánok všelijako udržať, aby sa vyspala do ružova. Budila sa často na "šermovanie" rukami🤦🏼♀️, tak som ju začala baliť do "kukly", aby mala rúčky pri tele (dosť rozdiel). V postieľke so mnou jej urobila z perinky hniezdo, aby bola zo všetkých strán "objímaná", samozrejme, vo vyvýšenej polohe.
Uvažujem nad tým, či by som ju nemala najprv do sýta nakŕmiť cca pol hodinu pred kúpaním a potom už len po kúpeli dať rekreačne cucnúť dudeľ. Ale trochu sa obávam, či sa mi nezgrcká... 🤔🤷🏼♀️
Nerobis nič zle, toto je len obdobie a zmení sa to.. tieto začiatky sú náročné, ale prejdú, veci sa zmenia, uľahčia, bude lepšie.. skús si niekedy pospať aj cez deň aby si nebola príliš unavená ty.. bábätká majú takéto spánky, aspoň všetky moje tri mali 😅
Moja 6 týždňová dcérka tiež zaspava len pri mne. A niekedy je v sekunde hore, len co sa jej chrbatik dotkne postele. 😅 Bez ohladu na to, ako tuho predtym spala. Proste, chce byť pri mame.
Na odľahčenie krížov som ale nasla super pomôcku - skosený/klinový vankúš. Sedím v kresle, vankúš na kolenách a bábätko na vankúši. Niekedy tak prespi aj dve hodiny. Co je veľká pomoc lebo mám volne ruky a neboli ma chrbat.
@helenbozka aj ja mám 7 týždňové bábo a riešime niečo podobné. V našom prípade bola príčinou diastaza, ktorá sa prejavovala refluxom. Veľmi nám pomohla fiozioterapeutka, prípadne by som skúsila spánkovú poradkyňu. ...
Ja mam uz 9 mesacneho ale mali sme to podobne, v posteli nevedel zaspat, iba na rukach, pomohol nam potom dalsi kocik dovnutra a spaval iba v nom.. ale teda oducit ho potom od kocika a naucit ho na postel bol neskor tiez dost problem
Sú deti, ktore nespia dobre. Čím skôr to prijmeme, tým lepšie pre teba aj pre bábätko. Nerobíš nič zle, nerobíš nikde chybu. Určite neplatí, že dieťa,.keď je napapané, prebalené a nič ho neboli, tak spí. Proste nespí. Je to taká fáza. Pri prvom synovi som bola na pokraji zúfalstva, pri mladšej som vedela, čo ma čaká. Okolo 6t začínajú kolíky, trvajú zvyčajne do troch mesiacov (u iných aj do roka aj dlhšie). Ja odporúčam nosič, neunavit príliš bábätko, nenechávať dlho hore
To je pre mna taky standard pri mini babatkch, ktory sa upravi. Jednohlasne dodavam, ze ma to tiez extremne stvalo😆
Neboj sa, že si zvykne na ruky a neboj sa, že to takto bude stale..ešte je podľa mna skoro na nejaký rezim a naozaj každé dieta je iné a budete si musieť len najst system na to, čo funguje..do 4 mes môžeš uspavat akokoľvek chces, ale po 4 mes, keď dieta prechadza prvou spankovou regresiou je dobre zavadzať rezim a system uspávania, ktorý bude pre vás udržateľný..napr nám fungovalo dať dudlik a malu plienocku do ruky a za jednu ručičku som ju držala a druhou som ju hladkala po celicku a nose..ale sedela som pri postielke aj 20-30 min, ale postupne ju stacilo len držať za ruku, potom ani to nechcela a len som pri nej sedela, nech ma vidí, neskôr som ja ležala na našej posteli, kým zaspi a od cca 9 mes zaspavala sama, že stacilo uložiť a odísť..ale to trvalo len nejak polroka a teraz musíme byt pri nej. ale stačí len byt s nou v spalni, kým zaspi..tieto prvé týždne/mesiace su náročné lebo deti boli aj brusko aj majú ešte taký všelijaký rezim a nám bežne na noc zaspavala až okolo 21-22..casom sa to posunulo a už od 19 vedela potiahnut do polnoci..my sme rovnako uspavali cez den aj na noc a tiež som z toho mala stres a nervy a mali sme dohodu s manzelom, že ja uspavam denne spanky a manzel na noc..nech som aj zastupitelna a bolo to fajn, lebo vedeli potom uspat aj babky..a dieťa naozaj citi nervozitu z nás, ak ides do toho s tým, že to bude trvať dlho, tak aj to môže byt problém..spánkové poradkyne aj odporúčajú si päť minút pred uspavanim potancovat, poskakat, predýchať, proste sa dostať do dobrej nalady a ide to lahsie potom…nikedy stačí len proste odísť na 5 min, podáš dieta partnerovi, vydychas na sa balkone, ukludnis sa a potom môžeš skúsiť znova..viem, že sa to zdá ako vecnost, keď to prežívame, ale toto všetko sa naozaj tak často meni ten prvý rok života bábätka, že je to naozaj len obdobie..držím palce nech si nájdete system, čo vám funguje
Mozno si robi vecerny spanok a uspavas ju skoro. Davas odgrgnut? Ako spi pocas dna? Nam toto robila dcera a zistila som,ze je len vecer viac hladna lebo pocas dna pekne spala a vecer sa chcela napapat po prestavke zas... Uspavat netreba,treba ukladat unavene babatko,aby chcelo spat, inak to nejde.
Urcite dat odgrgnut, moc nenatriasat a ked sa preberie a chce este papat,tak jej dat.na nejaky extra rezim jw este mala, aj ked ritualy su fajn a maju svoj vyznam.
Tiez mozno ukladas moc skoro .nam sa osvedcilo medzi 20 - 20.30 ukladat
..prvu som davala skor a nebolo to dobre, okrem ineho to znamenalo aj to,ze rano bola tym padom aj skor hore.
@helenbozka spat davat na bok do zavinovacky, kedze jej to vyhovuje,idealne.... a striedaj strany.
Lepsi ako espumisan je Sab s8mplex,je silnejsi.
A pred kupanim nie papat,zachladlo by jej brusko a bolelo by, pomaha nahriadat plienka na brusko.
A kedze pises,ze cez den dobre spi, fakt chce asi len na noc viac papat,ako an nasa

@helenbozka a keby si ju neuspávala na rukách a hojdaním, ale len tým že bude ležať v postielke, budeš ju hladkať atď, tak by nezaspala? Možno to nie je riešenie, ale aspoň by si nebola až taká zničená. Ako chápem, že asi existujú deti, ktoré nezaspia inak ako hojdaním, ale raz keď si na to zvykne, ťažko sa to odvyká, stále bude len ťažšia a ťažšia a bude to len horšie.
Ešte otázka, keď sa po tých 15-20 min prebudí, to sa prebudí už v postieľke? Či ešte na rukách?