icon

Pomôžte dieťaťu lepšie spať v noci

12. jan 2025

Ahojte,

Prosim o radu a pomoc tie, ktore si zazili nieco podobne.

Syn ma 8 mesiacov a nonstop sa v noci budi. Nie je hladny, neboli ho brusko. Za noc je hore realne kazdu hodinu. Niekedy sa hned uspi (cumel, prsnik, pritisnutie) inokedy uspavam kra tsie ci dlhsie (niekedy aj hodinu a pol sa prehadzuje jak ryba na suchu a stale ide do placu akonahle sa pohnem, takze nepospim nic ja ani on a len vo mne stupa tlak). Nie je to len obdobie, takyto zufaly nocny spanok ma od narodenia. Vtedy sa este stalo ze nieeekedy potiahol dve, pripadne zazracne tri hodiny zo zaciatku, ale to ani nepamatam, kedy naposledy bolo, naozaj mozno mesiace dozadu.

Je dojceny, ale uz celkom pekne papa prikrmy od ranajok az po veceru. Vobec na to nema vplyv ci je vecer vela najedeny alebo nie, ci je unaveny alebo nie, ci bol vonku, kedy bol posledny spanok, jednoducho to dieta je kazdu boziu noc, kazdu hodinu hore. A samozrejme s placom, nie ze pomrvi sa, zobudi sa. To zufalstvo v noci, a najma nad ranom, sa stupnuje. Ak je tu niekto, co mesiace kazdu jednu noc nespal viac nez jednu jedinu hodinu v kuse, mozno dokaze pochopit. Spaval so mnou v posteli kedze bolo rychle ho aspon nadojcit aby zas zaspal, ale tiez sa mi neda lezat pokrutena okolo dietata, nehybat sa, nedychat, lebo uz ho vsetko zobudi. Bola som v este vacsej nepohode, potrebujem mat aj ja svoj priestor v posteli. Tak sa premiestnil do izbicky nech ho nebudime s muzom, ale je to uplne to iste. Jediny rozdiel spociva v tom, ze chodim hore dole po dome celu noc. Nespi o nic horsie, o nic lepsie. Ja kym od neho pridem, nestihnem ani zaspat (aj ked som na smrt unavena, jednoducho nikdy nezaspim rychlo) a zas place vysielacka.
Normalne az teraz chapem, ze zeny labilnejsie alebo citlivejsie toto jednoducho nezvladnu a odrazi sa to na vztahu matka-dieta. Ja som zatial OK ale nutne sa to musi zmenit, pretoze takto sa naozaj fungovat neda. S muzom sa tazko striedat (ochota je, ale dieta samozrejme reaguje lepsie na mna). A kym jednoducho dieta nespi a "pocut ho", nezaspim ani ja. Vyspat sa s nim cez den nie je riesenie. Kym ja s nim zaspim, stihnem max 20-30 min slofika a on uz je hore, este som len viac rozbita.

Matky, ktore ukladaju dieta spat ze "ho pohladkaju zaspievaju" alebo samo zaspi, prosim ani nepiste. Ani tie, ktorym dieta prespalo noc a zobudilo sa (ci zamrncalo) 1-2x na krmenie, prosim nechajte si teoreticke rady. Kto to nezazil, odpustite si stiplave komentare, len budte vdacne za spanok vasich deticiek.

Prosim o vsetky tipy, rady, co mozu pomoct, tie zeny, co si presli niecim podobnym... Pomoze odstav? Nemam problem, pre dobro vsetkych. Ale je to garancia? Alebo to len zhorsi situaciu ze budit sa bude i tak stale, no pre mna bude tym tazsie ho uspat, ked ani prsnik neponuknem? Ci vyrastie z toho? Kedy, prosim vas? Zaujimaju ma naozaj najma rady prezite, z praxe, z prvej ruky. Vopred dakujem za vas cas.

Inak je velmi vesely chlapec, cely den sa prehra, usmieva, je dost aktivny a nema ziaden zdravotny problem. Cez den spi pekne, kedze ma cca tri spanky v trvani +/- hodinu. Nevymenila by som ho za nic na svete, ale na smrt unaveny clovek pod ruskom noci pri neustalom placi je jednoducho zufaly, az miestami pocitujem zlost, preco prave my. Ano viem, kazdy ma svoje trapenie a ludia mavaju aj ovela horsie. Ale toto uz musi mat konca.

mauduska
12. jan 2025

Radu síce nemám, ale cítim s tebou. Mám polročného, ale ako keby som čítala o sebe. Držím ti palce 🧡

martinka13
12. jan 2025

Vyrastie z toho. Dcéra sa síce úplne nebudila, ale vykrikovala zo spania každú chvíľu. Nespali sme tiež celé noci. Prišlo to cca v 3 rokoch 😞. Držím palce

gabsisi
12. jan 2025

Nedocitala som to...ale nás sa v tomto období začal takto budiť a zistili sme že ho budime chrápanim. Dala som ho v 8 mesiacoch do vedľajšej izby ( mal tam aj monitor dychu aj babyephone ) a zázračné spal skoro celú noc.

michaelam2
12. jan 2025

@gabsisi len autorka pise, ze dieta uz spi vo vlastnej izbe, takze chrapanie to nebude

Autorka, radu nemam ale uplne ta chapem, tiez mam dieta, ktore nespi. Zial ked som to ju hladala pomoc tak som dostala odpovede typu “ako si si naucila tak mas” 😀 tak snad niekto poradi ako to zmenit

majlo1234
12. jan 2025

Mam to rovnako s dcerou teraz, spim s nou v manzelskej posteli a je to naozaj horor, denne spanky uspavam v kocari, vecerny v nosici uz skoro osem mesiacov a stale cakam na zlepsenie. to decko proste nevie spat normalne🫣
Takze sa pripinam. Ona aj cicku odmieta, takze tiez som ochotna odstavit. Nie som ochotna ju dat do inej izby, pretoze ak by som este aj mala vstavat z postele, tak skolabujem uz naozaj. Mam este aj starsieho syna, cely den som ohucana, v noci aa nevyspim a uz by som naozaj vrazdila dakedy

majlo1234
12. jan 2025

@michaelam2 haha, najlepsia rada je ako si naucis tak mas. So synom som spavala presne tak isto, do 2,5 roka vez problemov zakazdym zaspal pohodlne na prsku, nemusela som saskovat s uspavanim, a ano, aj on mal horsie noci, ale dcera ma kazdu jednu takuto otrasnu

autor
12. jan 2025

@mauduska a @martinka13 dakujem za reakciu.

@gabsisi dik za radu, no uz v strede textu pisem ze spi vo vlastnej izbe a spanok je napriek tomu uplne rovnaky. Izbu ma uplne mimo ulice, este aj nechavam pusteny sum. Je tam ticho, nema ho co budit, viem to, mam lahky spanok a nie raz tam som pri nom.

@michaelam2 diky, este som cakala komentare ako minule jednej pisali ze "vitaj rodicovstvo, a co si cakala?"

@majlo1234: hej toto hucanie je najhorsie, ja normalne uz v noci ked sa 10ty krat zobudi mu hovorim "prosim Ta aspon mi nehuc do ucha" lebo to stale len hucanie hucanie, no cele zle. Mam na okoli vela babatiek rovesnikov od rodiny aj kamaratok. Ked hovoria o svojich detoch aky maju rezim ako spinkaju, cez den v noci... Normalne sa mi plakat niekedy chce. Akoze pisat tento prispevok rano, po noci, je to cista zlost a hnev. Len takto na vecer po dni som ochotna o tom racionalne vobec rozpravat 😃

michaelam2
12. jan 2025

@majlo1234 a autorka
Mna najviac vytaca ked to pisu zeny, ktorym babatka od narodenia spavali pekne a nemuseli nic robit. Cize realne ziadny problem nezazili ale vedia najviac mudrovat. Mne dcera prve dva tyzdne tiez spavala pekne a vravela som si ze som asi sikovna ze som ju to takto naucila 😅 jasne, zo dna na den sa jej spanok zmenil a mozem sa teraz aj poskladat a nebude normalne spat

ina2405
12. jan 2025

So mnou dieťa spí v posteli, tiež 8m a našťastie síce sa budí občas aj každú hodinu, ale ja chodím spať tak zavčasu, že sa dokážem vyspať. O 20.00 už mám vypozeraný aj film a idem spať. Ak by som behala ešte aj do inej izby, to by som nezvládla. Nemám radu, možno spať na veľkej posteli, kde sa vyspíš aj ty aj dieťa? Lebo tie presuny ti moc nepomáhajú. A ja mám pol noci vyhrnuté tričko a malý dudle a pol noci mu zas dávam do úst cumeľ. Cumlík nám pomáha, ale klesala mi tvorba mlieka, keď pil v noci málo.

ivusa1516
12. jan 2025

Ahoj takýmto niečím sme si nedávno prešli, už sme boli čisto zúfalý.. No žiaľ. Musí to odznie..
Ale najviac mu pomohlo keď som začala mu na noc teplým čajík dávať... Nezačala si mu dávať žiadne nove lieky? Chorý? Bolavy jazýček?? Nás ale potom začal mávať spánok 1x asi pol hodinu a 2x cca 1 a pol hodiny cez deň.. Akonáhle spal viac ako cc 2,5 hodiny tak noc bola horor

ivusa1516
12. jan 2025

Alebo aj strava... Naš mal od mala kolíky a reflux... Napr kukuricu už dávno mohol no jeho ešte v 9 mesiacoch tak naduvala že sme celú noc nespali vôbec nič... A aj na teplo haklivy, taktiež obliečky flanelové keď som dala to bol koniec 🤦

majlo1234
12. jan 2025

Autorka, ja ta chapem. Ja som uz mala noci, ked som od nervov revala. Nakoniec ale musim povedat, neviem ci to je o zvyku, ze som sa nevyspala vic ako par hodin uz cele roky, ze sa cez den necitim extra unavena. Len je to proste frustrujuce. A boli ma cely clovek, co som obkrutena okolo decka cele noci.
@ina2405 jak mas film vypozerany? Ma nestvi😀 sim telku nevidela poriadne ani nepamatam. Teraz som douspavala dceru, aj pohnut sa bojim a musim ist rovno spat, aby som aspon zaspat stihla, kym vstane prvy krat😀 a dudel to vobec od narodenia

majlo1234
12. jan 2025

A este dodam oblubene, ze je to oen obdobie. Ja viem, ze to prejde raz. Ale doprcic, v tomto momente mi to nepomaha

ina2405
13. jan 2025

@majlo1234 my chodíme o 6 večer spať, na notebooku pozeráme film a dieťa zatiaľ zaspáva pri nás😁

autor
13. jan 2025

@ivusa1516 nic mu nie je, ako hovorim, nie je to obdobie, je to od narodenia. Zubky nejdu, je zdravy, koliky nema, reflux nikdy nemal, so stravou to nic nema, ci a kolko a coho zje vecer, kde spi a pod cim spi a v com spi je mu jedno, stale je to rovnako, kazdu noc odkedy sa narodil.

@ina2405 ano rozmyslam ze sa k tomu vratime. Nas problem je len ten, ze ked este pomedzi tieto mikrospanky ho nahodou zobudime ja cicmuz, ze sa pretocime alebo co, to uz cele zle 😃 a manzel je vysoky, ma problem spavat inde nez na tom matraci, kedze potom ho seka a mava problem s chrbtom. Ale ano, na jednu stranu "viac" spim ked som permanentne s malym lebo nepochodujem, na druhu stranu je spanok horsi, kedze si nelahnem, nevystriem sa bez obmedzeni pri nom. Tak uz nam ostava to len prezit, idealne to nie je tak ani tak.... Ale vidim ze aspon "uspis dieta pri filme" 😃 no to sa mi podarilo ked mal maly 39,5 horucky a vsetko mu bolo jedno len spal. Inak to musi byt bez vzruchov bez svetiel, pusteny sum, drzat mu rucky nech sa nevyrusuje, nohy nech nekope, no proste aj uspat to dieta je niekedy vykon. Nie niekedy .... Este v zivote len tak sam nezaspal 😃

@majlo1234 dik ze si to tak pomenovala, ja som sa bala radikalnejsie vyjadrit lebo uz som predpokladala tie komentare aka som matka, nevazim si ze mam zdrave dieta, neviem nic vydrzat a blablaa.. bola aj noc kedy som sa nadranom postavila lebo sa vyse hodiny nedal uspat okolo 3tej, a dovtedy bol kazdu skoro polhodinu-hodinu hore. Ja som bola este chora ako pes, dutiny hrdlo vsetko, vstala som vravim muzovi prepac ja toto nedavam nieco s nim rob, cau. A odisla som do druhej izby 😃 jasne ze som nic nespala a po 30min dosla lebo dieta furt nespokojne hucalo, no vyspi sa... Ale normalne si hovorim jak matka roka som vstala odisla, lebo normalne nervy som na to nemala.

Zaujimave inak ze ja po takej noci som vyzmykana, a to dieta je vyspate, usmievave 😁

ivusa1516
13. jan 2025

Tak v tom prípade by som to riešila s lekárkou nakoľko to tým pádom trvá hodne dlho😒

mauduska
13. jan 2025

Stále mám viac a viac pocit, že čítam o sebe - denný spánok u nás nie je problém, zaspí v kočíku, v nosiči, na prsku. Keď ide spať večer, tak sa furt mrví, žmolí si oči (to ma ide poraziť 😅), je spotený (v izbe musíme mať 18 stupňov a on len body a spací vak). A potom v noci keď je hore už stý raz a nechce aj hodinu zaspať tiež už mám nervy… tiež som párkrát odišla, aspoň na wc, ostala som tam 10 minút a nechala som manžela to riešiť.

paulina291
13. jan 2025

Presne keď mal malý 7-8 mesiacov tak sa začal budiť každú hodinu. Teraz má skoro 10 mesiacov a konečne sa to začína zlepšovať. Môže to byť spánková regresia alebo sa mu mení počet denných spánkov, alebo potrebuje iné časy spánkov. Náš prešiel na jeden, raritne spí 2 krátke denné spánky.
Neodstavovala by som ho úplne. Ale úprimne, mne vyhovuje mu dávať na noc UM. Dám UM do fľašky, potom ho ešte trošku nakojím. Počas noci keď sa zobudí a cez deň ho kojím. Ale po UM mi spí o čosi lepšie.
A možno to vyrieši len čas, bývajú sem tam takéto zlé obdobia a ako prídu tak odídu.

mauduska
13. jan 2025

@paulina291 len autorka píše, že to tak majú od narodenia. Môj syn to má takto tiež už celé mesiace, naposledy spal fajn keď bol novorodenec.

patta89
13. jan 2025

Poznam to, pri starsom syncekovi som si to zazila do jeho 5m, v noci sa casto krat od 10-20 krat budil...Potom som si zaplatila 2 tyzdnove poradenstvo v lepsi spanok babatiek a odvtedy sa budil 3x za noc...aj cez den sa naucil dlhsie pospat a naucila som ho zaspavat sameho, co dovtedy to nebolo mozne...Nerozmyslala si nad pomocou nejakej spankovej poradkyne ? Mne to zachranilo spanok, nervy a moju psychiku.. a reci typu: " musis to pretrpiet, atd" tak vtedy som myslela, ze budem vrazdit 🙈

Mam uz druhe dieta, dcerku a na zaklade toho spankoveho poradenstva som uz vedala aky spanok maju babatka, rezim, regresie atd tak som na zaklade poznatkov, tiez v 5m dcerky ju naucila zaspavat samu. Od 6m sa naucila prespavat cele noci, pritom ju stale kojim a momentalne ma 15m.

majlo1234
13. jan 2025

Obdobie myslim v tom, ze raz to prejde. V troch rokoch napriklad😀😀😀moj starsi ma 3,5 a prespi celu noc. A tiez si pamatam na noci, kedy bol 20 krat hore. Cize vidim svetlo na konci tunela, len je daleko predaleko😀😀😀
Deti su proste rozne, a ja som typ, ze radsej idem s prudom. Minimum effort

paulina291
13. jan 2025

@mauduska opravedlňujem sa, úplne som to prehliadla🙈

jana994
19. dec 2025

Dobrý den, mohla by som vedieť ako ste teraz na tom? Či sa to zlepšilo, a kedy. Ja som teraz na tom tak isto. Nespime už 6-7m, malý bude mať 8. Ako keby som o sebe čítala... hľadám riešenie, ale nic iné ako spánkové poradenstvo som nenasla. Dakujem.